Blogiarhiiv

kolmapäev, 2. veebruar 2022

2022 veebr. Valgamaa ÜTK-s pole ammu tööd tehtud ja vallavalitsused vagusi!.

 

 
Nii siis Valka sattusin. Kuna plaane tehes ei teadnud, kas N vaba või mitte, ei plaaninud pikka olemist, kuigi majanduslikus mõttes olnuks just mõttekas jääda ja kolada. Pikk sõit seljataga ja ka ees ju.
 
 
Valga jaamahoone muidugi kena ja ÜT mõttes ka hea, sest loomulikul moel rongi- ja bussijaam koos. Valga vallavalitsus aga ei oska või ei taha seda ära kasutada!


 
Seda nned mürtsud jaamade pöörangute kohal tähendasid - jää ja lumi koguneb, pöörangute peal pudeneb ja siis taas üle sõites oleks vahepeal nagu sõda vagunite all käimas! Aga peab siiski tehnikale au andma, et sellistes oludes vastu peab.

 
Muidugi on siin ka pildistamise mõttes väga äge, saab nii palju nüansse ja vaateid piltidele, ole siis maa peal või sillal. Üks kohtadest, kus saab ägedamaid raudteefotosid.


 
Muidugi on jaamahoone ka seest äge ja nagu näha, siis ruumides tegutseb nii valla- kui eraasutusi. Asjalik lähenemine. Muidugi, kui siingi plaanis riigimaja ehitada, siis ainusobiv koht jaama kõrval.


 
Vanad pingid ka muidugi sobivad.


 
Sellesse saali küll ei pääse. Aga võiks? 


 
Neljakeelne reisiraamatukogu. Tubli töö, et ikka toimib, kuigi valgustus nadivõitu.


 
Kahjuks jäi aga selle kohviku kvaliteet teada saamata.



 
Suvine istumisvõimalus tundub siin hea olevat, lisaks kõigele ka üpris varjuline.

 
Lumekoristus kõnniteedel oli kah kuidagimoodi. Mitte hea, aga ajab ehk asja ära. Aga kui vallavanem soojal maal, siis ehk ei peagi lootma rohkemat? Või pole vahet? Ei tohiks olla vahet, sest kui töörohke talv, siis võib ikka puhata, sest töö peaks tasemel olema igal hetkel? Ja teisest küljest, ega pole ju tolku ka sellest kui vallavanem kohal ja töö samasugune?
Igatahes ÜT taset vaadates saab aimu küll, et vallavalitsus pole ka aastaid hakkama saanud, oma kaelast ära sokutades tehakse nägu, et nad ei peagi ise tegema!

 
Aga kuidagi ilus ja huvitav tundub jaamaümbrus küll. Pole ime, et kõrghaljastuski nii palju juurde annab. Ning majad, mis puude vahelt piiluvad, annavad palju juurde.

 
Bussipeatus see vist ei ole? Katusega istumiskoht? See oleks küll harukordne.

 
Vaatasin jaama taha, peale rongi saabumist pidanuks siin olema 3-4 bussi, aga polnud ühtegi. Rongiaegadega pole siinkandis üldse arvestatud, see on jääkristallselge. Sama nägin pärast ka sõiduplaanist. Pohh!
Kuigi tegelikult siinkandis see riti oluline, sest kagu poole jäävates kantidest oleks just see oluline võimalus Tartusse ja kaugemale sõita. Muidugi, on ka Tsirguliina, aga teadaolevalt pole ka seal s.... rongidega seotud. Ja bussipeatuski rongipeatusest kaugel, seegi siiani ümber tegemata. Nagu omal ajal teeremondiga valesti tehti, nii jääbki...

 
Super "segased" pildid. Nii palju asju.

 
Peaks ikkagi kevade poole Valga tiiru ette võtma, siin võib olla päris palju ägedat arhitektuuri.
 
 
Muidugi läksin taas ka viaduktilt pilte tegema.











 
Kui rongi saabumisest tükk aega möödas, saabus buss. Aga mitte ümberistujaid peale võtma muidugi, vaid saabus. Äkki siin tehakse turismireise, tuuakse inimesi saabunud rongi VAATAMA?



 
Kui sellises oleks paar-kolm majutuskohta, oleks hinnad muidugi megad! Aga pagana äge oleks küll, mitmekordses veetornis, keskel köök vm ja üleval toad!




 
Välimuselt on selle maja lahendus küll selline, et kohe tahaks ööbida! Väga omapärane ja nõuka ajal ei saanud vaata et tubegi!
Aga täna, on üldse põhjust siia puhkama tulla? Just linnas ööbimisega? Ma ei tea!


 
 
Milline on selle kandi renomee? Kui kõik kohad püüavad endale leida mingit pealinnatiitlit, siis Valga on poliitsõjapealinn?



 
Pink olemas, tore!



 
Piltidega ma aga täiesti rahul!

 
Ka Pedeli puhkeala tuleks kevadel üle vaadata, sealgi ju midagi plaanitakse ja tehakse.




 
Sedalaadset haljastust võiks küll kiiremas korras paljudes kohtades istutada, siis mõnede aastate pärast oleks ehk juba midagi erilist.

 
Sellised on siis need kuulsad Valga iluootepaviljonid ja selliste tellimiseks vist kümned tuhanded ka kuluvad. Ilus värviline jah. Aga mulle on jäänud mulje, et tegu peaks olema OOTEpaviljonidega? Vald plaanib aga keskenduda ilule?
Värvilahendus muidugi vahva, rõõmsameelne. Ja mingi reklaamgi üleval, ära põe, tule, saad süstla? Ehk jah, sest kohalike jutu järgi siinkandis süstlaäri käib usinasti!?




 
Maxima asemel läksin turule, aga see on nii sigri-migri, et siin võiks pool päeva ringi vaadata ja otsida.




 
Igasugu huvitavaid hooneid siin ikka.


 
Hm, oleks Peipsiranna asemel OÜ Latikas konservid...
 
 
Turumajas kolm letti töötas, ei kutsunud ostma. Kalafileegi ei tundunud värske. Oli veel eraldi Mulgi Karn, aga sinna ei jõudnudki ja ega ei kutsu ka.


 
Kõht oli rongis loksudes ülimalt tühjaks läinud.



 
Paradoks? Roma Gold ja samas raha kerjav mustlasnaine umbes 13-aastase tirtsuga? Neid on Valgas palju ja kui maailm ka muutub, nemad ei muutu? Ma ei andnud raha, no ei ole tunnet, et kuigi söögikohaski kerjamas käisid, siis nälgas ei ole. Või on? Aga mis on nii tugev, et ei häbeneta oma järeltulijatele õpetada sama, teiste petmist, et elada?

 
Seegi pildistamisenurk nii huvitav - vana tellishoone, auruvedur, lumi, puud...

 
Aga ongi! Hunnik raha sobimatutele ootepaviljonidele ja ERALDI sõiduplaanidele ehk nende alustele. Rumalus? Sõprus?


 
Ka siin peaks olema nimeks Valga Turg, mitte anonüümne turuga seonduv. Peatuse nimi peab võimalusel näitama, et asub linnas/asulas! Mis on mureks, et Eestis pea kuskil sellest aru ei saada, on vaid üksikud arukamad poliitikud?


 
Ilus!







 
 
Tuttav pood, ikka ja jälle sai siin käidud, sest jaama lähedal. ja veidi ka võõrmaist ehk lätlaste tooteid.

 
Muide, just sellises pakendis tomatimahl oli mu lapsepõlve lemmik, külapoodi telliti peaaegu vaid minu jaoks - 3-liitrises purgis. Aga hind just väga soodne ei ole, ehk tähendab see, et tegu väga kvaliteetse asjaga?



 
Rongid said hüüdnimeks porgand, aga sobiks ka lumehelves? Et kui katki juhtub minema, on hea remondikoda kohapeal olemas? Aga rahul ma tegelikult ka selle pildiga.

 
Lõpuks ometi enne rongi väljumist saabus kuskilt buss? Ei, valgamaalaste arusaama järgi on kõik vastupidi....

 


 
Ehk peaks nüüd hakkama auhindu välja andma? Parimale omavalitsusele või ÜTK-le, kel õnnestunud bussid säädida nii, et võimalikult vähesed neist sobiks rongidega? Endal pole häbiraasugi?
Ja üleüldse ääretult s... sõna otseses mõttes ühistranspori sagedus.





 
Ekraan ka õues, tore! Tõsi, näha sealt pole midagi. Aga jällegi sai keegi raporteerida elu edendavast teost!


 
Pidanuks võtma kartulit, aga võtsin riisi, mis ka hakklihaga. Hunnik liha, aga ei olnud kõige maitsvam. 4.50 eest siiski kogust on ja kõhu sai priskelt täis! No vähemalt sain söögikohale natukenegi midagi anda, riik ju hoiab minusuguseid neist eemale nagu rehvormipidalitõbiseid...

 
Teele!
Muide, Emajõe silla juures kiirusepiirang ja rongid hilinevad. Eesti raudtee süüdi? Ei, tegelikult peamiselt Elroni süü! Sest mentaliteet viia inimesed Tallinna Tartust 1.59 asemel nt 1.57-ga ja karjuda, kuis see on peamine konkurentsis, on just nende tase. Aastaid valdkonnas olles peaks olema juba mõistust kogunud, aga no ei ole! Rämpstase, üle 6000-eurose juhi palga eest! Muide, kui eelmiste juhtide puhul juhtus vahel mõni intevjuugi olema, siis praegune juht naudib sooja kohta priske palgaga väga s... taseme eest! Aga eks sellistel olegi pohh kõigest, peaasi, et vorst võileival on kallim kui Rezekne oma Doonau poest...

Aga ÜTK kodulehele ärge minge. Kui sel ongi infot, siis kas mõne liini kadumise või niisama ninnunännu kohta. Tegevjuht kodulehe andmetel Liia Rätsep. Varjusurmas?

*********************************************

Olen alates oktoobrikuust kopeerinud postitusi Eestimaa Blogi 2. ja 3. osast siia, seepärast vabandan, et neid nii palju.
 
Kuidas midagi leida?
 
1. Blogi avalehel on paremal pool SILDID ja nendega seotus postituste arv. Klikates vajalikule, näete neid seotud postitusi järjest, kerides allaserva välja ja vajutades "vanemad postitused".
 
2. Alates 2021 oktoobrist leiab esimese postitusena (ajaliselt see siis iga kuu viimane postitus) vastava kuu postituste pealkirjad linkidena. Piisab sobivale pealkirjale klikkamisest, mis viibki otse postituseni. Need nimekirjas postitusaja järgi reastatud.
 
3. Paremal olemas ka otsingumootor, aga suure mahu tõttu ei pruugi üldsõnaline otsing head tulemust anda.
 
Vabandan veel kord! Ümbertõstmised sõltuvad aegade jooksul toimunud muudatustest, nii näiteks ei osanud omal ajal mõista blogspot süsteemiga kaasnevaid piiranguid mahu osas jms.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar