Blogiarhiiv

pühapäev, 17. juuni 2012

Grillkoib ja pealinna visiitkaart.

Turism on väga hea võimalus Eesti asja ajada... See tähendab muidugi võimaluste pakkumist turistidele ning alguses ei pruugi olla see odav lõbu. Kuid pakkuda, seda, mida me rongilt maha astudes näeme.... Tänan, ei! Seda teemat tuleb hakata lihtsalt pildile tooma ja kui muud üle ei jää, siis ... Welcome to Estonia!

Mis ootab meid nurga taga?

Balti jaama uuem hoone on väga omapärane ja ausalt öeldes, mulle see väga meeldib. Noh, nii üldiselt. Nagu riigi ja pealinna visiitkaart ikka. Aga tegelikkus on nii kohutav, et seda annab aduda...

Meil on kombeks kõik vana lammutada. Olgu siis Pärnu jaamahoone, trammiliini postid (nendel siin pildil on lootust säilida, sest nende otsa ei saa ronida) või miski muu. Euroopasse põgenenud Vilja minu mäletamist mööda aastaid tagasi lubas paiga korda teha. Kas on aga piisavalt suur koduigatsustasu või pole koduigatsust - siinne on endiselt kohutav ja aina hullemaks läheb! Kui aga tulla kord Euroopast rongiga? Ühendus Riiaga on ju olemas? Presidentki alustas siit sõitu ja vaevalt sel päeval asfalt ära pesti ja vaksali ees seisid kenad neiukesed, kes selle jubeda pildi ära varjasid. Aga siiski, kas lugupeetud president üldse koos esimese Leediga midagi märkasid? Oleks äärmiselt huvitav lugeda sel teemalt vitterist või kuskilt! Tõsiselt! Muidugi, sela ajal ei olnud avatud grillkana kiosk ja ka vaksalist polnud vaja ei turismiinfot (mida seal pole) ega söögikraami sõitu kaasa (mis on kohati aegunud, riknenud ja kahtlase päritoluga). Enamusel rongisõitjtel on neid asju aga vaja.

Riigi nõrkust näitab juba seegi, et selle asemel, et jaamas oleks
turismiinfopunkt
erinevate transpordiliikide piletite kassad
ühised sõiduplaanid
puhtus ja kord
turvalisus
võimalus jalga puhata
ruumid "emale ja lapsele" - nagu halval vene ajal
politseipunkt
jne

Selle asemel müüakse seal turukaupa. Mida kõrvalolev turg pilgeni täis on. Muidugi, kaubandusettevõte "Kaubajaam" näeb veidi kenam välja kui kõrvalolev turg, kuid ikkagi võid sealt ostetud kalast (ja muust) kergesti ohtliku toidumürgituse saada ja seda ka juhtunud. Muidugi ei tea mee kui sageli, aga tean. et nii juhtunud. Õiget sanitaarkontrolli seal pole ükski riigiamet teinud, nagu pole siiani olnud mingit kasu ka Tarbijakaitseametist. Mille eest saadakse palka selles ametis kui ikka ja jälle on pooled letid suletud ja kaubad kilega kaetud kaugelt enne sulgemisaega! Muidugi on küsimus kohalike ettevõtjate tasemes ja müüjate kohusetundlikkuses. Kuid isegi häbemata väike palk ei õigusta, et
ei saa enne sulgemist osta müügil olevaid kaupu,
müüjad jutustavad kuskil nurga peal omavahel klientide teenindamise asemel,
letid, ümbruskond - kohutav räpasus,
grillkana kioskist vaatab vastu kusehaisune parm müüja asemel,
pinkide peal istuvad, joovad, kaklevad ja muudki veel, jube seltskond,
hoone on amortiseerinud ja laguneb,
katusealune asfalt näinud väljaheiteid, mädanenud kaupu ja kahtlasi vedelikke,
häirivalt palju narkareid, taskuvargaid,
puudulik valgustus,
suletud ootesaal varaõhtul,
kellade puudumine ja pea olematu info,
.....
Muidugi on mõistetav, et kui toimuv ei paista teisele korrusele, siis Toompea ja Riigikoguni ammugi mitte. Rääkimata ameteist, kes peaksid avama silmad ja nägema! Tundub, et meil ongi parim poliitika - silmaklapipoliitika!? Nii peaks ju vahel kontrollima ka väljuvaid ronge, et lõpeks olukord, kus rongi tulevad tugevas alkoholijoobes ja agressiivselt käituvad ning teisi reisijaid häirivad inimesed, seda aga lihtsalt eiratakse.


Muidugi, kõrvalolev turg on ka täiesti mõttetu! Turgu on vaja, kuid selle asemel võiks ju olla üks normaalne kauplus või market, soovitavalt sellesama kaubaga, mis praegugi seal müügil. Sest on nende hulgas ka ju normaalset kaupa ja kuigi läti-leedu toidukaup, alates vorstist ja lõpetades kalakonservidega on täiesti jube, siis neilegi oma odava hinna tõttu on oma ostjaskond. Poolel alal aga jätkuvalt jäägu siis turg. Kuid normaalne, puhas ja ilma träni müüvate kodaniketa! Oma koht muidugi peaks olema ka kirbuturule, antiikkaubale jne. Hetkel on isegi enamuses lihalettides ühed ja samad kaubad. Selle asemel, et need võiks olla ühes letis, nii et seitsme müüja asemel piisaks kahest!
Üldse, praegune kioskite seisukord ja planeering on selline, et kogu turu sanitaarne seisukord (näiteks kioskite all) võib olla kohutav! Kas seal on olemas kanalisatsioon või koguneb kõikvõimalik sodi vaid ligipääsmatutesse kohtadesse? Kui normaalseks saab pidada tohutu koguse toiduainete müümist lageda taeva all? Miks võimaldatakse tohutul hulgal müüa kaupu, millel puudub eestikeelne info?




Suur Remont käib. Ma ütleks lausa - Suurehitus! Mingil ajal keegi luuludes tahtis Balti jaamas ronge, autosid ja inimesi lausa maa alla ajada! Muidugi pole keelatud ajada kõikvõimalikku jura suust välja - meil ju sõnavabadus! Kuid see tundub veidi, kui mitte rohkem, haiglane, kui samas ei suudeta isegi lappida auku asfaldis, parandada mõni kaelakukkuv detail või näha, et pealinna visiitkaart on inimvaenuliku suhtumise näide! Oleks juba aeg lõpetada siin riigis pühaks lehmaks peetav projektipõhine lähenemine ja hakata taas aru saama, et asju saab parandada ka väiksemaid ettevõtmisi ette võttes!? Ning normaalseks peaks pidama hoonete jm hooldust ning pisiremonti, mitte loota vaid kauge tuleviku napakatele hiigelideedele! On selles süüdi Ets, kes ei saanud PRIA-st toetust Viljapeksumasina ostmiseks või viie edukama riigi hulka pürgija, pealinna visiitkaart on meil hullem kui Lukashenka-maal või kus iganes!
Ehk kunagi jõuame niikaugele, et Kalev tuleb meile õnne tooma ja olemegi pilgeni täitmas "Pargi ja Sõida" parklaid? Sõnademäng - tähendab see autode parkimist või ennast kurguni täis parkimist?


Või saame loota, et uute platvormide valmimise järel ongi pealinna visiitkaart mõeldud inimestele, valmis inimesi teenidama? Või näeme endiselt vaid räämas pilti - peegelpilti meie riigist? On sel vahet - riik või pealinn? E-tiiger, mis vajab vaid remonti? Lonkav kõigil neljal jalal?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar