Blogiarhiiv

kolmapäev, 10. mai 2023

Raha, kesklinn ja ühistransport.

 

 
Pangast välja tulles mõtled ikka rahale? Aga mina mõtlesin juba panka minnes...
 

 Tegelikult võinuks selle teema nimi olla hoopis RAHA! Raha mõjutab ju kõiki ja kõike, kuigi põhieesmärk oli ikka Eesti Panga Muuseumisse minna. Kuid kui ma näen midagi seoses ühistranspordi ja raha raiskamisega, ei saa ma mitte vaiki olla.
Linna- ja maakonnaliiklus peaks olema üks. Nii et kui ostetakse , ikka raha eest, ülikalleid ekraane, siis peaks need andma ka kogu info. Nii linna- kui maakonnabusside kohta?

Ja linnaametnikud saavad ka raha ehk palka, mis võetakse maksumaksja taskust. Ükskõik mis pidi, olgu see reklaam vm, kinni maksame selle kõik ikka meie ise. Meie RAHAKOTIST ehk et see peaks tähendama vastutustundlikust.

Need käkerdised, mida ootekojaks nimetatakse, peaks olema n.ö. komplektis. Aga parimal juhul on linna kaart ja reklaam. Sõiduplaanid on kuskil eemal posti küljes. On imelik, et linnaametnike silmis vaid tühi pilk kui öelda, et selliseid stende võiks olla 2-3 ehk et ühel kaart, teis(t)el sõiduplaanid ja info? On täiesti mõistetamatu, et see on nagu kivisse raiutud - rumalus, laiskus, raiskamine, hoolimatus, mida iganes.

Muide, kuigi tegu pole Tallinnaga vaid Saaremaaga (kus ka koroona levima hakkas ja vahel kraanist kanalisatsioonivett tuleb), kuid just tulivärske ja sobib siia. Nii raha, kui hoolimise, töötegemise, palga väljateenimise jm.

Ühel FB lehel oli tore uudis:

🚲Muhu ja Saaremaa on saared kus jalgrattaga seigelda ei armasta mitte ainult kohalikud vaid ka külalised.
👏 Muhu Vald on teada andnud suurepärase uudise kõigile jalgrattal liikujatele: Muhu keskusesse, Liivale, Meierei maja parklasse kergliiklustee äärde on paigaldatud ja kasutusvalmis jalgratta hooldusjaam.
🔧Hooldusjaam PUMPIC on mõeldud õhkrehvide pumpamiseks, samuti sisaldab erinevaid tööriistu hädapärasteks remonttöödeks. Jalgratta mugavamaks putitamiseks tuleks tõsta ratas jalgrattahoidjale.
🤓 Tule saartele jalgrattaga rändama, vajalikud rändja teekonnad leiad www.saaremaatourism.ee

Igal pool on alati rõõmustav see, kui midagi paremaks muutub. Aga on ka selles vallas (valdkonnas, mitte vaid Saaremaal)asju, mis ei muutu?


Väga tore!
Kui palju on saarel aga avalikke joogiveekraane ja on need märgatavad?

Tegelikkus on see, et igast kraanist võib juua ning lahke pererahva leiab alati. Nii asustamata meite saared nüüd kah pole. Päris tõde on see, et ükski jalgrattur ei liigu täna ilma veepudelita.

kui eilsest tänapäeva tulla ja vaadata homsesse, siis on nüansse veidi rohkem.
Veepudel vajab ka täitmist, kätepesugi oluline, jalutajatest ja kuumalainetest ja keskkonnast rääkimata.
Avalike joogikraanide kohta guugeldage ja saate rohkem aimu. Ja sedagi, et igal asjal on mõte.

Huvitav, miks ka palgatööl olles sageli ei mõisteta asjade kogu ulatust või vähemalt suuremat osa sellest? Muidugi saab ka kuskilt vett küsida, kuigi väga kuumade ilmadega võib matkajal kuluda piltlikult öeldes mitu liitrit km kohta?
Aga see pole veel kõik! Võid ka kiita, isegi väga palju, kuid väga sageli ilmub keegi veel punti:

Ja mis see siia hetkel puutub? Tänase päeva sõnum on ikka see, et kiidetakse Muhu valda, kes nii ägeda asja lasknud panna, mitte viriseda muude asjade üle. See kipub üks nõme komme olema, rõõmu asemel vinguda, miks pole seda ja miks pole teist... Olgem õnnelik, et on just see siin ja praegu

küsimine on virisemine? Ärge ise vinguge!
Väga tore on tundmatud sõnad?
See kui midagi tehakse, ei tähenda, et rohkem ei vüi teha. Ja kui keskkonnast ei hooli on parem sõna mitte võtt. Või vanematelt pärida, miks hoolima ei õpetatud.
Tööd peab kogu elu tegema nii, et häid tegusid palju teha.

Kiitsingi ju ka? Kuid ausalt öeldes hakkab üle viskama see, et midagi ei tohi justkui küsida, sh asjade kohta, mis peaks olema juba tehtud või vähemalt plaani võetud!? Kuid teadaolevalt (saab sellest ka vastusest aimu) ei ole enamuses Eestis siiani aru saadud, mis ja milleks vaja teha. Mõni siiski saab, sest kui natuke tehtud, ka veekraane, siis kiidetakse ennast ja põhjendatakse mitut moodi, kui olulised ja vajalikud miskid asjad on.  Aga kui küsida, miks veel ei ole, siis justkui ei saada millestki aru?

Raha? Raha on alati vähe, raiskamist aga palju, kuid tänaste kuumade maksuteemade juures unustatakse üks - ka omavalitsused ei saa kaugelti vajalikul määral raha ja sedagi suuresti tänu poliitikute oskamatusele raha lugeda ja ... aru saada, mis on töö, mis on raiskamine.

Vabandust, et sellest kirjutasin, aga viskab üle lihtsalt! Sest ega ma vast isegi ei küsiks, kui teaksin, et palgasaajad ISE selliste asjade peale mõtlevad, aga teades, et ka aastate jooksul silmad-kõrvad kinni kaetakse...

Sageli saab aga sama raha eest teha palju rohkem ja seda saabki alati kiita! Oleks selliseid hoolivaid tegijaid rohkem!
 
 
Ning nagu ütlesin, raha on kõikjal me ümber. Näiteks kallima shokolaadi nimel?

 
Kesklinnas tunned vist ka kinnisilmi raha lõhna. Omamoodi vahva, et meilgi kõrgemaid hooneid, aga minu jaoks pole need eriti huvitavad. Pildistamiseks küll mingi nurga alt ja huvitavate piltide saamiseks. Küll aga muudavad need linna nagu kõik muu, mida tehakse. Muuhulgas täna räägitakse hirmsatest ummikutest, ummikumaksust (Raha!) jm. Kusjuures keegi väga kihvtilt kirjutas, et ummikumaks võiks olla küll, makstakse igale ummikus istujale linna poolt kohe kätte. Nali naljaks, autostumist oleks ka (kesk)linnas vaja vähendada, meil ka räägitakse targast planeerimisest, aga reaalsus on teine - aina rohkem hooneid, s.t. et aina rohkem autosid. ÜT aga vindub ja kui ka sadama trammile kühveldatakse raha, siis seegi on raiskamine.




 
Ja samal ajal ikka valdav osa busse sõidabki vaid kesklinnani, kuigi sõita tahetakse ka "teisele poole kesklinna". Ebaefektiivne ÜT on ju ka raha raiskamine, ajakulust rääkimata.




 
Vaid üksikud bussid LÄBIVAD kesklinna ja sõidavad otseimat teed pidi. ÜT pole populaarne? Muidugi ei ole! Eriti kui see on vilets ja teisalt, Keskerakond ka ei täida oma lubadust, tasuta ÜT Tallinnas kõigile! Petised istuvad hea palga otsas?

 
Veidike tahtsin saada ka rohepealinna pildile ja tore, et ka uusi puid natuke istutatud.


 
 




 
Vahepeal paar sõna Eesti Raadiole ERSO teemal.




 
Ahjaa, taas sõidab tramm nr 6 ja mäletan väga hästi, kuidas aega-ajalt on küsitud, miks see kogu aeg ei sõida. Vastus on, et sõitjaid ei olevat eriti. Istusin trammi ja enamus enne Virut trammis olnud sõitjatest ei väljunud kesklinnas! Ehk et valetati!? Teadisn seda ja tean ka seda, et kesklinna läbiv ÜT on see mida vajame. Väga hea kinnitus sellele. Muuhulgas siis ka selleks, et RAHA otstarbekalt kasutada.

Pangaskäigu tulemus oli aga, et sain oma mõned eesti mälestusmündid vahetada UNC kvaliteediga müntide vast - kollektsiooni väärtus kasvab!


 Raha on küsimuseks ka poes käies. Seda enam, et poodide omanike ahnus ja/või rumalus tõstab täna hindu. Ostsin soodsamat ja Selver jäi rahast ilma....

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar