Blogiarhiiv

pühapäev, 29. september 2024

59-ga Paljassaarde - mida märgata? Ristiku tänav ka.

 

 
Bussi intervall on 30 minutit ja vaatasin aja ette. Et mitte napilt maha jääda. Mina lähen muidugi varakult enamasti välja ja jõudsingi nii vara, et ... kohe oli tulemas ärajäänud eelmine buss!

 
Hea, et on hakatud bussiliine kokku liitma. Kuniks need alustavad/lõpetavad kuskil kesklinnas, ongi peale sõidu algust pilt sageli selline. Nii et, millega 59 kokku panna?

 
 
 Vist aga Ristiku tänava renoveerimine jääb ära? Väga hea, siis on aega linnaisadel mõistus pähe võtta ja otsida, kuhu on kadunud nende ausus ja südametunnistus.
 

Tänavavalgustus

Ristiku ja Härjapea tänavale on projekteeritud uus tänavavalgustus tumehallidel metallmastidel. Uue valgustuse saavad nii sõiduteed, sh rattateed ja kõnniteed, samuti ülekäigurajad ning bussipeatused. Ristiku tänaval on lahendatud kaks ristmikku (Ristiku tn-Härjapea tn ja Ristiku tn-Timuti tn) erilahendusega, millega ei ole projekteeritud ülekäiguradadele eraldi erivalgusteid vaid kogu ristmikku on valgustatud kõrgema valgustusklassiga. Härjapea tänaval on valgustatud sõidu- ja kõnniteed. Valgustuslahendus ei häiri valgusreostusega ning maksimaalne lubatud valgusvärvsus on 3000K (soe valge), v.a. ülekäiguradade valgustid.
 
Mitte mingisuguseid sõidutee valgusteid ega poste pole vaja, v.a ülekäikudel ja ehk ka ristmikel. Muidugi ei pea ma silmas avaraid kohti, kus ehk majad kaugemal. Muul juhtudel peaks valgustid olema kordades säästlikumad ja asuma majaseintel, väravatel ning vajaduselsellised, mis valgustaks kõnniteed ka siis kui maja/aed neist eemal.
 
Kuidas ikkagi seadustega seda tagada, kas saab kinnistuomanikele paigalduse ühekordselt kompenseerida (nood omakorda saavad sama hämaruseanduri alla lülitada ka oma hoovi jm valgustuse)
 
Iga poliitik ja ametnik, kes veel tänagi planeerib just sellistele tänavatele valgustusposte paigaldada, tuleb oma kohalt minema peksta! Kui sõimata, võiks neid tuumajaama sabarakkudekski nimetada!
 


 
Alati aga jään nautima jala, bussiga ükskõik kuidas liigeldes neid vanu puumaju ja midagi ilusamat üldvaates linnas polegi. Noh, ehk veel paekivist või heade värvilahendustega kivimajad.
Ja mis valgustusposte siin vaja on? Kõige pisemadki lambid majaseintel valgustaks kogu kõnnitee ja sõiduteegi. Aga ei, nii väga on vaja koogutada bürokraatlike nõuete ees ja maksta iga siinsegi elaniku taskust kokku sadu tuhandeid mittevajaliku eest?




















 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar