Blogiarhiiv

neljapäev, 23. november 2023

City.

 

 
 
Mis juhtuks, kui tahaks üle mitmekümne aasta Kaubamajja minna? Tegelikult muidugi ei taha, ka selle ukse ees ei tekkinud mingitki kihku sinnapoole! On üldse Kaubamaja alles või majas hoopis midagi muud? Ehk oleks võinudki huvi pärast minna seirama neid korruseid, aga...
Kesklinna igatahes sattusin. Kolm asja, mis silma torkasid - kõrghooned, mõttetu reklaam ja ühistransport.

Kõrghooned minu pärast olgu mingil määral, kuigi vajadus nende järele on üsna olematu. Büroo büroo otsa, kallid esinduskohad ja ... kõik maksab kinni tarbija. Nagu ka reklaami. Tegelikult TULEKS VÄLIREKLAAM KEELUSTADA! Internet on seda niigi pilgeni täis, sh meediaväljaanded. Kes seda ei näe, et on vaja veel uulitsal reklaamitahvleid üles panna? Vanurid? Nemad nagunii kesklinna ei tule ja kui tulevadki, siis ei anna see reklaam neile mitte midagi ja nad oigem vahivad maha, küll libedusega, küll vanadusest kookus, küll teel haiglasse...


 
Muidugi on meie citys kõik segamini, pilvelõhkujad vanade puumajade ja kirikutega. Kas tulevik tähendab, et viimased kaovad täielikult ja iga sopp ehitatakse kõrgusesse? Või saab mõne asemel olema hoopis puudesalu? Seda muidugi kindlasti mitte, raha ei vaja puid!



 
Muidugi oli igal juhul pildistamine huvitav. Püüda kooskõla ja peegeldusi, otsida midagi vana, stiilset ja tõelist.

 
Krt, unustasin vaadata, kuidas citys tänavavalgustusega lood? Kas pilvelõhkujad tähendavad ka innovaatilist valgustust? Või endiselt on kõik poste täis? Foori- ja liiklusmärkide poste igatahes küll.


 
No näed, ei midagi uut siin päikese all! Ei valgusta innovaatiline valgusti majaseinal kõnniteed, ikka on vaja suurt kolakat hoopis sõiduteed valgustama!?





 
Aga tegelikult kah, mida p.... ma selle reklaami puhul peaks nüüd tegema? Minema jooksuga uut mobiili ostma? Milleks, vana ju töötab!? Kontrollisin kohe järele! Et aga keegi ikka tuleks ostma, selleks peab ilgelt kalli plakati üles panema, et see tõstaks veel mobiili hinda? Kas natuke arulage ei ole? Ah et firmal on eelarve rida REKLAAM? Aga pole mõistust, et selle rea KULU vähendada ja ehk hoopis palka tõsta?




 
Kuulge, palju see joogi hinda tõstab??? Ja see palakas segab ju tänavahooldust? Raiskab elektrit? Kulutab muldmetalle?


 
Kas ikka võib uskuda hotelliärikate kurtmist, et ollakse kahjumis? Kes neisse tuleb? Büroode ja suurfirmade ringituuritavad ninad, e-tiigri ajastul vä?




 
Utilitas versus roheline transport. Usutavasti võik Utilitase peakontor olla otse suure katlamaja all, selle, mis Marja poe juurest paistab. Milleks kõrgustes? Kui palju üür on?






 
Likvideeri reklaam, sulge 3/4 prillipoodidest ja prilliraamide hinnad on STABIILSELT 80% odavamad!? Küllap ka prilliklaasid on siis odavamad! Mul on silmanägemine endiselt terav ja näen "täiuslikku" raiskamist ümberringi. Prillidega ärikad ei näe ka pudelipõhjadega, mida nad ise korraldavad?


 
SELLEKS kulutatakse raha vä???

Euroopa Elamuskeskused on mitmele poole Euroopasse loodud interaktiivsed külastuskeskused, kus tutvustatakse selgel ja põneval moel Euroopa Liidu toimimist ja Euroopa kõige pakilisemate probleemide ühist lahendamist.
 

 
Viru terminali pole vast vajagi, aga maapealseid peatusi kahel pool Kaubamaja küll. Selleks, et bussiliinid valdavas enamuses LÄBIKS siinset kanti, mitte ei alustaks ega lõpetaks siin. On ülirõõm näha, et juba on esimesed sammud tehtud!

 
 
City vist head ei too! Ühed tulid mulle vastu, paljad, jubedad ja peadeta, kas need ongi need, kes büroodes ja ärimajades elutsevad? Tervisele paistab siinne olema selgelt vastunäidustatud. Igatahes sain tulema, enne kui paljas ja pea maha võetud...

 
Selle augugi asemel on aasta pärast torn! Aga kuuldavasti on siin ruumi vähe, torne on vaja Eestis kõige enim, kõik ihalevad nende järele nii et plaanitaksegi ehitada Paabeli torni Järvele jms. Kui saaks kupataks kõik need ehitajad kuhugi Tamsalu taha või Endla rappa! Sinna oleks vaja uut nn majanduspealinna koos riigiasutustega. Tähendab, mitte rappa muidugi, mine sa neid hulle tea, sest näe, teid püüavad ka rappa ehitada. Sellepärast meil kõik kipubki rappa minema. Aga Kesk-Eesti peaks olema City! Koos kõige innovatiivseimate ehituslahendustega, mida üldse suudetakse välja mõelda.



 
Ja ongi Kaubamaja olemas! Kliente ka?


 
See on muidugi klassika. Jäänuks need uued kõrghooned kõik loomata, oleks ka elu vaiksem, inimsõbralikum ja odavam.

 
Taas ridamisi reklaami? 




Kiirel sammul jõudsin igatahes hoopis rahulikumasse ja rahustavamasse keskkonda. Ja muide, isegi reklaami siin peaaegu õnneks ei ole!




Aga kuidas teada, et sügisest saab talv? Siis kui lehtede asemel näed kuuseoksi. Kasvõi plastmassist.
 

 

2 kommentaari: