Blogiarhiiv

esmaspäev, 1. mai 2023

Balti jaam - Rocca Al Mare - Balti jaam

 

 
Taas sai kinnitust tõik, et busside liinivõrk on jama mis jama. Pühade hommik küll, aga Balti jaamas olin mina ainuke reisija. Jälle hakkas reisijaid tilkuma alates kesklinnast. Miks küll ametnikud ja poliitikud ei tahaks eluga tutvuda, käies jala või kasutades ühistransporti? Ma ei väsi kordamast, et nii vaid kinnistatakse aina rohkem eluvõõrast suhtumist ja tehakse oma mark täis.
Ka Landi-Kakumäe suund vajaks liinide 21, 21B, 41 ja 41B suhtes muutmist. Ühe asemel võiks olla Viimsi - kakumäe maakonnaliin, väheste peatustega kesklinnast otse läbimisega, teine linnaliin läbi Balti jaama, jättes Vabaduse platsi vahele. 
 
 
Muidugi pildistasin taas ka rohepealinna kauneid vaateid ja ega jäta ka kritiseerimata. Igaveseks. Oleks ju isegi täna võimalus linnal pidurit panna ja öelda - ups, homsest alustame siin laiavõraliste puude allee loomisega!? Miks ajud ei toimi? No tõsiselt, kui palju on juba räägitud, mida tähendab linnaruumi temperatuuri jaoks kivi ja asfalt? Või makstakse ametnikud tõesti kinni, et firmad saaks kulutada ja nöörida?
 
Mina ei mõista sellist suhtumist ega hakkagi mõistma! Nagu sedagi, kui Eesti ilusaimas linnas Haapsalus kivikõrbe tekitamisel lähtutakse justkui ilumeelest, aga see on kuidagi vildakas. Äärmus. Kui rõõmustatakse taastärkavate pungade üle noortel puudel, aga küsimusele, kas tunnistatakse eksimusi ja väljalangenud puude asemel mõnessegi kohta istutatakse puid, mis kunagi varju pakuvad ... on reageeringuks, et "mida sina ka tahad ja miks oled nii negatiivne"!? Ei, ei ole. Kurb küll, aga hoopis objektiivne. Ma armastan varjulisust, sest ka tervis ei soovi kuumasid ilmasid ja eeldan, et elu kuldne kesktee ongi kuldne kesktee - mõelda nii ühtedele kui teistele inimestele. Peab olema päikselisi pinke, aga peab saama ka istuda varju.  Ja nii peabki olema nii põõsaid, ilupuid, kui suuri ja võimsaid põlispuid. Isegi siis kui need alles noorukesed ja võimsamaks saamiseni läheb aega. Vähemalt tead, et ikka ja jälle on tulevik parem, paremad asjad ees.

Ja selline teatud raevvõi viha kivikõrbete vastu vist on veel suurem just selliste sõitude puhul. Kui satud kivikõrbest Rocca Al Maresse ja tunnetad erinevust. VAADAKE ISE VABAÕHUMUUSEUMI PILTE! Kus on seal äärmus? Ei olegi olemas, on hoopis erinevad kohad, erineva olemusega. Ja seda peaks õppima tunnetama isegi viimane kui üks nirumatest ametnikest, keda siin seal ka esineb. Ei tahaks ju, et me oleksime nagu nirud puud? Ja aina nirumaks muutumas.



 
Aga mõistusepuudus pole vaid ametnike kutsehaigus....

 
 Kivid, kivid, kivid... Ja mitte nii nagu Vabaõhumuuseumis, ilusates kiviaedades. Muidugi peab möönma, et kvaliteetne kivi, ka kunstkivi, peaks kauem kestma kui asfalt. Kui töö on ka kvaliteetne. Lillekülas ju vahetatakse vaevalt 10 aastat olnud perroonikivid.

 
Busse nagu kirjuid koeri, reisijakilomeetreid näpuotsaga?




 
Ja siiani pole lillegi liigutatud ka bussipeatuse siiakolimisega. Süsteem peab toimima võimalusel nii, et perroonide juurest tuleb jalakäijate viadukt (või klaasgalerii) üle tänava ning siin oleks ka bussipeatus. Mitte mingil juhul ei tohi see olla seal, kus praegune Taksopargi peatus. Aga mis plaanis? Ollakse valmis kümneid miljoneid kulutama tunnelitele ja perroonide ümberplaneerimisele koos mingi Kopli - Lasnamäe Nurgataguse raudteega?



 

 
Kui mõelda säästmise peale, igas mõttes, alates hindadest poes kuni loodusvaradeni (sh haruldased muldmetallid), siis tegelikkuses on üks suur kurja juur VÄLIREKLAAM! Me ei ole veel jõudnud ligilähedalegi mitmetele välisriikidele, aga kohati teeme juba "edusamme". Igasugune põhjendus ja vajadus aga puudub!
Lubatud võikski olla vaid ettevõtte nimed ja valdkond, nagu nt viimasel pildil, et oleks lihtsam otsitavat leida. Kõige muu kõrval hajutab reklaam ka liiklejate tähelepanu, kohati isegi pimestab juhte.
Oleks ju lihtne kõik see keelata ja saab ka jälle terakese inflatsioonist tagasi tõmmata?








 
Paistsid haned olevat ja üsna palju. Tiirutasid terve aja ka muuseumi kohal.


 
Äge trollidepoo!


 
Ikka ja jälle proovin vaateid pildile saada. vahel jätangi alles, isegi siis kui pilt pole eriti hea.

 
Linnas mitmes kohas näha, kuidas paekivist treppe vm korda tehtud, väga tore.


 
Balti jaama ainuke puu. Kahe nurga alt.



 Aga nagu järgmistes teemades aimu saab - sõit läks ikkagi asja ette.

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar