Blogiarhiiv

laupäev, 4. detsember 2021

Nii tegutsevad äärmusliberaalid, aga RK kandidaadid Lõuna-Eestis südamega asja juures? Jaan 2019.

 

Teisipäev, 8. jaanuar 2019

Nii tegutsevad äärmusliberaalid!


Foto laulva revolutsiooni aegadest. Autor teadmata.



Kommentaarid ühe ajakirjaniku postitusele, kus teemaks EKRE tümitamine. Kuni selleni oli arutelu vägagi mõistlik ja inimlik. Aga ikka tuleb mõni vaimust vaevatu, vaenu külvates...

(Vaata postituse lõpus!)

  •  
     

    Teisipäev, 15. jaanuar 2019

    Südamega asja juures, RK kandidaadid Lõuna-Eestist?


    Ilmad nii muutlikud! Soomusrongi vaatamas käies oli päikeseline, kui aga plaanisin Alale sõita, siis pilves ja lumine. Alale plaanitakse (raha lubatud) mingit Mulgi Keskust ja mõtlesin, et kuna vähe sealkandis sõitnud, siis lähen kolan veel.
    Kuidas aga minna? Sinnakanti saanuks hommikul ka Tartust, aga P vist pole hommikul sõitjaid, kommertsliini käigus ei olnud! Nadi on üldse liiklus Tõrva ja Tartu vahel! Milles siis asi? Tõepoolest pole sõitjaid? Kahtlen ja hoopis usun, et oleks. Kui aga kommertsvedajaid ei huvita, siis ÜTK-sid peaks huvitama? Et ikkagi vaadata liinivõrk üle ja käivitada Tõrva (Pärnu) suunalt eeltasutud bussiliine Pärnu - Tõrva - Palupera Jaam - Otepää, Pärnu - Tsirguliina Jaam - Võru - Värska jm? Mis siis, kordan taas, tagaks ristümberistumised jaamades.
    Mul aga ei jäänud muud üle, kui ei saa Tartust, Paluperast, Elvast, Mägistest ega Tsirguliinast, siis saab Valgast! Tõsi, kas saame kindlad olla, et sealtki saab? Aga eks siis maakad peavadki sõitma suure ringiga! "Suur"linnade vahel on ju iga minut oluline, seal ei tohi bussid ja rongid isegi mitte peatuda....


    Aardlas on bussipeatused vähemalt läheda, mõne linnaliini omad. Kas aga siin ka parklad? Või peavad rongiga sõitasoovijad oma auto kindlasti tartu vaksali juurde jätma?



    Linnalähliikluse mõttekus ja vajadus aga endiselt lahtine. Huvitav siiski, et tekib kohati ettevõtteid, kuid suuremaid elamutekomplekse raudtee lähedale mitte?




    Kui aga ametnikud ühel päeval jõuavad ka arusaamisele, et bussipeatusteski vajalikud ja mõttekad HEAD lahendused, siis Peedule võivad nõukaaja pärandist shnitti võtma tulla! Kuuldavasti küll mitmetesse keskustesse plaanitakse moodulkodasid, kuid maakohtadesse neid plastik- ja plekkputkasid enam püstitama ei peaks. Iseasi, mitmekümne aasta pärast see kohale jõuab...



    Elvas seisis isegi mingi buss. See vist see,. millega saanuks ümberistumisega Tartusse tagasi...

    Kui aga kõik Tartu suuna bussid välja jätta, saanuks P esimesena rongi saabudes Ulilasse, juba 1,5 tunni pärast! Kõva sõna! Räägitakse küll, et rongides siin reisijate arv langenud, aga ei püüta ka mingeid juurdeveoliine käivitada? Vallavanem Toomas Järveoja on RE liige! Kas siis imestada või mitte?

    Muidugi ei saa siin kive vaid tema kapsaaeda visata, olid ju ennegi keegi tüüri juures. Kuid rohkem kui aasta jooksul pidanuks juba mõni mõte peas liikuma, seda enam, et varem olnud ka Elva linnapea! Kui keegi aga siiski imestab, siis andke aga kommentaarides julgesti teada!



    Palupera. Kahjuks pole ka siin siiani bussipeatust ega seotud busse kuhugi. Ometi, plats on siin olemas, vaja vaid välja ehitada ja perrooni teisest otsast ka otsem ligipääs bussile. Mis peaks siis peatuma maksimaalses läheduses.



    Ja siin siis küün, mille saaks renoveerida katusealuseks ja seega ka teeäärseks müügikohaks. Juba ammu sooviti ka Palupera vallas, et siin oleks mingi kiosk vm. Kes aga tuleb tegema, kui selle jaoks tingimusi pole?



    Puka. Bussidega sidumisi siin veidi on, aga vähe, liiga vähe.





    Mägiste. Bussipeatus ikka veel perrooni juurde viimata. Bussidega sidumisi pole eriti teha püütud ka täna.


    Siin aga näete pildi vasakus servas põhjust, miks perroon ehitati siia nurgatagusesse, mitte ülesõidu juurde. Nimelt on siin mingi mälestuskivi ja Eesti Raudtee arvates sõidaksid siia seda kivi vaatama tuhanded turistid!


    Tsirguliina - muutusteta!

    Ega ma muidugi eeldagi, et viimasest sõidust möödunud aja jooksul oleks siin tööle hakatud, aga küsimused jäävad ikka!
    a) kas keegi lubab tööle hakata?
    b) kas keegi hakkab tööle?
    Ühistranspordi arendamisest ei ole ikkagi ka täna juttugi. Täielik vaikelu ja kosmeetilised silumised!






    Valga. Rongisõitjaid oli tõepoolest suhteliselt vähe, olukord võiks olla palju parem, kui tööd hästi tehtaks.






    Natuke kolasin ka Valgas ringi, sest bussini üle tunni aega. Valga - Jõgeveste - Tõrva käigus P ei ole.



     Külalismaja on, aga kas on ka turiste?





     
    Monika Rogenbaum, millal saab Valgast rongiga Võrru või Karulasse? Või vähemalt Tsirguliina Jaamast bussiga? Või Mägiste Jaamast?


    Suletud.


    Avatud.


    RE lubab aktsiisid alla viia? Aga keelavad Võru rongiliikluse? Oli ju Hanno Pevkur see, kes vaikimisi toetas Urve Palot ses teemas? Ning pole midagi siiani teinud Riia rongiliikluse arendamiseks? Ja ei tegele ühistranspordi arendamisega üleüldiselt? Mille arendamisega siis tegeletakse?
    Vaatasin, Liina Kersnal on küll pilte, kus "travelling to Võru" bussiga, aga kas vaatab ka ringi?


    Karulasse ja Lüllemäele saab hommikuselt rongilt vaid P, teistelt rongidelt üldse mitte. Rongile vaid E-R, õhtul, pooletunnise ooteajaga. Normaalne? Kas see on normaalne?




    Suletud.


    Kandidaat Pashat googeldades ei leidnud.







    Muide, meile armastatakse tuua näiteid välismaalt, kui toredasti seal see või teine asi tehtud. Kus on siin viadukti juures liftid? Vanainimesed vaevalt liiguvad, aga tõenäoliselt on sageli sunnitud liikuma?


    Tühi!


    Kas vanad sõiduplaanid õppimiseks välja toodud ja Leningrad - Riia peagi sõitmas?


    Aga jõudis aeg ka minu bussi kätte. Sõitjaid veidi ikka oli.


    Liin 170 rohkem peatusi linnas sees ei tee. Kas kommertsvedaja ei arva, et võiks teha? Või peetaksegi loomulikuks, et kõmbi bussijaama ja siis sõida kodu kaudu uuesti? Üle Eesti on see probleem, nii mõnigi peatus võiks olla sõiduplaanis sees!? Saabumisel Valka ju tehakse lausa KOLM peatust!?



    Milline näeb välja KE vastutus viletsa bussiliikluse koha pealt?








    Alko 1000 ja riigipiir. Kas saab ka jala hiilides?





    Valga ja Hummuli vahel inimtühjad alad? Tsirguliinast läbi Sooru, võttes reisijaid rongilt, mõttekam kohati? Pean silmas muidugi doteeritavatest liinidest mõningaid? Näiteks liin 29 kl 12.10 asemel varem Valgast, Tsirguliina Jaam 11. 20? Miks peab see liin praegu vahetult enne kommertsliini väljuma? Pole ju samal ajal Hummulist Sooru ja Tsirguliina poole busse?








    Teeäärne baar? Töötab ka või? Mul aga hakkas juba see Alale sõidu entusiasm vähenema. Aega jääks seal pea 2 tundi, kas on minna kuhugi söögikohta aega kulutama? Taageperasse ju ei saa nagunii`? Kas aga tulevikus saab, kui Mulgi Keskus valmis? Ja ehk kui tahta sõita spaasse mõneks tunniks? Majutusega küll vaevalt, et keegi sinna bussiga läheb, aga iial ei tea...
    Mina ehk kunagi läheks, aga sellest vähe! Aga ehk tahaks siiski keegi minna või keegi Taageperast, Holdrest jm rongile saada?

    https://www.wagenkull.ee/majutusega-paketid/









    Ootekojad siisn üpris uhked. Aga kas piisavalt praktilised? Õigesti paigutatud ja kavandatud?






    Ei tea, kas selline koht võiks olla RMK puhkekohaks? Või kellegi teise, pole vahet? Korralikuma ootekojaga jm juurdekuuluvaga? Kena on küll!



    Isegi kaart siin olemas! Ja paistab ka sõiduplaan. Tore! Veel toredam oleks muidugi siis kui oleks ka busse!


    Mõni buss siiski tuleb ka vastu! Taagepera - Valga?


    Greete motelli ärge ühistranspori kasutaja koha pealt vaadakegi. See asub pärapõrgus, kuigi tegu igati toreda kohaga.


     Rõõm oli näha aga kergliiklustee ehitamist.


    EKRE on küll vaikselt võsa äärde pugenud. Kas siinkndis on mõnel ekrelasel julgust teemat lahata ja lubada midagi meeldivat?






    Busse aga seisma näeb vahel küll.



    Tõrvas aga puhata tasub küll, proovitud!


    Sõitjaid bussi tuli kah.


    Ohoh, ehk paneb Kaja Kallas ametnikud peale märtsikuud tööle?


    Huvitav, et mõni võimuerakond pole tahtnud veel siinset kohta ümber nimetada? See nimi ei sobi kuidagi? Aga nojah, ega me tea, kas keegi Helmetestki siin midagi muuta tahaks ja prooviks....


    Muide, kui rahalaristamisest rääkida, siis minge kaege Helmes asuvat klaverimuuseumi ja siis mõtisklege. Ning miks ei võiks Mulgi Keskus olla ehitatud hoopis mahajäetud kutsekooli kompleksi? Uus maja on kellegi jaoks tulusam?




    On siis ikka meil kombeks lasta ajalool laguneda ja igaüks ehitab oma asjad vaid oma mätta otsa? Koos klaverimuuseumiga oleks ju igasugune keskus hoopis kõvem sõna? Saaks ka majutusele mõelda?



    Ei näinud ka siinkandis eriliselt häid kohti rekade jaoks, parklaid jm



    Kui Mulgi Elamuskeskus tuleks siiakanti, suurelt maanteelt kõrvale, siis kas see ikka on parim lahendus?







    Ja nii jõudsingi Karksi-Nuia. Mis siis ikka, kena koht ja kõhu saab täis!










    Tegelikult kahetsen et veini ei ostnud, aga siin vast ka kallim! Prael aga polnud viga, kuigi mingi kõrvalmaitse jäi kripeldama.





    Guvitav küll, et meil erinevaid puitkodade tootjaid ja -variante palju, aga bussipeatustes on ikka putkad ja rongipeatustes pole enamasti midagi?







    Siinkandis on nädalavahetuste ühendused mõnevõrra paremad, aga vaid peamistel suundadel. Ja nüüdseks mõnigi buss läbib ka Viljandi Raudteejaama, rongide ajal.







    Elektrooniline tabloo aga kinni jooksnud? Näitab ka neid busse, mida pole sel päeval käigus?



    Ainja järv on imeilus! Ja potentsiaaliga!













    Kui kohati on meil päris huvitavaid "alternatiivseid kuuski" välja mõeldud, siis see ei meeldi kohe kuidagi! Võib olla valgustatuna ehk kuidagimoodi, aga päevasel ajal on see jubedus!







    Maanteedel pole aga mureks mitte ainult libedus, vaid ka mõtlematud ette- ja möödasõidud.







    Rõngust oleks hea bussiliinid Palupera Jaama ( näiteks Otepääle ja kaugemale) kaudu edasi suunata, nii, et buss ootaks rongi tuleku ära ja mõlemat pidi saaks ümber istuda.











    Tartu linna sees aga bussil mitu peatust ja see on hea!





    Hektor Hostel soodne majutuskoht.


    Aga jaama bussid ei sõida, sest Laidre & Ko seda vajalikuks ei pea. Kes peab?



    Õnneks oli seekord vantsimiseks aega! Aga libedaga, kompsudega, lastega see nii meeldiv ei ole. Ja võid ka maha jääda....






    On ju võimalik maaliinide peatuste jaoks kohta leida ühelt või teiselt poolt teed?




    Sel kellaajal vähemalt liin 25 sõidab peale rongi saabumist Kesklinna, mitte Maarjamõisa suunas.



    Pühapäeva õhtul Tartu poolt rong nii tühi?


    Sellist pilti aga näevad Jõgeval paljud reisijad, kes bussilt tulevad. tagatulesid. Veel rohkemad ei näe aga rongi üldse..... 
     
    **********************************
     
    Nüüd siis neist, kes ei muretse oma vaid ainult võõraste pärast:

    M. K -  Mida kardan mina? Eestis puudub nt. mingisugunegi viis diskrimineerimist signaleerida. Iga päev leiab aset sadu juhtumeid. Aga siinsed sotsialismis ja selle järgses kriisis karastunud inimesed leiavad, see on vingumine. EKRE sisuliselt lubab: "vähemuste diskrimineerimine on normaalsus või me muudame selle selleks. Neid, kes tegusamad, premeerime." Ja neile, kes hakkavad vinguma, anname molli või saadame aafrikasse või siberisse nii nagu meie esivanematega tehti". Täiskasvanud elavad selle üle, lops siin lops seal. Kasvatatakse üles põlvkond eesltasi, lapsed, kes õpivad eeskujude põhjal, et ühiskond põhineb narrimisel ja vähemuste "dissimisel." On pärast ikka, mille-kelle üle uhke olla peale seda kasvatust? Või tuleb seesugune rahvas, kes oma eakaid maha ei raiu, kuna nood kes üle teatud eapiiri on on nüüd raieküpsed? Momendil saab igapäevaselt mõni nn. mitteeestikeelt kõnelev provotseeriva pooltorge-noarünnaku ohvriks hämaral ajal linnas kõndides või oma autot parkides valet värvi autonumbri omamise eest, mitu valekaebust on helistatud lastekaitse alarmtelefonidele, inimesed kes mitte aarialased arvestavad keeldumisega üürikorterist kinnisvaraturul või aktsendiga kõnelev laps haridusasutuses harjub narrimisega kuna on klassi "must lammas" ja õigustatult, pole ta ju õiget värvi või õiget päritolu. Ja saadame kõik mitteeestlased kutsekoolidesse, mis neil kõrgharidusse asja. Tahavad veel hiljem ühiskonnaküsimustes kaasa rääkida, kellel seda vaja. Kuidas neid lohutada, ma ei tea. Vähim, mis ma ühiskonnalt ootaks, on vähemalt toimiva diskrimineerimisvastase alarm-telefoni infopunkti loomisega kuhu keegi, kes tunneb, et ta oma juhtumi sooviks registreerida, saaks seda teha. Et tekiks statistika, kui süstemaatiliselt arenev ja mis suunas on kiusamiste hulk. Seda ei teki... kuna see on eesti, selge aga on see aiva kummitav mõte kusagil verbaliseeritud. Kui Hollandis tekib teenindussfääris konflikt-arusaamatus, võin helistada dissimise infotelefonile ja üleküsida, kas teenindus vastas nõuetele või tehti nn. "päritolule viidates" niiütelda keeldumine teenindusest seal ja seal ja poleks tohtinud kuna kõik võrdsed. Ja üllatus üllatus, peale suhtlust dissimisliiniga tõesti äkki soovitud teenus ikkagi ka mulle võimaldatakse. Keegi on kokku lugenud, palju on äraütlemisi Eestis "teistsugustele" mida keegi kunagi ei õigusta, kus keegi pole nn. "teistsuguse poolel". Võibolla üks põhjus miks soovida olla kusagil mujal, teistsuguses Eestis.


    • Neeme J. Sihv Pole vaja karta. Kõige rohkem peab kartma hoopis seda, kui inimestele pole õpetatud või kaasa antud analüüsivõimet! Muide, igasuguseid mõttetuid organisatsioone on vist ka kiusamise ja perevägivalla vallas. Abi ei saa, aga targutajaid jagub. Ehk muutub midagi, kuigi raske loota.
    • M. K - Ma olen mures sõprade pärast. Reisinuna ja töötanuna mujal tean, kui haavatav on inimene ikka esimesel aastal- aastatel või alles piirkonnaga tutvumise või keeleõppeperioodil. Veel, tihti survestatakse sisserännanuid koheselt alustada keeleõppega. Täiesti ebapraktiline ja vale, et muuta enesekindel töövõimeline inimene abituks õppuriks kes järgmine 5 aastat ikka enne koolituse lõppemist ju oma töövilju ehk keeleoskust maitsta ei saa Kui minu teha, ma lausa keelaks kellegil uustulnukatel keelt õppida kuna kohanemine enne ära ja siis keeleõppejuurde, kui selleks üldse tahtmist on. Kui kohalik EKRELANE sind ei aksepteeri ja toob vabanduseks su kehva keeleoskuse, ei hakka ta sind austama ka peale keeleoskuse omandamist. Vastupidi ootab endiselt uustulnukalt kuulekat austavat lugupidamist. Väsitav on muretseda, ega keegi tuttavatest kusagil hätta ei satu või nuga ei saa. Eestis on mugav ilmselt peresid ka survestada, kuna protseduurid reglementeerimata, võivad nad vist lapsi ära võtta rahus või vähemalt proovida kõigilt, kellel eesti keele, kultuuri või keskkonnaga nõrgem seos. Argument ju on: "mitteeestikeelses kodus ei saaks laps vajalikku tuge arenemisel kooliküpseks" või "kultuurilised erinevused kodus ei võimaldaks lapsel integreeruda." Mul on kaamera valmis kui dokumenteerimiseks läheb. Ja nüüd EKRELASED, hopp lastekaitsesse vabatahtlikeks, see on vastase nn. archilleuse kand momendil.

    ,Neeme J. Sihv -  see on üks hullemaid asju, siin on midagi ikka väga paigast ära! Aga see on ülikõva näide sellest, kuidas äärmusliberaalid panevad sõnu suhu, ja süüdistavad sallimatuses jpm, kuid ISE just seda ongi! Õpetuseks teistele, kel veel natukenegi mõtlemisvõimet, ärge andke neile hoogu juurde, eksju!
  • Neeme J. Sihv Mina olen ka mures sõprade pärast! Ja teades, kuidas võõrad traditsioonid sageli ei lasegi teises riigis normaalselt elatuda. Veel hullem kui hakatakse omi õigusi nõudma. Igasugused getod ja "ühe rahvuse agulid" - on maailmast teada kuhu need viivad!
    Mis mõttes on keeleõpe vale? Mis keeles ma temaga siis spaasse minnes või kaupluses suhelda saan? Aktsepteeritakse aga mitte keeleoskust, vaid TAHET! On alles arusaamad!
    Ja see, kui siiatulnud oma naise või ka maja põlema paneb, või ise ahistab, see ei hirmuta? Kuidas saab ainult teiste, mitte siinsete inimeste pärast muret tunda? Sõbrad ei ela siis siin? Ehk on siis endal siin midagi valesti tehtud? Kui sellised arusaamad tekivad, peab ju midagi valesti olema?
    Küll on aga huvitav, et illegaalide tulekute soosijad ei taha kunagi aru saada.

    (vestluses osales ka kolmas inimene)

  • K. L -  Seoses selle "veel, tihti survestatakse sisserännanuid koheselt alustada keeleõppega". Küsimus - kuna siis on paslik alustada? Lisaks, Eesti on minu meelest sisserändajale üks tohutu mugav riik, kus aastakümneid ei huvita kedagi, et mõni ei oska riigikeeles isegi tere öelda. Vastupidi, Eestis on neile isegi eraldi koolid 😁. Ma olen ka ise n.ö. sisserännanu ning pidasin täiesti elementaarseks võimalikult kiirelt keeleõppega tegelema hakata. Ma ei mäleta, et see oleks mind abituks õppuriks muutnud. Vastupidi (jälle 😤😁), jube hea hakkas 🤔😁. Ootan põnevusega järgmist sisukat kahe leheküljelist kommentaari


  • M.K. - Mis keeles? Viipekeeles või inglise või ega eestis inimesed väga ei suhtlegi kui ei tunne. Ja kui tunnevad, ikka ei suhtle. Ühise keele leidmine ikka kahepoolne tegevus. Edu eesti keele propageerimisel EKRELASTE hulgas. Äkki orgunnivad moto "eesti emigreerugu ainult natsid" vms. siis peaks ju rahu majas olema.


  • Neeme J. Sihv   see on selline arusaam, et sorry, .... võõrasse kloostrisse oma reeglitega ei trügita! Esimene ja põhiline reegel. Aga tänud, siis on selge see võõraste või siiatulnute suhtumine! Sellise suhtumisega inimesi ei austa ma ka eestlaste hulgas! Nii et austan inimest, mitte üleolevust

  • M.K -  ...kui Eestis saab selle eest juba nuga, et inimene eesti keeles ei reageeri, on pisut "sealmaal"... kus võiks ikka rääkida natsidest mitte radikaal parempoolsetest...

  • M. K. - Neeme J. Sihv, miks sa õigustad neid? Oled ise ka kellegile tou juba andnud, sest suud lahti tehes ei suutnud sulle soovikohaselt eesti keeles reageerida? Loodetavasti mitte ülikoolilinnakus ja pimedal ajal... kahtlane tundub su reaktsioon. Eestis on ka kõrge protsent kurtummasid nt. Või taandarenguga inimesi. Kui sa nii kedagi lööma lähed, kas ennast ei vaeva, et äkki oli tegu alaarenguga vms puudega inimesega. Või kui lööd äkki diskuteeriks inimesega löömise asemel? Kui ikka kellegiga väljapoolt oma kultuuri eis uuda rahumeelselt sulhelda on see arenguhäire ja vajab erialaspetsialistide abi, mida ka pakutakse. Blokkisin teid ära. Loodetavaasti fb reageerib vastavalt.
  • Neeme J. Sihv  - Keda ma olen õigustanud? ma ütlesin, et liberaal ei saa asjast aru, aga süüdistab, õelust ja viha täis? Keda ma õigustasin? Seda, kes nuga annaks? Pole õigustanud, aga miks Sina ei mõista hukka neid, kes pomme panevad, vägistavad, lõiguvad ja tapavad? Ei, soovitad hoopis, et meie siin ÜKSKÕIK KEDA koogutaks ja kummardaks? MA ÜTLESIN, MINA AUSTAN AINULT INIMESI! Kes pole seda väärt, ärgu seda ka lootku! Krt, mingi liberaal tuleb õpetama ja veel süüdistama!?
    Kus sul see kultuur on, kui sa ei suuda mõista inimesi, kelle juurde tulid? Ei tahagi mõista, vaid nõuad sõna otseses mõttes mingeid totraid eesõigusi?

  •  K. L. - Dsiisös...palun mind kah ära blokkida 😁 ma ei suuda sellist jama rohkem lugeda. Ma ei julge mõelda, mis seisundis peab olema, et sellist teksti üllitada.


  • Kommentaare ei ole:

    Postita kommentaar