Blogiarhiiv

pühapäev, 29. mai 2022

Rocca Al Mare keskus ja mere ääres.

 

 
Trolli nr 7 asemel on nüüd buss 43, 4+3=7. Troll on paljude jaoka, ka minu jaoks kuidagi kiirem ja mõnusam. Miks, isegi ei oska öelda. Liikluses on aga Tallinnas üks oluline asi ühissõidukiradade kõrval, mis sõitu nauditavamaks teeks. Peatused paljudes kohtades ENNE ülekäike tähendkas ju tuhandeid kordi vähem mõttetut peatumist? Sest ENNE foori olevast peatusest saaks juht suuresti arvestada, mis hetkel välja sõita, aga kui peatus PEALE foori, tuleb sageli paratamatult peatuda. Miks Tallinnas sellega siiani pole arvestatud või kas on miski nüanss, mida ma märgata ei oska? 
 

 
Puhas ILU! Kui puud välja arvata. Paljude vanade puude aeg on muidugi möödas või mööda saamas, aga eelistaks näha, et tasapisi neid asendataks. Ehk vajadusel ka teiste liikidega, aga et samas ka varju pakuks. Istutades võimalikult kiiresti väljalangenud puu asemele uue, saaks tagada viimaste vanade puude kadumisel siiski juba suuremakskasvanud puude poolt pakutava varjuga. Ja iluga, sest suurem puu pakub ka rohkem ilu?

 
Ups, ei ole viltune torn. Minu apsakas. Aga sillerdav vaade.

 
Ma räägin nagu seinale, et nii linnaliine kui maakonna omi tuleb suunata LÄBI linna. Eelkõige just ekspresse ja kuna kohati on mõnel suunal busse hunnikus, siis ekspressideks muuta, kasvõi osal liinist, pole mingi tuumafüüsika. Aga 100. aastapäeval kõõrutab Kõlvart sellest, kui palju ikka on Tallinna ÜT arendatud! No mis sa teed sellistega?

 
Ma pakuks, et hoopis autosõidu heaks on palju-palju tehtud? Õnneks mul pole Tallinnas üldjuhul küll liiklemiseks autot vaja, kui midagi väga teistmoodi, eks siis võtan takso.


 
Rohelus võimaldab aga lustimist!


 
Aina kõrgemad uued majad tähendavad muidugi ka liikluse tihenemist ja seda enam peaks kiiresti muutma liinivõrku ja muud. Just selleks, et mitte lasta süveneda autokasutamise harjumusel.

 
Mõne autoga sõidaks aga isegi! Rehvifirma on küll kuidagi kahtlane, ma ei tea, kas mingid eeskirjad ei luba õiget firmanime kasutada? Torkas järsku silma, nii meenub omaaegne tehnika petukaup nagu Panasonix jm nimevariandid.

 
Poodi tühjade kätega, aga kel kaup käes, saab seda teistelegi näidata! Vahva!

 
Hiljuti telekas näitas ühte täiskasvanust Lego-fanaatikut. Eks ta veidi üllatav oli, aga samas on ikka änksasid asju võimalik teha küll!

 
"See on mul olemas ja see on ja see... aga seda pole".
Peale kl 7 hakati küsima, kas sõidame bussiga. Mis kell on? Kas me läheme juba? Ei, ma ei taha süüa... Poest tulles, näitasime et ka Mac on siinsamas. "Ei ma ei taha..."

 
Ostsin ühe uue aku ka fotokale. Küll mitte originaali, vaid analoogi, hinnavahe rohkem kui 5-kordne. Ja olemasolevad akud vahel juba tervet päeva ära ei vea, seniste analoogide tase pole eriti murekohaks olnud.

 
Kui Lego-kutt pani leekides ja lõigates kodu poole, läksin ma korraks mere äärde.

 
Muidugi pildistan ka siin maju. Pole tähtis, kas ma ühes või teises elaks, tegu pildistamisega, värvidega, arhitektuuriga, linnakeskkonnaga... 
Ja ega need nii väga koledad ju polegi? Paneelikad, sobimatud "karbid" või muu selline paistab ju eelkõige silma mingis miljööväärtuslikus keskkonnas nagu Kalamaja, Pelgulinn vm. Omas olustikus, kui on vähegi mkitmekülgsust ja värve, need mind eriti ei häiri. Kohati pigem huvitavad ja omapärased.

 
Aga ka rohelusega. Suurt valgustusreostust tuleks halastamatult vähendama hakata ja tagada vaid säästvama valgustuse kõnniteedel ning ülekäikudel. Millal linnaisad oma arengus nii kaugele jõuavad? Kui aga lambiposte rohkem kui puid-põõsaid, läheb asi päris hulluks. Vähem sõiduteede valgustust tähendaks ka suuremat hoolikust liikluses, aga ka väiksemat elektrihinda!?


 
Püüeldes taevasse...

 
Kas see ongi Mustjõgi? Puhas siinne vesi küll ei ole. Õnneks mingid teemad sellistega on õhus ja siin-seal ka midagi püütakse muuta. Eks omajagu mõjuta asju ka jõgede loomuliku sängi rikkumine, sest taimestik ja isepuhastumisvõime hääbub.

 
Aga vähemalt veidi on siin rohelust. Elumajad rohkem või vähem uued, vahepeal mõtlesin, kas elaksin siin.


 
Esimesena nägin mere äärde jõudes luiki ja ka ristparte.


 
Fotograafiliselt siin üpris mõnus, pildistada saab ju ka üle lahe olevat.

 
 
Taas, majad, kus ma ehk ei elaks, aga neid on üle vee ja roostiku äge vaadata. Linna panoraam on ju alati põnev.


 
Kuigi käidud lühikesel lõigul liigirikkust väga pole, on midagi siiski. Liikidest ei oska ma prauhti midagi kirjutada, sest kuigi huvipakkuv ala, olen ääretult nõrk äratundmises ja meeldejätmises. Pildistamist ei sega aga seegi.


 
Pinke siin promenaadil on, aga mitte eriti palju. Ja peremees on ka vist ammu ära, iga puitelement näitab kohe, kes hoolas tegelane või mitte! Pinkidehange on küll olnud, aga immutusvahendi hanget ei kunagi....

 
Toomingad muidugi ammu täies õies.


 
Kuigi "kastid", siis ometi päris huvitavad majad? Siin võiks täitsa elada, sest minu jaoks olemas mitu plussi - merevaade (loodus) ja rõdud. Ka õu ja elupuud, varjamas veidi väliseid pilke.


 
Nõgese tunnen siiski ära ja eks seda siin suvel palju. Kevadel võiks isegi vast nõgesesuppi teha?

 
Natuke on ka värve.


 
Ja laevu näha meeldib mulle ka.




 
Jõgivästrik. Vist.


 
Rattureid on  siin muidugi palju ja suvel võib vast üsna kitsaks jääda. ma püüdsin hoida ennast "äärekividel", kui edasi läksin. Kindlasti saab aga hakkama, kui tahta. Või peaks ja võiks "haruteid" juurde tegema, et lõiguti ratturid ja jalakäijad (koertega?) eraldada?
Pinke ehk just puhkamisvõimalusi oleks nagunii vaja?



 
Siingi huvitav maja, "prisked" rõdud jm.

 
Peatänava ääres ma nagunii ei tahaks elada, olgu maja nii äge kui tahes. Kui ikka rohelist riba teega vahet pole...
Nii võikski küsida, et olgugi magus kinnisvarakant, siis ehk ei peaks linna veel rohkem täis ehitama?
 
Plaanisin juba bussile minna, aga nii kaugele kui silm ulatus, polnud ühtegi ülekäiku. Jalutasin edasi.

 
Ei vaadanud, kas ka siin kõnnitee ääres istepinke on?


 
Elanikke siin igasuguseid...


 
Vaat siin on mõttekoht!  Esiteks, kas õnnestuks ja oleks mõttekas ühes kohas teha promenaad läbi roostiku mereni? Parem võimalus looduskeskkonda tundma õppida ja väike vaateplatvorm mere ääres ei oleks ju üldse paha? Sest tegelikult roostik ikka väga segab vaateid, sealhulgas ka lindudele.
Teine võimalus (või mõlemad?) oleks siiasamasse madala vaatetorni ehitamine, kus ka oleks piisavalt ruumi mõnel inimesel istuda ja nautida?


 
Iseenesest väga mõnus istekoht ja isegi päikese eest osaliselt varjatud, aga näha peale roostiku pole ju tõesti suurt midagi? Aga võimalus varjus istuda on muidugi super! Sageli ju ongi nii, et kui kuskil planeeritakse, siis ei arvestata üldse puude ja pingi asukohta kooskõlas.

 
Ka kirburohu tukk on loodusele oluline, lindudele iga põõsaoks võib olla vaatekohana eriti tähtis. Pildil võib olla rootsiitsitaja, igatahes kuulda neid oli. Üks väheseid linde, kelle laul mul justkui meeles.


 
Lapsed küllap lustisõiduga rahul.


 
Varsakapjade paar tuustakut lisasid värve. Valgeõielisest nii kaugelt ei saanud üldse sotti.


 
Et siis keegi on leidnud oma kraamile hea hoiukoha? Eriti hästi näitab ära, kuidas ja millistena lapsed kasvavad? Pole miski vanematele oluline, ei kodu ega lapsed? Karm küsimus ehk, aga...?





 
Ohoh, väikesed ja madalad majadki siin olemas?

 
Ja õitsvad sirelid ning õunapuud.





 
Vareste tegu?

 
Ikka ja endiselt siis sõiduplaanid inetult väljaspoole ootekodasid ja infot eesolevate muudatuste kohta peatustes ei saa. Tallinnas mõnel pool on mingid elektroonilised infostendid, aga need ju INFOT ei anna? Miks selliseid osta?

 
Bussis oli üksjagu palav.
 
 
Kui Vana-Kalamaja tänava promenaad ja uus (lai?) ülekäik Balti jaama juures valmis saab, siis eh kaob seegi ülekäik? Saab ka siin sõita bussi-trolliga nii, et ei pea enne ülekäiku asjata peatuma?

 
Iga "härra" pole inimlik kui just pole värvipime. Pigem muu puue, sest sellised ei suudagi vist mõelda eeskujule, mida nad lastele annavad. Võib olla ei tea lastestki midagi...

 
Aga mõnel lapsepõlves vist hea eeskuju olnud. Tilistab isegi kella teiste taga, väga meeldiv!
 
Igal juhul mõnus käik oli! Natuke liikumist, natuke loodust, natuke pildistamist. Ja natuke märkusi, mis ehk mõttekad ja asjalikud?

 
 
Aga ega ma ei pääsenud! Pidin aitama lego kokku panna.

 
Kui aga hasart suur ja isu pole, siis pidin veel katsetama turult burgeriga. Nonii, veiseliha läheb küll ja vana hea klassikalimonaad kah!





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar