Blogiarhiiv

kolmapäev, 23. märts 2011

TERVISLIK MAAPIIM JA MESI

Soomes, Tamperes (vt Maaleht) kogutakse allkirju, et ei vähendataks pastöriseerimata piima lubatud müügikoguseid. Mina loomulikult tirin selle teema taas Ühispeatuste konteksti.
Kui Ühispeatustes ja üldse maal leidub võimalusi maapiima nagu ka muude põllumajandustoodete müügiks, siis peaks see olema igati tervitatav. Ostan tihti tänu naabrimehele piima just ühest väiketööstusest ja tõepoolest, paremat piima annab otsida. Samas on piisavalt lugeda olnud ka väikelehmapidajate murest piima realiseerimisel, sest kombinaadid ei võta nende piima tihti vastu just väikese koguse tõttu. Loomulikult on kulutused kõik vaja hoida kontrolli all, kuid just riik peaks tagama võimalused talumehele piima müügiks. Seega, olles ise teadlik hea maapiima väärtusest, pean täiesti loomulikuks vastavate võimaluste loomist peatustes. Mis võiks olla mugavam (reisijale) kui bussile-rongile või bussilt-rongilt tulles saab värske kauba kaasa võtta ning peagi see kodus lauale panna? Ka talunikel võib tekkida suurem motivatsioon väikelehmapidamist jätkata!

Siia lisanduvalt oleks sellised müügipunktid head ka muude toodete puhul. Varemalt olen sellest kirjutanud ning ühe toote suhtes tekkis samuti mõte Maalehte lugedes. Palju kirjutatakse mesinike muredest ja ka mee müügist. 5. märtsi Maalehes kirjutatud lugu Meepäevadest ahvatles mett ostma ning seegi vaid tõendus selliste müügikohtade vajalikkusest. Ehk leidubki just sellistes teeäärsetes kohtades inimesi, kes omavalitsuse toel valmis müügikioskit tegema ja teiste tootjate toodangut müüma. Eriti hea see sellises kohas, kus kauplused kaugel ja samas möödasõitjaidki lisaks kohalikele palju.

Sellised müügikohad ja aiapidajate-talumeeste-mesinike kaasalöömine võiks kaasa tuua nii mõnegi maapoe taastumise. Mis loomulikult oluline osa maaelu paremaks muutumisel!

Kui olen matkal käinud, siis heameelega ostaks ka just kohalikke tooteid. Kuid enamasti see võimatu, sest ei saa ju hakata jalgrattaga taludesse-majadesse sisse põikama, uurimaks, ehk leidub midagi müüdavat!? Lisaks inimeste tüütamisele oleks oht ka koertega "sõpruse" tekkimisele, sest kes see ikka soovib näha voorivaid "külalisi", pealegi viimati kahtlaste plaanidega õue sõitmas ja üle aia kiikamas!?

Head isu!

3 kommentaari:

  1. Tere.Juhtusin kogemata seda blogi lugema ja olen sama meelt et vöiks olla rohkem selliseid kohti kust saab kodumaist kraami kaasa osta, kas rongile minnes-tulles koju viia, külakostiks jne.Meie riigiisad vöiks mekkida kodumaist toodet rohkem siis äkki tekib soov enim just talupidajaid toetada-ilma kodumaise singita ja kohupiimata on jama-sest välismaist kraami ise ma ka ei tarbi.KODUMAINE PARIM!!

    VastaKustuta
  2. Nõus!
    Kusjuures mett huvitav proovida just erinevate lisanditega. Maaleheski paljudest juttu ja mesinike kodulehekülgedel!
    Parimat!

    VastaKustuta
  3. Oi kui nummi mesimummi pilt, olen önnelik et meil eestimaal sellised magusad mummid olemas, kes nii magusat ja maitsvat mett toodavad-hoidkem neid.Mulle isiklikult maitseb väga ka vöilille mesi.

    VastaKustuta