Blogiarhiiv

pühapäev, 29. mai 2011

APTEEK PALEES VÕI BUSSIS?

http://www.epl.ee/artikkel/598517

Olen matkal ka hädas olnud peavaluga (hambavaluga jm). Kui midagi kaasas pole, olen ikka ennast süüdistanud. Ja elan maal. Ei saa ka vahel apteeki. Ehk aitab siis naaber? Tabletiga, viinaga või autoga!

Pr Elo Odres toob siis näite, miks peaks ravimid olema ka poodides. Sellest ennegi kirjutatud ja veidi apteegindusega kokku puutununa vaidlen sellele vastu.

Artiklis nuriseti selle üle, et väikestes asulates apteegid nädalavahetusel suletud, samas linnas mõnigi apteek palees ja hirmkasulik äri. Kindlasti on kasumlik! Kusjuures väited, et apteegikett jääb kahjumisse, ei kannata mingit kriitikat. Sel juhul on tegemist sooviga kasumit mitte näidata (et tõestada avalikkusele kui kurb ja raske on ikka apteekide omanikel?) või valede ärivõtetega. Kusjuures näiteks 8 apteeki Rakvere kesklinnas on tõepoolest liiga palju. See pole enam konkurents vaid konkurentsi surm! Kuna kasumit vähevõitu, sumataksegi hoopis võimalusel maks lubatud juurdehindlus ravimitele. Ja ikkagi ei saa alati ka Rakveres õhtul hilja või ka ehk pühapäeval valuvaigistit?

Pr Odres soovitab sundida apteegikette avama väikseid apteeke ka maal. See meenutab kolhooside tegemise aega. Kui korralikul taluperemehel polnud tahtmist vaese ja laisa kehvikuga koos midagi teha, sest tagajärjeks olnuks vaid lahja lake! Nii ka apteekidega. Ega selle variandi puhul ei avane maa-apteegi uksed nädalavahetusel ega muutu need "Väikesed hallid, pleekinud sildikestega" majakesed paleedeks!

Kuna tegemist "tulemusliku äriga", siis üks õige apteeker alandabki hindu! Kettidelt pole seda oodata, sest juhatajal puudub motivatsioon ja võimalused, ta on ketistatud ketiomanike poolt, kellest enamasti muide suurem osa pole proviisorid vaid ärimehed.

Kauplused muide müüvad plaastreid. Ja ka toidulisandeid. Ibuprofeeniga kaasnevad probleemid on aga keerulisemad kui ajakirjanikule paistavad. Nii uurivad ja soovitavad (head) apteekrid ka muud. Ei ole ühtegi valuvaigistit, olgu ta teise, kolmanda või neljanda põlvkonna oma, mis ei mõjuks maole. Ja kerge põletiku puhul on parim ehk ibuprofeen, mitte Co-codamol. Lisaks veel palju nüansse. Ja kõrvaltoimeid. Millega Selveri kassiir pole kindlasti kursis.

"Nemad seal" kannatavad ka seda, et kaubavalik ja poodide kaugus halvem, võrreldes tallinlasega. Loomulikult oleks hea kui üritustel, matkal, laatadel vm oleks tavaravimid olemas. See on veel  üks näide ka sellest, et kuhugi sõites võiks "väljuda tund aega varem" - s.t. et enne minekut aeg hetkeks maha võtta ja läbi mõelda, mida vaja. Ning käia poe kõrval (seal tallinnas) ka apteegist läbi. Ma ei lähe ühelegi matkale ilma Diffusilita! Sest maal apteek kinni(?) ja sääsed teevad ka ai-ai. Ja Diffusil raudselt parim ning ka odavaim! Olen seda katsetanud Soomaal ja Matsalus ja Alam-Pedjal. Aitab nii sääskede, parmude kui puukide vastu.

Maaelanike jaoks oleks aga parem kui väikse, halli ja vinduva apteegi asemel liiguks apteegibuss, millest ka valimistel juttu tehtud. Pean silmas neid kohti, kus enam apteeke pole ja/või pole olnudki.  Ehk võiks see buss olla suur ja ühes osas oleks apteek, teises pangakontor? Vähe suuremates külades peatudes saaks lisada ehk ka mõne tunniajase peatuse teel külade vahel?
Nii oleks külades kord nädalas mitte ainult apteek vaid ka pank? Sest praegu on pangahärrad arvanud, et piisab kui kord kuus tulla. Ja kui väga tahta, siis võib samas bussis olla ka postiteenus. Või midagi muud.

Sama apteegibuss võiks muidugi kohal olla ka külalaatadel või teistel üritustel. Et lisaks maakatele aidata ka üritustel osalejaid, näiteks rattarallil või Emumäe vallutamisel? Või külaturul ning laadal tooteid osta, sest rahaautomaate pole ka paljudes suuremates asulates.

 Nii et apteegibussi lubajad! Alustagem Ühispeatuste tegemist ja parklate rajamist bussipeatustessse! Et apteegibussil oleks koht, kus parkida, koht, kus inimesed liiguvad.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar