Blogiarhiiv

pühapäev, 6. veebruar 2022

VEEBRUAR - kas kevade lõhnaga?

 

 
Sain järjekordse maali raamimiselt kätte. Maali väga odavalt, raamimise kordades kallimalt. Aga sest pole midagi, tähtis on sisu! Ilus!
Ja pean ausalt ütlema, et need maalid seintel on andnud mulle veel rohkem, kui ma arvata oskasin. Iga päev! Maal oli mul seintel raamitud fotod, enda tehtud ja ka oli nagu loomulik osa minust. On ka teiste tehtu, kõik sõltub, kuidas asjad sobituvad hinge. 

*****************************************
 
 
Olen alates oktoobrikuust kopeerinud postitusi Eestimaa Blogi 2. ja 3. osast siia, seepärast vabandan, et neid nii palju.
 
Kuidas midagi leida?
 
1. Blogi avalehel on paremal pool SILDID ja nendega seotus postituste arv. Klikates vajalikule, näete neid seotud postitusi järjest, kerides allaserva välja ja vajutades "vanemad postitused".
 
2. Alates 2021 oktoobrist leiab esimese postitusena (ajaliselt see siis iga kuu viimane postitus) vastava kuu postituste pealkirjad linkidena. Piisab sobivale pealkirjale klikkamisest, mis viibki otse postituseni. Need nimekirjas postitusaja järgi reastatud.
 
3. Paremal olemas ka otsingumootor, aga suure mahu tõttu ei pruugi üldsõnaline otsing head tulemust anda.
 
Vabandan veel kord! Ümbertõstmised sõltuvad aegade jooksul toimunud muudatustest, nii näiteks ei osanud omal ajal mõista blogspot süsteemiga kaasnevaid piiranguid mahu osas jms.

****************************************
 
Nägin ka kevadist und! Justkui sattusin mingisse erilisse puhkelaagrisse, kus polnud lund ja rohi haljendas ja aina pildistasin ja pildistasin! Kui ärgates suurt enam ei mäletanud nagu ikka. Ehk ongi parem, sest kõik unenäod on täiesti erinevad.
 
 
Valgas kevade lõhna muidugi polnud veel, küll aga ilus puu! Plaan on sinnakanti ikkagi minna pikemalt ja seda ehk siis kui saab ka muuseumitesse ehk olla nagu valge inimene!

 
Valgas siis käidud. Tänu poliitikute haigushoogudele ei saa aga ikka muuseumitesse.

 
Lumekamakaga pähe ka õnneks ei saa! Tublid mehed!
 
 
Värve tasub ikka otsida, kuigi need pole muidugi kevade värvid.

 
Ah et kõnniteedel on kogu tehnika väljas? Just, pane märk ette ja saabki lükata valli selle ette. Kevad ju tuleb niikuinii ja lumi sulab ära! Oh seda ametnike mõistust...
 

 
Enamus sõidavad tööle vastassuunas.


 
Esimest korda sisuliselt proovisin ka seda. Tsipakese, aga ei oska vaimustuda. Vähemalt veel ei oska.

Aga turule võiks minna küll? Või värve otsima?
 


 
Ääretult tore, kui peaaegu, et varemedki uuele elule äratatakse.

 
Jaanuarikuine pildistamiskoht suuri edusamme aga ei näita ka veebruaris. Turu poolelt vähemalt hoitakse enam-vähem, Tallinna linn aga ei näe ega kuule!

 
Mis sest, et mulle enim meeldivad klassikalised puit- ja paekivihooned, vahel on ka tänapäevaseid maju päris omapäraseid. Eriti põnev püüda mõnikord pildistada "lisanditega"


 
Värve on, aga lõhna mitte! Aina rohkem tundub, et peamiseks on saanud värvid, mitte maitse! Soovitatakse küll värskeid vilju süüa, pidid sisaldama vitamiine ja olema kasulikud. Kui palju täna need ikkagi vitamiine sisaldavad? Kunstlikus pinnases ja toitelahustega kasvav ei ole see, mis "päris". Kapsas vast küll põllult, aga nagu tomatite puhul, tundub ka nende puhul, et peamine on säilivus- ja transpordikindlus. Igatahes kõik korrad tänavu, kus tööl tellitud toidu juures olen püüdnud ka salatit süüa, on tegu maitsetu värgiga. Pildil olevates vist Leedu kurgid on need, mida ostan. Üllataval kombel neil on mingi maitse. Tõsi, soojas nad pikalt ei seisa (muutuvad pehmeks ja läbipaistvaks), kas siis tegu mingi valmimise viimase staadiumiga?

 
Aga see "saak" turult, Vorstiabist, tundub küll hea! 

 
Kaks asja on aga kindlad! Praegu on veel talv ja teiseks, sellist töötegemist ma ei kannata! On osalt õigus neil, kes ütlevad, et talv võib olla vägev ja inimvõimed proovile panna ja ka selles, et mingil hetkel on sahamehed rampväsinud. Küll pole seda aga poliitikud ja ametnikud!
Teedehoolduses on peapõhjus tehnika vähesus, aga veel hullem nende ennasttäis tegelaste ülbus, kes igal talvel teevad näo, et rabelevad, mis kole ning samas EI ÕPI MITTE MIDAGI! Teedehoolduse põhitöö ei käi ainult lumesaju ajal, peale seda tuleb n.ö. lihvida ja lihvida, et hoida ära võimalikult palju libedust, seejärel veelompe, mis omakorda tähendavad libedust! Oluline on alati lume- ja jääkihi paksus hoida võimalikult väiksena! Ka selleks, et vesi saaks ära voolata ja mitte ainult linnatänavatel vaid ka maanteedel, kus lume- ja jäävallid teeservas seda takistavad. Rääkimata seal lumeväravatest teeäärtes (mille kohta Transpordiamet sõnagi ei vastanud). Tõenäoliselt löödi tänavu nende paigaldamisel kõikjal sisuliselt käega.
Ei saanud ka mina oma "mitteametlikul" lõigul sel nädalal teed puhtaks. Oleks siin terassahaga korragi hiljem üle käidud, olnuks see köömes! Ja nagu aru saab, pole see kuidagigi minu kohustus.

 
Siiski nädalalõpetuseks ka midagi toredat. Olümpia normaalmäel olnuks raske soovida meeldivamat esikolmikut, lisaks oli ka Klimov väga heal kohal! Ning norrakad põrusid ka suusavahetusega sõidus. Tore võistluspäev 

 
Ükskõik kus, otsin ikka mida pildistada. See on nagu loomulik osa elust.Vaated, puud ja majad ning palju muud on see, mis meid ümbritseb.

 
Ja hea, kui saad vahel teha kellelegi head. Ükskõik milles ja ükskõik, kas palju või vähe! Muidugi on parem kui näed juba veidikese aja möödudes, et inimese enesetunne on hoopis teine!

 
Uusi perroone ehitatakse meil nüüd vähe, aga ehk pidanuks mõtlema piirdeaia tegemisel suuremale avatusele selle all, et oleks kuhu lund lükata?

 
Natuke värve. Ehk saab värve ka lähipäevil, kui päike kevadet  lubama ilmub? Mine tea. Lootma peab alati. 

 
Ikka pole siin veel poolest saalist tehtud kaasaegset ootesaali ega pole ka Elroni juhtkonda siin majas rongiliiklust juhtimas? Ja muide, ka Tallinkist pole siin muud kui veinipood? Pidin minema leitud asja ära viima, aga burgerit siit pole ostnud ega osta ka enne, kui oleme jõudnud tsiviliseeritud riigi tasemele.
 
 
Olen ikka kuradima laisk inimene. Või on see siiski kuradima väsimusest? Tundsin hommikul, et ei suuda ega taha välja minna! Muidugi pole praegusel ajal ka jalgsikäik ohutu, kõikjal jää jm ohtlik. Peab väga tähelepanelik olema ja loodan, et enamus inimesi ikkagi pääseb õnnetustest ja vigastustest. Kuid selleks hetkeks kui päike oli juba kõrgel taevas (kella järgi, sest ilm pilves) ikkagi läksin. Turulegi vähemalt. Ja isu osta veel üks suitsukala määre oli nii suur. Uus asi, aga tõesti tasub ostmist!


 
Seene- ja kanapasteet proovitud, esimene enam-vähem (hindan metsaseeni rohkem), teine aga üks eesti parimaid!


 
Lisaks on veel ka üüratu janu! Õnneks on sellegi jaoks lahendus turul olemas.

 
Proovisin veel ka viimast jääd akende all kõnniteelt eemaldada, aga ei õnnestunud, vaja oleks raiuda. Suurem osa õnneks juba pikemat aega puhas. Eks vaatan homme. Kui viitsin...
 
Aga pähe tuli ka raamatukogu. Mida ikak kodus teha kui lugeda, telekast ju head asjad suuresti ära nähtud, olümpiast vaatan ka vaid üksikuid asju. Kahju, et ei näinud suusahüpete segavõistlust, see olla olnud tõeline põnevus! Just eeskirju rikkunute diskvalifitseerimisega seoses. Õige hetk ehk anda mõista, et ei maksa ikka liiale minna, nagu Nurmsalu kuskil ülekandeski ütles. Ja seadsingi sammud raamatukokku, seekord küll mitte laenutama, aga ostma. Õnneks saab raamatuid sentide eest ja kui need loetud, lähevad reisiraamatukokku täienduseks. Tore veel lisaks vahel kuuldagi, et sõbrad sinna raamatuid viinud.
(esimesed kaks raamatutu polnud minu jaoks - mingi kurjategija teemaline ja ka teine ei olnud esimestest lehekülgedest tõmbavad. Kolmas tundub hea!)

 
Täna oleks tahtnud küll kuhugi kolama minna, aga no ei riski! Vaatad piltegi lõustaraamatus erinevatest paikadest ja tunned teistele kaasa, kes peavad minema. Ja näed, kui vähe nüüd, peale valimisi, poliitikud sekka löövad. Nii need, kes võimul kui ka need, kes seekord inimeste eest küll suuresti muretsesid, aga võimule ei saanud! Halvasti muretsesid? Täna enam ei muretse?
Mul aga naljakas lugu. Uni on kohutav ja nii ka jälle hilja ärkasin ning lõpuks otsustasin raamatud ära viia. Ja enne kildu visata sinna, kus ei saanud jääst puhtaks. Nii nagu läksin, nii tuli vastu põkats ja puistas kildu. Ha-ha, lehvitasime ja et siiski hõredalt puistas, lisasin omalt poolt ka paar sahmakat.

 
Aga selle tee asemel valisin läbi turu mineku.

 
Muide, turu värava ees, keset ülekäiku, tilgub just siit mõnusalt vett ülekäigule. Salakaval värk! Aga sain oma siriupi turult kätte, hirm joogijanu on. 

 
Aga aitäh raamatutooja ja Elron - selle raamatu loen heameelega uuesti läbi! Mu omaaegse lemmiksarja üks lemmikuid. Nüüd kui olud ei soosi väljaminekut, olengi toas. Natuke olümpiat, natuke raamatut ja siis arvutis targutamist. Mis mul muud üle jääb? Aga see raamat oli tõesti põnev, juba esimestest lehekülgedest. Lihtsalt tundsin, et pean selle väljaspool järjekorda käsile võtma! Meresõidud on mulle üldse lapsepõlvest saadik südamelähedased olnud. Isegi mitte niivõrd sõidud, sest ise sõitsin ju vaid järvel, aha vanad meresõitjad ja ka parvesõidud tundusid igati meele järele. Muidugi on ka merehädalised need, kellest kahju! Kes vaatas hiljuti taas eetris olnud dokki "Tormi vennad", teab ehk neid tundeid, mis sellisega kaasnevad.


Selles on põnevust, romantikat, abivalmidust - kõike mis läheb hinge ja eriti selle pärast, et kõik hästi lõppes! Fantastilised inimesed! Ja muidugi kutsu ka!

Teisalt aga, mis parata, tuli mulle meelde hoopis teistsugune, tänapäevane lugu. Ja olen aus, hullemat ajukääbiklust on raske kohata!

 
 
Alles mõned päevad tagasi sai vaieldud 4-realiste teede üle. Paljutki võib mõista ja tõepoolest, paljude inimeste poolt mainitud ohutus ongi oluline! Küll aga torkab järjekindlalt silma, et kui pakkuda lahenduseks oluliselt loodust (ja ka elusid?) säästvam variant eraldatud 1+1 maanteevariant, siis need egoistidest kihutajad ei räägi MITTE SÕNAGI selle variandi puudustest, ei arutle ühegi sõnaga selle üle ja süüdistavad kõige, mis mõeldav! MINA PEAN KIHUTADA SAAMA JA MÖÖDA SÕITA SAMUTI! Kogu põhjendus!
Kusjuures, olen pakkunud alati ka teist variant - 4-realise ehitamiseks jätta olemasolevad 2 rida ühe suuna jaoks ja UUENA ehitada vaid teised 2 rida. Ja see, et nende mõistus ei suuda isegi selle asja mõttesse süveneda ning raiutakse ikka oma jama, näitabki kui nadi on mõtlemisvõime! On midagi pähe võetud ja jääraks ka jäädakse.

Aga see video?
 
 
Tere. Saadan video, Tallinn- Tartu maanteel, suunaga Tallinn, kes seadis tõsisesse ohtu minu autos reisijad koos minuga. Auto kolonn liikus ca 83 kmh ja alustasin möödasõitu. Vahe oli piisav ja oleks vabalt ära jõudnud. Max kiirus möödasõidul 95 kmh.
Volvo võttis aga kätte hakata vajutama hakata ja surus valgele maasturile nii sappa, et minul polnud võimalik sinna vahele ennast sättida. Video algus ja lõpp on näha autode vahet, mis korraga muutus.
Volvo vend arvas, et TEMAST ei tohi vist keegi mööduda... Valesti arvasid!
Videolt on näha, kui kaua ma pidin vastas suunas püsima, et tagasi reastuda. Läks veel omakorda aega, kui pidin lõpuks loobuma manöövrist ja tagasi reastuma. Vend panid ikka korralikult siga!
Huviga ootan selgitust- miks?!
Tõmbasin Volvole sappa ja kahjuks ome teost kaasliikleja ees vastutust ega seisma jäämist polnud kavaski. Jagamine kulub ära!
Soovin selle juhiga täna juba isiklikult vestelda...
 
 See on päris jube! Leidus ka mõnigi kommenteerija, kes vahutasid sellest, kuis "idiooti peaks karistama juba ainuüksi selle video põhjal jms. Nüüdseks neid kommentaare enam pole, jääb loota, et esimene vaht tekkid mõtlematusest ja järele mõeldes said aru, et mindi liiale! Aga teadmine, et liikluses on inimesi, kes "väänaks sellistele möödasõidu taksitajatele...", on päris hirmutav. MÖÖDASÕIDUD on arvatavasti suurim laibakate põhjus ja neid tuleks igati välistada. Muidugi ei saa kõrvaldada liiklusest kedagi selliste kommentaaride tõttu a la "väärakas tuleks sundida ühistransporti kasutama mitmeks kuuks" ja neid endid panna olukorda, kus liikleksid ühistranspordiga hoopis ise

Igal juhul ei oska postitaja mitte kuidagi ise kommenteerida, miks üldse oli vaja möödasõidule minna! Ja enamasti sellised ei oskagi! Aga on vaja, eks ole? Ka siis kui rikutakse ära kolonnis normaalne pikivahe, aga SEE pole muidugi karistatav!? Lõpetuseks aga oli väga meeldiv, et postitajale vastupidisel arvamusel olijaid leidus ka. See annab lootust, et inimlikkus päriselt ei kao!

 
Aga kui juba targutamiseks läks.
Kuivõrd on kasu lumerookimisest meie oludes, kus sageli ilm nii muutlik? Hommikul külmetab ja külmetab ka see niiskus, mis kõnniteel ja on ka rohkem või vähem libe. Nii palju kui tean, planeeritakse kõnniteid kerge kaldega sõidutee poole, sõiduteid aga kaldega mõlemale poole. Kui kõnnitee on aga kohas, kus ühel pool sõidutee ja teisel muru, siis ehk peaks kõnnitee asfaldi laotama aga nii, et ka siin oleks kalle mõlemale poole? Vastasel juhul ju ka roogitud lume sulamisvesi voolab kõnniteele? Pildil on see hästi nähtav. Kui seda ei oleks, poleks millelgi ka jäätuda? Pisiasi vist, aga siiski. See mõte tuli mulle pähe juba suvel ja seda teisel põhjusel. Nimelt, suvi oli pikkade pausidega sademetest ja muru kannatas väga kõvasti ning kui tulekski veidikenegi vihma, siis see esiteks murule jõuaks vähem ja teiseks, koguneks kanalisatsiooni. Suuremate vihmade puhul tähendaks see aga seoseid ka uputustega. Globaalsemas mastaabis tähendabki ju just asfalteeritud ja kivipinnaga teede suur osakaal tänapäevaseid üleujutusi, sest vett ei suunata tema looduslikku kohta, sinna, kus saab see maasse imbuda?
 
Tänasel päeval just on neil teemadel ka Osoonis pikemalt räägitud ja need teadmised peaks piisavalt mõtlema panema!?

 
Ning põhjendus, miks peab alati püüdma koristada ära võimalikult palju lund, mitte laskma seda kinni talluda. Siinkohal meenub isegi (kummiäärisega) sahk, mis siin lund lükkas ja hoolimata mõningasest kasust, sellesama lume tegelikult kõvaks ja siledaks lihvis. Kui siis sulapäevadel ei tulda ka teed üle "lihvima", ongi tagajärjeks libedus ja päevadeks. Ehk siis kukkumised ja haiglate täituvus, mis ka takistab plaanilist ravi. Tänase päeva oluline teema koroona kõrval.
 
Täpsemalt, inimeste mured on need, mis panevad selliste asjade üle mõtlema! Poleks muidugi paha, kui ka teises trepikojas leiduks keegi, kes vahel labida kätte võtaks. Facebookis kirumise asemelgi.  Aga muidugi on tõsiselt kahju neist inimestest, kes peavad niisugustes oludes liikuma. Ning et nagunii parajasti midagi teha ei ole võtsin n.ö. kangi ja labida.

 
Võta ja tee ise midagi! Mida see annab? Väga paljut, nii arusaama sellest, kuidas asjad muutuvad ja toimivad kuni selleni välja, et tead - inimestel saab siin olla kindlam tunne!
Ja tõesti, õppisin ka ise sellest talvest paljutki lumerookimise teadmisi justkui juurde. Mida rohkem on olukord kontrolli all, seda parem tulemus ja kiiremini. Kui roogid, ära aja sõiduteele ja võimalusel ka teeservagi, eriti juhul kui tegu parkimiskohaga - oluline on ka inimeste turvalisus ja mugavus autost väljudes. Kui lükkad lund muru poole, siis lükka võimalusel kaugemale, nii, et vahetult kõnnitee kõrval jääks mururibale võimalikult õhuke kiht - see annab hiljem võimaluse lumesulamisveel maasse imbuda, mitte teele voolata ja jäätuda. Ja kui on raske, siis kelelgi naeratus ja jõudusoovimine annab jõudu juurde. Sa tunned, et teed midagi olulist!

 
Tasu tehtu eest maksis mulle aga lõustaraamat! Ma ei osanud ealeski arvata, kuidas välismaalt sellised neiud unistavad minust, saadavad mulle ahvatlevaid sõnumeid ja seega ka kartsin, et see ei ole tõelisus! Vargsi unistada ju võiks? Äsja sain aga saladuse jälile, mu lõustaraamatu kontol oli üle 600 jälgija! Enamus just selliseid, natuke lõustaraamatus tuntud nimesid ehk äärmuslasi ühelt ja teiselt poolt ning anonüümseid tegelasi igasuguste vahvate nimedega. Et mitte kedagi neist solvata, eelistades ühtesid teistele, kustutasin selle funktsiooni! 

FB üldse huvitav asi. Kui keegi kommenteerib midagi kuskil grupis ja mainib seal sõna RAHA, siis FB teavitab moderaatoreid sellest hoiatusega. Samal ajal ilmuvad sponsoreeritud postitused laenupakkumiste kohta. Kui paljud neist võiks ausate tegelaste omad üldse olla? Enamasti on ju soov võimalikult palju te raha tuuri panna? Nagu nende neiudegi puhul?



Igatahes on nüüd rõõmsam meel minna vastu järgmisele päevale, sest iial ei tea, palju neid jäänud on!

Päike!

Siiski, mõte kiskus kaugemale minema, aga ei olnud hingamisetunne hea, seepärast jätan minemata.

 
Vaat kui mökude asemel oleks meil tegijad ja selle asemel oleks Haapsalu ekspressrong, siis ma poleks kõhelnudki. Kohe tundsin seda!

 
Veel üks põhjus Vorstiabisse minna!


 
Põllumajandus- ja Toiduameti jaoks oli suvel pohh kui üle 30-kraadises kuumuses müüdi mahlajooke, millel hallitus peal jms. Nüüd, talvel, olenemata külmast, müüakse siin endiselt ja ma pole sugugi kindel, kui söödavad/joodavad need on. Tüüpiline Eesti, kus seadused ja eeskirjad on, aga täitma neid ei pea.
 
Ma siin kuidagi ennast ei õigustagi ja ei pea ju, aga vist on väsimus suuremgi kui laiskus? Igal juhul lähtusin Kalamaja grupis sooviatust, võtke labidas ja kilo soola  ning minge jääle! Soola puisyasin viimasele läbimurde lõigule ja nüüd, tund hiljem, proovisin ka jõuda "jääst läbimurdeni". Jõudsingi, mis sest, et see töö polnud midagi suurt ja erilist. Küll aga on nüüd ülekäigust maja teise otsani kõnnitee minimaalseski laiuses puhas. Ja aknast hea näha, kui reipa sammuga mööda minnes. Kaks päeva olen juhtunud nägema õige väikest pisipõnni isaga minemas ja nii tähtsat sammu väga tihti ei näe, igati lahe põnn! Kogu oleks on väga iseteadev!
Ja muidugi oli tore, kui keegi ka jõudu soovis, see on hea tunne.
 
Aga nüüd olümpiat vaatama. 
Niskanen võitis suusasõidu, pole paha!

 
Selle nädala lehed ka nüüd ostetud, Raplamaa Sõnumid ja Vooremaa Balti jaama R-kioskis müügil ei ole.
 
 
Aga näed, kui plaanisin põdralihapelmeene teha lõunaks ja seekord juurde lausa kohvi chagaga, siis tuli meelde veel üks asi, mida esimest korda ostsin! Pole teps mitte paha!

 
Aga tegelikult kah, miks mitte siin aeg-ajalt lihtsalt mõtteidki lisada? Näiteks loen sedasama raamatut "Vabatahtlik merehädaline" ja saan väga hästi aru, miks see raamat mulle juba sisuliselt lapsena meeldis. Ääretult põnev mitte ainult see, et keegi niivõrd mõtles teistele inimestele, eludele, vaid ka süvitsi palju teadmisi Atlandi ookeani vee-elustikust! Muust kõigest rääkimata. On vaid teadmata, mida see eksperiment andis, kas peale seda hakati laevade päästepaatidele lisama vajalikku püügivarustust? Kel veel ja kui kaua tuli triivida päästepaadis, toiduks vaid merevesi ja kalad ning plankton?
 
Kohvi aga joodud. See Väetee ja Karlova Kohv poolt koostöös loodud kohv "Hetkede Ehal" chagaga on vast isegi parem kui "Pimedam Pool". Muidugi on chaga hind selline, et tegu on luksuse nautimise hetkedega, mitte igapäevase joogiga! "Vürtsikas Hämarik" aga tundub äärmiselt huvitav, mine või ostma....

 
Kevad?

 
Tegin väikese ringi turu teisel korrusel. Siit sain ka omale kampsuni ja mütsigi. Üks väheseid eestimaise käsi- ja masinatöö kudumitega kohti.

 
Kahjuks koopia muidugi. Aga ilus! Tänaseks, tänu mu oma seintel olevatele maalidele vaatan siiski neid teise pilguga.



 
Vanavara müügikohad pole sugugi mõttetud, ma eelistaks pudi-padi asemel kingituseks hoopis maale! On küll massiliselt nn väheväärtuslikke Skandinaavia maale, aga tegelikult, mingi suur maal ala 100 euro eest, kui see sulle meeldib? Midagi, mis jääb kauaks seinale sind rõõmustama?

 
Ja natuke lihtsalt värvilisi pilte...


 
Siin ka see chaga chai.


Kuni välja tulles avastad, et õhtu saabub....
Aga muide, terve päeva ahistab mind Politsei- ja Piirivalveamet. Ma pole nende lehe jälgija, aga nad on otsustanud vist kõikide tänaste politseile tehtud telefonikõnede sisu ERALDI postitada ja FB edastab kümnete kaupa teavitusi nii et pole enam varsti võimalik leida, kas mõni oluline teavitus ka muu puhul on tulnud. Tüüpilise riigiametina ei saa ka ühelegi kommentaarile vastust, samuti ka sõnumile. EI TEA, KAS PEAKS POLITSEISSE HELISTAMA?
Kes on see segane, kes seal arvuti juurde lasti?
Ja imelik, polnud mul leht meeldivaks märgitud ega midagi. Seadetesse minnes aga nägin, et mingil moel olevat ma justkui teavitusi soovinud. No ei soovinud!?
 
Samas on see teatud mõttes tõeline müstika, millistel puhkudel inimesed peavad vajalikuks politseisse helistama. Inimene kõnnib sõiduteel! Ehk peaks helistama praeguse libedaga hoopis siis kui kõnnib kõnniteel? Sest kohati saavad seda teha vaid inimesed, kelle puhul võiks tekkida kahtlus täiemõistuslikkuses? Nali naljaks...
 
Võtan lehed lõpuks ette. Lõunaleht kirjutab sellest, kuidas Siseministeerium sooviks suunata joodikute kojutoimetamise või kainestusmajad KOV-ide hõlma alla. Pole ilmselt vale küsimus Räpina vallavanemalt, kas see idee tekkis kaines peas. Pikk lugu sellestki, mis mured on lamba- ja kitsekasvatajatel. Lõunaleht üldse üks asjalikumaid maakonnalehti.
Ohoo, Maalehe vahel ka üpris paks Konservatiivide Vaba Sõna! Kas paksus viitab ka sisukusele?
Ühtsus ja tõrvikurongkäik sobivad kokku küll. Kirjutatakse ka vastuseisust odava tööjõu sissetoomisele, kõrghariduse ingliskeelestumisele, ranna ehituskeeluvööndi vähenemisele. Tore ju? 16 omavalitsuses osalevad EKRE poliitikud vallavõimu teostamises. On midagi head ka sellest kuulda? Mina pole siiiani märganud. Paaril korral näiteks esitasin Raasiku piirkonna grupis küsimusi vallavanemale. Tavapäraselt Eestile jäid ka need vastuseta. Nõustun aga sellega, et elektrihinna ja ehk ka küttehinna tooks alla börsilt lahkumine, on ju tegu vaid kellegi rahakoti täitmisega, eriti kui meil endil elektri tootmishind madal.  Miks küll maksta läbi ahnete vahendajate?
 
Samas on väga vastuolulisi sõnumeid. Pikk intervjuu Martin Helmega. Ühes lõigus räägib ta väga vastuoluliselt regionaalpoliitikast. Jah, Liina Kersna plaan maksta omavalitsustele koolide sulgemise eest on pigem vale. Kuid ka Martin Helme ei ole vaevunud tarkust koguma, kuigi opositsioonis on selleks vast rohkem aega ja sellega meenutab ta Reformierakonna poliitikuid. Mis kiirteed, kui autostumine aina kasvab ja tegeleda tuleks selle vähendamisega? Arusaam majandusest ja keskkonnast on endiselt EKRE-s NÕRK! Nii toob ta välja küll osa hinnatõusude põhjusi, aga osadest pole tal halli aimugi. Vägisi tahaks KÕIK mineku äärel ettevõtted ikka toimima jätta? Mees, tee endale selgeks kõik põhjused, mis on hindade kujunemises aluseks!
 Selline poolik tase on ka põhjuseks, miks EKRE toetusprotsentd sisuliselt ei kasva! Ja ei hakka iga lugu refereerima - sellised poolikud teadmised ei pane uskuma ka Mart Helme juttu isemajandamsisest, kuigi kõlab see iseenesest lootustandvamalt kui rehvide või kellegi teise jutt. Parim on ehk Peeter Ernitsa jutt rohepöördest, sest tema teadmised on EKRE keskmisest kõvasti üle. Ka Henn Põlluaasa ja Siim Pohlaku lood annavad veidikene usku juurde.
Samas, küsi neilt kellelt tahes suhtlusmeedias, vastuseid saab peaaegu sama vähe kui rehvidelt jt. Ja kiupub olema ka samasugune suhe huvipuuduses mingite lahenduste vastu ükskõik mis valdkonnas, tahes-tahtmata jääb mulje, et tegu kõiketeadjatega, kes oma keskmiselt madalavõitu taset tõsta ei tahagi. Nii pole nt ühistranspordi valdkonnas toimunud nende mõttemaailmas mingeidki arenguid.

Maaleht.
Huvitav lugu tuhandetest tühjadest majadest! Kohe algul juttu Jõgeva vallast. Ma ei imesta muidugi üldse, et elanike arv jkohutavalt vähenenud, sest riik teeb kõik selleks, et see juhtuks ja vallavalitsus otsib mingit visooni, soovimata tegelikkuses midafi muuta. Siinjuures minu idee, viia pealinnast välja mitte üksikuid riigiasutusi vaid kogu komplekt just lähedale, Kesk-Eestisse Kiltsi piirkonda tähendaks muuhulgas mitte sadade hoonete lammutamist vaid vastupidi, piirkonna väärtuse suurt tõusu! Aga meie valitsejate äpususe juures ei maksa sellest unistadagi!
Ja nii pole imestada midagi ka sisi, kui sama teemaga seonduvalt kirjutab Rein Sikk riigikogulaste täiendavatest soodustusest ehk parkimisest. Kiltsis on parkimiseks ruumi nii et tapab! Vähe sellest, kahelt suunalt saab ülihästi kohale rongidega, teistelt suundadelt saaks korraliku ühistranspordi parandamisega. Lisaks, ÜT võimaldaks üldse likvideerida igasugused hüvituised neile, jääks vaid töötegemine palga eest! Ja küllap nt ka MKM-is oleks hoopis rohkem arusaamist ühistranspordist, kui asuks otse selle keskmes?
Järjest leiab aga muudki huvitavat, sealhulgas väike ülevaade toidu hindadest USA-s. Eks siingi mängi oma rolli palju asju, ahnusest ülejõu elamiseni. Lugu ka järjekordse seafarmi tühjaksmüümisest, rohepöörde valguses on ju väga tore liha vedamine siia kaugemalt? Väga huvitav oli isegi artikkel silost!
Kindlasti tasub rahakulutamise mõttes osta pigem Maaleht, kui maksta raha Delfile. Sest kõige muu kvaliteet Delfil on valdavalt sisuliselt saast!

 
Viisin taas paar raamatut ja ka ajalehed reisiraamatukokku. Kui suuremate sajude ajal ja järel FB-s inimesed palju kirjutasid lumekoristuse etemal, oli palju neid, kes "mis te vingute, sahamehed pole kojugi saanud..." laadseid kommentaare kirjutasid. Kas seejärel, kui koju said, sinna ka jäid?  Kristiine grupis LOV vanem Jaanus Riibe on üks väheseid poliitikuid, kes inimestega suhtleb ja hoolimata suurest kriitikast. Aga julgus maksab ka midagi! Küsisingi, et millist tehnikat ja mooduseid ikkagi kasutavad lepingupartnerid jää eemaldamiseks kõnni- ja sõiduteedelt (väiksematel tänavatel). Olen üpris kindel, et sed ei tehtagi ja just sellele ma püüangi viidata - kui ei saa paksu jääga hakkama, tuleb teha kõik, et seda ei olekski! Seda enam, et kellegi vaimuvälgatuse tõttu ei luba seadused ka väidetavalt kvartalisisestele tänavatele soola panna. Aga võiks, kui on vajadus!?

 
Tururingi tegin ikkagi. Täna neid pirukaid ei ostnud, aga soovitan küll. kunagi kui samsad olid üliodavad, ostsin neid vahest, sest olid päris head. Nüüd, pole enam ammu ostnud, need on täna isegi pigem paremad! Isegi lillkapsaga, mida ma nii kergesti ei söökski.


 
Need, üksjagu kallid võileivad on ka siiski isuäratavad. Ükskord ehk proovingi.


Krt, norrakas võitis suure mäe hüppekulla...
 
********************************************

Vaatasin ära ühe armsa filmi. Eilne "Lõputa Küünlapäev" on läbi aegade üks parimaid romantilisi komöödiaid, võib kergesti hinge minna. Nii häid filme tehakse harva!

Eesti üks parim filmide tegija või üldse filmitegelane on aga Kaljo Kiisk, kahtlemata. Täna taas ekraanil olev "Keskpäevane Praam" on ka tõeliselt põnev, oma aja kohta pärl missugune! Ja mitte ainult põnevuse pärast, veidi ikka tõsisemastki vaatenurgast, kuigi kogu filmis huumor on segamini traagikaga. Ja kõik need unustamatud tsitaadid, see on lihtsalt võrratu! Kes vaadanud, teab, kes täna vaatab, ei kahetse!

 
FB-s sattus aga ette fantastiline pilt!
Aurora Borealis.
Foto: Katrin Tarand. 

Tänapäeval ju meeletus koguses ilusaid pilte, mõni aga lööb pahviks!

*****************
 
 
Kui pakuvad huvi paljude autorite erinevad lood, luuletustest artikliteni, siis vt ka

https://vabaajaleht.blogspot.com/


******************
 
Haapsallu puhkama? See siin saab olema küll pigem antireklaam.
 
Sattusin Lääne Elu lugema, seal reklaam Hestia spaalt. Kuu aja jooksul, kuni 23-nda veebruarini E-N soodushinnad - täisk 9, soodus 5 ja perepilet 29 eurot!  Et siis pered pole oodatud? Nojah, ega tea, kui väga külastajatele laste kilked meeldivad!? Olen sel teemal ka varem kirjutanud, et meil on peredest arusaam kuidagi imelik, loodetavasti ei pea vähemalt pere 2 täisk+1 laps ostma vägisi perepiletit, eks ole? 3 lapse puhul siiski mõne euro soodsamalt saab!
 

Muidugi pole Haapsalu spaad mõeldudki otseselt lastele, Fra Mares pole perepiletit vist üldse. Aga see on tõsiselt kurvastav!


Ma ei saa aga siin kommenteerimata jätta muidki teemasid, sest olen teehoolduse teemat pidevalt kommenteerinud. Mustamäe LOV vanem Lauri Laats minu kõrvade jaoks esimene, kes täna mäesuusatamise vahele lükatud mingis uudislõigus ütles välja selle, millest ammu olen rääkinud - tuleb luua oma hooldusettevõte!
See on loomulik asjade käik ja mitte ainult Tallinnas vaid kogu Eestis. Ei ole ühtegi põhjust, miks jätta see hangete ja eraettevõtete alla, sest pole isegi paljude lemmikut siin, konkurentsi! On vaid maksumaksja raha suunamine eraettevõtjate taskutesse.  Ühtselt firmal on mitu plussi, eelkõige võimalus muretseda sobiv ja efektiivne tehnika, mida kasutada suvel tee-ehituseks ja -remondiks, talvel teedehoolduses. Kindlad töömehed, kes tunnevad oma piirkonda, aga samas, haigestumiste puhul saavad asendada ka teisi ning eriti hea sii, kui ka n.ö. teetööliste hulgas väljaõppinud sõidukijuhte. Üksiti annab see ju ka võimaluse lumesadude jm korral vahetusi paremini organiseerida. Ning kasumiks mõeldud osast saab maksta ka paremat palka. Kõik sõltub juhtidest!
Kindlasti annab see ka võimaluse rakendada käsitööd, sest suuresti tuleb see tagada selleks, et tehnika järel üle vaadata "peenemad" kohad, ülekäikudest segavate postide piirkondadeni jms.
Ja siin tuleb taas esile teine minu korduvalt räägitud mõte - nii rahastamise, keskkonnahoiu kui ka parema hoolduskeskkonna loomiseks tuleb viivitamatult alustada seadusemuudatustega, kus KOV saab otsustada sõiduteevalgustuse asendamise üle kõnniteevalgustusega ja selle kohustuse määramisest kinnistuomanikele vastukaaluks kõnniteede hoolduskohustuse omale võtmisest.

Paraku pean ka hoopis teisest teemast rääkima! Saarlased on vist jälle salme laevamatuste taha kogunenud?
 
Neeme Sihv
Pole kahjuks suurt midagi tarbinud. Meelde tuleks justkui mingi sink, mis vaimustust ei tekitanud - masstoode. Või on jäänud vale mulje?
  • Neeme Sihv
    Ma rääkisin lihatoodetest, aga mingid kompleksid segavad teemast rääkida või? Enne tasuks lugeda oma kommentaarid üle ja siis kasvatama tulla!
  • Katrin Paas
    Neeme Sihv keda sinu arvamus huvitab
    1
  • Sander Sulg
    Neeme Sihv Arvestades sinu kriitilisust kõigi ja kõige suhtes olnuks teistsugune kommentaar üllatav 😀
    Kui nüüd natuke tõsisemalt rääkida siis soovitaks enne toidukriitikuks hakkamist väike degusteerimine teha, ütled ju isegi, et pole suurt midagi tarbinud.
    2
    • Neeme Sihv
      Sander Sulg arvestades sinu kommentaari, saab aru, et kiitusi sa ei märkagi! Näiteks Saaremaal suvise toiduürituse puhul kiitsin paljutki ja paljusid. Aga kiita saab vaid seda, mis kiitmist väärib.
      Täna käisin Vorstiabis jälle head sinki ostmas, saaremaist pole ma seal midagi näinud. Aga terve kiosk on ülimaitsvat ja kvaliteetset kaupa täis, kaasa arvatud hiidlaste oma.
      Kui aga seni pole suurt tarbinud, siis see ei tähenda, et arvamuse avaldamiseks peaksin minema poodi kohe otsima. Ka see on toidukriitika, kui anda teada, et mingil põhjusel saaremaine ei ole jõudnud mu lauale. Reklaami viga? Toodangu viga?
      Nii et kiidan küll, kui asi seda väärt!
      JAANUAR - rohkem koos!
      EESTIMAABLOGI.BLOGSPOT.COM
      JAANUAR - rohkem koos!
      JAANUAR - rohkem koos!
    • Neeme Sihv
      Muide, Saaremaa juustusid olen korduvalt proovinud ja mingi kibedavõitu kõrvalmaitse ostma ei kutsu, ka pole neil rasvasuse tase ehk ka maitse just kõrge. Aga Mo Saaremaa sarja juustusid võib küll pigem kiita!
    • Suurim fänn
      Jonas Opp
      Neeme Sihv ära vingu!
    • Neeme Sihv
      Jonas Opp sina pole ütleja ja tee endale selgeks, mis on ving! Iga könn ei köhi!
    • Suurim fänn
      Jonas Opp
      Neeme Sihv türa tule juustu tegema, mis paugud?
 

No ei saa ma kiita midagi, mis pole midagi erilist, ammugi selleks, et kellelegi meeldida.

 
Nagu juba mainisin, on vanal saaremaise juustu sarjal minu jaoks mingi vihavõitu maitse juures (ja üldse mitte ainult minul) ja head juustu on täna väga vähe marketis saadaval. Ehk mõni Valio oma ja täispiimast juust, aga isegi Põltsamaa Eesti juustu kvaliteet on langenud. Ei naudi! Proovin siis selle "türatulejuustutegema" juustu ära.

 
Aga olgugi, et Saarte Hääle artikli järgi 
 
 
on igas tootes 6,3% päikest, ei saa ma sellest (ka teiste firmade toodetest) aru, mis on siin tegemist singiga? Ja suitsuga? Kas ligunes suitsumaistelises vedelikus? Olen seda varasemalt proovinud, aga muidugi ei oska öelda, kuidas see nendele kommenteerijatele maitseb. Tõepoolest, kui ma turult mõnest letist ostan suitsusinki või veel hullem, Vorstiabist, siis ei saa ma kuidagi seda asjandust singiks pidada! On siis asi masstoodangus või milleski muus? Või on püütud singi kategooriasse suruda mingit vahepealset toodet? Ma tõesti hindan minu jaoks loomupärast singi tähendust!

 
Olen proovinud, söödav, aga taas ei midagi vapustavat.

 
Sama lugu.

 
Sikassaaret ma siiski mõnevõrra hindan ja paki ka ostsin. Näed, toetasingi päikest ja naljakat saarlastest kommentaatorit. 

 
Aga tembeldagu keegi mu juttu vingumiseks, see ei morjenda mind grammigi, sest tean, et tegu hoopis millegi muuga. Poodi minnes esmalt sattus mulle paar asja silme alla ja ma tõepoolest ei toeta nii suurt kaubavalikut, eriti, kui see langetab efektiivsust ja seega tõstab ka hindu. Miks peab välismaalt ikkagi nii palju asju kütust kulutades ja autojuhtide nappuse ning viletsa palgataseme juures vedama? Miks peab langema äärmustesse ja püüdma minna üle võlli? Meil on omalgi näkileivatootjaid, rääkimata maitseainetest ja me suudame ise tooraineid väärtustada. Seda enam, et väärtustamine ei ole oluline vaid ekspordi, ka impordi puhul peame võimalikult palju tooma toorainet ja sellest ise midagi tegema. Sest kasulik on meile endil just mõlematpidi lähtuda ühest ja samast!


 
Meil aga vastupidi. Kui hiljuti (kirjutasin sellest) oli eelkõige Rimi puhul juttu, et lagi on käes ja uue kaupluse ehitamisel vana kuskil suletakse, peaks sama toimuma ka siin. Kui market võtab sisse uudistoote, siis kas ta lõpetan mõne vana müümise? Või on suur ja tähtis eesmärk aina rohkem sortimenti? Sisuliselt tähendavad need kaks asja ühte ja sama - efektiivsuse näitajat.

 
Seekord mõtlesin, kas vajutada kultuurinuppu? Tahtsin seda tõesti juba tehagi, aga saatan ajas kiusu ja ütles: "sinult on kuude viisi maksuraha liigutatud kultuurile, aga sind pole siiani lubatud sest midagigi osa saama"....

 
Uus jogurt. Murakaid siiski vaid 1,4%, seega jääb maitse tagasihoidlikumaks kui lootsin ja kahtlen kas enam ostan. Aga mis silma torkas, olid köömned. Pole need juba ammu meenunud, aga ostsin. Need pole nii head, kui vanaema või ema poolt puupliidi ahjuuksel kuivatatud, aga ometi, too nooruspõlve emotsioon köömneteest on täiega sees ja tahaks sellest killukesegi taas avastada! Minu lemmikud olidki köömne-, nurmenuku ja pärnaõie teed.

Aga tublid, Fillon Maillet ja Latõpov! Oli põnev sõit, väga põnev ja seekord vähemalt norrakad kulda ei saanud. Nende sõit on aastaid kahtlaselt hea! Kiitma peab küll nende üpris head laskesilma, laias laastus kõige vähem eksiv koondis.
Olulisim aga täna, et Tandrevoldiga oleks kõik korras, tal oli tegu vist tõsise südameprobleemiga ja võimalik, et see on ikkagi ta karjääri lõpp! Peamine aga on tervis ja hoian talle pöialt!
Eesti suusatajad ja laskesuusatajad, nagu karta oligi, jäävad pigem 5-ndasse kümnesse ja tahapoole. Kurb muidugi, nad on aeg-ajalt vägagi tublisti võidelnud. Zahknast ka veidi kahju, sest tal oli ikka tõsist poolkoomilist pusimist viimases tiirus, lõpuks mokk lõhki nagu jänesel...  Nali naljaks. Murdmaasuusatamises on muidugi suuresti noorte põlvkond ja neile veel pikk tee ees! Nii et ikka ja jälle, alatia tasub loota! Nüüd jääb üle hoida pöialt ka Sildarule ja Ilvesele.

Aga ühe lingi lisan kindlasti. Peterburi turniiril toimus Kontaveidi ja Sakari vahel mammutmäng - võimas, põnev ja ilus! Samamoodi väga ilus ja armas on mõelda, et nad sõbrannad ja on teineteisele toeks, nii võites kui kaotades!
 

*************************

 
HEAD SÕBRAPÄEVA!
(Pilt kas Arvo või Tiiu oma.) 

 
Elron pole ikka veel soovinud vältida inimeste mittepääsemist rongile. Siia on vaja selget ja suurt viidet, et siit poolt ei saa rongile või peab Eesti Raudtee sinna, rongi ette, tegema trepi/ülepääsu!
Täna õnnestus üks inimene "kinni püüda" enne kui ta oleks kogu maa ära käinud.


 
Ja kui ekraanid ei tööta, siis kas need tehakse korda kiiresti? Üks inimene, kes Pääsküla rongi otsis ja et täna muutus sõiduplaan ja osaliselt ka teed, kus mingi rong sõidab, kasutasin fotoka suumi, et vaadata, kas seal taamal on Pääsküla rong. Oli ja inimene jõudis ka rongile.
Kena päeva jätku!

 
Üks uks ei töötanud ja õnneks neid vähe, kes selliseid ei märka. Eriti kindlam tunne siis, kui vagunisaatja tuleb ja inimesi hoiatab. Ka vedurijuht saaks mikorfoniga hoiatada, kui rahvast rohkem...

 
Mõnel pool aga säästmist väga tunda ei ole.

 
ÜLIKÕVA ÜLLATUS EESTI RAUDTEEL!
Läksin Laagris rongile ja nägin ülekäigu ees seda suppi. Ning mõtlesin, et see on hea näide sellest, kuis saab asju ära hoida, kui pidevalt olukorra üle peremees olla ja eemaldada lahtine "supp". Aga see, mida nägin (teisel pildil) võttis mul karbi lahti!!!
Mäletan seda paksu kinnitallutud lume kihti, kumer nagu maakera ja mõtlesin, et oh jeerum küll! Ja PERROON OLI PEA ILMA ÜHEGI LUMEKRIBUTA!!! No ei ole võimalik! Sellist asja, mis seal oli, ei saa niisama kõrvaldada nagu me ka kõikjal üle Eesti viimasel ajal näeme!?
Aga näe, SAAB!!! Kolmas pilt näitab ära selle kui KÕVA töö on siin ära tehtud! Esimest korda üle pika aja tundsin Eesti Raudteed enda ja reisijate sõbrana! Head Sõbrapäeva!
 


 
************************
 
Veebruar aga jätkub.
 
 
Teisel päeval sel ajal põlevad isegi lambid veel! Aga muidu hea illustratsioon sellest, et midagi pole parata, tipptunnil on ühesuunaline liiklus valdav.

 
Balti jaama värvid.

 
Pildil näha olev kõnnitee, kui ma õigesti mäletan, sai tehtud bensiinijaama poolt. Küllap ka invasõiduki parkimiskoht mõeldud tankla külalistele? Üldiselt Laagris aga siitpoolt liigub ka tavainimesi väga palju rongile, tuuakse autodega. Teed nende jaoks ei ole! Praegu ukerdan ka ise üle lumevälja ja vahepeal isei hangede.

 
Hea meel aga sellest, et kui inimesed võtavad kätte ja lõpuks jääkünka otsas koprdanud, kirjutavad turuomanikele, saab miski ka päris heasse seisu. Balti jaama poolt aga küsin mõttes alati endalt, kas omanikud ise ei näe seda suppi ja jääd seal?. Tõepoolest ei ole niigi palju hoolimist oma klientidest? Loomulikuna, inimlikkuse omadusena? 

Aih, krt, täna jäi Balti jaamast läbi käimata! Seal olla toodud proovimiseks võimalikud uute rongide istmed! Uskumatult tore uudis! Sai ju enne porgandite tellimist ka korduvalt soovitatud sama teha, nagu kurtidele kõrvadele! Nüüd siis olemas!

***********
 

 Kui teha, siis korrektselt!

Kuigi tööl asjad ikka aastatega kõvasti efektiivsemaks muutunud, siis ometi, kui kauba saabumise tippaeg langeb kellegi puhkuse ajale, tähendab see kõva tööd! Ausalt öeldes väsinud ja ei näe ka mingitki põhjust enda tervist tappa! Eriti kui niigi tavapärasest pikem töönädal ja endale armu anda ei oska.
Hea oli aga näha, kuidas tellimissüsteemist jm tulenevalt erineb tööaeg kordades. Füüsiliselt "näha" on just kõige tuntavam arusaam. Hea, et sai piisavalt aja jooksul selle nimel ka vaeva nähtud. 
Aga aeg puhata!

 
Üks Tseilon + viirpuuõis + köömned pole ju paha?
Terviseks! 

************************************

 
Pidin välja minema. Ilm sombune ja lörtsine kahjuks.

 
Millegipärast aga meil ikka veel arvatakse, et kõrghooned on majanduse edu võti? Kesklinnas läheb asi veel hullemaks?




 
Selver ostis Comarekti ära, siia võinuks küll talupoe teha! Kuigi eks ka Realiseerimiskeskusel oma mõte.





Kevad?
Kirjade järgi Soomest, Nigeeriast küll ei tahaks.

Aga 4 päeva seda "ilmastilma tampimist mööda põldusid", nagu mõisavalitseja kirjutas, annabki jalal tunda1 No ei näe põhjust veel 5 päevaga põntsu panna!

 
Aga mis oleks kui seekord sööks lõunaks midagi muud? Ma pole aasia köögi fänn, aga vahel ju võib?


 
Kuniks valmis, käisin Vorstiabis kaemas.

 
Seekord lausa metsanotsu sink!


 
Usbeki pilaff harjumatu, ka riis vist teine, äkki basmati? Ma ei saa midagi parata, et olen harjunud "nõukaaegse" kartuli, riisi, makaroni jm. Kõik võõras ongi võõras ja kodune plov või hoopis söökla guljash maitseb mulle palju rohkem.
Mantõd muidugi teist manti, lambaliha spetsiifiline, tainas aga väga hea. Ja lihaga ei ole koonerdatud (mitte et pilafis oleks), võiks öelda, et sees korralik "käntsakas". Kelle jaoks see lemmikumaid toite, jääb siin vast kindlasti rahule.

Me näeme aga mingi müütilise majanduse edu alustaladena asju, mida meil sellistena vaja pole, olgu siis tegu üleni uue 4-realise maanteega või hoopis võõrtööjõudu. Ajal kui oma inimestele need majanduse "vedurid" maksta ei raatsi. Mis on tulemus? Rahapuudus kõikides valdkondades.


 
Ühe valiku lubasin endale veel, sest kokkuleppel sain nende (kokku 5) maalide omanikuks. Maalitud ca 15 aastat tagasi inimese poolt, eks sel hetkel alustas õpinguid sisekujunduse alal ülikoolis. N.ö. esimesed pintslitõmbed ja hoolimata sellisest "visandlikest" pintslitõmmetest mulle need meeldisid. Raamituna meeldib veel rohkem.


 
Eriti see, nüüd koridoris kohal, kuhu ulatub aknast valgust, on see nii rõõmus ja elav!  Muidugi postitasin neid ka FB-sse ja üllatav oli mõnede kunstnike reageering. Väga õel ja halvustav! Muidugi on loomeinimeste vahel "sõda" ja ennast peetakse alati parimateks, ka õpetajana, sest kes ikka ütleb, et teiste õpilased paremad? Mina pole kunstiasjatundja ja meeldib mulle see, mis meeldib. Kuid õelust ja tigedust ma ei salli!
Kuigi mine tea, kui äsja üks filmitegijast loomeinimene R.T. kommenteeris üht postitus nii: "söö s... inimmunand"!, siis pole imestadagi. Küündimatud ja saamatud loomeinimesed nii ennast kõrgemale upitavadki ja küllap püüavad leida endas jõudu olemas olemiseks!? Ja sp ma väga ei imestagi, et kui "tuntud ja tunnustatud" maalikunstnik S. L., kes näitustele jõudnud vanuigi vägagi saamatute maalidega (minu maitse järgi) kuulubki samasse kategooriasse:

Oeh❗Suur kunstiekspert on rääkinud Jää parem oma rööbaste juurde! Ja kui ajukirurgi vajad,siis mine esimese lihuniku juurde-teeb kiirelt ja odavalt!

Võib olla on see seotud taandarenguga, kus kõiges minnakse "tagasi"? Netist muidugi leiab ühte kui teist tema kohta, abstraktseid maale kiites on tekst täis kõikvõimalikke sõnu, aga see ei tõesta veel midagi, seda enam, et oma tsunftis ikka üksteist kiidetakse. Ülikooli ajal oli tollel kunstnikul vägagi andekust töödes märgata, aga näe, aeg teeb oma töö! Muidugi on seegi siin võhiku arvamus, aga selline mulje tema töid nähes tekkis. Inimlikus mõttes ootaks aga loomeinimestelt algajate toetuseks kiitvaid sõnu või vähemalt delikaatsust. Selle asemel aga räige ja labane sõim. Kurb, väga kurb!

Aga ETV-s oli väga põnev saade Prantsusmaa luksustoodete ajaloost alates Louis XIV ajastust. Sisukas, pikitud võimalikult ajastutruude kaadritega rõivastest ja muus ning ei veninud nagu paljud History seriaalid. Üldse võiks selliseid tasemel ja õpetlikke ajaloolisi filme rohkem olla, olgu alates James Cookist ja lõpetades Surete politseiajalooga. Mingil ajal jooksis ka hea sari, kus Sam Neill rändas Cooki jälgedes.

*************************

 
Aga ikkagi midagi värvilisemat, ilusamat ja maitsvamat!


 
Väik teelõik rongile võib pakkuda rohkem kui eales oodata oskaks nii piskult!



 
Seekord nägin kahte naist, kes märkasid, et "teiselt poolt" rongile ei saa. Ja üllatus-üllatus, välismaalased! Meie inimesed rohkem vist omas mullis ja pole ammu harjunud vaatama kirja mingil postil vms.


 
Hommiku järel tuleb päev ja siis õhtu, nagu igavesest ajast igavesti!


 
Midagi tahtsin aga teistsugust. Minu kui maaka ja maatoiduga harjunu jaoks muidugi täiesti võõras, aga värvikas, palju maitseid ja vahelduseks vägagi mõnus!

 

 
Nüüd on mõtted aga Ukrainaga! Äratus neile, kes arvasid, et Venemaad saab usaldada.

 
Ja samas, head Vabariigi sünnipäeva! 

**********

Veebruari lõpp aga toob ka midagi ilusat!


Näiteks ilusa ilma! Ja Tallinnas oleks nagu kevad käes, kuid see siiski petlik, sest....

 
...näiteks Ida-Virumaal lund küll ja veel! 

*****

 
Kuu viimase päevani jäänud imevähe ja kevadet on õhus! Ka Nõmmel.




 
Ma ei saanud aga loobuda ühest sellest heast asjast... Muide, esmakordselt proovin vikerforelli tomatimarinaadis.


 
Üks põhjus minekuks oli ka kuuldus selle poe taasavamisest.

 
Riiuleid täna vähem, valgust rohkem. Kaupa ka vähem ja eks see ole alguse asi, sest väga ikkagi loodan, et uued omanikud saavad asja vedama! Tõenäoliselt saab poe nimeks täpsem ja loogilisem Nõmme Jaamapood. Mitmed tuntud kaubad siin tänagi müügil ja lihavalik üpriski hea! Jääb vaid oota ja loota, samas aga ka osta, sest kuidas omanikud ikka seda kindlameelsust saavad, et teevad õiget asja?

 
Dirhami küll hindu tõstnud, aga loodetavasti kaupade headus ei peleta kliente ja ehk leiab ka firma ise võimaluse oma hindu taas allapoole lasta.

 
Selle proovin küll ära. Ja muidugi ostsin Tamme talu asju, sest nemadki on täna üpris keerulises seisus oma maalihke tõttu talu külje all.

 
Prügikaste aga on perroonidel v'he, aeg seda näidanud Miks küll Eesti Raudtee kunagi midagi kuulda ei võta, jääb teadamata endiselt.


 
Kurrat!!!???

 
No ei hakka ma ju ostma enam Lemmiku vorsti Mortadela nime all 30-eurose kilohinnaga, olgu see nii hea kui tahes! Hullem veel, see itaallaste lett oma lollakate hindadega ikka erilise taseme saavutanud! Ja ostetakse, samal ajal kui eestimaine seakasvatus hävinemas? Mis toimub? Kas tõesti Eesti Lihatööstus ei suuda oma sortimenti parandada ja pistaatsiaga või muuga Lemmiku vorsti a la Mortadeladevastsekuuste toota?




 
Ja ongi käes kuu viimane päev! Rongile! Endiselt ei saa küll Haapsallu, aga tööle saab küll. Oleks ma teadnud, et niiii  pikka tööpäev tuleb...
 
 
Enne rongile minekut aga ootas üks kulleritöö ees!

 
Ja ennäe, Tallinna Väravates töö lahti läinud! 

 
Igatahes ilma tellisin täpselt nagu soov oli. Suitsupausil päike paitaski, nagu oleks kevad kohe aia taga!



 
Tänud töökaaslastele ja firmale laua katmise eest! Kingist rääkimata!


 
Ja lilledest samuti.
 

 Arvasin küll, et kasvada pole enam kuhugi, aga näe, mida paljude heade inimeste soovid tegid!

 
Koju tulles aga arvasin hetkeks juba et külaliste voor on ukseni. Õnneks täna nii hulluks asi ei läinud.  Ja kõtt ka polnud tühi, kuigi...

 
... singi-seene pitsa ootas. Juurde oli hea juua teed, mille maalide ostmisel andis kingina kaasa kunstnik Kairi. Nii ilus ju?
 
Ilusat märtsi ehk siis kevadet!

 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar