pühapäev, 1. jaanuar 2023

Jaanuar 2023 - HEAD UUT AASTAT!

 

 
Uue aasta esimesel päeval saab vedeleda - lund rookida pole vaja!

("udune" aasta alguses pole mina, vaid alati ei saa kaamera ekraanilt aru, kas pilt selge!)
 
Ja vabandan, aga iga kuu ülevaates olen mõelnud küll, et postitan vaid pilte väikeste selgitustega, ometi juhtub aeg-ajalt aga olulisi asju, avaldatakse  väga imelikke arvamusi, tehakse midagi väga halvasti või jäetakse tegemata jne. Seega satub ikka siin sekka mõtteid mingil teemal. Lihtsalt ei saa vait olla, kui midagi on sellist, mille puhul tuleb oma arvamus välja öelda. Ei tohi ju kõike enda sisse koguda?
Kui teil on teine arvamus või arusaam, ärge pahandage, et mina nii näen ja mõtlen! Tänud!
 

 Ja uue aasta esimese päeva lõuna olgu parim. Nagu need tõesti on, kartulist verivorstini ja kõrvitsast õunamahlaga hapukapsani. Tõsiselt nautisin seda. (maasikasiirupi morssi peale).

Head uut aastat!

 
Aga esimest korda välja minnes siis pildid tuttavatest vaadetest ja kohtadest.

 
Uue aasta saabudes pidavat olema tähtis see, kas sulle tuleb esimesena vastu naine või mees. Näete, kes mulle tuli! Soovisin head uut tallegi!


 
Elronile aga rohkem rohelust, vähem punast!


Tenet.
4+
Minu poolt isegi üllatavalt kõrge hinne. Põnevust oli, kuigi kõigest mu mõistus üle ei käinud. Ajas paralleelselt edasi ja tagasi ehk mees ei saa ju tegeleda (ega aru saada) kahe asjaga korraga? Ju seepärast minu jaoks film ka natukene keeruline.
Kui poleks teadnud ega poleks vast märganudki Lasnamäe kanalit ja ehk ka Maarjamäge. Süzhee oli kiire. Aga tore, et siin filmiti ja just filmis endas ikka TALLINNAS, mitte mingis väljamõeldud kohas. Natuke Potterit (varikätki?), natuke Hukkunud Alpinisti ulmet, natuke naiivsust. Natuke armastust, mida ei tohtinud peale "lõppu" edasi tunda ega näha.
Teist korda vast vaatama siiski ei hakka. Ajalugu ja kultuur on mällu talletatud, nähtud.

Eesti poliitika on isegi põnevam. Valetavad nii et suu suitseb ja mängivad headust. Filmis headus võidutses. Eestis on paralleeluniversumit rohkemgi. Kui ikka Rosimannus ütleb, et Rohuküla valitsusele pani pidurit "eelmine valitsus", siis ta vist ei saanudki aru, et seda juhtis ta enda erakond ja vaene "sallijast" hüpiknukk Kallas.  No ei suuda isegi Teneti stsenaristid sellist stsenaariumit välja mõelda! Ja praeguse Pimedate Ööde Valitsuse kolme erakonna poliitikud suudavad öelda vaid, et teised, mitte nemad otsustavad. tegelikkuses ei püüa ükski rehvide partneritest midagi muuta. Teha. Mannetud aferistid kui kahe näoga Jaanused.


No mida pekki? Enne keskööd vaatasin, et vihma sajab ja panin kella hiliseks helisema. Hommikul suitsetama ninnes - mitu ööd ma nüüd magasin???

 

 
Aga samas ju ilus? Neid värve mulle pildistada meeldibki. Muide, siinkandis oli lumesadu lahjem, võrreldes Saue või muu kandiga.


 
Ka rongid on ilusad. Eriti kui lisandub terake loodusest. Balti jaama planeeritakse promenaadi, sinn aga plaanitakse ka puid istutada. Kui palju, konkreetselt selle platsi kohta ei vastata ehk et taas saab olema kivi ja betoon? Mingid numbrid kord vastuses välja toodi, aga kahjuks neid enam ei leia. 





 
Rongiga on aga üldiselt ikka mõnus sõita küll, nagu lipsti Laagris vm. Tõsi, väga pikalt kehtib see aeglane sõiduplaan, kuidagi ei saada remondiga valmis.






 
Hoolimata talvest aparaat töötas ja võtsin ühe piparmündikakao. Hea võimalus!


 
Tühje ronge kärutatakse aga endiselt. Või alustatakse kiirkorras 2023 uue depoo ehitust Ülemistel? Sinna viiakse vaid porgandid, Shkodad tuuakse ikka Pääskülla?
 
 
Hommik.
 
Lumi on taas roogitud (koostöös linnapoolse sahaga), õnneks oli seda vaid kirme. Kuigi teelt lükatud vall oli juba kobedam, pani tasa ja targu toimetama, et sisemise mootori pöördeid mitte üles ajada.
Seejärel turg. Hommikul mõnusalt vaikne, aga samas valge ja tegus. Mõnelegi ju ka uut aastat veel soovimata.


 
See pole minu tee, küll aga hea näide, kui segavad on kõikvõimalikud postid. Sedagi ei saa tõsta aiaga kokku?

 
Ja kohvi oli mul juba tõmbama pandud. Kõrvale Kadi tehtud verivorst taignas peekoniga.  Vägagi hea amps!

 
Lisaks üks singi- ja teine juustuvõileib ning kohv. Enamasti tass, vahel kaks päevas, ei rohkem.



Aga miks meil suurt ärimaailma ehk taimeõlisid peale sunnitakse? Kuhu on me laualt kadunud searasv?
(tükike läks salamisi ka tihastele akna taga).

FB.

Alatud, küünilised, eneseupitajad....

Nii nimetab üks "sallija" Nursipalu kaitsjaid ja kui talle öeldakse midagi tembeldamise kohta, siis küsib ta, kus siin tembeldaminst näete!

Tegu on tüüpilise euroopalike "väärtuste" leeris oleva naisterahvaga. Mõistetamatuks jäävad talle terminid kodu, pere jm. Kas emaarmastus ja emasüda antakse rinnapiimaga kaasa? Või saab seda ka rinnapiimaasendajaga? Miks seda igale naisele kaasa ei anta? 

FB on väga mitmetahuline asi. Sageli väga palju positiivseid postitusi, ilusaid pilte, head infot. Paraku ei saa ma ütlemata jätta, et see toob välja ka palju negatiivset. Ma ei seedi idioote kohe üldse mitte! On aga neid, kes ennast kole targaks peavad, uhavad pikki rumalaid kommentaare kirjutada ja  püüavad omast arust ironiseerida. Hoolimata sellest, et ärimehed juba isegi tunnistavad, et meil marketeid jm liialt palju saanud ning kui öelda, et pooled tulekski sulgeda, siis mis järgneb?
"Oi, ma tahaks selle ainukese allesjääva poe juhataja olla"! Omast arust ülitark, aga ei saa aru, et meil ei ole (ja pole ka jutukski olnud) vaid 2 poodi, et üks saaks järgi jääda! See on ikka kohutav, kuidas meil haridustase on - paljud ei saa aru, et igal poel jt on omad kulud ja kui käive ehk tulu väheneb, sest kliendid kaovad, siis...? Või ongi meil kettide omanikud samal tasemel nagu see? Hoidku jumal selle eest, et sellise arengutasemega inimesed kuhugigi midagigi juhtima ja juhendama pääsevad!
 
Aga vara ärkamine, kui uni veel täis pole magatud, ajab silmad uniseks. Vaatan Kapten Granti lapsed ja seejärel dokki Ahto Valterist. On hea vaadata ilusaid ja meeldivaid asju. Aga eks lõunauinaku teen ka. Olen piisavalt töötanud elu jooksul, et nüüd puhata. Ja hästi töötanud, sest s.... töötamiseks poleks ju mõtet tööle minnagi. Naudin väga isegi praegust tööd,s est selles saab mõelda, saab teha seda nii, et firmal oleks edu, saab nii, et teistel oleks lihtsam oma tööd teha. Kuigi väga palju oleks vaja veel muuta, liiga ebaefektiivne on see endiselt. Mis sest, et tunduvalt parem kui 2015 kui sinna läksin, süsteemiga kursis mitteolija jaoks lausa hoomamatult parem! 

 
Üks asi aga veel vaja teha - pensionifond! Limonaadid joodud, siis tuleb taararaha kindlasse tulevikku paigutada.


 
Huvitav, et endiselt nii palju vene kaupu on? Mitte kõik pole siin Venemaalt ja kindlasti ongi need suuresti paremad kui lääne pahn, aga siiski? 

 
Eestimaiste väiketootjate asju on aga vähe, nii Selver kui turg on täis väljamaa kraami. Ei Kõllestet, ei teisi. Midagi siiski, sest tahtsin miskit veel ühte kohta viia. Tore!



 
Ja rõõm näha, et aastaid oodatud ning lõpuks suure pealekäimise tagajärjel paari aasta eest ilmunud riiulike. Kultuurne ettevõte ja kuidagi kohale ei jõua? Aitäh, et lõpuks olemas.

 
Nüüd võib koju tagasi vantsida.


 
Põhja-Tallinn postitas hiljuti mõnede plaanitavate asjade pildid. Kuskil oli isegi mingil platsil paar leppa näha! Aga poliitikutelt ei saa vastust, mis liigid, kui palju ja kuhu istutatakse.


 
Elron auru all. Hea, et peale hirmsat pinda käimist lõpuks tehti paar aastat tagasi midagi olulist ära. Kuid ikka poolikult muidugi, seda nii Eesti Raudteel kui Elroniski. Kui punasest mööda sõita, siis peaks pidurid peale lööma, sest vedurifooris läheb punaseks, aga ei löö. Vähemalt mõnes jaamas. Millega Edelaraudtee tegeleb? Pole ka asjatundjaid nagu Eesti Raudteel või lihtsalt laisad ja ükskõiksed? Millest selline sarnasus kahes ettevõttes? Ootate pauku?
Elronil tuleb aga süsteemi täiustada. Kui ikka sõidad mööda foorist )või õigemini juba enne seda), mis nõuab kiiruse vähendamist, siis peaks see süsteem ka selgelt vedurijuhile märku andma. Mida nõrgem tähelepanu, seda tungivamalt!

Elron ise loomulikult blokkis mu täielikult ära, nii et ma ei näe FB-s isegi mitte jagatavat infot. Hirm on nii suur ja pidevalt püksid täis? No pole midagi, Elroni juhil peaks piisavalt suur palk olema, et uusi pükse osta...


 
Ma armastan kala ja sprotid ning sardiinid nii seda kui teistmoodi, on head. Aga Selver on Rannaküla omade hinnad nii taevasse ajanud, et juba põhimõtteliselt ostan turult. Soovitan teilegi! Nii Masekonordi kui Briisi omi.


 

 Käisin laadal ja puhkamas.

Turba - Haapsalu raudteele peaaegu piisava raha 72 MILJONIT, eest saab valmis (läheb tegelikult kallimaks) 9,4 km muldkeha ja viadukte RB-l!
Trassi, mis kulutab kohutavalt loodusvarasid viaduktide jm jaoks. Kui mõelda veel pealisrajatistele, siis lisandub alla 10 km lõigu jaoks veel 200 miljonit? 400?
'''''''''''
Rail Balticu raudtee põhitrassi ehitamist alustatakse Kohila vallast. Harju maakonna ja Rapla maakonna piirist kuni Sihi teeni kulgev ehituslõik on 9,4 km pikk. Rajatava muldkeha laius on kuni 14 meetrit ning hanke õnnestumise korral plaanitakse ehitustöödega alustada 2023. aasta sügisel.
Lisaks raudtee põhitrassi muldkeha rajamisele kuuluvad lõigul ehitamisele ka erinevad rajatised. Nende hulgas Kohila ökodukt, Sihi tee kergliiklustunnel, hooldus- ja juurdepääsuteed, samuti üle 4 kilomeetri müratõkkeseinu. Vastavalt põhiprojektile tuleb raudteemuldesse antud lõigul ehitada ka 11 läbipääsu väikeloomadele.
Suurima seotud projektina lisandub lõigus Kohila liiklussõlm, mis tähendab ehitajale 5 viadukti rajamist. Põhitrassi ehitamisega alustatakse ettevalmistusi ka Rail Balticu Kohila kohaliku peatuse rajamiseks. Harju-Rapla maakonna piirist Kohila vallas asuva Sihi teeni ulatuva raudteelõigu ehitamiseks välja kuulutatud hankele oodatakse pakkumisi 2023. aasta 9. märtsini. Eeldatav maksumus on 72 miljonit eurot.
 
Nii kirjutab Raplamaa Sõnumid kuritegevusest. FB-s aga kirjutatakse juba mitmetest maaraamatukogudest ja seltsimajadest, mis likvideeritakse. Sest raha ei jätkuvat, palka tõstnud vallaametnikud oma palgast aga midagi ei loovuta! Kuhu see PÖV valitsus ehk eelkõige Reformierakond Eestit veab?
 
 
Isegi rongi puhvrilaternad joonistavad juba paragrahvi märke välja!





 Inimestest peab aga hoolima.

 Mida teevad aga poliitikud? Elavad valijate kulul ja üle võimete, lubades piimajõgesid ja pudrumägesid? Enne kasseerides nende taskust kõik, mis võimalik, aga saamata oma nõdrameelsuses aru, et SELLEST EI PIISA? Ma ei usalda peavoolumeediat 100%-liselt, sest rämpsu, saasta, omakasu, pugemist, sooje kohti jpm on liiga palju. Kuid Haugi Mälu saade rääkis 4 aasta tagustest lubadustest ja väidetavalt oleks kõige rohkem läinud maksma EKRE, seejärel sotside lubaduste täideviimine? Nagu sõsarad ühes pundis ja ühesugused?
Tore, kui lubatakse, veel parem kui tehakse ja seejuures PÜÜTAKSE Eesti elu paremaks muuta! Aga kui ei saa aru, kuidas seda teha, siis kas ei peaks enda nõdrameelsusega silmitsi seisma ja mõtlema? Kui natukenegi mõistust on alles? Uute valimiste eel lubatakse vist veelgi kallimaid asju, Isamaa igasuguseid toetusi, sotsid kõrgemat palka, rehvid paremat tulevikku, ekrelased suuri maanteid ja kaevandusi ning kes teab mida veel. Ratase lubadustest ei saa üldse aru, mida ta lubab! Tõesti või? 
 
On inimesi, kes on hoiatanud, et eurorahade eest ei saa uisapäisa kõike teha, ka enda raha eest ei saa! Needsamad lubajad nüüd ütlevad, et raha ei jätku vähiuuringuteks, Tartu silla remondiks, raamatukogudele, lumelükkamisele, aga IKKA TEEKS ja EHITAKS?

Siinkohal oleks paras aeg ka EKRE-le ja Mart ning Martin Helmele öelda: ärge lubage mõtlemata asju, kui te oma erakonna inimesed ei saa isegi valla juhtimisega hakkama. Mis siis veel riigist rääkida?

Võrumaal asuv Rõuge vald on rahaliste raskuste tõttu asunud kulude kokku hoidmiseks reformima valla allasutusi. Ees seisab nii raamatukogude ja kultuurimajade ühtse juhtimise alla viimine kui ka osa asutuste sulgemine.

Rõuge vallas on kümme raamatukogu-teenuskeskust, mille kõigi ülalpidamist ei saa vald enam endale lubada. Kolm neist suletakse ja ülejäänud viiakse ühtse juhtimise alla.

"Jääb ainult kolm täiskohaga raamatukoguhoidjat, kes on mõnel päeval mõnes raamatukogus kohal ja teisel päeval teises raamatukogus," selgitas Rõuge vallavolikogu esimees Mati Kuklane.

Kuna just hoonete ülalpidamine on vallale väga kulukas, on vald teinud ettepaneku sulgeda Kuutsi, Rogosi ja Luutsniku raamatukogu.

Teisipäeval Luutsnikul toimunud volikogu esimehe ja rahva kohtumisel ei tahtnud kohalikud aga...




Või luhvitate nüüd oma sajalisi?

Muidugi pole asi vaid selles raamatukogus või erakonnas või vallas. Samasuguseid "luhvtivendi" on kõikjal.

Isamaa tegi pensionireformi, mis vast ainus hea asi nende poolt. Pruunsild käis jälle erakonnale raha välja ( 2022 kokku vist 400 000), sest kindlasti oli tema hapude laenude puhul suurimaid võitjaid. Kas muude reformide puhul paistavad ka asjade taga ikka kellegi kõrvad? Apteegireformiga tuli see avalikuks ja kõrvad olid OI KUI SUURED! Kes nüüd peretoetuste jm taga on? Samas ei tee te nägemagi asju ja kohti, kus vaja midagi muuta? Pealinnas mängite laia lehte, ääremaal võimutsevad sotsid või krt teab kes, aga see teid ei huvitagi! Sest valijad ja raha on ikka pealinnas ju! Toompeal!

Keda üldse lõpuks valida?


Aga selle valin küll. Püha müristus kui maitsev ühepajatoit!

Vaatasin ka Ruhpoldingu naiste 15 km sõidu ära. Tuuliki Tomingas sümpaatne nagu alati ja loodan, et tal aina paremaks läheb. Ma ise ei julge märklauda vaadatagi kui tema ja üldse meie omad lasevad, mujale vaadates loodan, et rohkem ikka rõõmu kui kurba. Aga ei lähe alati hästi. Susan Külm tegi väga hea sõidu ja Johanna Talihärm on enamasti rõõmustavalt rõõmus. Igal juhul hea vaatamine.

 
Pikalt juba sula olnud. Eesti Raudteele Balti jaama perroonide hoolduse eest hindeks 2

 
Balti jaama turule 2, linnale 2.

Huvitav, et kedagi ei huvita et kohti, kus inimesed liiguvad, peaks maksimaalselt PUHTAKS PUHASTAMA. On selline eesmärk ju olemas? Korra päevas käiakse kuidagi üle ja ülejäänud on pohui? Isegi siis kui lahtine lumepudru, saaks ju ülihea tulemuse? Aga ei, küll lastakse kinni talluda vms.
 
 
Minul selliseid tööülesandeid pole. Kuid vabal ajal püüan nii palju kui saan. mingi aja tagant veel kord üle vuntsida. Üleeilseks nii. On see poole võrra parem või 2 korda kui palgalistel? 

Aga kuna Kondid, Mentalist, Castle ja mõned teised seriaalid jälle algusest ning üsna äsja kõik vaadatud, polegi nagu teleka ees midagi teha. Vaid Vera ja vaatan siiski ka Potterit. Seriaal on ikka väga hästi tehtud, igas mõttes võluv võlumaailm. Tegelased, loss, taust, süzhee - kõik. Kui nagu eespool, hindeid panna, siis selge 5-. Miinus seepärast, et mõned pisiasjad, olgu siis kellegi surm või mõni muu asi häirib. Natuke.

Ahjaa, kummardus ka raamatute autorile Rowlingile otsekohesuse ja julguse eest! Libedike maailm on ta paariaks kuulutanud.

 
Firma jõulupidu. Ei plaaninud küll minna, aga viimasel hetkel anti teada paarist vabanenud kohast ja miks ka mitte? Tööandja kulul süüa ja juua? Nali naljaks, aga eks on ju tööl ka toredaid kolleege ja natuke lõõgastuda sel mustal talveajal võiks ikka?






 
Muide, Viru hotell on täis ekraane, aga siiani ei näe ka neil Estonian TV-d, mis Eestit tutvustaks. Mõttetu reklaamisoust vaid.


 
Tegelikult rohkem kui ülitore, et õhtu korraldamiseks oli nii palju vaeva nähtud ja kulutatud. Kavas oli ka KGB muuseumi külastus ja ega ma polnudki ju siit Tallinna linna näinud.




 





 
Põnev oli ja giid võinuks jutustama jäädagi, sest eks Viru hotell on olnud väga eriline osa me ajaloos igas mõttes.




 




 
Üllatusi ja positiivseid oli veelgi. Baarimees Hillar ENSV-st on ju tegelikult ühe sümpaatseima naeratusega tegelane seriaalides? Teatud mööndusega muidugi, aga teeb tuju heaks.

 
Aga kui asi veel "hullemaks" läks, sain aru, et oleksin väga kahetsenud kui poleks osalenud. marju Länik - ikoon ja väga ilus naine, lauluoskusest rääkimata!





 Vist oli ka ahvter-partii, aga sinna ma enam ei läinud. Kõht täis, sumin peas, isegi tervisest hoolimata paar tantsukeerdu tehtud!? Aitäh kõigile korraldajatele ja osalejatele niivõrd positiivse õhtu eest!

Puhkus käes ja sõidaks kuhugi? Üks imeline kant on Setomaa ja seal olen korduvalt ka käinud. Tõsi, bussiliiklus muutub aina halvemaks ja seal "tegutsevad" sotsid. Tuletasin meelde vanu lubadusi ja siis mingi seto tädi võtab sõna ning õpetab....

Pärtin Sigrid Sirid
Kui te elaks siin, oleks juba ammu kõik kõige parem. Aga ei, te eelistate igakord valimiste eel konte loopida ja hullult tark välja paista. Endiselt ei paista! Lausa piinlik on kohe jälle neid üllitisi lugeda. Olen viimase 4a jooksul aru saanud, et te imetlete vaid enda kirjutisi ja teiste vastuseid lugema ei vaevu. Tüüpiline pealinna, enesekeskne poliitik, mitte hooliv ja tegutsev, nagu kohalikud poliitikuid, kui just rukkililled välja arvata.
  • Neeme Sihv
    Autor
    Pärtin Sigrid Sirid valimised on tulemas? Ei, enamasti poliitikud püüavad valimiste eel end upitada! Muide, ma pole üldse poliitik ega ka suuvooder nagu keegi teine. Tegutsevad poliitikud mulle aga väga meeldivad. Mitte niisama mulliajavad.
    Kas teil on mingi mure, et millestki aru ei saa? Mul on puhkus tulemas ja heameelega tahaks kuhugi sõita, kus midagi tehtud on, paremaks. Kas iga 5 rongi puhul rong Ilumetsas vastas? Ah, pole ikka rohkem kui 2 rongi? Näeb seal vähemalt tegutsevaid poliitikuid? Aitäh, et püüate omast arust aidata!

Vallavanem peale 10 aastat niisama pläma pani bloki peale. Enne valimisi läheb aga temagi ullult ärevile....

 Igavusest vaatasin Miss Fisheri mõrvalugusid. Täiesti vaadatav retrosari. Aga see on üks parimaid!

 
"80 päevaga ümber maailma". TV 3 näitab seriaali, uuemat ja mida? Miks krt peab seal muutma Passeportou või kes igane ta oli, värvi? Miks me rikume klassikat?
Neegritel ei ole ajalugu olnud lihtne, aga miks valge poeb? Põnevalt tehtud, hea dünaamika ja vaadatav. Aga miks? Peame üle pakkuma ja olema pugejatest üilliberaalsed? Ime, et meil juba Kevade uusversiooni vana asemel ei näidata!

Tegelikult peaks selle raamatu uuesti lugema, mälus pole see nii hästi kui mõni teine Jules Verne teos. Igatahes tundub väga võõras sisu ja ülepakutud. Olgu siis laeva "põletamise" asemel rongivaguni põletamine kütteks, loogikale vastupidiselt rongiga üle tühimiku aeglaselt sõitmine (kuidas inimesed üle said?) jne.

 
Maalid seintel endiselt rõõmustavad, vahel ikka võtan aja ja vaatan, aga ikka müün ka. Eesti kunst!

 
Üksjagu tuli lörtsi ja sel puhul suuri valle rookida ei julgenud. Sest kohe mõjub tervisele ja isegi kõhulihastele, see aga paneb kohe valutunnet kartma. Kuid oluline, et sain paar korda üle käies (tänu linna poolt tööd teinud traktorile) tee puhtaks kui prillikivi. Promenaad!

 
Natuke jalutama peab ikka, kasvõi mõnikord.



 
Poliitikutelt aga küsiks:

1. Kas plaanite asuda kampaania Jätame Ära 2023 etteotsa ja alustada kõige mõttetuma projekti, RB peatamisest?
2. Mis on rohepööre? Kas aferistlik raha kühveldamise idee või tõeline, talupojamõistusega roheline eluviis?
3. Kuidas muuta ühekordsete pakendite kasutamine korduvkasutatavaks? Näiteks taaranõuete ühtlustamise ja seega ka uuesti kasutamise teel?
4. Kas lahkuda elektribörsilt ja kehtestada Eestis asuvate energiatootjatele nõue tagada eelkõige Eesti varustamine, välja müüa vaid ülejääk?
5. Olete RAS Eesti Bussitransport ja RAS Eesti Teedeehitus loomise poolt?
6. Kas 4-päevane töönädal peaks olema 32 või 36-tunnine?
7. Kui palju rohkem peaks olema avalikke ja tasuta bussiliine?
8. Rohuküla raudtee kiire ehitamine? Kuniks see aga valmis pole, siis tasuta bussiliinid Rohuküla - Turba Jaam? Mitu korda päevas?
9. Kas peaks keskenduma elektri ja ka muude energiakandjate olulisele säästmisele?
10. Kuidas ehitada 4-realisi maanteid oluliselt säästlikumalt ja kas üldse juurde ehitada?
 
 
 
Jälle lisas pilte tagurpidi järjekorras, aga pole vahet, üks jaanuar ju kõik. Kuna tomatitega on sügisest suveni paast, pole ju kuskilt söödavaid saada, siis pidin suurest isust otsima neid. Ja siiani on need turult leitutest kui mitte parimad, siis ühed parimatest. Boonuseks ju purgitomati puhul ka mahl!

 
Vorstiabis on ka seapraadi, n.ö. külmalt. Väga hea, ehk vaid tibakese soolasem võiks olla.

 
Huvitav, kas Selveris on kauba juures alghind, millest peaks 70% maha arvestama? Kui nii, siis ikka üsna krõbe juurdehindlus olnud! Ehk et perede ehk laste pealt kooritud rahakotti nii palju kui võimalik?


 
Kalevi esinduspoes igatahes soodushind kõvasti soodsam?

 
Ühel päeval ei viitsinud söögiga vaaritada (kuigi ega ma peaaegu viitsigi kunagi vaaritada), siis valisin taas Vorstiabist sellise. Purgisuppide puhul (Salvest jt) ei meeldi mulle see toiduõli maitse1 Sellel borzhil seda pole! Lisasin paar tükki kiirelt praetud veiseliha samast osetuna ja tõsiselt hea tulemus! Eks väiketootja asjad olegi kallimad, aga kui suurtootja suudab odavamalt pakkuda vaid kordades halvemat toitu, siis...?



 
Ilm turulkäiguks oli aga ülimalt mõnus! Libedusega olen küll ettevaatlik, enamasti lähebki õnneks. Linna poolt palgatud teehooldajad on vist üsna nõrgad? Lükkavad paar päeva pingeliselt lund ja kohati isegi üsna hästi, aga siis puhkavad nädalakese ja kildu puistata ei jõua?




 
Minu tee on igatahes oluliselt parem, olgugi, et traktor tegi siin ka pool tööd. Õigel ajal mees õiges kohas ja tulemus selline nagu peab! 

 
Mis nüüd?



 
Uus turismi suund, välisturistid jooksuga turule? Nali naljaks, lahe! 

 
Vaikne puhkus, aga kinno jõudsin.
"Mees nimega Otto" oli ülipositiivne üllatus! Ei mingit ameerikalikku läägust ega ülepakkumist, tagasihoidlik, kuid seda enam südamlikuna mõjuv film.  Olen juba aastaid eiranud enamusi filme teles, kus eeldada saab ameerika "nalju", kus on ülepakutud kisma ja laias kaares lendav veri!

Sellega seoses võib öelda vaid 2 puudust selles filmis. Mitmekordseid enesetapukatseid näidati ehk liialt (pikalt). Seegi meenutab seda vere lendamist, sest juba nooruses ma eeldasin, et vaataja on tark ja tal on fantaasiat ning kujutlusvõimet. Nii olidki isegi nõukaaegsed sõjafilmid paremad kui tänapäevased reamees ruanid jm. Sest ei pea veri ega tükid lendama, surma, õudust, kurbust ja kõike muud saab "näha" ka oma peas, kui ekraani jälgida. Ei ole kõige dramaatilisem see veri, segipekstud näod ja õhkulendamised! Nii võinuks ka siin olla veidi tagasihoidlikumad, sest vaatajate hulgas ka üsna noori lapsi.
Ja veel üks asi. Õnneks väga tagasihoidlikult, aga ikka oli ka vähemusi sisse toodud. Milleks? Ilma selleta pole inimlik? Ikka on ja kuidas veel. Ka Ameerika peab aru saama, et nende "väärtused" ei muuda ühiskonda ilusamaks ega inimlikumaks. Lugesin enne filmigi uudist jälle paljude hukkunute ja vigastatutega tulistamisest USAs. Selle põhjused on tänases? Ei, pikaaegses haiguseni ulatuvas minevikus...

12 punkti aga filmitegijatele sellegi poolest!
 
 
Peale seanssi oli aga miski valge jänese aasta avamine või midagi sellist.




 
Ilus värviline "õhkkond". Nii et sain ka mõne säravama ja värvilisema pildi.






 

Traditsiooniline tee õhtul. Täna maasikane piparmünt (ei mäleta, millise väiketootja oma) ja lisaks chagatee, kus lisaks veel nelki jm. Väga hea!

Mured on endiselt ühistranspordiga. Räägitakse vajadusest ronge ja busse siduda, aga tegudes? Aastaid ja lausa aastakümneid vaid küünemusta jagu tehtud! Aga näiteks võib kohalik ekrelane arvata nii:

Poliitik:Küsimus loo autorile?? Kas Vallavanem vôi vallavalitsus koostab neid sôidu plaane vôi graafikuid? Kriitika vöi pahameele suuname vast ikka neile kes asjaga seotud. Kahjuks pole nende pädevuses ka neid ametnikke paika panna.. Nii et viskaks kivi ikka ôigesse kapsaaeda!


Mina:
viige ennast kurssi. KOVid on ÜTK liikmed ja nemad peaks suuniseid andma. Ja kui ÜTKde tegemisega lootsid KOVid asja enda kaelast ära saada, et vähem enda inimeste huvide eest seista, näitab see nende tegelikku palet.
2
Poliitik:
Kulla mees.. Vallavanem ei pea tôesti teadma kuidas Joosep Lôks viimaselt rongilt tulles Kuimetsa vôi Varbolasse peaks jôudma!! Kordan veelkord.. Vallavalitsus ei korralda rongi ega bussi liiklust.. Nad ei sulge ka side kontoreid ega kauplusi.. Uskuge ka see,et Raplas pole ühtegi Banka ei ole nende süü.Kui te käsite ennast nn asjadega kurssi viia siis.. Kas praegune vallavalitsus ehk nagu te nimetate KOVid on nii nimetatud ÜTK.. loojad??

Mina:
viige ennast kurssi. Iga asi vallas ON vallavanema asi!
Ja kui vallavanem ÜHESKI asjas midagi ei pea teadma, siis MILLEKS TEDA ÜLDSE VAJA???
Muide, on ka nii, et vallaametnik soovitab ÜTKsse pöörduda muredega, ÜTK aga teatab, et arvestab AINULT vallavalitsuselt tulnud ettepanekutega.

Poliitik:
no selleks ta vaevalt on et nn iga asjaga tegeleda! Olete siis konkreetse kôike soove arvestava ettepanekuga kuhugi pöördunud.. Arvestanud nii Juuli Maali kui Viktori soove. ! Vingumine ongi nagu näha pôhitegevus!! Et paneme aga paika keda on vaja ja keda mitte! Vägisi jääb mulje et üks kaika loopia.. Aga lôpetan teema.. Soovin Gerdile tugevat närvi ja rahulikku meelt!!

Mina:
olen üle 10 aasta, korduvalt. Kohalike ettepanekuid kaalunud. Vanemate kodukant. Maksumaksja.
Vingumiseks nimetav kohalik poliitik peaks aga kaaluma, kas ei peaks minema lauta sitt... viskama? Sest just selliste pärast maaelu hääbubki.
Kaikaloopija eestikeelne sõna. Aga ka selle definitsiooniga eksid. Kui ikka keegi 10 a jooksulgi ei saa hakjama ega hooli, pole vaja tugevat närvi vaid teisele kohale minna. Niisugust suhtumist Eesti ei vaja.


Poliitik:
lubasin küll lôpetada.. niipalju märkuseks et see valitsus on vallas alles aasta nii et.. PS olen maal kasvanud ja nii nimetatud sitta ka loopinud .Kas nüüd selle sinu hala peale on liiklemine korras. Kui sul on head ja targad ettepanekud minegi valda istuge ametnikuga maha ja arutage asja.. Ags nii vôidki kiunuma jääda.. Jôudu !!

Mina:
kus see hala on? See on konkreetne kriitika koos konkreetsete ettepanekutega. Pool tööd ette ära tehtud.
Jah, Alu bussidega sai ka korda, mõne teisega samuti, mis ka oleks siiani tegemata. Ja veel ühte kui teist üle Eesti.Nii et ametnikud enne maha istumist vaadaku peeglisse. Ning kui ei oska hala konkreetsusest eristada, ära püüa ka kohalikku elu juhtida, eks ole?


Mis juhtub, kui sitaviskaja samamoodi mõtleb? Et see ja too pole minu asi? Midagi erilist vist ei juhtu, vaid loomad upuvad sita sisse ja laudaelu hääbub, ei saa piima ega liha. Või kanamune. Meie maaelu pole aga lihtsalt laudaelu, vaja on tegeleda kõigega ja ikka jõudu- ning mõistust mööda. Kuhu sobiks sellised tööle?




Mull-mull-mull.....
Sõnamulin enne valimisi!
KAGU-EESTIS RUULIVAD SOTSID POLE MITTE ÜKSKI SELLE RONGILIIKLUSE ALUSTAMISE POOLT!
Siiani pole mitte üheltki kuulnud mitte piuksugi, sh Põlva suuna rongiliikluse tihendamise koha pealt! Ja nüüd arvab majandusminister, et rahvas kukub neile hosiannat laulma? Seda tituleeriksin mina selgeks nõdrameelsuseks, sest see pole enam isegi naljakas mitte!
1. Mitte laiendamine, vaid just ka kaitseväe jaoks on vaja reisirongiühendust Aegviitu ja Tapale.
2. Mitte võib vaid peab.
3. Sotsi juttu enne valimisi tuleb võtta nagu petukõnet ja netiveeblile teada anda.
https://lounapostimees.postimees.ee/7697306/nursipalu-laiendamine-voib-reisirongid-taas-vorru-tuua
 



Oma olemuselt olen ma roheline! Kas peaks hääletama EER poolt?  Transpordiga seonduv nende valimisprogrammist (sinisega).

1. Toetame loodust ja raha säästva raudteevõrgu arendust. Rail Balticu projekti asemel tuleb kiirema raudtee arendus suunata olemasolevasse transpordikoridori, mis kulgeb Tallinna, Tartu ja Valga kaudu. Eesti vajab kogu olemasoleva raudteevõrgu parendamist.

Ühesõnaga, ollakse vastu tasakaalustatud arengule? Pärnu ehk Lääne-Eesti vajab ka ühendusi.

2. Seoses muutunud geopoliitilise olukorraga Euroopas tuleb üle vaadata Rail Balticu projekti põhjendatus, koostada uus tasuvushinnang ja tervikprojekti keskkonnamõju hindamine.

Väga tähtis on teada, et rohelised RB projekti kardinaalselt ümber ei tee, niisama mokaotsast mullitavad ja nõustuvad loodusvarade raiskamisega?

3. Teostame uuringuid Tallinna ringraudtee ehituseks, et kaubarongide liiklus ja kaubajaamad Tallinnast välja viia ning parandada Tänassilma, Tallinna, Saue, Keila, Paldiski, Maardu ja teiste piirkondade elanike ühistranspordiühendusi. Selle tulemusel väheneb autode kasutusvajadus.

4. Taastame Haapsalu ja Pärnu raudteeühendused.

Kahjuks ei näe roheliste erakonna grupi postitusi, aga ei ole ka mujalt juhtunud kuulma praktiliselt kordagi, et nad oleks viimastel aastatel sel teemal sõna võtnud.

5. Teeme rahvusvahelist koostööd Tallinn-Helsingi raudteetunneli rajamiseks, mis annab meie majandusele, reisiliiklusele ja ühistranspordile uued arenguvõimalused.

Veel selgem viide keskkonnavaenulikule suhtumisele. Kusjuures majandusele oleva mõju kõrval, kui selline tunnel ka oleks, meeldiks rohelistele võimalikult tihe võõraste siiberdamine edasi-tagasi ehk maksimaalne migratsioon ja selle jaoks erinevad kaugühendused oleks väga sobivad. Ega eestlased ja eestlus?

6. Toetame eelkõige elektrirataste (ka kastirataste) ja elektriliste ühisõidukite soetamist. Selleks võimaldame toetusmeetmeid, mis tasandavad suuremaid soetuskulusid.

7. Viime kogu ühistranspordi taastuvatele energiaallikatele (elekter, biogaas, vesinik).

Ehk siis ei ole näiteks vahet, mitu rongipaari ööpäevas mingil lõigul sõidab, ikka kontaktvõrk? Kaugbussiliinid elektritotel?

8. Tallinn – Tartu, Tallinn – Pärnu ja teised maanteed saavad vastavalt liikluskoormusele möödasõidurajad või muutsuunaga rajad ja suunad eraldavad barjäärid kokkupõrgete vältimiseks. See ratsionaalne, õnnetusi vältiv 2+1 lahendus on ennast tõestanud Rootsis ja Soomes.

9. Toetame ratta-kiirteede rajamist, kus tagatud turvaline katkematu ratturite liikumine.

10. On aeg saada mereäärsest riigist mereriigiks. Toome Eesti laevaomanike laevad tagasi Eesti lipu alla. Selleks viime lõpule merendusalase seadusandluse ja määrustiku kaasajastamise merendusalase seadusandluse ja määrustiku kaasajastamise, et valitseks õigusselgus ja vastuoludest vaba õigusruum.

11. Võtame suunaks null liiklussurma. Tehnoloogia abil saab ennetada liiklusõnnetusi. Võtame ulatuslikumalt kasutusele elektroonilised liiklusmärgid, 80 km/h kiirusepiirangu mõnedel asulavälistel teedel, ökoduktid, tarad ja tehnilised lahendused loomadega kokkupõrgete vältimiseks.

12. Lubame maanteedel liikuda pikematel autorongidel, nagu Soomes ja Rootsis.

13. Lubame ametnike autode hangetel ainult hübriid- või elektriautod.

14. Anname päästjatele rohkem õigusi valesti pargitud autode eemaldamiseks ja käitlemiseks, kui need segavad nende tööd.

15. Kehtestame nõude, et ka taksos lapse sõidutamisel peab olema turvahäll või turvatool. Takso tellimisel peab saama valida vastava varustusega takso.

16. Kiirendame elektri- ja vesinikutaristu ehitamist KredEx-i toetusel.

17. Loome seadustikku, mis annab õiguse omavalitsustele määrata alasid (Low Emission Zone), kus tohib liikuda vaid teatud emissiooniklassi sõidukitega ning kehtestada tiheda liiklusega linnakeskustes nn ummikumaksu – tasulise sissesõidu tipptundidel.

18. Jätkame lamellrehvide populariseerimist.

19. Lõpetame Maanteeameti poolt parkimist korraldavatele ettevõtetele parkijate andmete väljastamine leppetrahvide määramiseks (eraparklad saavad piirata oma ala ja paigaldada tõkkepuud).

20. Arendame välja sõidujagamisteenuse hajaasustusega piirkondade jaoks.

21. Läheme liiklusrikkumiste karistamisel üle trahvipunktide süsteemile.

22. Ehitame välja põhimaanteedel korralike puhkeplatse, mida saavad kasutada nii kui kaugsõidu autojuhid kui ka teised soovijad. Platsidele varustus on järgmine – mitmekeelsed infotahvlid, korralik WC, jäätmete konteinerid (liigiti sorteerimiseks), mõned välitrenažöörid.


ROHELIST siin on, aga üsna vähe. Globaalsemas mõttes peetakse kaugemaid ühendusi olulisemaks kui kohalikke, ei sõnagi tasuta transpordiga jätkamisest jne. Kahjuks häält ei anna ja seda osaliselt ka äärmuslike lähenemiste tõttu mitmes teises valdkonnas. Kas te annaksite?

 
Muide, halb on see, et väga palju olulisi asju pole roheliste programmis üldse kajastatatud. Nt, puhas joogivesi koju, aga .... tänavale?


 
Endine depoohoone Telliskivi tänaval. Puutusin sellega vähe kokku, aga vahel siiski. See oli Eesti raudtee oma, me selle alla kuulusime vaid lühikest aega, T-Väike oli meie põhidepoo.


 
Kopli kaubapark. Arvasin, et depoo võiks olla siin, aga eks selle võimalus ja osalt ka mõttekus muutub aina pisemaks. Magus koht kinnisvaraarenduseks muidugi.


 
Pelgulinna mõnusad puitmajad.

 
Euroopa Komisjoni kõrgepalgaline esindus levitab kahtlast infot. Muidugi on sõjal oma mõju, aga loo esimene lõik pani kommenteerima. Ei tohi ju vabalt lasta sellistel möllata ja desinformatsiooni levitada, põhjuseid on ikkagi rohkem. Ja mida vastu sain?
 
 
 
Piisab sest ühest lõigust, et saada pilt demagoogist.
Kas Euroopa komisjon ei peaks jagama adekvaatset ja ausat infot? Rohepööre plaanitaval moel on maakera surm.

Meie eesmärk on siiski jagada faktidel põhinevat infot. Mõistame, et tõde on vahel keeruline ära tunda. Siin on teile abistav juhend, mis aitab eristada vääruudiseid tõest: https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/ATAG/2017/599386/EPRS_ATA(2017)599386_ET.pdf

tänan. Mõistus on piisavalt vahe! Ärgm unustagem, et isegi RB tuleb kahtlasest allikast, seega EK pole kindlasti usaldusväärne.
Muide, säästvam tänavavalgusys, millele kulutatud sadu miljoneid, ei ole säästev. Kulutatud loodusvarad terasele, kaablitele, betoonile jm tekitasid süsteemi, mis pole vajalik ja on ikkagi kordi kulukam, kui võinuks olla. Miks küll ei minda üle vähemalt 10x säästvamale variandile?

Kõik saab alguse mõtteviisist ja eesmärkidest. Me läheks hea meelega üle 10 korda säästvamale tehnoloogiale, kuid kõigepealt tuleb teha suuri investeeringuid teadusarendusse, mis looks sellise tehnoloogia, mis on 10 korda säästvam.
Ükski suur muutus ei toimu üleöö ja ilma takistusteta.

vale arusaam. Asi pole tehnoloogias, vaid üleminekul teisele lahendusele. Ja see on täna olemas. Isegi rakendatud.

Kas kõiki peetakse lameda maa tüüpideks, et sellist lapsikust aetakse? Isegi ei huvita, milliseid lahendusi võib olemas olla, kohe hakatakse "õpetama" kuidas vääruudiseid ära tunda. Samas, sest on abi ka, kohe sain aru, et see FB leht levitabki vääruudiseid, sest on ju Euroopa Komisjon ehk aferistide käepikendus!
 
1. Plaanitava rohepöörde õigeid vilju näeme tulevikus, praegused on vaid isegi mitte pungad, vaid talvised oksad!
2. Ja hinnatõusude põhjuseks ei ole ainult energiakandjate kõrged hinnad vaid eelkõige ammu üle võlli läinud EL-i liberaalsus - ülearused ettevõtted ja ületootmine, suuri kulutusi tekivad edasi-tagasi kaubaveod ning läbimõtlemata ja mittevajalikud hiigelprojektid. Nii et Vivian Loonela võib küll naeratus näol palka kasseerida, tegelikkuses on ta ise hinnatõusule kaasaaitaja.
 
Minu mainitud tänavavalgustuse puhul on kaks valikut:
1. Ülemisel pildil on näha ukse juures valgusti, konkreetselt küll majanumbri jaoks, aga just ukse juurde on valgustit vaja, sest siin on kõnnitee.
2. Alumisel pildil näeb suurt kolakat, mis tänu puudele sageli kõnniteed ei valgustagi. Ning sõidutee valgustamiseks puudub igasugune põhjus.

Siinsel Telliskivi tänava lõigul piisab enamuse majade puhul kahest valgustist, üks ukse, teine maja nurgal värava juures. Ei mingeid suuri poste ja suure elektrikuluga lampe (isegi LED puhul), ei mingeid kalleid juhtsüsteeme ega hooldust. Kõnniteedel olevaid valgusteid (kui majad kaugemal) on kahtlemata ka osaliselt linnas vaja, aga nende materjalimaht ja kõik muu on ka kordi väiksem, lisaks ülekäigud jms. Need aga kogu mahu mõistes oleks vaid alla 10% tänasest mahust ja tarbimisest, majadel olevad koos hämaruseanduriga aga ei maksa sisuliselt üldse midagi.


 
Ime et veel mõni väikepood püsib! Aeg oleks aga hakata tegutsema suunas, kus need taas tekiks.






 
Mööblimaja ees kliendile üsna ohtlik!

 
Aga pensionäri värk. Käisin tugitoole vaatamas, kuigi siin ülatavalt väike valik. Sellised vanamoodsad on aga ägedad!



 
Või peaks kiiktoolile mõtlema? Krt, ma ei kannata ju kiikumist...




 
A1000 sai ka läbi käidud ja üht-teist ostetud. Rannaküla üle pooleteise korra soodsam kui Selveris!








 
Sombune. Isegi fotokas ei taha seda, mis sest, et tegelikult omamoodi mõnus ja must-valge näitsik vaid käimas...
 
 
Aga alati on keegi, kes täiega naudib. Eriti kui on lubatud minna täiega läbi lompide!

 
HM, Põhjala Delis need müügil. Pole proovinud kuidas need gaseeritud veega ehk limonaadina oleks?
 

 Aga nüüd lugema, sest ka lühikesest jalutuskäigust väsimus sees. Ei teagi millest see. Kalamaja Raamatukogu müüb mahakantud raamatuid, loen läbi ja lähevad reisiraamatukokku. Kas Elroni ootesaali või Vorstiabi ukse taha.

 
 
Vana-Kalamaja tänaval jätkuvad tööd ja tore, et on ka autodele läbipääs mingil moel tagatud.






 
Midagi arheoloogiliselt väärtuslikku leiti?

 

 
Mina aga sain omale ühe leiu. Tähtis on see, et see on kodu lähedalt. Mis ajastust, ei tea....

 
Krt, pole vererõhk veel nii madal olnud! 83/53. Ei ole see hea näitaja!
 


 
Värve ja maitseid turult.



 
Tühisõite maksame ikka veel kinni.






Aga nüüd on käes ka jaanuari viimane päev. Hommikul tööle minna saab juba poolvalges ja päeval poetas ka killukese päikestki!

Ilusat veebruari!


 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar