Blogiarhiiv

teisipäev, 1. veebruar 2022

Huvitavat suhtlusmeediast. Dets`19.

 

Neljapäev, 5. detsember 2019

Huvitavat suhtlusmeediast!


Ehk lisan aeg-ajalt kommentaaridesse midagi põnevat FB-st.

  • Neeme Sihv Mul oleks hoopis küsimus. Kui värskelt kuulda, et soovitakse ehitada tallinna lähedale muuseumihoidla, siis ehk oleks hoopis mõttekas ehitada piisavalt suurele pinnale muuseumihoidla koos muuseumitega? Ehk et miks Lennusadam?

    (Lisan veel, et iseenesest õige olla koos mõne teise musueumi vm)
  • Eesti Loodusmuuseum Tere! Ühishoidla rajamine on tõesti plaanis, lähemalt saab selle kohta lugeda näiteks siit: https://www.muinsuskaitseamet.ee/et/muuseumide-uhishoidlad Ühishoidlate rajamine puudutab siiski üksnes muuseumide kogusid, mitte külastajatele avatud muuseumihooneid ega näitusesaale. Eesti Loodusmuuseum on leidnud endale sobiva koha tulevase keskkonnamaja juures ja selline temaatiline kooslus tuleb kindlasti kõigile osapooltele kasuks. Lisaks - on ju piirkonnas juba praegu olemas ja ka lähitulevikus lisandumas veel teisigi muuseume-keskusi ning tekkimas mitmekülgne tervik :)


  • Neeme Sihv Mis funktsioone siin peaks täitma loodav keskkonnamaja?


https://www.facebook.com/eestiloodusmuuseum/photos/a.427120313979054/2984507528240307/?type=3&theater

****************************

  • Neeme Sihv Tänud!
    Nõus, et selles on komplekssust, kuid Loodusmuuseum võiks ikka looduses olla? Ning elementaarne, et hoidla pole külalistele avatud, idee on koosehitamisest koostoimimiseni - kulud jpm. Ei peaks ka keskkonnamaja asuma linnas. Või eesmärgiks olla võimalikult looduskauge?
  • Eesti Loodusmuuseum Asukoht linnas ei tähenda kindlasti looduskaugust - tulge meile külla ja veenduge selles ise! :)
  • Kirjuta vastus...

  • Peep Tobreluts Väga hea! Murdsime pead Puhta Vee Teemapargi eestvedajaga Priit Adler iga kuidas juhtida tähelepanu puhta vee säästmisele projekteeritavas eeskujulikus keskkonnamajas+loodusmuuseumis. Teadaolevalt ei julge ministeerium kuulda võtta soovitusi ja häid praktikaid vee säästu osas. Juhul kui meie pakutav installatsioon ei saavuta eluõigust avalikult, siis ei saa keegi takistada tööd esitada!
    1
  • Peep Tobreluts Avalikke funktsioone. Mõistagi.
    Kuid kasutada 200 aastat vana tehnoloogiat on laiskus segatud hirmuga uue ees.
  • Neeme Sihv Peep, täpsemalt - kontorid?
  • Peep Tobreluts Neeme Sihv terve maja.
  • Neeme Sihv Peep Tobreluts sellised asjad peaks olema linnast välja väga heade ühistranspordiühendustega kohtades. Riik ei pea ise linnas liiklust juurde tekitama. Nii töötajsid kui külastajaid silmas pidades.
  • Neeme Sihv Loodusmaja jm ehitatakse vist maksumaksja rahaga? Kuid loomulikult ei huvita maksumaksjate arvamus ei musueumi, ministeeriumi ega kedagi teist.
  • Eesti Loodusmuuseum Neeme Sihv - Me oleme kahe käega linnast väljas käimise poolt, julgustame alati inimesi loodusesse minema! Mis puudutab aga muuseume, siis on need osa (ja võiksid olla järjest suurem osa) inimeste igapäevaelust - on hea, kui need asuvad meie lähedal, pakuvad meid kõnetavat sisu. Et ikka teadmiste jagamine ja elamuste pakkumine oleks kõigile kättesaadav.
  • Eesti Loodusmuuseum Peep Tobreluts - Loodusmuuseum osaleb samuti projekteerimisprotsessis ja me töötame selle nimel, et saada parim võimalik lahendus. Mida aga praegu on asjakohane soovitada - võtke installatsioonikonkursist osa ja suunake oma töö teid kõnetavale teemale, see aitab kindlasti ka oma mõtteid laiemalt esitleda :)
  • Peep Tobreluts Eesti Loodusmuuseum oi põnev! Mis on see parim võimalik lahendus? Kas see on saladus?
  • Peep Tobreluts Eesti Loodusmuuseum aitäh soovituse eest! Seda esmane kommentaar ju korra ütles, et osaleme! Ning kui ka ei võida, siis oleme ikka sõnumi edastanud! Aga veelkord aitäh julgustuse eest!
  • Eesti Loodusmuuseum Seda tahaks ju me kõik juba teada! :) Aga tegemist on pika protsessiga ning töö alles käib.
  • Anti Poolamets Hea mõte Lennusadama juurde muuseumite kobar tekitada. Sinna sobiks politseimuuseumi ja tuletõrjemuuseumi kogud tuua, sõjamuuseumi omast rääkimata.
     
     
     
     
     


    Sattusin sellise kommi peale:

    Küllap kehtib erinevate lillede kohta.

    Kohe, kohe sätivad paljud oma sammud lillepoodidesse, et osta roose , teadmata midagi nende päritolust. Olles mitmel korral käinud Etioopias ja näinud kohti kust enamus meile toodud Aafrika roose pärit on, siis ei saa kohe kuidagi enam vait olla. Nimelt on Aafrika suurimad roosikasvatajad Etioopia ja Keenia. Viimane on seda äri oluliselt piirama hakanud ja võtnud isegi eesmärgiks see lõpetada, kuna tegemist on äärmiselt keskkonaavaenuliku tegevusega. Kuna veetarve selleks ettevõtmiseks on tohutu, siis jäävad kõik suuremad kasvuhoonepiirkonnad Rifti järvede piirkonda. Samas pole aga kasvuhooned umbsed ning neist välja imbunud väetised ning mürgid leiavad tee suures osas naabruses asuvatesse järvedesse. Tulemus on see, et paljudest järvedest on kadunud või kadumas sealne elustik. Meeles tuleb ka pidada, et Rifti järved on kuulsad oma endeemsete kalaliikide poolest. Toiteainete rohkuse tõttu on paljud järveosad kinni kasvanud ning muutunud kalapüügiks sobimatuks. Enamus järvedest on kadunud suured loomad, nagu krokodillid ja jõehobud. Ühesõnaga lugu on väga kurb ning sellest on hakatud aru saama isegi Aafrika. Ka meil oleks selleks aeg!
    Sõnum on järgmine. Vaadake, mida ostate ja vaadake kust see pärit on. Meie enda, Eestimaal kasvatatud lilli on saadaval küll ja küll.

    ***********************

    Raiete mõjust mustikametsadele:


    ******************************

    Teemaks koroona ja maasikakasvatajate saaga! ma pole ammu lugenud nii reljeefset reformierakondlikku loba! See on KLASSIKA! Ja näitab ära, kui mäda liberaalne maailmavaade on! Põhieesmärk on tagada ettevõtjatele kõik võimalused oma inimesed (ka Eestist üldse) välja süüa ja saada hakkama minimaalsete kuludega, küll aga oodata, et ostetaks võimalikult kalli REFORMIERAKONDLIKU hinnaga tooteid!
    Muide, hr Mats võttis kinni veast, mille kommentaaris parandasin ja läks liberite andmiseks lahti! Ja kaugemale kui kopeerisin, aga edasine oli lihtsalt samal tasemel...


    Mats Soomre Sõna maasikakasvataja võib asendada paljude teiste sõnadega. Köögiviljakasvatus. Metallitööstus. jne. Probleem sama.


    • Neeme Sihv Erinevalt hakkama? Ehk sellest, et ühel on inimlikum suhtumine töötajatesse? Keegi ütles, et eestlane ei kõlba, sest tahab peole minna ja lapsega arsti juurde jne. Tõesti või? Siis ei kõlba töötajaks? Tööandja ei lähe peole ega arsti juurde ega matustele ega ...?

      Kui suur osa neist vakantsetest töökohtadest on alampalgaga või natuke peale, siis kas on põhjust imestada, et pole populaarsed? Või kui kuskil saab keevitaja 2-4 korda rohkem kui siin, kuigi number näiliselt kõrge?

      Keskmise palga nali oli aga päris hea

    • Mats Soomre Miks sa tood näited kehvadest ettevõtetest? Need on olnud ja jäävad. Too näiteid headest ettevõtetest.
      Teiseks - on jah paraku nii, et teatud töödel ei ole võimalik valida töötajale sobivat aega - töö tuleb ära teha siis, kui tööd saab teha. Maasikate 
      lugu on ainult üks näide sellest.
      Sarnane teema jookseb läbi ka teenindajate ja tootmise juurest - täiesti ette teatamata selgub alles hommikul, et z arv inimesi lihtsalt ei tule tööle ja kogu lugu. Ja siin tulebki mängu Ukrainlane või keegi teine - nemad tulevad siis selleks, et tööd teha, raha teenida ja puhkavad siis, kui tuleb puhkamise aeg. Näed vahet?
      Rääkides palgatasemest - konkurents paneb paika. Sa tead väga hästi, et niisama lihtsalt see ei käi, et maksame aga kõikidele suurt ja suuremat palka.
    • Mats Soomre Neeme Sihv , MILLEST sa nüüd räägid??? NII palju istutada? Kõik oli ju nii nagu peab - ja siis valitsus pani sõna otseses mõttes käru ja keeras kinni kogu senini toiminud ja plaanitud tööjõu kasutamise võimaluse. Täiesti subjektiivselt. Ilma igasuguse loogikata.
      Ja ma olen täiesti nõus vaatama, kuidas sa raskel ajal hakkad oma töötajatele oma ettevõttes maksma 2,5 korda rohkem palka. JA püsid sellega konkurentsis.
      Sul on kuskil suur loogika viga sees ... :(
      Kui sa räägid "orjatööjõust", siis ma enam ei aruta seda teemat. Töö on töö. Igal tööl on oma hind ja tasu.
      Las see teema jääb nüüd siia seisma.

    • Neeme Sihv Mats Soomre koroonast. Ha sellest, et meie töötute arv kasvab. Valikuline kuulmine? Ehk kuuled vaid seda, mis annab põhjuse vingumiseks?

      Jas töötaja on ettevõtjale heategevusprojekt? Et kui too hädas, siis peab tööle minema, ka orjapalgaga? See on kon
      kurents?

      Raskel ajal seega peab minema? Ja kui töötajal raske aeg? Vasta nüüd küsimusele, mis aastal plaanisid need kasvatajad väärt palka maksma hakata? Või oligi ettevõte plaanitud igaveseks odava tööjõu peale?

      Kui sul endal igasugune loogika puudub ja oled samasugune ettevõtja, siis tasub küll vait olla! Tüüpiline liberaalse ettevõtja iba! Sõnades on igal tööl oma hind ja tasu, aga miks siis seda ei maksta? Sellise madala tasemega Eesti jääbki viimaste hulka, sabassörkijaks!

      Muide, kuidas need korjajad teiste toodangut osta jaksavad? Raske aeg ja kerge palk ju?
    • Neeme Sihv Mats Soomre nagu ütlesin, tüüpiline liber. Vastata ei oska, vastustest aru ei saa, aga eeldab, et lolli ja ülbe ettevõtja jaoks tehtaks heategevust! No tõesti, üldse ei mõtle?


    ********************************
    23.07.2020

    Isamaa hääbumine on pigem tervitatav? Sest käkke juba omajagu keeratud. Pensionireformist ma kahjuks ei jaga, aga kui pankurid peale seda ikka erakonnale kõvasti annetavad....
    Igatahes on üpris hea lugeda kontsentreeritud "põhjendusi" tegudele, mis pidavat olema head riigile ja rahvale! On ikka või? Pigem ääretult aferistlik suhtumine!

    Lugedes seda uudist, saab sotti, et aferistid võivad valida veelgi suurema õigustuse oma tegudele, tegelikkuses on see konservatiivsusest sama erinev kui siga käost!

    https://www.err.ee/1115760/111-isamaa-liiget-loid-uhenduse-mis-lubab-kaitsta-parempoolsust-ja-astuda-vastu-aarmuslusele

    Neeme Sihv See rõhuasetus asetab teid veel enam liberaalsuse poolele, mitte konservatiivse. Kas kirjutasid ka 111 Kirjale alla?

    Muide, see manifest on päris jube asi. Parempoolne? Pigem saate ühte mesti Vabaerakonna või RE-ga lüüa!
    • Kujutis võib sisaldada: 1 isik, prillid ja tekst
    • Neeme Sihv Väga lihtsalt! Kui Isamaa eesmärk on võimalikult palju suunata eraettevõtjate kätte (apteegid, Bigpank ja pensionid, erabussifirmad, ERM-i söögikoht jpm), siis see näitabki, et ollakse nõus liberaalselt majandama - ehk teisisõnu, muutma asju kulukamaksriigile ja maksumaksjale. Kas see on kaine talupojamõistus?

      On asju, mille olemasolu riigi halduseses on igas mõttes mõistlikum. ja turu solkimine, nagu Isamaa apteegireformi puhul läbi surus, pole ammugi mõistlik tegu! Ausat konkurentsi pole selles kuskil, tegelikkuses on tegu hoopis selle solkimisega ja suurettevõtete nuumamisega. Aga niisugust pläma nagu ettevõtetelt millegi äravõtmine - seda saabki rääkida vaid liberaal! Ja eeltasutud transpordile vastutöötamine on mitte halb vaid ülihalb! Erit ses võtmes, et just isamaalastest maavanemad jt ametnikud pole selle süsteemi HEAKS aastate jooksul mitte midagi teinud, hoopis halvendanud.

      Kui asjadest üldse aru ei saa, ei tohuiks selliseid poliitikuid ja erakondi püünel ollagi. Õnneks on toetus pea olematu ja see ehk ka surmale määratu sinna igavikuteele saadabki!

      Millega aga selline erakond mõned noored ära "võlus"?

    **************
  • Mats Soomre Jah. Sama. Enamikul. Hoiavad häid töötajaid täiega. Koolitavad, arendavad. Vahet tegemata, kust nad pärit on. Ja on pidevalt hädas, et riik sekkub ja seab mõttetud-põhjendamata piirangud.
    Paraku ongi nii, et häid spetsiliste lihtsalt ei jagu Eestis.
  • Neeme Sihv Ma kardan küll vastupidi. On kuulda, et ühel ei ole probleeme töötajatega, teistel on. Millest see vahe? Ühel traktor, teine saadab labida ja rehaga põlliule?
    Kas teenid ka ise alampalka? Kui mõttetutest sekkumistest rääkida? Ja see on piisavalt hea palk, et teha ükskõik millist tööd? Nii et kui teenid üle keskmise, siis ütled, et võtke vähemaks, ma olen ülemakstud?
  • Mats Soomre Huvitav, millest tuleb küll see vahe, et erineva ettevõtted saavad erinevalt hakkama? Et erinevad inimesed saavad erinevalt hakkama?
    Ja kustkohast see keskmise palga teema nüüd järsku siia sai?
    Ühes kommentaariumis juba nõuti, et kõigil peab maksma keskmist palka ... siinkohal tekib jõuetus selgitamaks ...
  • Neeme Sihv KUI OLUD ON KEERULISEMAD, SIIS PEAKS PALK SEDA ENAM KÕRGEM OLEMA. nT 2 X KÕRGEMA ASEMEL 2,5 X KÕRGEM?
    (Et Mats Soomre ei tabanud mu veidi ebatäope sõnastuse mõtet, täpsustan - TÖÖOLUD ehk TÖÖTINGIMUSED ehk TÖÖ raskus).
    Milline maasikakasvataja või loo
    mapidaja seda pakkunud on?
    Näited olidki sellest, et ei saa loota töötajaid kui suhtud neisse nagu rämpsu! Kaasa arvatud eriolukorrad jm Kuidas üks tööandja mõistab neid inimesi, teine mitte? Kas ikkagi suhtumisest ja palgast ei olene töötajate tulek?

    Ja miks istutada nii palju kui ei tea, kuidas ära korjata jõuad? Võõrtööjõu piiramise teema AMMU üleval, seega, valitsus ikka süüdi?

    Kus on konkurents kui eeldataksegi orjatööjõu olemasolu? On ikka arusaam!

    Ja küsin veel kord, kas lepid alampalgaga + natuke peale?
  • Neeme Sihv Muide, suhtumine töötajatesse kui on hea, siis ongi hea ettevõtja. Tõin ju näited?
  • Mats Soomre Oled sa ettevõtja? Alustame sellest. Et siis maksa töötajale rohkem palka, kui ajad rasked ja turg kukub ära? See on ettevõtluses midagi uut.
    Kasutad sõnu "orhatöö", "iba" - huvitav sõnakasutus.
  • Mats Soomre Sa kirjutad "Tüüpiline liberaalse ettevõtja iba!" ???
    Head aega, Neeme Sihv
  • Neeme Sihv Ja, olen ettevõtlusega seotud olnud ja meie püüdsime esimesel võimalusel alati palka maksta.
    Alustame aga küsimustele vastamisest?


    Huvitav sõnakasutus ehk küll, sest iba see ju on. Ise ei vasta, aga väited on nagu kooseluseaduse toetajatel, kes aastaid ühte ja sama ajab, aga jutust aru ei saa. Ma kirjutasin väga tõsistest asjadest, miks need kõrvust mööda lased? Rasked ajad? Mullu olid ka rasked ajad, et ei saanud maksta? Tunamullu ka? Tuleval aastal plaaniti ka raskeid aegu? KUI nii käitutakse, siis on see ületootmine, mille järgi puudub vajadus!

    Veel kord, istutatakse nii palju kui jõutakse korjata. Ei jõua, ära süüdista TEISI, vaid ainult koroonat ja vihma ehk!
  • Mats Soomre Head aega, Neeme!
    sa pole enam ettevõtja. Miks? Läks keeruliseks? Ei suutnud enam palka maksta? Konkurents oli tugev?
  • Neeme Sihv See põhjendus su oma tekstis ju sees? Kusjuures just vastutus on Isamaa jaoks võõrsõna ja üksikisiku vastutus siinkohal tähendab enda pealt vastutuse äralükkamist. Üldse, need "väärtused" on talupojatarkusest ehk konservatiivsusest eemaldumine. Ja kuna Isamaa on viimasel ajal pigem kahtlasi tegemisi täide viinud, kaob igasugune usk nende aususesse. Apteegi- ja pensionireform, ühistranspordile vastutöötamine jpm.

    Sinu tekst:
    avatud majandust, võimalikult vähe ettekirjutusi ja keeldusid, riigi rolli vähendamist ning üksikisiku vastutuse suurendamist.
  • Karl Sander Kase Neeme Sihv kuidas vastustub võimalikult vähe riiklike ettekirjutusi konservatismile? Konservatismi aluseks on pere, kodu, isikuvabadused. Majanduspoliitika nurgakiviks on vaba turumajandus, mis soodustab ettevõtlikkust, eraomandit ja ausat konkurentsi. See tähendab ka minimaalset riikliku sekkumist. Apteegireform - sisuliselt öeldi ühtedele ettevõtjatele et teie ei tohi enam tegutseda ja vara võeti ära. Pensionireform suurendab inimesi valikuvõimalusi ja -vabadust. Tasuta ühistranspordile vastu töötamine on halb asi? oeh. 

    Lisan siia ühe pildi Postimehe uudisvoost ka :)
  •  
     
     Ärge öelge, et FB on mõttetu. Vahel saab ühest arutelust aimu, kuidas poolpimedad ja -kurdid kutsuvad asju planeerima endasuguseid Tulemuseks ongi see, et ühele asjale keskendudes ei osata mitte midagi muud märgata! Jutt metallpiirdest kahe suuna vahel KURTNA RISTMIKU KANDIS!
    Igal juhul oli idee üllas ja õige! Kuni oleme Euroopas vist viie viimase hulgas liikluskultuurilt, ei jäägi muud üle, kui eestlasi "ninapidi mitte kokku lasta"! Aga kuidas seda tehakse - kriitika MNT pihta suures osas kõikides kommentaarides õigustatud. Postitus teadagi elava aruteluga!
    Grupist Kohila valla elanikud.

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10219170057575873&set=gm.1222092938148540&type=3&theater&ifg=1

    Viljar Hunt Auto maha kandmisel ja maanteametil poogen

    • Tanel Murd Viljar Hunt mnt amet on süüdi kaasliiklejate ohutuse tagamises? et mingi ohmoon jäi roolis magama ja oleks piirde mitte olemisel vastasuunaga laupi tõmmanud ja ilmselt kabelimatsu korraldanud. Ei no tere fukin lill.
    • Neeme Sihv Väga hea arutelu. Väga õige jutt piirete planeerimise põhjustest! Nii tekibki mulje, et selle tegijad igati õige nägemuse ja suhtumisega.

      Ja sii ilmub kõrvalmaanteede nimekiri ratturitele. Lollimat juttu annab välja mõelda!


      Aga see teeb ÜHE asja hästi selgeks - planeerijad kui tegelevad piirdega, siis nad unustavad hasardis kõik muu - ratturid, kiirabid, loomad jne. Silmaklappidega poolpimedad!


    ******************

     

    28.02.21

     

    Püünele on ilmunud erakond Põliseestlased. Midagi aimu kuskilt ei saa, koduleht segane. Aga FB?

     

     

    • Autor
      seda peaks ilmselt kolhoosiparteide käest küsima


      erakond põliseestlased
      tänud! Kui ei vaevuta isegi arutelusid tekitama mitme kuu jooksul, siis tase ongi nagu vastusest näha.
      1


    • Autor
      Neeme Sihv
      kas mõnel pole veel selge, mis olukorda kõik kolhoosivälised erakonnad pandud on või millest selline ulmeline plõksimine üldse alguse saab?


    • Kas teil on mingeidki ideid elu edendamiseks, mõnel alal asjatundjaid vm?
      Mida teha metsaraietega? RB ja 4-realised? Maaelu? Apteegireformi reaalne täideviimine? Energia - tuumajaam või hoopis säästmine?


    • Autor
      mis nendega ikka teha, kui õigusi nendeks nagunii ei anta - ehk siis alustagem ikka sisuliselt, mitte "asjatundlikult"
      2


    • erakond põliseestlased
      ega ma kuskilr huumorilehele sattunud pole. Nalja saab siin kõvasti , jõudu teile inimeste naerutamisel !


    • Autor
      Peeter Aru
      sa ajudeta kolhoosi prost ei leidnud oma rasvaliidu taunide klubi jälle üles või millest selline pasapuhe jälle lahti läks? nüüd võid oma alfakolhoosniku noksi edasi lutsida, sest et süvadebiilide Uus Tulevik on juba eluaegne permaban




    • Kas midagi asjalikku ka tuleb?

    • Most Relevant is selected, so some replies may have been filtered out.

      Autor
      kui midagi asajalikku juurde pole lisada, siis tuleb eluaegne permaban!


    • On küll. Selline erakond on kõige mõttetum üldse ja nagu näha, on ka närvid korrast ära!
       
       
      Neeme Sihv
      sul ajudeta kolhoosi prostil on närvid korrast ära ja sellepärast ei olegi mitte midagi asjalikku öelda ega millestki aru ka enam ei saa? kes küll seda oleks võinud arvata! täielik süvadebiilik

     

    ************

    TULE sõprade grupist huvitavat. On kahju kui keskkonnale keskenduva erakonna puhul väänatakse eraettevõtluse maailmast pilt segi. Kuigi jutus ka õigust, on arusaam vildakas. Ja seda raha nimel? Üldiselt tundub aga Tule olema paremal tasemel kui endised "osanikud". Samas ei ole sama meelt seal kõik inimesed ja see on rõõmustav.

    • Moderaator
      Neeme Sihv
      : "avalikud bussiliinid, teede ehitus ja hooldus põhiliselt".
      Käesolev kommentaar on minu isiklik arvamus. Eraettevõtlus on selgelt efektiivsem, kui riik. Julgen seda väita kuna olen pikalt töötanud riigis/KOV-is ja nüüd eraettevõtjana. Mõni küsimus, mida ma riigipalgalisena lahendasin kaks kuud, lahendan ma ettevõtjana kolme tunniga.
      Viimane värske näide. Praegu valmistun riigihankeks "Lõuna piirkonna kinnisvaraobj.hooldus" ja kui ma vaatan RKAS ettevalmistatud dokumentatsiooni, siis mul kukuvad käed rüppe. Kõigil on kõigest savi. Kõik hinnapakkumisest huvitatud isikud peavad raiskama dokumentatsiooni korrastamisele meeletu aja, et üldse aru saada, mis seal siis hooldust vajab ja kuidas omanik tahab, et seda tehakse. Ainuke kriteerium on odavaim hind. Selle riigihange küsimus taandub sellele "palun tehke mulle hinnapakkumine valgustite hooldusele, aga ma ei tea mis marki ja mudelitega ning mitu valgustit mul on, millised on tootja kasutus ja hooldusjuhendid. Otsige ise". Selle tulemuseks on see, et ettevõtted teevad madalaima pakkumise ja siis, et tulla ots-otsaga kokku jäetakse reaalsuses pool hooldatavast ehitistest hooldamata. RKAS laseb teadlikult seadmetel rikneda ja siis hakkab pärast tellima nende remonti või väljavahetamist hooldja poolt. Mõisa köis, las lohiseb.
      Riigi roll on üldjuhtimine (näiteks välispoliitika ja -tegevused) ning riigile vajaliku kinnisvara omamine ja valitsemine (näiteks riigimaanteed (s.h rongid, lennukid, laevad), haridusasutused, jne). Kogu selle kupatuse hooldamine võib vabalt olla era kätes.
      Mulle on vastuvõetamatu, et (eriti veel liberaalseid väärtuseid kandvad erakonnad - endine IL/ praegune IRL, RFE) arendavad (näiteks Harku vallas) riigikapitalismi vallaettevõtte kaudu kinnisvarahalduse- ja hooldusteenuste pakkumisena ka mitte KOV-ile kuuluvale maale ja ehitistele. Kui vallad saavad edukalt hakkama maanteede ehitamisega riigihanke konkursside alusel, siis saaksid nad hakkama ka kinnisvara haldus- ja hooldusteenuste tellimisel. Aga väga paljud neist omavad (näiteks Rae vald) palgal (ja mitte väikesel) isikuid, kes teevad seda tööd valla nimekirjas. Rahaline võit oleks märgatav, kui vald telliks selle töö sisse ja jätaks endale vaid 1-2 spetsialisti kes korraldaksid selle töö, s.h ka näiteks ettevalmistuse hankeks.
      1


    • Peeter Liinsoo
      tänud pika selgituse eest!
      Nüüd loe oma jutt üle. Riik halb peremees antud juhul, kui ise täpselt ei tea, mis teeb. Kuid kui peaks ise tegema, hakkab mõtlema. Ning HANKED JÄÄVAD ÄRA!
      Raudtee remonti VÕIB erafirma teha, rongipargi puhul pole mingit põhjust. Ka praamid, bussid.
      Efektiivsus aga ei peitu eraettevõtjas vaid asjas endas.
      Teedeehituses ja hoolduses on ka palju mõttetuid hankeid ja eeaettevütjale pksikult jagub hankevõitu vaid pooleks aastaks, piltlikult. Ülejäänud aeg tühi. Ja kui töötab, rendib kallilt tehnikat jne? Riigiettevõttel on spetstehnika, mis sobib aasta ringi ja erinevatel töödel? Sahk jm käivad küljest ära?
       
      • Peeter Liinsoo
        muide, paljude vallakeskuste tänavavalgustus OSALISELT peaks üldse kaduma.


      • Moderaator
        Neeme Sihv
        Sahk jm käivad küljest ära, ka eratehnikal 🙂. Mul on üks tuttav, kes on teedeehituse ja hoolduse ettevõtte omanik. Neil ongi töö nii säätud, et suveperioodil rabavad nii mis hullud ja talveperioodile lasevad lõdvemalt. Kuid ka talvel on neil tööd.
        Üldiselt eraettevõtluses on nii, et lamava kivi alla vesi ei voola. Riigipalgaline olgu see siis kõie madalapalgalisem ametnik või seesama RKAS piirkonnajuht, nende jaoks tuleb raha seinast, tee sa siis rohkem või vähem, kvaliteedi mõõtmine on üldse subjektiivne (ülemuse otsus). Kell 8.00 alustad ja kui kell sai 17.00 siis pastakas kukub käest ja aidaa. Autod, kontorid, programmid, koolitused, 30+ puhkuse päeva aastas, kõik riigi kulu. Enamusele eraettevõtetele on see unistuste maa. Sama süsteem teerulli meestega on ka näiteks tali(suusa)turismi ettevõtetel või arvad, et ka see valdkond peaks olema kindlalt riigi valitseda?
        Kui nüüd aga võrrelda samaväärset töö sissetulekut riigi ja erasektorite vahel, siis on see kindlalt riigi poole kaldu. Kui kevadise Covidi jamaga tõmbasid eraettevõtted püksirihma koomale vaata et 50%, siis riigivurled panid sama lauluga edasi. Mis sellel pildil valesti on?

        • Vasta
        • Jaga
        • 1 t tagasi
        • Muudetud

      • Peeter
        , See onj hea, kui tööd jätkub, kuid väga paljudel puhkudel sahk puudub või jääbki vedelema. Ja kui ka nad hanke järel saha külge kruvivad, on kogu protsess maksumaksjale kõvasti kallimaks muutunud.
        Eraettevõtluses muide, on kohati kohutavalt pa…
        Vaata veel

        • Vasta
        • Jaga
        • 15 min

      • Muide, mulluse reformi ajal suutsid eraettevõtjad valetada ja hämada, nii et toss oli hullem kui Raadi rehvivirnadest. Kõige muu hulgas tähendas see ka seda, et oma töötajate palku nad tõsta nüüd ei saa, küll aga suure segmendi omi kaubavalikust.

        • Vasta
        • Jaga
        • 13 min

      • Neeme Sihv
        Ülemakstud on kõik kelle sissetulek on suurem kui "keskmine palk". See raha läheb kõik keskkonna hävitamisse moel või teisel ning palgalõhe (mitte m/n) loob pingeid, võimldab tõsta hindu etc. See efektiivse eraettevõtluse mula on eesmärgiga. Paraku peaks olema tasakaalus ja õnneliku ühiskonna jaoks vajalik tyeistpidine protsess, ebaefektiivistamine.
        1

        • Vasta
        • Jaga
        • 10 min

      • Nii on, teatud mõttes pole efektiivsus õige mõõde!
     


    ***********

  • Viljar Hunt Tanel Murd võtame teise varjandi ka,et kuidas sealt kiirabi või päästa läbi saab?
    1
  • Tanel Murd Viljar Hunt tra löpetage oma kiirabi ja pääste läbisaamise jahumine juba ükskord ära, see on nagu nagu mingi A ja O ot nad peavad ikka igaltpoolt kähku-kähku läbi saama , ei tea kas keelame Tallinnas tipptunnid ka ära sest nad jäävad sinna löksu vöi ?!? NEID PIIRDEID POLEKS SEAL KUI KAASLIIKLEJAD EI SÖIDAKS KUI KARI OHMOONE KOGUAEG. ise te olete selle sita kokku keeranud, nüüd kannatavad köik.
    1
  • Viljar Hunt Tanel Murd mis sa targutad seal kui ei jaga midagi? Sa peaks jala käima,sulle autoga ei sobi.
    2
  • Tanel Murd Viljar Hunt mitä sa targutad ? Minä osalesin selle löigu uuringutel ja soovisingi, et neid piireid rajataks 🤣 minä olen äärmiselt rahu, ei tapa mind ära see 4 km 70nega tiksuda, söitku vöi 50nega , mul pole kiiret kuhugile. Kiirabi ja tuletõrje !?! Tuletõrje hädadest saaksime lahti kui te sittarattad investeeriks rohkem raha oma kodusesse tuleohutusse mitte ei jooks setä maha vöi ei elaks ennast majandualikult koguaeg nii löhki et selle investeeringu tarbeks raha ei ole, me ei räägi tuhandetest eurodest vaid ühest maksest paarisaja eu ulatuses. Kiirabi ?! See on loomulik elu käik et inimesed surevad ja vöi jääb esmaabi hiljaks, on need piirded vöi ei , inimesed surevad edasi.
    1
  • Viljar Hunt Tanel Murd mis see uuring enam aitab tannike. Te seal kambaga ikka naljahmbad koos,sest ennem mõelge läbi siis egitage. Õigem on eestis seadused karmista,et ei peaks tehis lollusi ehitama.
    1
  • Tanel Murd Viljar Hunt no ma olen 100% poolt, et liiklusseadusi oleks 10× karmimaks muuta vaja aga kahjuks seltsimehed oravad ja krt teab kes tõmbabad sellele täie rauaga pidurit. Laaga sarnased kihutajad tuleks kohe ilma aru pidamata 30neks aastaks kongi loopida, narkojoodikud ja niisama joodikud load ära tühistada , mitte "hoiule vötta"
    1
  • Mirjam Põder Tanel Murd .kas uuringutes mõtlesite läbi kuidas seal tee äãres elusakt rattur koju jõuaks.sõidetakse seal 90ga paraku ja autojuhil pole turvaline hoiduda tõkkeriba poole,kui minust möödasôitu teeb.Kas mõtlesite sellele,et jalgratturil pole meeldiv peaaegu autopeegliga pihta saada???!Ps,mina olen see hull,kes iga nãdal selle tee peal eluga riskib.Mul on 4 last,kas olete õnnelik,kui keegi mulle tagant sisse sõidab?! Hoidke suu kinni.
    1
  • Tanel Murd Mirjam Põder rattarada on täitsa olemas Tallinnast Raplani ilma mnt peal vuramata, ärge pange oma elu asjata ohtu. Linnas söidavad ka autod lubatust kiiremini otse rattaraja kõrval, näete saavad koos eksisteerida kyll. Mis puutub uuringusse ss ma veelkord rõhutan- minä isiklikult polnud seal mingi otsustaja/asjapilk, minul paluti ainult kirjeldada(lahti seletada ) enne piirde rajamist liiklusolustiku Tagadi 2 väljasöidu kohta ja tarastatud mnt jupil liigeldes nähtud/kogetud liiklusolukordi, jh ma avaldasin oma soovitused olukorra parandamiseks aga kuna ma olin kogus selles protsessis mitte kui mitte keegi, ss pole mötet minu peale pahane olla, et see tara ka sündis, isiklikult muidugi ma olen äärmiselt rahul sest Rootsis kus ma söidan on veel hullemad kaitserajatised teedel, seal on sarnane tara ka pandus muru poole, et teelt ei saaks välja söita, ühe sellise "koridoori" pikkus on tavaliselt 1-10km ja keegibei vigise seal riigis selle üle et peavad seal 70nega söitma. Alevisse sisseaõidud on ehitatud slaalomina, nii et sisenev auto peab andma teed väljuvale autole, vastasel juhul toimub laupkokkupõrge. "Külavahe" teed kui selliaed on üldse 1.5 auto laiused ainult paljudes kohtades, seal tuleb reaalselt vastutuleval autoga seisma jääma ja ühiselt vaeva nägema möödumiseks
    1
  • Mirjam Põder Tanel Murd Tallinnast Rapla?Milline rattarada? Ma sõidan Salutaguselt ja Tallinna poole u 8km.Enne Tagadi keskust keeran paremale.Kahjuks on mul sinna iga nãdal asja.Ja kujutage ette nende autojuhtide silmi.kui pärani need lähevad,kui mind mãrkavad.Ps,rekad panevad täiega mööda,isegi veidike ei vãhenda kiirust.Sellel lôigul on ohutu sôita ainult hommikul kell 5.siis on vähem liiklust
    2
  • Viljar Hunt Mirjam Põder ah mis te räägite siin,ega Tanel aru ei saa nagunii.
    1
  • Mirjam Põder Viljar Hunt .hüpake ratta selga ja saate tunda,ja nii kôik rekajuhid,palun,kes minust iga korda peaaegu ûle sõidavad
  • Kujutis võib sisaldada: tekst
    1
  • Tanel Murd Mirjam Põder allso ma ei pidanud ilmtingimata silmas ka söna otseses tähenduses rattaradu aga üleüldiselt köik teed mis pole põhi mnt (kus rattaga liiklemine on setä tara vöi ei ole, on nagunii väga ohtlik ) .
    1
  • Mirjam Põder Tanel Murd .Üle urge läheb kergliiklustee.Kohilasse.Mingit Rapla Tallinna rattateed ej ole olemas.Sõidan 8 aastat sinna jahimajja.Jumal küll!
    1
  • Mirjam Põder Iga päev sôidan Kohilasse tööle.kus jääb ette see üli tobe Urge ristmik.kus teeviidad ja märgid.vaadates Rapla poole varjutavad vaadet ja olen 3x autot(valget) mitte näinud! Miks Urgega midagi ei tehta?!Hea on,et jõuti pidurdada Ilmselt oodatakse,kui minust saab laip
    2
  • Mirjam Põder Tanel Murd .EI OLE RATTARADA
    1
  • Mirjam Põder Tanel Murd .kas te arvate,et jalgratturil ja jalakâijal puudub õigus liigelda antud maanteel?Peaksingi ainult riigi heaks tööd rabama ja makse maksma.Isegi metsa sõit keelatud?
    1
  • Tanel Murd Mirjam Põder ma olin ka jalgrattur( ja olen kohe varsti jälle) minä isiklikult hoidusin suurtel mnt söitmisest, no milleks oma elu asjatult ohtu seada. Keegi ei keela teil söita seal kus te tahate, ärge minge nii isiklikuks. Urge ristiga on juba tegeletud, et 360 kaamera sai sinna püsti, enne setä söitsime me seal umbes 100, enam mitte, nüüd vuravad köik 70nega nagu aamen kirikus, teil on nüüd palju ohutum seal teed ületada. Allso riik ei saa iga kodaniku tarvis ekstra jalakäiate silda vöi tunnelit v jumal teab mitä rajada( kusjuures seal kandis oleks see tglt väga hea mõte). Me oleme lihtsalt paratamatult liiklushoolimatus riigis, kus kaaskodanikud ja üleüldine liiklussuhtumine ohutusse on üks suur 0-i ring, mnt amet peabki kahjuks tegelema liiklusdebiilikute ohjamisega sest muudmoodi siin riigis lihtsalt hakkama ei saa.
    1
  • Mirjam Põder Tanel Murd .ei kuta kahjuks ette,kuidas muudmoodi sinna saan.kahjuks on see mu kohustus.ei ole lôbusôit.Ei teadnud siiani,et ma pole teiste inimestega vôrdsete õigustega.Seal on ka jalakäijaid ja jalgrattureid ka mopeediga vana otsis kord seal oma koera,keda aitasin .Ei saa aru,miks seati jalgratturite elud ohtu selle piirde tekitamisega.kurb lugu.
    1
  • Mirjam Põder Tanel Murd ,olete te teadlik kui tihe on sealne liiklus? Mis põhjusel jâeti jalgratturile/jalakäijale olematu ala?
    1
  • Tanel Murd Mirjam Põder no see on Tallinn-Rapla mnt, loogiline et liiklustihedus on seal suur, selle vastu rohtu ei ole veel keegi väöja pakkunud. Rattaga seal muidugi enam ruumi söita ei ole sest piire on rajatud vana mnt peale, autojuhid hoiavad loomulikust hirmust piirdest eemale.
    1
  •  
     
    Neeme Sihv Väga hea arutelu. Väga õige jutt piirete planeerimise põhjustest! Nii tekibki mulje, et selle tegijad igati õige nägemuse ja suhtumisega.

    Ja sii ilmub kõrvalmaanteede nimekiri ratturitele. Lollimat juttu annab välja mõelda!


    Aga see teeb ÜHE asja hästi selgeks - planeerijad kui tegelevad piirdega, siis nad unustavad hasardis kõik muu - ratturid, kiirabid, loomad jne. Silmaklappidega poolpimedad!
     

    Kommentaare ei ole:

    Postita kommentaar