Blogiarhiiv

pühapäev, 17. aprill 2022

Zimbawes on ka rohkem Euroopat kui Sillamäel.

 

 
Kaadrid Viasat Exploreri kanali saatesarjast "Võimsatel jõgedel".
 
Kel tahtmist teada saada rohkemat, mida tähendab see Euroopa, tasub vaadata M-Klubi. Seal tõepoolest justkui nähti paljutki ette. Võtke ette esimesest seeriast alates, jälgige nüansse ja ärge laske ühtegi teksti kõrvust mööda. Pärlid! Muidugi, see Maahärra ütlus võib mitteteadjaid naerma ajada, aga vahel tekib mulje, et Parts ei käinud Utah osariigis vaid Zimbabwes. Miks muidu Isamaa erakond nüüd räägib sama juttu, mida räägiti Zimbabwes kohalikele? Muidugi, tuumajaama toetajaid on meil Eestis rohkemgi, ka teistes erakondades, aga jutt on laias laastus sama. Ja tegelikult mitte ainult tuumajaama vaid kõikide mõttetute hiigelprojektide puhul, tselluloositehasest hiigeltuuleparkideni.
Sillamäelased aga ärgu tundku ennast puudutatuna.
 
 
Et tänaseks vist on see kuulus hiinlaste laboritõbi mindki tabanud, on vaba aega veelgi rohkem ja ausalt öeldes ega suurt peale lamamise selle puhul teha pole. Vaadata telekat. See paneb aga mõtisklema laiemalt kui ehk mingi saade ise ongi. Eriti kui terve elu oled püüdnud koguda olulisi teadmisi, vaadanud, kuis aastakümnetega asjad muutuvad ja sageli üldse mitte paremuse poole.

See saatesari üpris huvitav ja õnneks ka ei venitata nii nagu enamikes, puhtalt kommertslikes sarjades, kus tegevus areneb veel aeglasemalt kui seebikates. Aga sarnasus Zimbabwe ja üldiselt Aafrika ning Eesti vahel on hämmastav. Meil ei taha paljud siiani mõista ei protsesse, põhjuseid ega tagajärgi. Zambezi jõgi pole ju mitte midagi teistsugust võrreldes meie Emajõegagi, vaid maht on erinev. Kõige olulise mõju on aga üks - looduse elurikkus! Elanikud jagunevad nii siin kui seal laias laastus kaheks - ühed, kes hävitavad, teised, kes püüavad päästa. Isegi vabatahtlikud jõevalvurid on seal olemas nagu meilgi ja odadega (püssidega) salakütid.
Kliimapaguluski on puhtalt ärihiidude hävitajaliku tegevuse tagajärg ja seda ihkavad paljud poliitikud meilgi. Eks nii rumalusest kui ahnusest. Hiidude jaoks on Eesti sama, mis Aafrika - toorainebaas! Neile seal väideti, et "elektrit on vaja"! Meil väidetakse täpselt sama, et põhjendada tuumajaama vajalikkust. Enne seda ja täna aga soovitatakse paljudel kasutada kütteks elektrit, räägitakse elektrist transpordis jm kui rohelisest mõtteviisist, hiilides aga kõrvale küsimustest nagu " kas mõne rongi jaoks päevas on kuidagigi roheline püsti panna kontaktvõrk või miks uuendatakse midagi vaid näilise, kosmeetilise ja sisuliselt olematu säästu näitamiseks" vm.
 


 
Saatest saab teada, et veetaseme langus ei anna olemasolevale elektrijaamale piisavalt vett elektri tootmiseks. Kui esimesele jaamale ei anna, siis teisele küll? Lastakse üks päev nädalas eelmisest suurem kogus vett allavoolu või? Elektrit seal paljudel inimestele tõepoolest pole, pole üldse! Kuid kui kuskil ilmub keegi, kes tahab ehitada nii suurt ehitist, on taga hoopis maavarad või miski muu. Või sellised riigijuhid nagu diktaator Mugabe. Või sellised, kes tehaks nende arvates vihakõneks tituleeruva karistatavaks panna. Kuigi sealaudast tulnu võib ju meil täna mida iganes suust välja ajada, ei mingit hukkamõistu! Ja see tähendab, et sellised "sallijad" ei pidurdu, soovitades taas kellelgi suhtlusmeedias "ekre jä(ä)tist limpsida"... Aga see selleks. Valetamine ja solvamine on ju normaalsus?

Aga ikka leidub neid, kes arvavad, et tuumajaamad, hiigeltuulepargid meie meredes jm tehakse kohalike huvides. Kui tehtaks, võiks osaliselt tuulepargi tekkimist isegi toetada. Nagu ka vähesel, väga vähesel määral, kaevandada fosforiiti enda põldude jaosks, eriti arvestades, et Ukraina sõda muutis maailma täielikult. Isegi ehk muldmetalle, millest tulu jääks siia, meile. Kõike mõistlikkuse piires. Küll aga on kõige naiivsemad need, kes väidavad, "et on vaja" ja "et see muudab asjad kohaliku jaoks paremaks", suutmata kuidagigi sisuliselt ka seda selgitada. Vaja on meil paljutki, tervishoiusüsteemist ajaloo säilitamiseni, aga kõik saab alguse säästmisest ning oskusest rajada ühe asja asemel mingi summa eest hoopis mitu asja.

Me võime PISA testides olla esirinnas, aga lugedes nende poliitikute keerutavaid tühje sõnakõlkse, tundub, et teadmisi on neil veel vähem kui Aafrika põliselanikel. Vastata ei suudeta kõige lihtsamatelegi küsimustele. Isegi keskkonnaminister ei tea vist keskkonnast suurt midagi! Muidugi on ka tavainimeste hulgas palju lühinägelikkust, nii nagu Aafrikas, nii ka siin "tühjendatakse" ise oma tuleviku söögilauda. Ja siin seda ajal, kui tegelikult söögilaud on rikkalik ning suur osa saagist läheb ärikate kauka huvides kuhugi, kuhu minema ei peaks.

Tekst nende kahe pildi juures on aga küllap paljudele tuttav.

 
Meil on kurbnaljakas kuulata "kalakuningaid" ja/või nende lobistide juttu kalapüügipiirangute puhul selles, kuidas hommepäev "kalakuninga" pere nälga sureb. Või ka needsamad üksiküritajatest  röövpüüdjad, kelle mõistus ei võta ülepüügist lähtuvaid ohtusid. On see ainult ahnusest? Või siiski eelkõige rumalusest? Olen korduvalt kuulnud ütlusi, et "mis meie siin saame muuta, vaata ikka Hiinas või Aafrikas või Ameerikas...".  Loomulikult, globaalses mõõtmes ei saa nii lihtsalt ja kohe kindlasti. Väikeses Eestis on seda aga teha ülimalt lihtne ja see mõjutaks juba ka lähimat kultuuriruumi. Peaasi, et sirgeselgselt suudetaks öelda EI ärakasutajatele!

 
Huvitav oli näha muidugi kaadreid sellest, kuidas püütakse looduslikult ja näed, isegi nemad pole seal välja surnud! Küll aga on ohuks mõttetute HEJ ehitus samasuguste "argumentide" põhjal. Mis muuhulgas üks põhjustest, miks me peame kartma kliimapagulasi, sest elukeskkond rikutakse. See ongi üks suurimaid muresid, kus tuleb olla üpriski karm, mitte lubada oma koju üleliia võõraid. Vaid pururumalad saavad öleda alati ja kõigi puhul, et las tulevad, et neil on inimõigused, et see tähendabki majandusedu ja muud sellist soga.



 
On ka teisi üksikuid sarju, mida põnev vaadata. Muide, ka vana ajaloo sarjadest on paljutki õppida ning maailma võivad muuta hullul moel väga erinevad sündmused, olgu siis sitsiilia supervulkaan vm. Aga see juba teine teema.
 
Ohud lähtuvad meie jaoks aga muustki. Meie pseudorohelised püüavad kanepi tarvitamist legaliseerida ja ravikanepi jutt on siinkohal vaid demagoogia. Vaadata tasub muidki saateid ja iseenesest on põnevad need lennujaamadegi turvakontrolli sarjad. Aga mis selgub? Vahele jääb Albaania perekond, kes võltsitud Sloveenia passidega üritab "Euroopasse" jõuda. Sealt on lahkunud 35% elanikest, sest riik ei suuda käituda riigina ega hoida oma maal inimsõbralikku elukeskkonda. Muide, Albaania seegi riik, kus sinnasattunud rändel haned alla kõmmutatakse. Aga kui nii paljud lahkuvad kodust ja asemele tulevad võõrad, teiste kommetega, siis kui kaua see on üldse kodu? Meilgi pidevalt kuulda, et vaja tööjõudu ja majandust edendavat kõige paremini odava palgaga leppivad võõrad ning ka eestlaste lahkumist peetaksegi normaalseks. On see ikka normaalne mõtlemine? Kodu on ja jääb tugevaks ikka siis, kui lähedased on koos ja hoiavad kokku.

Või vahele jäävad narkomuulad. Põhjuseid seinast seina, miks veetakse, küll töötuks jäämine, küll muud. Vahel tekib päris jube tunne, eriti kui hakkad mõtlema, et  see muul omaenda lollusest võib saada kuni 20 aastat vanglat, suurdiilereid aga hoitakse nagu s... pilpa peal, sest "pole tõendeid". Rohkem kuule ehk mingitel juhtudel halastamatust ja probleemi on võimalik vähendada! Kui paljude inimeste elud nii ära rikutakse ja jutt pole vaid muuladest aga ka nende lähedastest. Võitlus narkokaubanduse vastu on siiani vaid näiline.

Meil? Sõjapõgenikke tulnud juba palju, aga hea on tõdeda, et Eesti on pea enim toetanud Ukrainat, enam kui suured Saksamaa, Prantsusmaa jt. Kui küsida aga vahkvihas inimõiguslastelt, kas töötus kasvatab prostitutsiooni või mitte, siis ei tule sealt jah või ei vastust. Häma, võltshumaansus jm on vastuseks ja just seepärast, et tegu on võltside õiguslastega. Pole siis ime, kui Mart Helme räigelt (muidu ju ühiskonda ei raputa) väljaöeldu pani "humanistid" keema. Sõjapõgenikud on muidugi hoopis teine asi, aga ka siin tuleb mõelda tagajärgedele. Me pidanuks ammu riigipangas koguma reserve, ükskõik mille ootamatu jaoks. Mitte raiskama sadu miljoneid mõttetutele ja mittevajalikele asjadele, olgu selleks RB, tuumajaam, üleni uued 4-realised viaduktidega jms. Aga me ei suuda, ei oska, ei taha! Sest "teised teevad ka nii". Oma inimesest ja tema kodust tähtsamad on suurettevõtja, kes "vajab" elektrit, orje ja toorainet. Ületootmise ja oma villade-jahtide jaoks. Ning meil upitataksegi etteotsa neid, kes sellele kaasa aitavad!

Või vaadates midagi teise nurga alt nagu saadet "Eestlaste uskumatu elu Soomes", mida näitab Kanal 2. Klikisaade, mis ei proovigi uurida tegelikke põhjuseid. Küll saab aimu, et legend eestlastest ülemustest Soomes polegi nii legend või et sageli peavad eestlased tegema seal kõige s... tööd. Aga ka see tähendab siiski normaalset palka. Meil soodustatakse aga põllumajanduses orjapalkasid ja tööjõudu ning ei tehtagi välja sellest, et parem palk ja töötingimused ei tõstaks oluliselt toodete hindu. Mis sest, et püütakse väita vastupidist.
Rõõmustav oli siiski see, et see saade oli suhteliselt positiivsete nootidega ja enamus inimesi kuidagi rõõmustava olemisega.
 
Paljud ütlevad, et telekast pole midagi vaadata. Tõsi ta osaliselt on, sest suur osa om aferistide propaganda minu enda rahaga, osa kommertslik saast, aga on ka midagi, mille jaoks televisioon ongi loodu. On vähe seriaale, mis mulle meeldivad, sest actionist ja lamedatest naljadest enim pakuvad huvi harivad või põnevad lood. Pean sillmas põnevust, kus üle võlli ei minda. Osaliselt olen vaadanud ka "Foyle`i sõda". Pole minu edetabeli tipus (aga ei häiri ses filmis isegi sarimõrvar, kes üliosavasti oma osa mängis teises seriaalis ja oli äärmiselt ebasümpaatne), aga kirjutan seepärast, et kuigi tegu filmiga, siis juba 1945 oli sõda ka progressi ja kasumi vahel. Ainult ma ei suuda oodata, millal lahendus saabub kui põnevus pikaks venib - alati tahaks, et HEA võidaks kiiremini. Ja nii on ka elus.

Kirjutan siin küll jupikaupa, aga eks vahepeal ka tekib uusi mõtteid. Ja ega pea paar päeva polegi arvutis olnud, labori katsehiirena olen pigem vegeteerinud pool tundi teleka ees, pool unes. Õnneks peale selle uimasuse ja palaviku pole siiani midagi olnud. (Ja nüüdseks (P õhtu) ka test tehtud - negatiivne. Mitte et ma poleks positiivne!)
 
Ja ennäe, värske "Osoon" tuli nagu tellitult sellesama teemaga lagedale! Looduskaitsealad versus paekarjäärid. Jõelähtme elanik Tiia ütles kenasti - las riik ütleb kui palju on paekivi vaja ja Tallinna ümbruse vallad saavad kokkuleppele. Küsimus ongi ju jälle selles kui palju ON VAJA! Enne kui sellele lihtsale küsimusele vastus leida, mainin teist lahendust, sest võimalik on sisse vedada ka graniitkillustikku. Tõsi, see 2x kallim, aga .... teemegi näiteks asju 2x vähem?  4-realiste puhul ainult 2 uut rada? Viadukte 2x vähem? Ehitame hooneid 2x vähem?
Teine proua ütles sea, et "kogus maailmas on seesama mure". Ehk siis, teeme "nii nagu teised"? Jälle omal mõistust ei jagu? Tundub, et mitte, sest seesama proua mainis, et keegi ei taha kaevandusi, aga kõik tahavad häid ja siledaid teid. Tahavad ikka või? ON VAJA ikka või? Miks paljude inimeste loogika ei võta lihtsamaid lahendusi, et saab ka vähem?
Tegelikult olengi juba vastanud, kui palju ON VAJA. Nii palju, et me ei läheks liiale oma ahnitsemisega.

Või jätkame samas vaimus nagu Aafrikas päriselanikele öeldakse: "teil saab olema parem"? Kuidas parem?
 
*************************************

Olete ehk tähele pannud, et peale aastat 2012 on siin olnud vaikus ja 2021 on järsult kasvanud postituste arv?
Teatud asjaolude kokkulangemise tõttu otsustasin siia üle tuua nii blogi 2. ja 3. osa kui ka Eestimaa Looduse Blogi postitused. Segadust see tekitab, aga paremaks orienteerumiseks on kaks võimalust.
a). Okt 2021 - märts 2022 on IGA KUU VIIMASEKS POSTITUSEKS lingid, postituste pealkirjadena. Leides sobiva, piisab sellele klikkamisest ja jõuate otse postituseni.
b) Arvutiversioonis on paremal pool SILDID, mis tähistavad peamisi seonduvaid teemasid, kohanimesid, erakondi vm. Nende kaudu leiab kõik põhilised postitused, kerides iga lehe lõpuni ja klikates "vanemad postitused".

Muidugi on ka otsingumootor, mis võib vahel aidata.
Tänan Teid!
 
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar