Blogiarhiiv

reede, 1. september 2023

Mulle lihtsalt meeldivad need majad...

 

 
Blogi arvutiversioonis näha paremal SILDID. Juhul kui otsite midagi konkreetset, näit Tallinna Muuseumid, Järved, Kohila vm, siis klikake. Esimese postituse lõpuni vaadanud, klikake all paremas nurgas VANEMAD POSTITUSED ja teema jätkub.

Muidugi mitte see maja, mis esimesel pildil, aga teised. Läksin mööblimajja, päikegi tuli välja ja fotokale tuld!

 
Tallinn - ikka parkimisprobleemid kõnniteel.

 
Ajalugu. Ülal veetorn, all vana Eesti Raudtee "peastaap", just vedurimeeste osas.



 
Igasugused detailid linnaruumis alati teretulnud. Oluline, et oleks maitsekad. Nood fotod siiski mingit muljet mulle ei avaldanud. Telliskivide ajalooline eksponeerimine aga väga vinge!



 
Vanade stiilsete majade puhul meeldib aga pea kõik, tellis- või looduskividest osad, puitvooderdis, karniisid, aknaliistud, uksed, katused. Ja kui maitsekalt renoveeritud, siis topelt! V.a. mittespbivad osad nagu vahel mingid katusealhendused vm. Vaadake või erinevat laudade struktuuri?


 
Muidugi on ülioluline kui ka väikepoed alles ja juurdegi tekiks! Edasi minnes jäi Selver silma, endine Comarket. Mõttekas ja vajalik, aga piisaks kordi väiksemast mahust selles asukohas. Mida vähem poodide PÕRANDAPINDA TALLINNAS, SEDA ODAVAMAD HINNAD.





 
Väga hea, et lamp juhtus põlema, sest tänu ühele ebakompetentsele kodanikuaktivistile siinkandis (isehakanud linnaesindaja, kes muide sellega linnavalitsuse mainet maha kisub) pööran ma reaalsele rohemõtlemisele ja inimeste rahakottides raha säilimisele veel suuremat tähelepanu. Nii Kalamaja kui Pelgulinn on valdavas osas ideaalsed asumid, kus likvideerida 95% tänavavalgustusest ja asendada see majadel-aedadel olevate väikeste valgustitega. Sõidutee oleks valgustatud vaid ülekäikudel ja vahel ka ristmikel. Säästetud linnarahade (maksumaksja taskust) saaks teha muud, sh võtta üle kõnniteede hooldus linna alla. Oma säästetud rahaga saaks aga elanikud teha, mida ise tahavad, sest eks ka kojamehe palkamine ole kulu.


 
Täna ju esimene koolipäev! Kui ülimalt ilus on näha lapsi koolivormis!

 
Vaid põrunud professorid või bürokraadid võiks viidata seadustele, mis ei saa kohustada majaomanikke paigaldama valgusteid. Muud kõike saab, valgusteid mitte? Ja tegelikkuses näitaks see hoopis majaomanike tarkust, eriti kui teatud määrani maksaks linn ühekordselt kinni valgustite, hämaruseandurite hinna ja ehk ka ka paigalduse. Mille raames saaks majaomanik lisaks ka vedada traadid hoovi ja sellegi valgustada oma kuludega, ühe anduri all. Hilisem elektrikulu oleks sandikopikaid, isegi meie kohatist sandipalka arvestades.
Ja muidugi ei pea ma silmas seda, et majadele peaks kinnitatama need kallid ja ülikobakad valgustid, mis täna ripuvad nt Vana-Kalamaja tänava kohal, rikkudes ära kogu tehtud tööde ilu!

Pildil aga tüüpiline ja stiilne varikatus ning ka uks.


 
Eriti koomiline on muidugi väide "fassaadide rikkumisest" valgustite paigaldamisel ning seegi, et juhtmeid ei tohi seinal olla. Siis tuleb seadust muuta ja/või juhtmed peita karniisi, vihmaveerenni vm varju.



 











 
Mööblimaja üsna mõnus koht, kus midagi otsida. Praegu ka teisel korrusel paljudel toodetel soodushind -20%. Siin vaatasin aga ka stiilsemat ja kallimat mööblit. Need lihtsalt vaid paar pilti, et vaadata, kas mõni diivanilauaks sobiks.  Muidu on aga mööbel siin vägagi hea hinnaga.



 
Kooli võiks saata muidugi needki, kes arvavad, et aina uued tühjad supermarketid toovad hindu alla, tegelikult on räigelt vastupidi. A1000 siiski on üks vägagi heade hindadega pood, nt ostsin ma täna Rannaküla tooteid, säästes kümmekonna karbi puhul mitu eurot!



Siin see Selver ongi. Tõsi, kuna suuremate marketiteni palju maad, sisi päris pisipoena see oleks ehk mitteotstarbekas, aga kuni 500 ruutmeetrit piisaks küll.


 
Kas just selliseid valgusteid paigaldada, on iseasi.





 
Kuna kodanikuaktivist rääkis ka fassaadide reostamisest valgustitega, juhtmete ebaseaduslikkusest  jm, siis palun - suur osa maju siin sellised, et piisab kahest valgustist. Üks siis ukse kohal varikatuse all, teine aiaväraval Kõik. Ja küsimus"kuidas peaks üks valgusti kogu tänava ära valgustama" saab iseenesest vastuse - KOGU tänavat ei peagi valgustama, aga kõnnitee saab küll piisavalt valgustatud. Juba see, kui ei osata küsimusigi koostada, ammugi teiste omadest aru saama, näitab kõik ära. Kui linnavalitsuses sotsidele sellised "esindajad" ehk sobivadki, siis Keskerakond võiks maine säilitamiseks ja ehk tõstmiseksks küll distantseeruma. Ning kasutama ikkagi mõistusega analüüsivaid asjatundjaid. Muidu pole erakonnal maine parandamisele lootagi.

 
Seda armast majakest pildistasin uuesti. Tulles ka, aga siis oli mingi töömees maja nurgas, p... taeva poole. Tulen tagasi, krt, jälle p... taeva poole! Aga õnneks läks just hetkeks kõrvale. Väga äge, kui kuskil Eestis oleks ka selliste pisimajade asum?








 
Ja veel üks näide sellest, kuidas suurele osale majadest piisab kõnnitee valgustamiseks vaid kahest lambist. Ja need oleks just seal, kus elanikel endil vaja, trepi kohal ja värava juures. Ja ei mingeid ülikalleid, ohtlikke ja mõttetuid suuri valgustusposte! Mille eest iga elanik maksab sadu eurosid!

 
Aga mis saab KOPLI RAUDTEEST?
Iseenesest poleks ju paha Kopli - Ülemiste (või Lagedi) ühendused koos Lilleküla ja ka Kitseküla peatusega (see tuleks nihutada Veerenni?)!? Isegi siis kui teekiirus oleks siin rongidel al 50 km/h, igal juhul oleks kohalesaamine Ülemistele kordi kiirem kui autoga. Ühe peatuse saaks siiagi ülesõidu juurde teha ja karta ülesõidu pikka kinniolekut pole vaja, heal juhul mõnikümmend sekundit.
Enne peaks aga küll ühe "turismirongiga" sõidu tegema nii kaugele Koplisse kui saab, siis saaks ka kindla otsuse teha.

 

 
Kui turu toidutänav on vägagi popp, siis siinne osa on vaid jämmimiseks suveõhtuti? Keset reedest päeva on siin küll TÜHJUS ehk et SÖÖMA siia tulla ei tasu?















Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar