Blogiarhiiv

neljapäev, 2. mai 2024

MAI - külm kevad pöörab soojaks?

 

 
Teema algatuseks otsustasin kindlalt panna esimese maikuus tehtud foto - varjude mäng! 
 
 

 
"Sukeldusin" paariksajaks meetriks liiklusesse.
Lähenes üks auto, ma ei hakanud ülekäigule trügima ja hea kah, juhti oleks ju seganud, sest tal oli vajadus rääkida telefoniga.
Siis kuulsin autosummuti kõva paukumist. Noormees roolis, üks asi kevadet nautides ukseaknal, rõemsal meelel peatus iga ülekäigu ees, sest kiirendades õnnestus tal ilget kõva paugutamist jätkata! Inimene naudib elu!
mõned sammud kõnniteel ja vastu tuli 2 inimest. Just siis kui kohakuti jõudsime, tuiskas vaardiga meie vahelt läbi selja tagant tulnud tõuksinokk. Krt, äkki peaksin ka elu nautima? Võtma kaasa ühe korraliku kaika ja kui vähegi on aimu, et keegi kimaga tuleb, lajataks?
Aga kevademärke oli veel ka tagasiteel! Või siis oli see Nähtamatu mees...
 

 
 
 
Aga juba on rohelust ning rohkemgi veel! Üsna lust oli ka selline väikene jalutuskäik, kui eelnev kõrvale jätta, ilu oli rohkesti!

 
Tallinna Vesi, kus Tilgu on? Siin on üks koht, kus Tilgu peaks viidana näitama, et teisel pool teed on joogveekraan! Muidugi paremat kätt, pooleldi selja taha jääb ka konteinertualett, väga vajalik asi ja sellegi seinast võiks veetoru kraaniga välja ulatuda?  Palju odavam lahendus ju kui maa seest?

 
Lõunale, koduseid kotlette sööma. Päevapraad, 5. 50. Söödav!


 
Patkuli trepi remont edeneb.


See ei ole kogu Balti jaama tagune park, jupike alleed on kah! Ülejäänu aga kivi ja päikeselõõsk, Ütlesin seda ehituse ajal rohepealinna võimule ja jäängi ütlema, et tänapäeval peaks mõistust rohkem olema!

 
Aga eks mõistusega ole nagu on! Üsna kindel võid olla, et kui keegi istub teisel "per..es", närvitseb ja tõmbleb ning esimesel hetkel mööda uhab, siis tegu on bemmi panniga!

 
Viimastel päevadel on telekavaatamine kuidagi väga tahaplaanile jäänud. Eks näis, kauaks seda elukest antud on, aga kui viimane kuhi Perry Masonit sai loetud, otsustasin tähestikulugemisega alustada. Ehk et A, nii eesti- kui väliskirjanduse osas, saab alustuseks. Lihtne ju, kui võtad mõlemast riiulist 2-4 raamatut, siis loed need vast kiiresti läbi? Sest kui ei meeldi, paned mõne lehe läbilugemise järel kõrvale ja kui meeldib, haarad õhinaga leht lehe järel!?

 
Ja kuigi enam ei napsita, siis sireliveini vaadates mõtlesin, et kodus võiks ju mõni olla ning midagi sellist eripärast vahel võtta kaks-kolm lonksu janu puhul?



 
Sibulat ehk täna prae kõrvale?


 
Sain ka mõned lemmikud - maadeuurijate mündid Okeaaniast, Cooki saartelt. 2/3-untsised. 
 
 
Kirsipuud on tõesti ilusad ja need toovad palju inimesi kokku. Ikka otsitakse ju ilud, tahetakse ennast selles jäädvustada. Ehk just enda ilu või ilu endas. Hea oli näha õnnelikke inimesi. Kaks naist pildistasid ka teineteist, küsisin, kas koos ei taha pildile jääda. Tahtsid, pildistasin nende mogilliga ja tundus, et pildid jäid väga head. Loodetavasti nad väga rahul.
 
 
Nii oleks tahtnud, et Raphael oleks siinmail ka kontserdi andnud. Üks erilisemaid lauljaid ja hääli maailmas läbi aegade!

 
Esimene valik alfabeetilisest valikust raamatukogust. Praeguseks kaks läbi loetud, 3 pooleli jäetud ja kõrvale pandud - ei olnud minu jaoks. Mihkel Aitsami raamat oli aga eriliselt põnev, seda enam, et Hiiumaad veidike juba tunnen. Seetõttu oli igati nauding lugeda ja kujutada aega ette. Muidugi on alati nii, et iga erineva maailmavaatega kirjanik või inimene üldse omab poolehoidu kellegi või millegi  vastu erinevat moodi (mina ju samuti, ise mõistan seda), Aitsami vaatenurk mulle igatahes meeldis. Suuremõisa, Mutli Mall, kapten Malm, Stenbockid, Ungern-Sternbergid jt on ju rohkem või vähem ajalugu ja reaalsed inimesed. Lisaks meri ja laevad, sadamad ja kõrtsid, inimeste iseloomud ja kõik muu.

Vahur Afanasjev "Rail Baltic ehk kelmitants vanaisa sarvedega". Pole paha raamat, aga samas ka ei midagi erilist. Ühe küla elust nii nagu ta on ja eestlase ahnusest, aga ka tarkusest ja kavalusest.
 
Vahepeal otsustasin aga telekatki vaadata. Krimisari "unustamatu" - ma ei mäleta, kas seda mingil ajal vaatasi, kui jah, ju siis vist ei meeldinud. Mõni osatäitja siiski tundub tuttav, inspektor Khan näiteks. 5-nda hooaja avaseeria aga vähemalt alguses huvitav. Ega ma ausalt öeldes väga elulisi asju näha ei taha, ei taha vist õnnetut olemist vm negatiivset tunnetada. Mingid noored kahekesi narkolaksu all pidevalt, tüdrukul nägu lõhki - no mida? Loomulikult kutt käib varastamas rahakotte ja mobiile, annab naistele ka vastu vahtimist - seegi peaks olema normaalne osa tänapäevast?  Ühiskond on tegelikkuses narkoga liiga leebe. On ka alkohol jama, ei tule see umbejoomine kunagi kellelegi kasuks, sest ikka võib see kaasa tuua lolluste tegemist kuni ehk halbade tegudeni välja. Aga narko tundub palju hullem! Või on pereprobleeme, kuni kaklusteni laste pärast jms. Reaalsuses ei tahaks ju selliseid asju mitte kellelegi! Samas, seriaalid, mis oma olemuselt aga natukene mõtisklema panevad, on siiski parimad.
"Surm Paradiisis" sarja järg veel ees ootamas. 1. osa oli juba möödunud pühapäeval. https://www.facebook.com/eestitelevisioon/photos/-krimisarja-surm-paradiisis  . Sarja kõik näitlejad head olnud, aga Kristopher Marshall meeldis juba varem, Gerald Durelli raamatu järgi tehtud sarjast. Kui ikka on hea raamat ning näitlejad hästi valitud, muutuvadki nad sümpaatseks.

Kevad aga jätkub, seekord siis puistasin ka seemneid akna all väiksele platsile, ehk saab ikka lilleõisi ka näha. Ja olin laiskusest üle, peale kandsin viimase kokkuriisutud leheprahi ning vahepeal kastsin. Muide pistetakse jälle seemned pintslisse, see vast ongi põhjuseks. Ja kui lehepraht ei lase murul kohe võimust võtta, ongi ehk lilledel kergem. Jään igatahes ootama ja lootma.
 

 Väljaspool asulaid oleks äge näha sarnase lahendusega bussi ootekodasid. Katuse all saaks vajadusel ka üks inimene müüa nagu teeäärses müügikohas ikka. Muidugi veidi on vaja spetsiaalseid muudatusi, mis ka ohutust kasvataks, ning samas oleks hea matkajatele. Aga nagu ikka, meil jätkatakse stndartsete kolakate paigaldamist, masstoodanguna. Samas saaks Greencube või puitmajakeste loojad oma mudeleid üles panna, kui reklaami!?


Kevadet otsides või ennast kevades otsides teen muidugi ka pilte ja mõni lihtne tabamus jääb eriti silma. Meelde.


Ennäe, mis hütt Kalevi juurde püsti löödud! Pole sinna mõnda aega sattunud ja ehitus käib tänapäeval ikka väga rutt! Iseenesest üsna kena teine!


Selle pildiga seoses tuli meelde, et valimispropaganda käib. Raisatakse jälle miljoneid ja loodetakse, et tegudeta inimesi saab upitada suure jutumulaga! Mis oleks kui valiks rohelisi? Nende hulgas on paar mitteäärmuslast ja üsna sümpaatsete vaadetega. Aga kui jutu siise eksib midagi sellist:

Tänud toetuse eest. Euroopa rohelised on veendunud, et uuema ja parema maailma toovad meile naised, vähemused, töölised ja väiketalunikud - kogukondlik ja erinevusi tunnustav tulevik on ainuke võimalik pikaajaline inimliigi suund.....

Euroopa rohelised pole olnud ammu mitte mingisugune eeskuju, pigem (homo)äärmuslustesse kalduv seltskond, kes ei tea midagi austusest. Ei saa austada neid, kes traditsioone ning inimlikkust ei austa ja tähtsamaks seavad mingite vähemuste pseudoõigused! Inimlikkust pole ammu isegi Eurovisioonil enam, ometi püütakse seda palagani jätkuvalt lauluvõistluseks nimetada. Ainuke võimalik suund on normaalsusel täielikult sellistest distantseeruda. ning kuni meie rohelised roosast-pruunist roheluse juurde tagasi ei pöördu, ei saa nad häält!
Erakond Eestimaa Rohelised ju isegi ei suvatse vastata, kui pöörduda nende poole sooviga liikmeks astuda! Muidugi nad kardavad, aga samas ka teadlikult hoiavad normaalseid talupojamõistusega vaateid eemale! Mis on ikkagi katk tänapäeval? Normaalsus ja traditsionaalsus või teistest ennast ülemaks pidavad libarohelised oma väärastunud väärtustega?


On teisigi, kes küsivad, kes "meid" kaitseb, nagu ühe vana pildi põhjal võib aimata. Äärmuslased ei kaitse, olgu nad millist värvi tahes!

Huh. Otsustasin vaadata Maigret seriaali teist hooaega. Seni pole ma ühtegi osa vaadanud (mingi hetkel vaid mõne lõigu). Rowan Atkinson tundub endiselt aga "võõras" selles osas, kuigi olen vist ka varem öelnud, et tema näos ja olekus on sarnasust ühe varasema Maigret osatäitjaga. Igatahes püüan seekord lõpuni vaadat. Muidugi pole Maigret minu jaoks olnud nii korduvalt loetav kui Holmes, Wolfe ja teised.

Nüüd vaadatud. Oli päris hea! Nii näitlejad, süzhee, ajastutruudus (iseasi, kui hästi ma seda hinnata oskangi), operaatoritöö. Kuigi erinevalt mitmestki teisest seriaalist, vist uuesti hiljem vaatama ei hakkaks.

Siis aga sattus ette reklaam, kus meenutati, et ABBA võidust möödub tänavu 50 aastat. FB-s on mõned kommentaarid tänavuse Eurovisiooniga silma torganud ja vaatasingi kiirkerimisega esimese poolfinaali ära. Mitte ühtegi väga head laulu! Mõned hääled olid tasemel, aga laulud mitte ning kostüümide ja "lavashõuga" absoluutselt üle igasuguse võlli mindud. Räigest homopropagandast rääkimata. Ainuüksi ütlus, et "ei pea end ei meheks ega naiseks" on üsna haige! Mitte midagi pole teha, ma väärtustan normaalsust!
Maksime roppu raha, et osaleda sel saastal? Samal ajal, kui meil on hoopis rohkem abivajavaid inimesi, kui need äärmuslased aimatagi oskaks. Aga selge, et neid ei huvitagi, miski peale omasuguste.


Käisin Sketchersi jalatsipoes, ka seal olid ekraanid nagu pildil näha olevas "Sörkivas Geis". Sellega on ka meil üle võlli mindud. Paljudel ettevõtetel on rklaamirahad ja "nõrkade" bosside jaoks on vist üsna atraktiivne esitleda neid kui mingit edumudelit. Tegelikkuses on need sageli vaid tohutu rahade raiskamine, selle asemel saaks tõsta palka või langetada hindu!
Et podagra ikka muret kipub tegema, siis saingi aga sealt poest head jalatsid. Tõsi, Kristiines oli pood äsja kolinud ja peaaegu oleksin otsa ringi pööranud, sest juhatataud kohas seda ju enam pole! Teenindus müüjaneiu poolt oli aga asjalik, aitäh!

Ja kus on nüüd siis need kliimasoojenemise üle ironiseerijad???
Ma spetsiaalselt võtsin pool puhkust mais, et pääseda sellest 25-30 kraadisest kuumusest. Ja nüüd mine õues, keel vesti peal väiksele ringile, et siis pärast turu mõningases jaheduses üks karastav affogato ära limpsida!
Muidugi on mul hea meel nende inimeste üle, kes sooja ihkavad1



 
 
 
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar