Blogiarhiiv

neljapäev, 4. juuli 2024

Vana-Kalamaja lilled, puud ja aknad.

 

 
Kõõlusin akna peal ja õhu värv oli kahtlane, et kisub nagu vihmale! Aga läksin jalutama, seda enam, et pole ammu Vana-Kalamaja tänaval patseerinud ja roheluse "keskstaadiumis" see tänav tegelikult nägemata. Ja tibitaski muide paaril korral! Aga ilus!
Kusjuures püüan alati tajuda enne pildistamist seda "raami" mida märkan või märgata tahan. Ning ära sa ütle, vähemalt ise tunnen, et üsna täpselt nii pildid välja kukuvadki , kuigi mõned muidugi ei ole tulemusena need, mida tundsin. Õnneks vähemus. Ja olen ise rahul täna. Ja visuaalselt on tänav ikkagi rohelisem kui võiks tänase Tallinna taseme juures loota. Või siis värskelt "eilse" taseme tagajärgedena.
 
 
Õhtu aga vaiksemapoolne, hirmpalju rahvamasse liikumas pole. Kusjuures pole ka autosid eriti palju. Autoomanikud maha rahunenud ja mahuvad ära küll või tegelikkuses ei sõidetagi nii palju kui varasema "kisma" tagajärjel mulje jäi?





 
Äkki sellised "karbid" võikski olla Kalamaja tänavavalgustuse üks stiil? Kuna enamus maju ju ikkagi uste poolest selliste varikatuste stiiliga, siis on metallraamistusega valgusti nagu rusikas silmaauku? Olgu siis puhast kantvärk või ka paenutatud kujundusega?

 
Need kastid aga, mis Tallinna linnavalitsuse jaoks hirmpopulaarsed, on ja nagu ei ole kah! Tõsi, ma pole pikalt üheski sellises pikalt istunud ja seega ei oska öelda, kuidas see tunnetus on - kas tunned enda ümber loodust?


 
Selle pildi puhul ma ei tajunudki, et nii tugev "dzhungli" tunne ühest küljest tekib.




 
Hm, esimene pilt tundus uduseks jäävat, tegi teise veel, aga.... siiski ei kustuta. Sest need "mustrid" sel pildil mulle meeldivad.







 
Püüan vahel ka neist mustmajadest mingigi nurga all veidigi ilu sisaldavaid pilte saada, ei õnnestu mitte kunagi. Eks peab edasi püüdma. Või loobuma. Õnneks on kolemaju sel tänaval ikka väga minimaalselt.



 
Kas seda maja kunagi renoveerima ka hakatakse? Mingi variant ju peaks olema natukenegi miljöösse sobitada?
 




 
Taamal oleva maja aknad jätavad siin natuke mulje kahest silmast heledas näos. Abstraktselt muidugi.















 
Mõni pilt ikkagi ei tule kuidagi sellisena välja nagu tahaks.
 





 
Ka see ega teine maja pole muidugi 100% Kalamaja stiil, aga vähemalt omapärased ja detailirohked. Seega üsna ilusad. Ja kindlasti pilkutõmbavad.




 
Ma ei tea miks, aga alati tekib tunne, et oranzh aknaraamistus jm detailid võiks selle maja "päästa".




 
Selle maja remonti ootan küll huviga. Mis juhtuks, kui kaetaks puitlaudisega? Või muinsuskaitse ei luba?


 
Siinset pilti on aga alati põnev püüda teistmoodi tabada.









Igal juhul hea tänav jalutamiseks. Siiani on proovimata küll õhtul üks kohvijoomine teha. Mingist kohast ju ikka saaks seda osta!
 

 

 

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar