Blogiarhiiv

teisipäev, 9. juuli 2024

Mis mõtted tekkisid Looduseuurijate Päevale sõites.

 

 

 
Kõik saab alguse linnast? Ei, loodusest! Aga sõit sai alguse küll linnast ja kui esmalt oli mõte minna ühistranspordiga Viitnale, kus oleks siis bussile saanud, osutus see üsna keeruliseks. Aga alati on häid inimesi, kes ka sinnasamma sõidavad ja nii saab hoopis auto peale! Ühistranspordi postituse oleks pidanud küll siis eraldi ja SUURE tegema, sest mitmed ümberistumised ja ootamised tähendanuks ju palju pilte ja juttu. Ajakulu kah, aga niisama kulgedes aeg "ei peatu" ja miski muu ei peatu, lihtsalt näinuks taas seda kulgemist "seestpoolt".
Looduseuurijate Seltsi Päevad 2024. Lahemaal, Ojaäärse RMK majas.
 
Looduseuurijate Seltsi päevad on minu elus mänginud kaua olulist rolli. Sellist, kus tunned, et midagi üsna kindlat HEAD on igas aastas. Noh, nii enam-vähem igal aastal, sest vahel ka pole olnud, vahel pole läinud jne. Aga üks on kindel - tegu on HEAOLEMISE üritusega, mille jaoks meile vahel liig märkamatultki keegid on palju vaeva näinud! (Vabandan kirjavigade pärast, vahel teen neid tahtlikult). Ja hea on see kõik tõesti, sest head tegevused koos heade inimestega annabki ikka ühe ja sama tunde - hea tunde! Ja muidugi - teadmised! Tänane aeg on näidanud, kui palju on sõnavõtjaid poliitikast suhtlusmeediani ja suur osa neist on vohavalt "asjatundlike" kommentaaride ning arusaamadega. Tegelikult ei teata sageli kõige lihtsamaidki asju. Mina oma väga viletsa õpitaseme juures (minu õnn, et need pole nagu koolipäevad, kus teadjamad nõuaks eksameid ja paneks hindeid) olen ikkagi neil päevadel alati midagi endale külge saanud. Killuke teadmist sellest ja kübeke arusaama teisest. Sest looduseuurijad ongi sellised - kui tahad teada, küsi ja sulle tullakse alati vastu! Kus on aga need poliitikud ja suhtlusmeedia "arvamusliidrid", kes vägisi kipuvad õpetama ja tõde kuulutama? Miks nemad terakesegi haaval ei küsi? Siiski, ma ei taha liiga teha ja eks mõni ehk küsib ise ka ja saabki terakesi. Kuid sellest on vähe, et maailma päästa. Isegi Eesti päästmiseks vähe.

 
Mis on rohepööre? Need autod, mis sõidavad sinna, pööravad ringi ja sõidavad rohelisemalt tagasi? Oh ei, asi on palju lihtsam. Näiteks oleks rohepööre see, kui siit kaoksid need postid! Ei usu? Augustikuu läheneb ja pimedad ööd ka. Kustutage need tuled kuuks ajaks ja näete, mida pööre kaasa toob! Valgusreostuse kao, kulude vähenemise, elukeskkonna muutuse ja võimaluse septembrist alates need maha võtta ning vanarauaks müüa. 
Ja tegu pole mingi pisiasjaga, sest kuigi elektrit peetakse roheliseks, siis ka selles osas läheb asi tapvaks, kui minnakse üle piiri! Nii väga tahaks, et siin hakataks aru saama sellest, et niisama põletada, kulutada ja tarbida ei tohiks mitte midagi, mitte kübetki.


 
Muidugi sai teel ka sõidu ajal mõned pildid tehtud. Endiselt on bussipeatuste ootepaviljonid samasugused (ja-jaa, need olla mõeldud ootamiseks). Või varjumiseks. Suurt miskit otstarvet need ei täida ja kolekoledad on kah! Ja muide, siiani ei näinud ma üheski teeäärses bussipeatuses ei külaturge, kioskeid, puhkekohti, puudevõrasid, P&S parkimiskohti ega muud vajalikku! Ma pean muidugi silmas just teeäärseid peatusi, samas on õnneks ka mõned n.ö. metsaäärsed peatuskohad, kus tõepoolest saab sõita veidi kõrvale, metsa varju puhkepausi tegema. Ja paremini puhkama, sest metsaribadki pakuvad varju ja see pole vähetähtis, kui mõelda, millised suved meil on.
Külaturge sinna aga jällegi ei tee, sest kellelgi pole ju varakult teel kulgedes aimu, et kuskil metsas midagi müüakse. Kui just ei hakata muuttabloosid paigaldama. Näiteks on tabloo, "metsapeatuses" oma müügileti üles löönud (või juba valmis tehtud müügiplatsil) vajutab seeneline nuppu ja 1 km enne mahapööret ilmub TÄNA MÜÜGIL tabloole kiri: "Müüa kukeseeni"!
See on umbes seesama, kui maanteedel ongi muuttablood, kus ilmub kiri "Vihm on märg"! Noh, või muud sarnast.. Millest meil on rohkem kasu, on ka üsna selge ja tabloodki kulutavad elektrit, seega pole vaja teavitada, et "nüüd sõitke ettevaatlikumalt" vms...

 
Ilm oli muutlik tõesti, pilved ja piiluv päike tekitasid väga erinevaid värvivarjundeid. Igati ilusaid!

 
Aga poste jätkub üsna mitmetesse kohtadesse, mõttetult. Tuhandeid tonne kallist terast, betooni ja kaableid ning tappev valgusreostus. Äsja oli kuskil raske õnnetus, hukkus põder ja hukkus autojuht. Kas peaks kõik teed valgustitega üle külvama ja kas see aitaks? Muidugi mitte Kui üldse siis põlvekõrgusel tee ääres olev valgustiterivi, kus looma liikumine võib seetõttu aimatav olla. Aga see selleks.


 

Nüüd pilte üles pannes mõtlesin juba, et kas ma eksisin ehk et poliitikute kombel valetasin? Et ehk on küll bussipeatuse tasku ja seal parkla. Aga oh ei, on parkla, aga bussipeatust pole! Kuigi just selliseid ühispeatusi peaks meil olema kui mitte mustmiljon, siis musttuhat ikka! Pildil nähtav on ka maksimaalne vahemaa, kui kaugel bussipeatus võib sõidureast asuda, et oleks mingigi nähtavus ka bussijuhile ootavast reisijast õigeaegselt Kuid siingi tähendaks see kahtlemata väga hästi läbikaalutud bussipeatuse lahendust koos uut tüüpi siltidega. Jpm. Aga Transpordiamet on kurt ja pime....

Tõin kogu ülaloleva krempli avapostitusest ära, siia eraldi. Sest kuigi on tegu vägagi loodusega seotuga, on siin natuke liiga põhjalikult seonduv välja toodud ja las ollagi seepärast eraldi. Raiskamine on tõesti tohutu ja aina kasvab, kuigi räägitakse kliimasoojenemise vastu võitlemisest jpm. Sõnad ja teod ei lähe kokku, otsustajate teadmised on nõrgad, palju nõrgemad kui tahtmine päriselt midagi paremaks muuta.

Muidugi oli mõtteid sõidul ja ka kohapeal hoopis rohkem, aga neist juba eraldi teemades.

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar