Blogiarhiiv

teisipäev, 1. veebruar 2022

Vähem kui 10 aastaga Tabiveres bussipeatuse post püsti. Veebr`20.

 

Laupäev, 22. veebruar 2020

Vähem kui 10 aastaga Tabiveres bussipeatuse post püsti!


Tõepoolest, ei läinud 10 aastatki kui Tabivere jaama juurde on tekkinud ühele poole teed bussipeatuse post!
Tõsi, vale nimega, vales kohas ja busse siin ikka ei peatu! Tartumaa ÜTK puhul pole muidugi ka midagi imestada!


Aga teel sinna oli näha, et Tapal ei olnud ka selle rongi ajal bussijaamas ühtegi bussi.


Tartus bussijaama viiva tasuta elektribussi aeg on möödas ja tuleb pilet osta. Tõsi, peatusetes pole siiani juhendit, kuidas näiteks mobiiliga rohelisele kaardile raha laadida, on vaid bussis.


Vetsupaberirulli majas on aga tõepoolest ilusad vaated.
Muide, väga palju on meil majutujaid, kes ei raatsi telekasse korralikumat paketti muretseda, seega pole ka erilisi valikuid. Kas tõesti käivad need üle jõu ehk rahakoti?















Kas üks täispikk film on kvaliteetaeg? Noh, kui seda olulise võimalusena võtta kui puhkust, siis küll. Aeg maha, mõtted mujale ja hea nauding!? Kui hea film muidugi olemas.


Kommertsliin, millega Tabiverre sõitsin, ei omanud muid peatusi kui Salvest linna sees. Võib olla siis tõesti pole rohkem vajagi, seda enam, et ka Salvesti juurest seekord kedagi peale ei tulnud. Kusjuures buss oli laupäevase päeva lõuna ajal korralikult täis! Bussijaamas vaatasin, et olen seismas ainukesena, aga kui buss tuli, kus siis hakati selja tagant voorima! Tore!



Mida alati siin naudinguga vaatan, on pikalt kulgev kergtee! Tublid!




Sellised lühikesed ja ka parklata bussitaskud peaks olema ammu minevik!










Isegi pime näeb aga siinkandis kui palju on kohti, mida külastada. Ometi ei ole lillegi liigutatud ja 3 aastat tagasi minu poolt kirjapandud sõiduplaanist pole õhkagi kuulda. Eks koostan ja kohendan uuesti, vastavalt muutunud rongiliiklusele. Tartu ja Jõgeva kandi KOV-ide tegelased hakaku oma tööd tegema ja andku ka Tartumaa ÜTK juhile teada, et tühjad sõnad enne valimisi pole töötegemine!


Ka peatuste nimed endiselt muutmata. Ju ei jää kohalikel poliitikutel ja ametnikel elu edendamise kõrvalt aega tööd teha!? Äksi peatus = Äksi Kirik, Keskus = Äksi Keskus, Tabivere Raudteejaam = Tabivere Jaam jne.


Muidugi pole Tabiveres teeäärses bussipeatuses hoolimata tee-ehitusest mõistlikke kohti, kuhu auto parkida. Osatakse keerulisi lahendusi teha, ohutussaarekesi jm, aga näe, parklaid, millest ammu räägitakse, ei osata! Üleüldse peaks siin olema kõvasti rohkem parkimiskohti, ka rekadele. Need ju järve äärde ometi ei sõida? Ning ka poodi vaja vahle külastada!?


Saadjärv väga ilus, siinset kanti on ilusate järvedega õnnistatud.














Siiani pole suudetud ka Tabiveres kiirronge (osaliseltki) peatuma panna, ometi ei ole tegu ju mingi külakesega!?


Kohvi osta kummastki poest ei saanud, kohvik suletud, Kas keegi ostab siin tee ääres krundi ja hakkab midagi pakkuma? Koostöös riigiga tagatakse siis ka parkimiskohad jm?




Ülimalt kahju, et nii äge jaamhoone laguneb!


Kui tunnel valmis, kas mujal jaama ulatuses saab aed ette? Ja Tartu poole pöörangute taha ka ülekäik tekib?




Ja tõepoolest, üllatus-üllatus, olemas juba "pool bussipeatust". Kes selle nii planeerinud, ei tea. Küll aga selge, et teine korrus on sel üpris tühi olnud! Ja kuigi siin ehk tiba keeruline midagi planeerida, siis ometi on võimalusi!




Siinpool perrooni otsa kõrval üks ala, kus võiks olla bussipeatus. Kuid et vaja ka ootekoda, siis oleks mõttekam koht teises otsas, kus ka parkla!?



Muidugi on ka siin kallis ja mõttetu ekraan ja loomulikult vales kohas.



Muidugi pidanuks siia bussipeatuse ehitama perrooniga ühel ajal. Kedagi ei huvitanud. Hiljem muidki ehitamisi siin olnud, kedagi jälle ei huvitanud. Nüüd ehitatakse lõpuks tunnelit, aga ikka bussipeatus kedagi ei huvita!
Olulisim on, et siin on vaja bussipeatust, kus bussid saavad tagada ka ristümberistumisi ja ka vajadusel pikemalt seista. Ümberpööramisvõimalustest rääkimata.




Muidugi peaks bussipeatus olema tee ja raudtee vahel, aga häda korral võib selle teha ikkagi nii, et ühtepidi sõitev buss peatub ühel pool tee kõrval, teistpidi aga teisel pool. Ümberpööramisvõimalus peab muidugi olema. Siisamasse oleks vaja ka inimlikku ootekoda.




Muide, siin tuli mulle meelde, kuidas mitme jaama puhul, kus ülekäike pole, püüti ka väita, et polegi põhjust teisele poole raudteed inimestel minna....


Siin näha, kuidas teed tunnelisse planeeritakse, aga ei rohkemat!


Ja siinkohal vaadates meenus, kuidas Eesti Raudtee tahtis uhkesti pooltes jaamades teha perrooni vaid kõrvaltee äärde. Suure kirjavahetuse ja lärmiga õnnestus mõistus koju tuua!







Ja veel, ka see jutt, et infostende on vaja rohkem ja õigesse kohta, on olnud ka kurtidele kõrvadele....

Millal meil aga mõtlema hakatakse? Tegema asju, mida vaja ja ühekorraga ehk vähemate kulutustega!?

Veel kord 3 aastat tagasi välja pakutud ühe bussiliini lahendusest.

Või siis ikkagi teha sõiduplaan umbes nii?

Kevadest sügiseni iga päev, talvel ühel tööpäeval ja puhkepäevadel!?

Jõgevalt buss 8.10 (mõlema suuna rongid 5 min varem) Kuremaa - Palamuse - Luua - Elistvere mõis -Äksi - Tabivere.Saabumine Tabivere 8.45. Kui ajaliselt ei jõua, siis liin Jõgevalt Tabivere jaama nagu praegu 607. Jääb Tallinna poolt tulijatel esimese bussiga valikud sõita Kuremaale või Palamusele, edasi Jääaja Keskusesse vm juba järgmise "ringiga"

Tabivere saab 8.45, väljumine 8. 53 (peatub 013, seega L ja P võimalused ka Valga ja Koidula poolt tulijatel), Äksi-Elistvere-Luua-Palamuse-Kuremaa-Jõgeva. 

Tagasi sama liini pidi Jõgevalt u 9.50 (saabub rong 010 kell 9.40).

Tabiverest ca 10.40 kohe peale saabumist  tagasi Jõgevale, kl 11.33 rong Tartusse.

Jõgevalt 11.40 (saabub 012) Tartusse ja ILMTINGIMATA RAUDTEEJAAMA (kuna vahepeal pole Tabiveres mingeid ronge "paistmas"), saabumine jaama 13.10, rongile 0213

Tartust 14.00 sama liini pidi Jõgevale, saabumine 15. 20, rongidele mõlemas suunas 15. 35

Jõgeval 15.35. saabuvad rongid, seega 15.40 buss Jõgevalt. 

Tabiverest 16.45 tagasi, Jõgevale saabumine 17.45 rong Tartu-Tallinn 17.57.

 Jõgevalt 18.02 veel kord tagasi Tabiveresse, seal peatuks ca 18.50 rong 061, buss saaks suunduda Tartusse, RAUDTEEJAAMA ja lõpetada päeva.
***
Selle järgi vaja lisada peatus Tabivere vaid rongile 013, tegelikkuses vaja peatus ka rongile 012, kl 11.50 paiku.
Kas mõttekas ka 016 kl 17.10 ja 017 15.15 paiku?
***

Milliseid võimalusi veel oleks?

Kindlasti näiteks Varnja - Alatskivi - Maarja-Magdaleena - Tabivere Jaam. Või kuna Kallaste ja Mustvee vahel ühendus halb, siis ka Mustvee - Kallaste liinide pikendamine Koosa - Vedu - Äksi kaudu? Bussid Laeva ja Puurmani poolt? Samuti Tartu - Lähte - Äksi Keskus - Tabivere - Jaam - Tartu bussid rongide ajal jne.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar