Blogiarhiiv

esmaspäev, 7. märts 2022

Maaleht 23. sept hinnatõusust jm, vahelduseks aga sügisest ilu. Sept 2021.

 

Pühapäev, 26. september 2021

Maaleht 23. sept - hinnatõusud jm.

 

 
Viimasel ajal on kuumeim teema elekter. Kliimasoojenemine, rohepööre, elektrihinna tõus. Kõik omavahel seotud ja inimese süü kliimamuutustes kindel! Mitte 100% pole inimesed süüdi, aga suuresti küll. Muidugi leidub neidki, kes elle üle irvitavad, aga näitava sellega pigem oma rumalust. Kurvaks teeb, et just EKRE tundub olema siin kõige suurem eestvedaja! Aga jätame hetkel poliitika kõrvale.
 

Lugu puudutab siis marketeid. Üpris sageli kiputakse marketite teemat mkommenteerima, et "eraettevõtja on tark ja teab, mida teeb"! Mida edasi, seda vähem tõtt selles tundub olema. Juba ammu on mindud seda teed, et marketeid ja kaubanduskeskusi ehitatakse ikka rohkem ja rohkem ja arvatakse isegi, et uute kettide nagu LIDL vt tulek alandab hindu jms. Heakene küll, kui kommijad FB-s ei saa aru, aga kuidas need targad eraettveõtjad ei suuda mõista, et ületades mingi piiri, ei tõsta marketite paljusus enam efektiivsust? Heakene küll, kuidagi nihverdades, vahelt võttes (kesklaod jm) õnnestub mingi hetkeni neil oma kasumit hoida tasemel! Töötajate palkasid aga pikemat aega mitte, see on puhas mahajäämus! Nüüd siis räägitakse, et elektrihinnatõus hakkab palkasid mõjutama?

Marketite paljusus ja paljunemine on juba ammu mõjutanud palkasid! Negatiivselt loomulikult!

 
Poed, mida võib omanikul-ärikal küll olla uhke tunne pidada, on sageli inimestest täiesti tühjad. Nii on ka kosmeetikapoolelt turul ammu ülepakkumine ja vähe sellest, pakutakse ka kõikvõimalikku mittevajalikku sodi. Mis parata, pikka aega suudeti ju inimesi lollitada sellise sodi olulisuses! Sama lugu muidugi paljude teiste kaupadega.
 
Oleg Gross ütleb, et börsihinnaga ostes on nad kõvasti võitnud, võit on aga petlik. Nüüd pidavat ainuüksi Lepna tootmiskeskusel kuluma kuus 65 000 asemel 130 000 eurot elektrile! Kas te kujutate ette, kui palju kulutatakse elektri peale kõikides marketites, keskladudes jm kokku???

Ausalt öeldes tahaks väga loota, et umbes pooled marketitest, mis konkurendi kõrval "lolli mängivad" paneks oma uksed kinni! Seda muidugi naiivne loota, aga ainult see aitaks olukorda normaliseerima hakata! Gross küll ehitab nüüd päikesejaamu, aga see on ju vaid ajutine abinõu. Õigemini, õige käik vast, aga veel väiksemad oleks kulud poole vähemate poodide juures igal juhul. Seda enam, et omatoodangu valik ja kvaliteet on OG Elektra ketis ammu halvenenud. Päikesepaneele paigaldab ka COOP.

Kasvatame majandust, suurendades tootmist?

 
Me niigi toodame hullult rohkem kui vaja ja ei oska isegi tarbimist vähendada! Hullem veel, veame siia väga kaugel toodetut! Mida see kulude suurenemine tarbijale võib tähendada, sõltub ikka MEIST ENDIST! Mingi mass pasundab vajadusest ehitada ikka rohkem 4-realisi, viadukte jm, kuigi kardinaalne sodi tootmise ja vedude vähendamine muudaks ju olematuks selliste rajatiste vajaduse? Need rullnokad, kes lärmavad, eeldavad, et kõik, ka rattasõitjad jt peaks kulud kinni maksma? Kui palju kulub betoonile? Kundas haavapuidumassi tootva Estonian Celli juhtkond teatab, et ainult ühes kuus, augustis maksid nad elektri ja gaasi eest 600 000 eurot rohkem!

Ehk siis, kas meie tarbijana oleme nõus maksma kinni igas kuus sadu miljoneid kasvavaid kulusid?

Loo lõpus tuleb jutuks lühidalt ka valgustus.

 
LED-lambid on toredad asjad suuresti, aga nende mõju kodus on väiksem kui avalikus ruumis. Sinna on elektri toel tehtud postide, kaablite jm abil paigaldatud säästlik valgustus. Kas ikka on? Haapsalus peatänava remont peaks eeldama, et sääst muutuks eesmärgiks omaette, seega peaks kaduma sellistel lõikudel selline valgustus? Ja paigaldatama kõnnitee valgustamiseks kordades vähemkulukad valgustid majadele ja väravatele? Kas ikka tõsiselt mõtleme sellele, et see eurorahade abil tehtav asi on see, mida hiljem maksta jõuame? Juba ammu paljudes linandes on pimendamisperioodid! 

Rein Sikk kirjutab aga, et Taanis hakkasid kohaliku tuulepargi kaasosanikeks ja hetkel suudetakse seal kuni pool elektrit toota tuulest. nali naljaks, kaota vajadus ülejäänud poole energiatarbimise järgi....

***************************

 
Koolides olla plahvatuslikult kasvanud nakkuskollete arv. Terviseametilt võib küsima jäädagi, miks tänavu ei tegeldud UV-lampide muretsemisega. Süüdlased vaikivad.
Kui palju on sellega tegeletud hooldekodudes?
 
*********************
 
 

Teisipäev, 28. september 2021

Vahelduseks midagi ilusalt neutraalset.

 

 
Vahelduseks mingile masendavale midagi ilusat! Eestimaa.
 
























 







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar