Blogiarhiiv

neljapäev, 2. märts 2023

MÄRTS - kevadet igatsedes

 

 
Märts juba käes, aga ma pole veel ühtegi pilti teinud. Küll aga jäi arvutis ette see pilt. Koos Tapa teejaoskonna mehe hr Naidenokiga. Las see olla pealegi täna avapildiks.
 
Igatahes akna taga vahepal linnud laulavad õite kevade moodi ja seda on ilus kuulata. 

 
Natuke lund rookida saab ikka. Kõnnitee peab olema võimalusel kui prillikivi.


 
"Õhtu pool otsas" on uued kaubad, aga taas eksootika. Eestimaised tootjad ei suuda kellegagi punti lüüa?

 
"Hommiku otsas" oli aga väga hea shrub!


 
Valmispäeva hommikul mingit väiketootja kalkunivorsti, väljamaist brõnzat ja konservtomatit ning merevaigu võileib. Proovisin ka ammust kingitust, Aceituna Verde. Selgus, et see on oliividest pasteet. No ei ole mul seda mitteestlase maitsemeelt! Huvitav, ehk tõesti millegi juurde lisada, isegi merevaiguga saia kaalusin. Aga no ei, mis parata... 

 
Üle pika aja Rimisse. On hea, kui väiketootjate kaubad ühes nurgas koos, leiad, mis vaja. Kui on.



 
Olgugi väljamaine ja kallis, aga 80 - 100 grammistes pakendites müük peaks olema keelatud. Kuskilt otsast tuleb alustada pakendite vähendamist.


 
Turg läheb aina kallimaks ja apelsinid siin letis on kallid, aga tõsiselt head! Mahlased, maitsvad, hästi koorest lahti tulevad. Eriti need.

 
Et sprotid olid külmkapist otsa saanud, ostsin. Ja loomulikult Maseko omasid. Aga teises letis pakkusid huvi sardiinid erinevas kastmes. Mingi Maardu firma. Eks näis.

Valimised aga möödas ja ega palju halvemaid tulemusi olla ei saanudki. Minu hääl, teatud mõttes protestihääl, läks seekord rohelistele. Ja nüüd ootaks, et ka rohelised otsiks läbikukkumise põhjuseid ning teed muutustele. Paraku otsivad pigem võimalusi süüdistada?

Neeme Sihv
Liina Freivald ja ometi nõuad ebamõistlikke asju ka?

  • Liina Freivald
    Neeme Sihv mis on ebamõistlik?

  • Neeme Sihv
    Liina Freivald kasvõi seesama taimetoitude pealesurumine. Mõõdukalt ja mõistlikult vaja ning eriti laste puhul ei tohi oma kiikse peale suruda.

  • Aleksander Laane
    Neeme Sihv Pole kuskil mingitki pealesurumist. Näita, kus see programmis on!

  • Neeme Sihv
    Aleksander Laane mis see programm siia puutub?

  • Neeme Sihv
    Muide, Tervis programmis p 23 ja 25. Ise siis ka ei tea, mis putru kokku keedate?

  • Aleksander Laane
    Neeme Sihv Kuidas siis programm ei puutu asja!!!!??? Sinna ongi ju tegutsemiskavatsused sisse kirjutatud! Ma koostasin terviseosa ja tean väga hästi, mis seal sees on. Toome need punktid siis välja ja otsime luubiga üles, kus on see pealesurumine: 23. Toetame täisväärtusliku taimetoidu kättesaadavamaks tegemist ja seisame Eesti riiklike toitumissoovituste kaasajastamise eest nii, et need käsitleksid ka täisväärtuslikku taimset toitumist. Teeme riigiasutustes ja avalikku sektorit teenindavate toitlustusasutuste menüüdes täisväärtusliku taimse toidu pakkumise ühe alternatiivina kohustuslikuks. 25. Viime tervisliku ja kodumaise mahetoidu nii lasteaedade kui ka koolide menüüdesse. Tervislike toitumis- ja liikumisharjumuste, tööharjumuste ning koostöövaimu kujundamine peab algama juba lasteaias. Kogukonnaaedade rajamine, õues ja looduses liikumise harjumuse kujundamine annab tervislike harjumuste kujunemisele hea aluse.
    26. Toit, mida hoolekandeasutustes serveeritakse, peab olema toitev, jätkusuutlikult toodetud ning kohalikel toorainetel põhinev. KUS ON SIIN PEALESURUMINE? kättesaadavamaks tegemine ja alternatiivi pakkumine pole mitte kuidagi käsitletav pealesurumisena - ei taha - ära söö!!! Kuigi on meditsiiniline fakt, et tervise mõttes peab toit valdavalt olema taimne ja liha ning väga töödeldud osa on praegu liiga suur.

  • Liina Freivald
    täpselt õige, Keskkonnasäästjad grupis ja keskkonnakaitsjate poolt praegu põhirõhk taimetoitluse teema arutamisel.
    Taimne toitumine on tervislik, üleminek lihtne (võrreldes tehnoutoopiatega) ja mõju võib ulatuda kuni pooleni vajalikust, et vältida su… 
    Vaata veel
    Why The Impact of Animal Agriculture Shouldn't Have Been Overlooked in Netflix's Breaking Boundaries
    PLANTBASEDNEWS.ORG
    Why The Impact of Animal Agriculture Shouldn't Have Been Overlooked in Netflix's Breaking Boundaries

  • Neeme Sihv
    Aleksander Laane ei puutu ses mõttes et komm oli Liina väljaütlemistega seotud.
    Demagoogid aga roheliste maine alla kisuvad, nt ka siis, kui ei koostavad mingi jama, tehes asju KOHUSTUSLIKUKS. Ja siis küsivad sinisilmselt, kus see sund on? Meditsiinilise faktina esitada aga friikide pläma - no anna olla! Veganlust topivad esile lobistid

  • Neeme Sihv
    Ja taimetoidu söögikohtades siis alternatiivina kohustuslikuks lihatoit?

  • Aleksander Laane
    Neeme Sihv Ehk siis lihtsalt öeldes pole sul tegelikult ühtki argumenti oma väite kaitseks. Selge on see, et Rohelised pole mitte midagi peale surunud ega kohustuslikuks teinud, mingit lobismi selles pole ja faktid pole head ega halvad - need on lihtsalt tõendatud tõsiasjad, millest peab järeldusi tegama. Ning demagoogiaga tegeled siin ainult sina paraku. Vähem hüsteerilist demagoogiat ja rohkem süsteemset mõtlemist soovitan ma sulle.

  • Neeme Sihv
    Aleksander Laane Ehk siis veel lühemalt öeldes, kui mingi osa programmist teeb keegi, kel alati raskusi arusaamaga...

  • Neeme Sihv
    Muide, rohelistel ongi süsteemsest mõtlemisest karjuv puudus! Demagoogias aga pole ma kunagi tugev olnud, ainult demagoogide väljasõelumises.

  • Aleksander Laane
    Neeme Sihv Sa ei suuda ju ühtki oma väidet kaitsta ja lihtsalt valetad täiesti süüdimatult. See sai värskelt ilusti tõestatud. Kõik asjad, mis programmi panin, on hoolikalt läbitöötatud - see, et sinul teadmisi pole ja et sa lugedagi ei oska, pole ju ometi minu süü.

  • Liina Freivald
    Neeme Sihv muudatuste juhtimise teoorias antakse eelised soovitud tulemile.
    Jah, oleme ausad ja ütleme, et valge keskealine mees, autoga adrenaliini hankijad ja lihasööjad tunnevad ennast edaspidi tänasest vähem mugavamini. Nad peavad edaspidi austama ka teisi identiteete, nende huvisid, sealhulgas planeedi ökoloogilisi piire mis huvitavad näiteks laste emasid ja tarku inimesi, kes on suutnud seosed läbi näha.

  • Neeme Sihv
    Aleksander Laane läbi töötatud mitte tasakaalukalt vaid friigi vaatenurgadt. Hulleim on lapsi ehk kasvueas inimesi naelutada mittetervisliku sunni alla. Lihtsalt oma kiiksu tõttu.

  • Neeme Sihv
    Liina Freivald sund ei seostu kuidagi austamisega ja veel kord, asju saab teha mõistlikult. Hääled aga näitasid kui vähe rohelisi tõsiselt võetakse. Ehk läbi nähakse hoopis rohkem. Sellest on kahju, aga selle tee rohelised ise valinud. Mina oma hääle andsin ja ootan muutusi.

  • Aleksander Laane
    Neeme Sihv Pole vaja fantaseerida - sa ei oma mingeid teadmisi selle kohta ja nagu ma näitasin - lihtsalt valetad pahatahtlikult ja järjekindlalt ka lihtsalt kontrollitavates asjades. Nüüd väidad sa, et Rohelised tahavad lapsi naelutada mittetervisliku sunni alla. Ka see on läbinisti teadlik vale. Ja tõesti - kiiks on sul küljes tõesti. Häälte arv ei näita kunagi seda, kui hea on idee või ettepanek - seegi on fakt.

  • Marju Silvet
    Liina Freivald Teie seisukohad on mõistusevastased! Miks valged keskealised mehed peavad ennast edaspidi tänasest vähem mugavamini tundma? Kas mees olemine on edaspidi puudus? Haige seisukoht!

  • Neeme Sihv
    Aleksander Laane kahjuks valetad ise, sest pahatahtlikkust pole siin ühestki otsast. Alati leiab oma äärmustele toetavaid artikleid ja uuringuid.
    Lastele koolitoidu 100% taimseks muutmine ei ole sund? Palun selget ja konkreetset vastust

  • Neeme Sihv
    Liina Freivald mida teie teate sellest, mida valged keskealised mehed austavad, mida nad tunnevad?
    Ma olen üle keskkea, aga ühegi äärmuse alla ei kuulu.… 

  • Aleksander Laane
    Neeme Sihv Kustkohast sa loed, et me tahame laste koolitoitu 100% taimseks muuta???? Palun lõpeta valetamine!
  • Neeme Sihv
    Aleksander Laane Liina Freivaldi sõnul.

  • Aleksander Laane
    Neeme Sihv Ei ole temagi seda öelnud. Lõpeta valetamine!!!



Sellised põnevad ajad.

miks nädal aega sama toitu, väga erinevaid toite võib taimedest valmistada. See “hautis” näide oligi minu lihtsustus, et kas siis vanamoodi mõtlejad saavad paremini aru 🙂 ei ole vaja tegelikult lihtsustada, need toidud ongi peened ja huvitavad ja erinevad ja see on okei! Nauditagu!
Rääkides uuendamist vajavatest riiklikest soovitustest..

See lõik oli siis teisest postitusest. Ehk et mina valetan, kui rohelised nii soovitavad?
 


Katri Raik tegutseb Narvas. Üsna huvitavad piltkommentaarid teemale pommitamise aastapäeva kohta.

Ääretult huvitav Osoon oli eile. Tööstusjäätmete kasutamine inimeste toidulaual. Ülikulukas lahendus, sh näiteks õunapressi jäätmete töötlemine ja soovitatakse ühte tsentraliseeritud firmat Eestis. Ehk et sisseseade on lihtsalt nii kallis ja kindlasti nõuab ka kalleid loodusvarasid.
Aga miks peaks sööma saepuru? Õunajäätmed täna lähevad loomasöödaks või komposti. Kas jäätmete komposteerimine pole mõttekam ja odavam? Sest siis kulub vähem raha ja loodusvarasid kunstväetiste tootmiseks?
















 
 
Minu akna all näeb, et koostöö on parim - Tallinna linn ja mina. Siin on ainult linn tööd teinud!


 
Väga hea on lahendus kui trammi- ja bussipeatus koos.


 
Mure on olnud rattateedel selle punase värviga. Ehk piisaks kui hoopis valged piirjooned punaseks värvida? 

 
Läbi ajaloo siin lillekioskid olnud. Tänaseks on see musternäide Eesti majanduse "edust" Mida rohkem, seda parem konkurents? Ei, kuskil on piir ja kui müügikohti liiga palju, siis
 
* ei jätku kliente
* käive väike, juurdehindlus suur
* hinnad ühesugused
* palju kaupa läheb prügimäele


 
Vanalinna on aga hea pildistada. Naljakas muidugi, et kaks päeva oli päike ja kui mina lõpuks välja sain, siis pilves ja tuuline. Aga ega see nautimist sega, ikka oli hea käia.





 
Küll aga tahan ära rääkida ühe ebameeldivaima loo. Aastaid pole sellist teenindust kogenud.
Oli plaan osat mõned asjad ja siis maiuspalaks ehk veel paar pisikest asjakest. Tore. Omanik tuli ja avas poe, vabandades, et ehtk kulub aega. Ütlesin rõõmsalt, et pole midagi, ilus talveilm. Ostsingi ära ja rõõmsas tujus küsisin, kas ka allahindlust saab! "Ma tulen hommikul tööle ja.... see pole siin kauplemiskoht.... See on butiik... Kaubamajas ei saa te ka kaubelda...."
Ütlesin vaid, et küsija suu pihta ei lööda ja ega ma eeldagi, et alati peaks alet saama. See on väike lõõpimine. "Kas te ei mõtle, et mul päevas 50 klienti ja kui kõik lõõbivad, siis olen õhtuks kutu-piilu"....

Pane oma putka kinni, kui ei taha tööd teha. Maiuspalakesed jäidki ostmata ja palusin, et algul mokaotsast mulle pakutud 5% soodustust MITTE ARVESTADA! Väljas mõtlesin, et oleks pidanud panustama viieka Eesti majandusse, et ehk saab tasapisi raha kokku koolitusele minekuks...

Märts - KIIDA TEENINDAJAT!
 

 
Ega õiget tuju enam pildistadagi polnud.




 
Peatus ammu uues kohas, tablool pole selle kohta ikka veel infot!

 
Kuigi kunagi kogutud müntidest, just euromündid ja vene juubelirublad sai maha müüdud, siis võtsin tasapisi kogumise taas käsile. Lihtsalt, tasapisi, vaikselt. On ajaviidet.

 
 
Ootamatu kohtumine - tore raudteefanaatik Soomest Sakari oli jälle Eestis käimas.

 Kohe aga saabub kevad! Või jõuab kätte!? Igatahes oli super õues olla mõnusa kevadilmaga!

Aga nalja ka, kuigi see üsna kurb nali.


Tundub üsna kahtlasevõitu artikkel, sest jätab justkui mulje, nagu võiks nende 1000 inimese surma põhjuseks ollagi vaid üks asi, muud kaasnevad mõjud mängisi null rolli? Järjekordselt pole ma äärmuslane, vaid püüan keskteed ehk sisuliselt tõde mõista. Kui aga sama teema FB-s? Seal leidub ju äärmuslasi üksjagu, mitte et kogu rahva teadmised null oleks, lihtsalt sellised torkavad silma. Nii ka seekord. Pikkaa ega ja korduvalt igasuguste totrustega silma torganud (marurahvuslane vist) oli uue kontoga platsis:

Huvitav! Kuidas inimkond on üleüldse jõidnud 21.-sse sajandisse, sest kõik eelnevad sajandid köeti ahjude ja pliitidega?!??
 
 ei elatud siis ka kaua ja muudelgi põhjustel. 100% eitada ei saa, et on asju, mis õhku saastavad ja mõjutavad ka inimesi. Kuid kas ikka on see 1000 surma ainupõhjus?
 
 
Lühema eluaja põhjuseks polnud ahjude ja pliitide kütmine! Peab ikka väga tuhm olend olema, et sellise jama peale tulla! Sel juhul oleks juba ürginimesed pidanud välja surema ja meid praegu üldse mitte olemas olema, sest nemad ju põletasid lõkkeid isegi oma elukohas - koopas! 😃 😃 😃
Millal aju sisse lülitad ja lõpetad sellise madala haridustasemega pläma levitada
 
tead, et ei olnud? Ka siis kui korstnaid polnud? Koomiline mõelda muidugi, et kopsudesse midagi ei ladestunud, isegi köhimist polnud tiisikust samuti mitte....
Tuhmiks muutis see siseruumid kindlasti ja näib, et mõjutas mõnel pool mitmeid põlvkondi...
Ma ei imesta muidugi, et asjadest sul arusaamisega raskusi, see on meil üsna tavapärane. Inimesi mõjutavad väga paljud asjad. Ürgaja võrdlus muidugi naermaajav tore, et huumorimeelt on.
 

Näis, kas veel samal tasemel pajatusi tuleb....
Madala haridustasemega on sageli tegu küll, nii kaks klassi külakooli, seegi vennaga pooleks!? Nali naljaks, aga kumbki äärmus ju selgelt ei ole aktsepteeritav. Ei see, et inimene on kõiges süüdi ega seegi, et üldse kuidagi mitte kedagi ja midagi oma tegevusega ei mõjuta? Minu jaoks on see mittehoomatav ja tegu vaid näitega, kus oma rumaluses püütakse teisi süüdistada.
Aga siiski, kuidas selline uuringu tulemus saavutatud on?

Artiklist:

"Ahiküte tegelikult põhjustab kõige rohkem enneaegseid surmasid Eestis – ligemale 700 enneaegset surma aastas hinnatakse, et tuleb ahikütte negatiivsest mõjust. Ja Eestis on üle 400 000 ahju ja kui neid on ühes piirkonnas väga palju, siis sellel on selge mõju õhusaastele. Näiteks Tallinnas Nõmmel, Tartus Tammelinnas, kus on väga palju eramaju," rääkis keskkonnaministeeriumi asekantsler Antti Tooming.

Õhukvaliteeti mõjutab ka aastaaeg. Kõige saasterohkemaid perioode on aastas kaks.

"Tegelikult ongi kohe-kohe algamas, kui see ei ole juba alanud – kui lumi ära sulab ja kogu see talve jooksul teekatetele sadenenud tolm keerutatakse üles. Oma osa on ka naastrehvidel, mis teekatet kulutab ja siis teekatete kuivamisel tulevad tolmuepisoodid; ja kindlasti kütmisperioodil, kui on külmad ilmad ja köetakse palju eramaju," selgitas keskkonnauuringute keskuse õhukvaliteedi üksuse juht Marek Maasikmets.

 No näed, ise ka kirjutavad, et on teisi mõjureid. Kuidas suudetakse siiski eristada, et enneaegne surm ja kui palju enneagset tekitas kütmine, kui palju tolm? Või ehk järgmises loos väidetakse, et järgmised 1000 enneaegset surma tekitas tolm? Ehk siis peaks ikkagi pensioniiga alandama, sest nii paljud ju ei jõuagi selleni, ei saagi väljateenitud puhkust nautida?




Tegin väikese rongisõidu Järvele ja sealgi jäid mõned majad fotoka ette.



4 akent.







Aasta betoonehitise auhinna saanud tornid.



Pood suleti 20 aastat tagasi?


Kus on ühistranspordirajad?








Kevad!






 
Netist leiab vahel väga mõnusat nostalgiat. Minu jaoks oli lapsepõlves ja hiljemgi see üks lemmikumaid asju, tõsi, soola ma enamasti ei lisanud.

 
Piltlik aine mõtiskluseks.

 
Balti jaama taga jätkuvad tööd. Tundub, et suurema osa lähiplatsist haljastatakse mändidega, sest kogu ala liivaga täidetud, linnaosa vanem siiski veel vastust ei anna. Võib olla kutsutakse nõunikuks Randpere, kes siia hoopis kuused istutab?

 
Linna soodsaim ja parim apteek.














 
Weis.



 
Hinnad väga soodsad ei tundu, aga toidud üsna särtsakalt maitsvad, olgu siis küülik makaronidega või hoopis juustune ahven. Ja priske ahven! Süües tunned, et ongi hinda väärt!



 
Tallinna paradoksid! Sõiduplaanid ei ole ootekojas ja prügikast on suitsetamiskeeluala sees...


 
Shnelli park vajaks vist ka puid ja põõsaid juurde? Tiik aga veel jääs, kevadet tuleb veel oodata....

 
 




 
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar