teisipäev, 15. veebruar 2011

MÕTISKLUSED.................

Külm õues mõista andis
et kraadid mitmekümne kandis
käisin õhukesel jääl
päike jälgi jättis näol.

Silmad päiksesoojuse ootel sulen
hinges igatsus et kevad tuleks
lumi kaob, soojus hinge pääseb
päikseloojang väreleb läänes.

Hing ootab
midagi tasast ja saladuslikku loodab
kevade vaol suvi ja sügis
aga ei aega ma edasi nügi.

Päiksepaiste paitust ihkan
tuima kaalutletust vihkan
tunne kuis päikse silmi vaatan
kas vastu siis vaatab väike saatan.

Talveöös kuu kuis vaatas hetke
nagu ette võtnuks pikapika retke
oli see õhupall või kullane kuu
unustada võisin kõik muu...

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Just praegu vaatasin Eesti Kõvasid Poisse Ringvaates.
Paar päeva tagasi lugesin pikka intervjuud Andres Maimikuga Õhtulehes (12.märts. 2011). Kripeldama jäi. Poleks ehk rohkem mõtisklenudki kui mitte tänane Ringvaade...

Õhtulehes vasta Maimik küsimusele, millist filmi ta ei näitaks oma tütrele enne 14-aastaseks saamist. Macbeth. Milliseid filme teised inimesed võiksid mitte näidata oma lastele? Küsiks mina. Ja vastaks: Kõvade Poiste Trio (Maimik, Saan, Tolk) tehtud filme. Alates Mahtra teemast kuni Kormoranideni välja. Jah, ma pole seda näinud. Piisas klippidest. Ja intervjuust.
Esto TV kohta vastus: " ...Nojaa, aga lõpptulemus oli ju naljakas!"
Maimik mainib hirmu füüsilise vägivalla ees. Kas vaimse vägivalla, elik selliste saastafilmide näitamine, pole hullem? Provotserida meeldib? "...Ei no materjali saab ägedat, aga kui sellega kaasnevad füüsilised vigastused, siis see ei ole enam nii tore." Ehk on vägivalda väheks jäänud? Polnud Tolki jaoks vihmaveeloik piisavalt porine?
Ka ei taha ta mainida üht eralulist olukorda, ,mille pärast ühe põrutuskindla (!) telefoni puruks viskas. Kõva Poiss ju!? Aga nõmedustega teiste eraelust filme teha?
Kunstilised argumendid... Iga saast, mis laiemale vaatajaskonnale ette visatakse, pole veel kunst!

Mine perse! Või persse! Ütles Maimik (härra tiitlit ta nime ette ju panna ei sobi) Ringvaate lõpus! Kunstiinimene...

Õnneks on läbi aegade Eestis asjalikke filmitegijaid vägagi palju olnud.

17. märts.

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

4 kommentaari:

  1. Külmade ilmade hinguses tahtsin veid mõtiskleda. Samal ajal kui Padaorus vähe lund ja poliitikud pirukanäljas ja bussid-rongid liiguvad ja matkale minekuks tööst rampväsinud...
    Hoopis välja kappas algeline luulehobu või miskit sarnast. Aga miks mitte? Meil pole ju keelatud omi mõtteid väljendada ükskõik mis vormis!? Kuigi M-Klubis defineeriti pealtkuulamist õigusriigis: Meil kõigil on õigus pealt kuulata ja olla pealt kuulatud...
    Nii et mõtete vaba väljaütlemine oleks justkui vabadus...
    Kuid peab kartma vaenlasi, kollast ajalehte, pealtkuulamisaparaate, "sõpru"... Puudelgi on kõrvad...
    tegelikult igatseks Najesteedi kombel minna puu juurde, toetada end puu vastu ja energiat ammutada. Kartmata et puu pahandaks! Sest puu tunneb ära, kuis ta juures vaenlane. Sõpra aga ta hoiab!
    Võtaks või puhkuse ja sõidaks metsa ära. Hing kisub, kuid ei saa teha, sest teisedki väsinud ja paljud haiged. Võiks ju öelda kõva häälega, mis see minu asi? Aga nii ei luba loomake nimega südametunnistus...
    Mul mõlemad olemas, nii süda kui tunnistus, ütles vist kunagi Jorh Aadniel. Aga kuis matkale ihkab hing. Sattusin just hiljuti Ilumetsa inimeste poolt tehtud koduleheküljele ja plaanidele kaitsmaks oma kodupeatust. Mida võimalik et pahad eluvõõrad onud ja tädid ei pea vajalikuks. Tallinnast muidugi on võõras mingi kosmosest tulnud asjakese auk. Või päikseloojangu majake. Aga inimeste tahtmine midagi PAREMAKS teha on austustvääriv.
    Miski kisub aga mõtisklema. Kevadeigatsus? Ju vist! Vahel vaatad möödalibisevat inimmassi ja tahaks näha sealhulgas inimest. See nagu kaduv liik! Ei julgeta isegi märgata teist inimest. Külmal ajal peaks aga justkui eriti kokku hoidma?
    Või külmus nüüd inimloomuse põhiomadus? Tuleks vaid kevad ja soojendaks lahti külmuse hinges!
    Päike küll veel madalal kuid soojendab hingi neil kes seda mõistavad...

    VastaKustuta
  2. Üks asi eesti puhtas loodusest tekitas järsku kripelduse. Meie armsad telekanalid (kommerts) unustavad looduse. Kord oli kanal 2-s saade kus Kris ja lihtsalt Maria istusid jõekaldal. Ja seal oli killuke FRED JÜSSIST! Tõsiseim fenomen loodusmaastikul! Kas peale seda on kanal2 rääkinud räännakutest loodusmaastikul, kust kõik oleme pärit? Ei räägiti sellest, et matsidele pole vaja tasuta kanal11. Kuigi see hullem jama kui emakanal.
    Fred käib ikka looduses kuid krisid-mariad naudivad vist vaid raha maagilist mõju? Ja ameerikalikku saasta oma (endisel?) kanalil? Millal me pöördume tagasi oma juurte juurde? Või juured vaid ameerikas?
    ETV-s Osoon ja muud ilusat. TV3 oli ka Tasakaal.
    Kanal 2 vaid saastaga hinge matab...
    Eks seegi üks põhjuseid kui kaitsealade loomisele vastanduvad ärivaist a la Aare Tamme ja Tuhala karstiala lõhkujad.
    Olin paar aastat tagasi Alam-Pedjal, jõudsin ühte vaatetorni ja tundsin müstikat! Kusjuures kui rahaahnus ajas suhkruvatti mmüüma, leidus inimesi kes lõid ühenduse kotkaste kaitseks! Ja Alam-Pedjal näeb vaeva loodusemees Urmas Sellis! Ning rabade ja maastike kohal hõljub Einar Tammuri vaim!
    Inimesed, leidke võimalus ja minge Alam-Pedjale kas kevadiste tulvavete aegu, mis tänavu üks võimsamaid, sest Suur Sula tuleb, või siis kui hing kutsub!
    Ja olgu meiega Fred! Me pole ristiusku, mis meile võõras ega kaugeltki Mubarak. Leidke oma puu ja lill ja kivi ja ojake! Siis leiate ka südamerahu...

    VastaKustuta
  3. Süda Kareva ja Pushkini radadel
    ei lasku ma madalel
    luules hing täis õrnust
    ei karda vist isegi kõrgust.

    Õrnus elus meid vaid toidab
    vaid ju päikesetõus südant hoiab
    Kõlab hääl Maria Leelt
    tulevalgel istuks ahjuleel.

    Lõkketule soojus ja kuumus
    on ainuke mu mullapinna huumus
    tärkab tunne mis hoomab
    et olen elus ja eluteel rooman...

    VastaKustuta
  4. KÜLMAS ÖÖS VÄRELEB KUUVALGUS
    MA KÕNNIN HINGESKI KÜLMUS
    ELUS PALJUTKI MÕJUTAB JULMUS
    IGA HETK OLLA VÕIB UUS ELU ALGUS.

    KAS KUUVALGEL SEDA IGATSEB HING
    VÕI MEELDIVAM ASTUMISEL KÕLAV LUMEKRUDIN
    KÜLMAST KANGESTUNUD SÕRMI MUDIN
    KUU ÜMBER VAID HELENDAV RING.

    TEA KUU, SULLEGI PÄIKE ON SÕBER
    PÄEV TULEB, TAAS ÄRKAN MA ÜLES
    HOIAN MÕTTES TEID MÕLEMAID SÜLES
    PÄIKSE, KUU JA MINUGI TEE ON IKKA KUMER.

    * * *

    Õues tõesti külm, aga tähtede sära kurvaks teeb, kuid võrratu võlu selles ja üüratu ilu. Kahju, et pole onud võimalust olnud näha neil päevil virmalisi! Päevil!? Naljakas,öösel muidugi! Kuigi meil need tihti nõrgavõitu, siis elamus ikkagi võrratu! Nagu ka kuskil valvsalt külma kannatava koera haukumine. Seegi ütleb, et sõbrad meil olemas, keda usaldada saab!?

    VastaKustuta