Blogiarhiiv

kolmapäev, 2. veebruar 2022

Mai 2020 Tamula - järv ja hotell

 

Olen alates oktoobrikuust kopeerinud postitusi Eestimaa Blogi 2. ja 3. osast siia, seepärast vabandan, et neid nii palju.
 
Kuidas midagi leida?
 
1. Blogi avalehel on paremal pool SILDID ja nendega seotus postituste arv. Klikates vajalikule, näete neid seotud postitusi järjest, kerides allaserva välja ja vajutades "vanemad postitused".
 
2. Alates 2021 oktoobrist leiab esimese postitusena (ajaliselt see siis iga kuu viimane postitus) vastava kuu postituste pealkirjad linkidena. Piisab sobivale pealkirjale klikkamisest, mis viibki otse postituseni. Need nimekirjas postitusaja järgi reastatud.
 
3. Paremal olemas ka otsingumootor, aga suure mahu tõttu ei pruugi üldsõnaline otsing head tulemust anda.
 
Vabandan veel kord! Ümbertõstmised sõltuvad aegade jooksul toimunud muudatustest, nii näiteks ei osanud omal ajal mõista blogspot süsteemiga kaasnevaid piiranguid mahu osas jms.

Pühapäev, 31. mai 2020

Tamula - järv ja hotell


Navitrolla annab palju vaatele juurde. Nagu ilus ja värvirikas kunst üldse. Kuigi ilu ja värve on palju ka looduses. On loomulikult ka Võrus tervenisti ilu väga palju, aga on ka laiskust, lohakust ja ükskõiksust.


Bussiga Võrru sõites saab endiselt vaid äärelinna, kuigi tänaseks peaks Kagu ÜTK-le olema vajalikud muudatused enam kui selged. Tõsi, linnaliiklus korraldatakse kapitaalselt ümber, paraku on järjekord vale. Enne tuleks maakonnaliinid ümber teha ja siis vaadata, kas ja kui palju linnaliini busse ja sõite üldse vaja on! Rõuge suunal saab sõita ka Kubja, Veskijärve, Laane, Soo, Market, Võru Turg, Paju ja Võru Kesklinna peatustesse, Vastseliina suunalt Kose või  Nöörimaa, Võru Kesklinna ja Paju peatustesse. Sõmerpalu, Kanepi, Tartu ja Põlva suunalt aga mitte! See on põhiline muutus, mida Võrumaa bussiliiklus vajab! Aga ei kippu ega kõppu!


Mul jäi mulje, et siin, Koreli oja ääres, toimunud suuremat sorti istutustalgud? Tegelikult on kõik endistviisi, ka puhkepausil bussijuhid platsi servas seisavad bussiga lõõskava päikese käes. Ometi saaks siin pargi ehk haljastuse omaette elamuseks muuta?
Koreli oja ise siin ilus. Ja eks pinke võiks ka ojakaldal olla.





Ääremaa mure on lahkuvad inimesed, aga ehk tullakse tulevikus ka rohkem siia? Maju on müügis ja võimalusi on. Eriti on asjal mõte siis, kui elu paremaks muutmiseks tehakse kõik, mis võimalik!


Uus keskväljak veel täie vaardiga "käima" pole läinud, aga midagi on tekkinud. Eks see võta praegu, kriisijärgselt ka rohkem aega. Kuid nt võrreldes Haapsaluga jäädaks üldiselt alla. Kohvikuid vähem ja ka külastajaid vähem. Aga eks palju sõltu ka linnapea aktiivsusest ja suhtumisest ja ka siin on Võru linnapea/valitsus vist võistluses pigem nullipoiss? 


Väljak on aga tõesti ilus ja omapärane. Mitte väga inimsõbralik, kuid ehk muutub ka selles mõttes aja jooksul asjad tasapisi. Haljastus "unustati" ehk liigagi päikeseline, joogivõimalust pole, midagi magusat ei müüda....






Värvid mulle meeldivad, aga need kunstlilled küll ei tundu siia sobivat?



Ka "tankitõkete" vahele ei ole siiani mingeid puid-põõsaid istutatud.




Ilus ju?



Tee Tamula äärde on aga imeline! Ja mitte ainult puude tõttu vaid ka majad ju ilusad!
Ja teadmiseks, siin on ka kaev, kust saab joogivett! Võru Vesi on need asjad küll salastanud ja linnapea vast  vette ei joo....



Ka siin oli kohvikutes veidi külastajaid näha.


Mõnel pool ka laste mänguvõimalused olemas.




Rand aga väga kenaks tehtud! Eks on kindlasti ka asju, mida vaid kohalikud märgata oskavad, mina leidsin vaid mõned vead. Olulisim pluss minu jaoks on, et päikese käes peesitamise kõrval saab pargiosas ka vilus istuda. Tõeliselt mõnus!



Üks vigadest on aga tüüpiline "hankepõhise Eesti" viga - puidust asjad lastakse kiiresti mädanema ja laguneme, immutuse ja värvi mõjust pole midagi kuuldud! Ju siis on Võru linnal raha nagu ratsahobuse s...!



On muidugi siingi mõned remontimata majad (kurb!), aga üldiselt on vaated iga nurga alt nauditavad!


Purskkaev oli veel siiski tööle panemata ja puhastamata.


Paremal paistab bangalo. Süüa veel ei pakutud, juua aga küll.


Tamula hotell on üpris hea hinnaklassiga, eriti bookingu kaudu.



Päiksepoolsed ehk järvevaatega toad võivad suvel muidugi väga palavaks osutuda. Kuid see-eest vaade muidugi imeilus ja rõdude olemasolu annab palju juurde. Natuke võiks küll hotelli pöörata, nii et päike ka järve taha loojuks....
Hinnas ka hommikusöök. Tavaline, aga olemas.



Tore, et ka sellist haljasala rannas olemas.


Lastelegi jagub siin veidi rõõmu ja tegevust!






Joogivett ei ole, ütleb kaart!






Viskasin pilgu ka üle tualetimaja ukse. Tundus korras, aga kraanid ei võimalda siit ka pudelisse vett võtta. Olnuks raske üks toru seinast välja suunata? Mujal ranna ulatuses ehk asi keerulisem, aga kui pole ka lihtsaid asju tehtud, siis on viga ikka ja ainult tegijates. Täpsemalt, mittetegijates.





Kuidas siin aga sõudepaadi laenutamisega?



Roosisaare rippsild.








Ma ei teadnudki, et NG vaateaken pöörlev? Siin küll on!



Tuttpütte pesitseb siin tõenäoliselt päris mitu paari.




Roosisaare ja rannavaheline kõnnitee aga üpris lagunenud. Eeldaks, et sellised kivid kestavad ikka väga kaua!?









Õhtud on siin muidugi ilusad. Kui just vahel räuskamine võimust ei võta.

















Bussile minekuks tuleb aga jälle jala kõmpida....



Teel kohtusin härradega, kes soovisid ka pildile jääda! Miks mitte!


Võrru tasub puhkama minna! Aga selleks peab nii valitsus kui linnavalitsus tööle hakkama! Et tuldaks rohkem, on vaja võimalusi ja et oodataks. Kas linnapea kutsub? Jutt voolab küll, aga uskuda on raske!

Samas anname endale selgelt aru, et keskväljaku täitumine eluga sõltub veel meie kõigi pealehakkamisest ja nutikusest. Vähemalt eeldused selleks on loodud. Välikohvikud, aastaringne uisuväli, noorte idee- ja päikeseinkubaatorid ootavad oma järge. Kui kellelgi on veel mõni julge idee, mida ägedat sellel väljakul võiks ette võtta, siis Võru linnavalitsuse headele ideedele avatud meeskond igatahes mõtleb ja aitab selle teostumisele kaasa.

Muide, tahaksin kindlasti ära mainida, et linnapead rongiliiklus ei paista teragi huvitavat. Kuigi kutsub vaatama ja rändama ja soovib raha saada! Või Jaama tänava remondi puhul tehakse ettevalmistused ära ka rongipeatuse ülesõidu kõrvale toomiseks? Eks tulemus näitab ära, kas mul õigus või mitte! Maakonnakeskused tähendava ühe olulisema asjana ühendusi! 

Alustame ka Vilja tänava kapitaalse ümberehitusega, millega soovime valmis jõuda 2020. aasta lõpuks. Lisaks projekteerime tänavu Jaama tänava ning taotleme toetust selle transiittee kapitaalseks remondiks. Siinkohal esitan ka avaliku palve riigi keskvalitsusele: palun ärge unustage uusi plaane tehes ära maakonnakeskusi!


Ning elukeskkond on siin suurepärane nagu linnapea ütleb? Kindlasti paljudes asjades ongi. Kas aga on kõiges? See sõltub sellest, kas inimeste peale mõeldakse sõnades või tegudes?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar