Blogiarhiiv

teisipäev, 25. september 2012

Tasuta krundid saartel.

Kas just suvila, aga kui saaks tasuta krundi...

http://www.maaleht.ee/news/uudised/eestiuudised/hinnatous-sunnib-inimesi-saartelt-lahkuma.d?id=65014236

Bravo

25.09.2012 13:05
******************** Väga kurb. 20% on juba läinud. Varsti võivad saared tühjeneda täiesti. Kui on niisugune drastiline situatsioon, siis peab ka tegema midagi väga drastilist -- näiteks, kuulutada välja Rootsi, Soome ja Saksamaa lehtedes et jagatakse välja tasuta suvila krunte. Tasuta. Tule, ehita, investeeri raha, siis tekkib ka infrastruktuur nagu iseenesest, ainult on vaja midagi meelitamiseks. Raha Eestisse keegi ei hakka investeerima praegustes tingimustes. Aga tasuta head krundid ? See võiks minna. Saared hakkaksid elama, sealt edasi ka kogu Eesti ehk saaks kuidagi elavamaks, sest praegune olemine on liiga depressiivne. Niisugust otsust on raske vastu võtta, arusaadav. Alternatiiv ? Saared tühjenevad progresseeruva kiirusega. Kas see on parem ? 
 

to Bravo,

25.09.2012 14:13
Saaremaal on kruntide ja kinnisvara hinnad ülikõrged. Vaatasin just eile kinnisvaraportaale, paljud kesise siseviimistlusega palkmajad on samas hinnas Tallinna vanalinnaga j a mõned annavad vist isegi Pariisile silmad ette. Tasuta kruntide jagamine ei muuda olukorda. Mu lapselaps on kaks kuud olnud Berliinis ja vaatan muuhulgas ka sealset ilmateadet. Fakt, et Eestimaa kõige suurem häda on äärmiselt vilets kliima. See napilt paar kuud kesksuvist aega ei kompenseeri vihma, külma ja lörtsi ülejäänud 10 kuul. Kes siin on elanud lapsepõlvest alates või tuleb siia veel külmema kliimaga Põhjalast, need kohanevad. Teised mitte, ammugi ei hakka nad siia puhkamiseks investeerima.

***

25.09.2012 14:20
Kurb teema! Ja kas tõesti ALLES NÜÜD jõuti sellisele järeldusele???? Saare elanikud on ju koguaeg sellest rääkinud, keegi ei ole vaevunud neid kuulama... Nüüd kui tagajärjed juba nö pöördumatud ja suht katasrtoofi lähedal, siis ALLES NÜÜD hakatakse tegutsema! Tüüpiline EESTI! Saartel ongi alles vaid vanad inimesed kes ei taha/ei saa oma kodu jätta või tööealised kelle elukäik alko saatel möödub. Normaalseid tööinimesi seal igal aastal vähem ja vähem ja vähem....Enamus noori sealt sõna otseses mõttes minema kihutatud, pole tööd pole võimalik elada...Tahad teenida ja elada, koli ära...hea kui mandile, aga veel parem kui üldse Eestist ära kaugele!!!
Meil ju vaid ÜKS LINN siin Eestis mille ümber KOGU meie poliitika KOGU meie seadusandlus, KOGU meie koorekiht, KOGU meie ärimajandus jpm toimib.. Kõik muu on siin maal unustatud, muid piirkondi, väikelinnu, ei tunnistata, ei peeta oluliseks, ei peeta vaeva vääriliseks.... Kurb ja julm, aga sellegi poolest tänapäeva Eestis paraku tõsi :( Ja jah, olen üks neist minema kihtutatud tööealistest noortest kes tööpuuduse tõttu saarest ära pidi kolima. Ja seda üldsegi mitte kerge südamega. Need kes arvavad, et meie, saare inimesed, end siin Tallinnas või mujal kodust kaugel eemal hästi tunneme, need eksivad, NEED EKSIVAD RÄNGALT!! Jah olen nö oma pisikese pesa pununud siia Tallinna, aga süda, hing ja soov on ikka saares...soov kord seal uuesti elada inimväärset elu, tööd tehes, lapsi kasvatades, elu nautides... Kas see kunagi õnnestub? Ei tea! Kui asjad siin riigis nii edasi liiguvad ja selles suunas nagu praegu, siis paraku jääbki see vaid helesiniseks unistuseks :( 
 
Mulle on öeldud, et vahel mu ettepanekud ajast ees. Kui teaks vaid kui palju!? Mõnest võetakse õppust mõne aasta pärast, mõni jääbki maa ja taeva vahele kõlkuma...
Samas, mind ega sind sinna ei oodata. Peaasi kui tuleks AINULT välismaalased!? Äkki on sealsete inimeste tõrjuvus üks põhjus, miks ei tulda ja/või ära minnakse? Puudub toetav tunne? Seda võib karta, kuigi tahaks loota, et nii see ei ole. Kuigi sõna võtavad paljud, ka Saarte Kogu, siis ettepanekutesse tõsist suhtumist sealt küll oodata ei ole. Ükskõik mille tunnistamisele "mittesobivaks" peaks eelnema ikkagi arutelud, uuringud, vaidlemised. Selle asemel, ollakse valmis millegi toetuseks sõna võtma vaid siis, kui kohalikule sobib vaid "väline pilt" tema mõttemaailma järgi. Nii võidki tabada end mõttelt, et planeerimise ja proovimise asemel lihtsam kõik, mida vaja teha, pikalt saata. Ja siis protesteerida, protesteerida... Oled sellega saavutanud, et inimesed jäävad ja tulevad?
*********************** Vaatasin ühes arvutis kirjutisi ja nüüd imelikult kujundus. Ei tea kas kellegi "heaks" käsi mängus?

2 kommentaari:

  1. Ei olegi tihti ajast ees, sest Sinu ettepanekute järgi loodud lahendused on Euroopas sageli juba kasutusel. Ainul meie kõvapäisetele 'juhtidele' jõuavad kohale ainult autokesksed lahendused.
    Muide, ka Leonardo da Vinci oli ajast ees...
    Veiko.

    VastaKustuta
  2. Tänud, Veiko!

    Ega tegelikult on nendest asjadest ennegi kirjutatud-räägitud ja targemate poolt. Küsimus ongi pigem otsustajate aegluses, sellega täiesti nõus.

    VastaKustuta