Blogiarhiiv

laupäev, 25. november 2023

Kojamees on ajalukku kadunud Vana-Kalamaja näitel.

 

Eile. Lörtsi sadas veidikene ja kui traktor osaliseltki eest ära lükkab, on labidaga kergem viimast lihvi anda. Vähemalt on vähem kartust, et konarused ära jäätuvad. Ja nagu sõnusin ära, oligi järgmisel päeval külm kohal.

 
Üks pilt veel eilsest, näiteks, kuidas mõttetud postid on üks kõnniteede koristajate õudusunenägudest. Kui on posti ehk liiklusmärki vaja, ehk saaks selle paigutada aiaga ühele joonele? Vana-Kalamaja tänaval asi muidugi kordades hullem.

Lund pole veel sugugi palju, aga üks on selge - hangete kaudu tänavate hoolduse tellimine on üks halvemaid lahendusi. Peamine jama on sobimatus tehnikas, sest suvaline võitnud firma tööb välja ka suvalise tehnika, mis tal saada õnnestub. Munitsipaal- või riigiettevõtte puhul oleks asi selge - maksimaalselt sobiv tehnik, kevadest sügiseni teede remondiks ja talvel hoolduseks. Ning ühed ja samad mehed, õppinud spetsialistid, kes oma piirkonda läbi ja lõhki tunnevad!
Kindlasti ei ole see tehnika, mis täna kõikjal kasutusel, sobivaim sõidu- ja kõnniteede jaoks. Ja muidugi kaasneb sellega ka "ahkäibküll" stiilis lumelükkamine, KOJAMEHI kui selliseid aga enam pole. Hea on, kui mõnes majas leidub keegi, kes sellise töötegemise õigustamise asemel ise labida kätte võtaks, kuid lihtsam on sotsiaalmeedias südistada igasugust asjade lahkamist vingis ja virisemises. Mina ei õigusta vaid laidan, lahates põhjuseid ning lahendusi ja võtan labida! Igal talvel, kuni tervis lubab.

 
Rookisin oma ukseesise puhtaks, kuigi lund veel täiesti sadas, aga õnneks seda polnud kauaks. Mingil hetkel olid Vana-Kalamaja tänavale jõudes aga vaated kaugemale üsna "sudus". Ja ikka ilus ka muidugi! Valge lumi ju ON ilus! 
Ning mõnes kohas oli näha, et siiski keegi mingi sahakesega oli kohati sõitnud. Huvitav muidugi vaadata esimest talve uuel Vana-Kalamaja  tänaval. Eile siin midagi oli ka lükatud ja väga hea, sest muidu võinuks külmetamise tulemused palju hullemad olla. Jalutada igatahes oli üsna hea, väga hea tulemuseni jõudmises ongi just kojameeste puudumine põhjuseks. Ning tegelikkuses ju ükskõik mille tegemise tase näitab, kuivõrd hoolitakse inimestest, eeskätt vanuritest ja kui oluliseks ikkagi tegelikkuses peetakse autostumise vähenemist.




 
Heal tasemel koristus muudab muidugi käimise mõnusamaks ja ka ohutumaks, eriti kehtib see lapsevankrite ja ka jalgrataste puhul. Poste siin aga igatahes jätkub. Vähemalt valgustuspostid võinuks olla olemata, sellega ka suurt raha säästes, aga nii edumeelset linnavalitsust on raske loota! Oodatakse ka tuumajaama?


 
Sporti saab ka teha.

 
Põnev on muidugi näha sedagi, kui palju poste siin kevadeks alles jääb!

 
Küll aga ei näinud tõepoolest mitte ühtegi lumalabidaga inimest. No heakene küll, igal ajahetkel ei saagi neid näha olla, aga lume järgi otsustades neid siinkandis ei olegi! Ei linna palgal, ei n.ö. kodanikuühiskonnas?







 
Siia tehtud jalgrattarajast pole mõhkugi näha ja nagu arvata oli, siis saab see olema rohkem lumevallide kohaks. Talvel muidugi ongui rattasõitjaid vähem, seega on ka nende kulgemine kõnniteel üsna loomupärane.



 
Tänava remondi käigus paigaldati siia ka erinevaid "atraktsioone" ja oli kuulda tüüpilist virinat a la "milleks neid vaja"? Aga millegipärast lustivad inimesed küll, nii väikesed lapsed kui ka täiskasvanud. Ja nähes kasvõi seda lusti ja rõõmu, on siililegi selge, et need on asja ette.


 
Lumesadu aga saigi seks hetkeks otsa ning roogitud kõnniteed pole vaja teist korda üle käia.


Ja keegi tubli mees igatahes teeb ka laupäeval tööd. Hästi või halvasti, seda näeb hiljem. Kas üks mees ja traktor kogu Põhja-Tallinna peale?
Muide, killustik on segatud mõningase soolaga ja see on tegelikult hea. Sest sool on halb siis, kui sellega liiale minnakse.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar