Blogiarhiiv

pühapäev, 3. september 2023

Vana-Kalamaja tänava praaznik 3.

 

 
Kolm päeva kujunesid üsna tihedaks. Et saada mõni hea pilt tuli kordi ja kordi seda tänavat läbi jalutada, nii et jalad lõid tuld sõna otseses mõttes! Lisaks on sügis ja metsades hullumaja, sest seenegrupp kihab nagu sipelgapesa. Ja vaja on seal asju üle vaadata, teha kaitsealuste seente album jpm. Miks album? Eestimaa Seened adminid ja mükoloogid on aastaid panustanud inimeste aitamisele, üüratult palju oma ajast! Nüüd aeg panustada ka vastupidi. Ning kaitsealuste seente korjamine siiski halvendab veelgi nende olukorda ja inimeste harimine ongi selle grupi üks eesmärke. Kui aga tahta ükskõik, mida korralikult teha, võtab see aega ja vaeva. Vahepeal keegi kirjutab, et "te olete kuuldavasti kõige rohkem kursis ühistranspordiga ja miks peatus.ee on nii halb, kas see buss enam ei sõidagi, miks osa inimesi peavad rongis nüüd topelt maksma...." jne jne. Ja kolmandama päeva õhtuks rõõmustad, et puhkepäevad ja praaznikud on möödas!?
 
Niisis, tänane päev uuel vanal tänaval. Jõudsin kohale kui lapsed esinesid.  Väga tublid ning väga tore, et neid esinema kutsuti!
 

 
Natuke meenutas see süvanõukaaja esinemisi taidlusrühmade poolt, mitte pahas mõttes kuidagi. Tõsiselt vahva oli!










 
Mõni aga magab õndsa und! Pean silmas vankrit all paremas nurgas.



 
Oli ka tore ja tõeline kirbukas, seda enam, et hinnad olidki nagu kirbud! Ja mitte ainult siin.

 
 
Kalamajas aga ongi nii /või hakkab olema), et kohalikud on suhtes. 2:1 suhe ratturid versus jalakäijad, mis suhet teie siis mõtlesite?


 
Parim asukoht teie ärile, olgu see õuekohvik või kirbukas! (õuekohvikuid tahaks küll et ametlikult tekiks. Lihtsaid, kodused supid-pirukad ja joogid, nt ürditeed ja mahlad) Lapsed, kes mööda läksid, said kindlasti vaadata, kas mõni mänguauto vm neile sobiks...




 
Mulle meeldib kui on värve kui palju, aga siiski tagasihoidlikult. Nii ka endiselt pildistades püüan sageli jätta pildile võimalikult palju asju, nagu eespool jjust tänava vaated või muu.

 
Tabasin teolt! Kui siinsed kohvikud ikka veel ehmatanud uue tänava väljanägemise üle, siis tulebki vahel pirukaid süüa siin, selliste pinkide peal. Head isu!

 
Siin-seal plaaniti ka väikeseid esinemisi. Aga mulle hakkas tunduma, et taevas pole enam see, päike pole enam see ja iga minutiga läks ilm teiseks. Nagu Eestimaal ikka. Nii võib ka plaanitud musitseerimine katki jääda...

 
Kalamaja on miljööväärtuslik piirkond ja ometi tunned, et mõnesse kohta tahaks ehk liigutatavat varikatust maja külge. Noh, nii vihma puhuks. Aga arvatavasti see pole hea mõte, sest SEE tõepoolest muudaks fassaadi ja visuaalset vaadet, mitte nagu kõnniteevalgustid. Või on mingigi kujundusega selline asi võimalik ja mõttekas? Ehk siis mitte maja külge kinnitatun või kinnitatuna ajutiselt, suveks, nii et maja laudisel vm mitte midagi ei rikuks? Kuidas see mõjutaks jalakäijate liikumist, et kellegi peanupp taha kinni ei jääks? Õnnelik saaks olla muidugi juba toolide ja väikeste lauakestegi eest! Loodame...

 
Kui enne olid majad üleni või osaliselt Kalamaja uhkus, siis nüüd uus tänav kindlasti paneb mõtlema, kus ja kuidas maju veel ilusamaks muuta. Muidgi mängib rolli ka raha, aga igal juhul on selliseid detailegi ilus vaadata, mis ammu või äsja parema kuue saanud.



 
Taas väikesed ja tublid pidupäeva toimetajad. Muidugi võtsime kohvi ja, uskuge või mitte vaid 1 euro eest! Ning veel 1 euro ja said ka TASSI KAASA!!! Seega oli see väärt 4 euro maksmist ja AITÄH!


 
Aga ma vana ilmaennustaja, ega ma eksinudki. Et nii kiiresti aga sahmaka saab, seda ma ei "lootnud". Edasi saigi üksjagu vihma krae vahele, sest varju kaasas polnud. Õnneks üsna soe vihm, aga seda enam pani mõttes kordama: On vaja ka mõningaid katusealuseid, niivõrd, kui see võimalik!


 
Ja mõnes kohas tuleb juba Kadriorg silme ette!

 
See maja seda ei ole, aga tegelikult peaks nii koledate asjade puhul lausa kohustama vahetama fassaadimaterjali puidu vastu! Krt, oleks siin korjanduskarp, ma oleks annetusegi teinud, esimese laua ostuks! Kolemajade koht ei ole Kalamajas ja isegi Eestis mitte!

 
Tänapäeval peetakse Kalamaja hipsterite elukohaks. Ei mina tea, kes need hipsterid on, ju midagi hipide moodi vist. Kuigi sõla kõla järgi võiks arvata, et hipsterid pole väga autoinimesed, samal ajal ju Kalamaja ühe "rindepoole" moodustavad just autoomanikud?
See selleks, väga paljude jaoks on Kalamaja KODU. Praegune või lapsepõlvekodu. Ja heietamisi endistelt elanikelt oligi siin-seal kuulda. Või ohkamisi. Või meenutusi, et "see oli minu maja uks, mul sellest piltki või siin oli leiva-, seal piimapood või siin ma lapsena jooksin"....

 

 
Mis sest, et palju on muutunud ja hoovidki väiksemaks jäänud. Ehk siis tõesti hoovi midagi juurde ehitatud või lihtsalt ise suureks kasvanud. Kodu ja tunne jääb, kui mälestused on ilusad. Siis saab kokku kodutunne!


 
Eks ka vihm oli üks põhjusi, miks järsku kohvikutes vabu kohti enam ei leidunud. Aga siiski, tasub minna uuesti ja küll ma lähen kah!


 
Loodan, et peremees ei pahanda, et kasutasin parimat võimalust sel hetkel ja toolil lasin jalgadel puhata! Mis parata, vahepeal läks päris rajuks sajuks.

 
Sellised pidupäevad on ikka nuhtlus küll, eks ole? Kui vihm üks hetk järele andis, ei saanud kuidagi nii vapratelt tegelastelt ostmata jätta, mis sest, et isetehtud viineripirukad nina eest ära osteti! Pitsapirukad olid ka VÄGA maitsvad, aga vapruse tõttu (mitte minu vapruse muidugi) nõudis süda ikka tipi lisamist... Nii võib vaesena koju jõuda! Ah, tühja kah, raha pole maailmast otsa saanud ja pole ma seda kunagi millekski oluliseks pidanud. Võin ju isegi püüda teist koguda, aga lõpuks jõuab see ikka kellenigi, olgu siis vapper väikeettevõtja või lapselaps! Hea asja ja heade inimeste nimel ikka.
Aga senikaua oli katuse all paaaaalju mõnusam!






 
Millal aga siiakanti ehk Kalamajja ja Kopliise Viimsi, Peetri, Jüri, Saue jt kantide bussiliine pikendatakse, ei ole veel teada. Lootust on, sest linn tegi juba natuke teoks selle, millest olen aastaid rääkinud. 
NB! Liini 8 eemalesuunamine kesklinnast minu ideede hulka ei kuulunud. Osa võib ja peabki ehk suunama , aga ainult juhul kui see pole mingi asumi (Mähe nt) ainuke bussiliin.
Ka liin 3 peaks nüüd siis vanale trassile tagasi jõudma, kui vanale, ega ma täpselt teagi. Kitseküla Jaam peatus on aga liiga nadi lõpp-peatus, kuhugi kaugemale võiks sõita. Vähemalt trammitee remondi ajaks nt Lennujaama?




 
Mnjaa, päikesepeegeldus on petlik, tuleb vist vahepeal koju minna... 
Igalühel igatahes nii ei vea, et kodu siinsamas!



 

 
Nagu kartsingi ja eile ka kirjutasin, rattahoidjad võivad kaasa tuua rataste vm "nihkumise" autode gabariiti!


 
Aga sellist shõud ei osanud küll oodata! Tule taevas appi, kas tõesti automootorite kubatuur või kilovatid on pöördelises võrduses ajumahuga`??? Ausalt, sõnu ei ole lihtsalt et kommenteerida mõtlemist (selle puudumist ehk taset alla Kroonlinna nulli), mille järgi peaks parkima mullahunnikusse, eriti veel nii vihmaste ilmade järel!
Mul küll tekkis kahtlus, et hoopis linn tellis selle näitliku demonstratsiooni KUIDAS EI TOHI PARKIDA AUTOSID JALGRATTA ASUMIS!? Sel juhul on see väga uudne lähenemine, populariseerimaks Kalamaja elukeskkonda! Kuid veidi hiljem sain aru, et ma ise vigane - hoopis taidluskollektiivi "koleso" esinejad peavad ise tellima või kinni maksma oma saunaskäigu, mis mõnevõrra kallimaks läks vist kui plaanitud? Nüüd siis hetkel juba viskipudel ees, et päeva üle järgi mõelda, mis läks ikkagi kiiva?

Võimas, ülimalt võimas ja rahvas nautis kaamerate ja mobiilidega shõud täie raha eest! Õigemini tasuta ja teadagi, tasuta asjad need kõige paremad ongi! Ning pange tähele, parim publik oli lahingutandri teiselt poolelt ehk ikka jalgratta seljast...


 
Muide, esimene asi, mis ümber tuleb teha, on see, millest keegi kalamajalane ka kirjutas ja mida linnavalitsejad pidi ka ette võtma kui vajalikuks osutub. Nii hr Svet ka oma teleülevaates lubas. Kuna bussiliin nr 8 natuke teise kandi asi, sellle vea parandamisest ta seekord ei rääkinud...
Aga küll mõistus võidutseb ja kaua mähelased ei pea seda jama kannatama ning küllap ka vabandatakse. Omalt poolt aga ütlen, et 8. liini, nagu teistegi kokkuliitmine on väärt hinnet 5- eh veel parematki kui Vana-Kalamaja promenaad tervikuna, mis sai hindeks 4+. Suurimad käkid, mis hinde alla tõmbasid, on kolm:
* Keskkonnavaenulik tänavavalgustus
* Veekraanide puudumine kogu ulatuses (1 tk siiski on)
* Balti jaama tagune maeiteamisasi.






 
Selline menüü neil päevil, teisipäevast juba uus. Ajas muutuv. Jõudu!



 
Siin ainuke pääsetee, natuke suurem kui Tallinna linna (või ükskõik, millise linna) bussipeatuste ootekojad ja rongipeatustes pole sedagi!

 
Aga näed, vihma ajal saab siitsamast üle tee kena müüjaneiu käest midagi kõhutäiteks! Küllap on hea!? Mul oli aga hea võimalus pugeda nüüd ühte populaarsesse telki ehk Põhja-Tallinna infotelki ja siit hea pildistada ning ülbata!



 
Aga no ei saa ju pildistamata ka jätta, fotokas põuest välja, klõps ja põue!


 






 
 Aga ega see polnudki paha variant, vahepeal koju pilte laadima, pausi pidama, riideid kuivatama jms. Tagasi tulles sai riideid ka platsil edasi kuivatada muidugi, päike taas tuli välja ja paitas neid, kes kohale tulnud!
 




 
Ja ennäe, TV 3 tegi siinsamas sissejuhatust uudistesaatele, teemaks Tarvastu paisjärve allalaskmine ehk teine mudateema. Too muidugi keerulisem teema ja seda lahkama täna ja siin ei hakka, kuigi roheteema nagu ka siinne promenaad. Kui roheline miski päriselt on ja mida ei tohi teha, või kuidas targasti teha, sellest juba hiljem. Ma olen talupoja tarkusega rohemõtleja, seega rahapõletamine pole roheline, aga looduses normaalsuse taastamine on küll. Mõistuse piires.
Loodetavasti ka TV 3 kajastab Tarvastu teemat ausamalt kui sealne poliitbroilerist vallavanem.




 
Puhas ilu ja kaunidus on väärt rohkem kui 1 pilt! Seda enam, et seekord oli taas tegu muusikaga, mitte tümakaga. Seda oli õige väheke ja võinuks isegi veelgi vähem olla, sest ilu ja kõla tuleb esile ainult puhtana!


 
No on lihtsalt kaunidus! Puhas ja nauditav! Saan vaid sügavalt kummardada! Ja et saada üksainuski väga hea pilt, peabki palju katsetama! Siin ei loe, et pildistatavad on kaunid, fotograaf peab ikkagi püüdma, et iga järgmine pilt võiks olla parem eelmisest, eks ju?











 
Elu aina kallineb ja majade renoveerimine samuti. Nii kenal tänaval tuleb küllap ka selle maja elanikel veelgi rohkem remondifondi panustada. Aga kahtlemata võiks sellest saada üks pärl, eriti kui valitaks kasvõi kallim, aga kõikse sobivaim materjal ja moodus fassaadi kordategemiseks!














 
Aga need valgustid - no on alles koledus!? Postide küljes NATUKENE ilusamad, aga ei hakka ma kunagi mõistma, miks peaks valima KOLEDUSE, eriti kui see ilust KÜMNEID KORDI kallim ja isegi ohtlikum!? Rohepealinnas, jään ma jätkuvalt kordama!
 



 
Järjekordsed esineja ka üsna head, aga taas polnud saund kõige parem, seega tervise huvides ma kauaks kuulama ei jäänud.






 



 
Milles on hea foto saladus? Püüda tabada olemus ja tunnetus raamidesse. Kuidas seda teha? Ei tea. Nii nägin siin kõige muu kõrval päikesevalgust paistmas ühele tänavale, loomas roheluses oma mustreid, valgust ja varje. Püüa seda tabad nii kuidas näed, vaat see ongi saladus. Ja nii hea fotograaf ma ei ole, et oleksin nähtu tabanud, aga siiski, peaaegu! Muide, kõik hullem, mis sellise pildi saab rikkuda, on koledus ja seda ka natuke trosside küljes oli. Lähemale minna poleks olnud mõtet, sest vaade ei pruugi olla enam sama hea. Võib isegi parem olla, aga ei pruugi. Elus on iga hetk nagu jõgi, ka murdosa sekundit hiljem pole ju jõgi enam see, mis oli möödunud. Nagu pole samasugused needki kaks pilti, mis ehk paremini välja kukkusid ja ajanihe siin imetilluke...


 
Valgus võib olla inimloodu ja looduse meistriteos. Ka inimene saab luua meistriteoseid ja isegi kui loodus on alati parem kunstnik, ei tähenda see, et peaks loobuma püüdest luua! Maha traadid ja kolasjad, et ruumi saaks parem ja ilusam inimkäte loodu! 
Rohepealinn peaks olema siin eestvedaja. Nagu Teeme Ära ehk Muudame Ära!?












 
Et mõista paremini, mis on ilu ja mis on kole, tarvitseb vahel teha vaid mõned sammud. Pildista Balti jaama tagust õudust millise nurga alt tahes, ilusat pilti ei saa! Koledust ei saagi ilusana kujutada, eks ju? Meenutage või siinset ilu rohelises värvis?
Usun, et tänava kujundasid projektis ühed, selle koleduse teised. Kas teised nüüd häbenevad? Ja ei päästa neid ka see, et tasub siit veel vaid mõned sammud edasi minna ja jõuad uude roheluseribasse, seejärel imeilusasse vanalinna. See kainestav shokk jääb silma ja meelen...





 
Mõni üksik ilus detail ei aita samuti, koledus jääb koleduseks. Pole midagi parata, talvel tuleb maha istuda ja mõelda, kuidas kõige valutumalt siia kivikõrbe augud luua ja puudega täita! Muide, minu arust istutati vähesed puud just sinna, kus kommunikatsioonid, kuigi väideti, et just seda ei saavat teha!?

 
Päris seenemetsa siia muidugi ei loodagi, aga see-eest, nagu loo alguses ütlesin, ootab seenemaailm arvutis mind iga hetk!

 
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar