Blogiarhiiv

neljapäev, 19. mai 2011

VINÜÜLID MÖÖDUNUD SAJANDIST

Aias tööd teha ei saa, vihma tibib. Võtsin nurgast koti, kus patakas naabri poolt toodud vinüüle. Lapsepõlvas sai kuulata krabisevaid 78-seid, nüüd siis kaasaegsemat tehnikat ehk kauamängivaid. Krõbisevad peaaegu samamoodi. Ja kui vaid teaks neid lauljaid, kes neil plaatidel? Enamus Riia Plaadivabriku plaatide etikette ju venekeelseid, nii et pean üritama esinejate nimesid originaali viia. Vaevalt, et see mul vigadeta õnnestub!
Rahvusvaheline estraadilaulude festival 1966. Kristel Shultshe, Ingo Graf SDV, Zuska Lonska ja Zdenek Kratohwil Tshehhoslovakkiast, Georgii Kordov Bulgaariast ühel poolel. Pole kuulnudki! Irena Santor ja Tadeusz Vozniakowski  Poolast, Janosh Koosh Ungarist. Mnjah! Viimast ei tohiks segi ajada Janek Kos`i ehk Janos Gajos`iga filmist "Neli tankisti ja koer". Kuigi nagu mäletaks seda nime. Ja kusjuures suhteliselt kuulatavad laulud. Ja ega tol ajal oligi meie kokkupuude lääne lauludega vaid enamjaolt Ida-Euroopa tasandil. Päris läänest olijad pidid siis olema avalikult kommunismi sõbrad või kapitalismi vaenlased. Sest päris üks ja sama see vist polnud. Peaasi, et protestijad millegi roiskuva vastu!
 Aga hetkel laulab Kratochvil (kirjutasin meelega nüüd teistmoodi) laulu "Koolivaheaeg Hankaga".  Isegi jazzu moodi veidi!
Seniks kuni too mittetankist laulab, võtan veel ühe plaadi ette. "Muusikaline Kaleidoskoop" VII seeria!? Ray Colingon (?), Valeri Obodzinskii, ja ohoo! - Elvis Presley!!! Ester Oforim, Ray Konniff (see juba tuttavam), Milva, Tartakovski orkester, Al Martino, Ito Ikari. Oi, kui kriibitud plaat! Kriipsu-Kaarel külas vist käind...
Pesni na italjanskom. Papagoi, Santa Lucia, Jamaica - italjanskie pesni jm. Laulab Robertino Loretti. See juba on midagi!
Sarnaseid plaate mitmeid. Muidugi ka hilisemast perioodist, enamusele tuntud Veski, Länik, Apelsin, Karel Gott, Dean Reed, ja kaasaegsemad lääne pundid.
Aga mida kuulata ei saanud, need 78-sed. Radiotehnika 301M-Stereo lihtsalt ei oma sellist kiirust. Ometi on näiteks Ministerstvo Kulturõ SSSR, Rizhkii zavod. Lidija Ruslanova, Tambovi tshastushkad, Leningradski Zavodi plaat ja Georg Ots, Voronezhi rahvakoor ja oeh,...Krasnoznamennõi  imeni A.V. Aleksandrova ansambl pesni i pljaski Sovetskoi Armii pod rukovodstvom B. A. Aleksandrova, solist E. M. Beljajev. Huhh!

Ja veel kümneid erinevaid! Isegi need tehnika imed - pehmed plaadid. Need olid muide harvad võimalused lääne muusikat saada, näiteks Simon ja Garfunkel.

Lahe!

1 kommentaar:

  1. Njaa. Vinüülplaadid, mul on neid kah sadu. Enamuses klassika. Ja neist on terve rida nüüdseks haruldusi, tippesitused mida poest enam ei leia :)
    Vinüülplaat tuleb alati enne mängitamist puhastada, mul on selleks spetsiaalne padi olemas, ja Radiotehnika 103M mängib ilusti läbi Pioneeri resiiveri need ära.

    VastaKustuta