Blogiarhiiv

pühapäev, 6. märts 2022

Suur-Tallinnas rongi ja bussiga Väike-Järve turule. Jaan 2021.

 

Reede, 15. jaanuar 2021

Suur-Tallinnas rongi ja bussiga Väike-Järve turule.

 

 
Tallinnas on mitmeid turgusid ja ka talupoode, mõned edukamad, mõned mõttetumad. Ja loomulikult neid peab olemagi mitmeid! Olulisim on siin ligipääs ja teatud mõttes just ühistranspordiga. Kohati muide olnuks vast hea, kui meil oleks n.ö. turumarketid. Selveril, kes omandas Comarketi, oleks selleks ülihea võimalus. Selle asemel, et jätta kõik need marketiteks ajal, kui meil on marketite ÜLIKÜLLUS, tasunuks nii mõnigi väiksem uus või vana market hea asukohaga muutagi turuks. Ehk leidnuks võimaluse isegi Lasnamäel, kus turgu sisuliselt ju polegi.

Nii oleks Marja market ideaalseks võimaluseks luua toimiv talumarket. Kus siis ehk olekski üks suur talupood ja kümneid väiksemaid eraldi lette. Seda enam, et talupoed saavad hästi toimida ainult siis, kui kaubavalik on rikkalik ja naabruses samuti populaarse kauba letid ning muu juurdesobiv, talusöögikohani välja.
 
 
Minul on parim võimalus Väike-Järve poodi minna rongiga, muul puhul peaksin tegema ebamugavaid ümberistumisi. Veidi mugavam oleks muidugi siiski, kui tramm sõidaks sinnani! Aga meil ju asjad jäänud venima. Nagu ka pildil näha olev üpris tavapärane situatsioon Balti jaamas - 1. teel seisvale rongile püütakse minna 6. tee perrooni kaudu. Väikesed kirjad küll selle kohta üleval, aga teadupärast paljudele see ei mõika.

 
Nii peakski eesolev 1. tee lõik likvideeritama, tagades siin näiteks katusealusega istmeread astmetel Ja pääsu 6. tee perroonilt 1. tee perroonile. Eesti raudtee jaoks see teadmine  on nagu hiina hieroglüüfid...
Aga eks see ole juba aastatepikkune "traditsioon", et Eesti Raudtee ümberistumiste vastu huvi ei tunne!



 
Järve vaatedki on aastatega palju muutunud.



 

 
Viadukte on muidugi tore ehitada ja need ka vajalikud, aga vahel äkki tasuks ühe ehitamisel kohe ka teisele mõelda? Kui tugevad kandepostid jm nagunii tegemisel raudtee- või maanteeviadukti puhul, siis ehk võiks jalakäijate ülepääs olla samadel taladel, mitte eraldi ehitatuna?

 
Talv on nauditav ja kuigi mulle ei meeldi tuul, siis väga hull sellega täna polnud.  Ja tänavadki puhtad nii ja naa. Kõnniteed iga maja juures küll mitte, aga mõnel pool neid sisuliselt polegi olemas.

 
Üks asi on kindel Järvel. Ülesõit likvideeriti ja nüüd ning tulevikus pole siin peatuses kindlasti mingeidki võimalusi linnatranspordi sidumiseks rongidega. Kuigi teatud liinide puhul olnuks see ehk mõttekas. Ehk peab mõtlema ikkagi peatusele Järve ja Rahumäe vahel, Järve Keskuse juures? Kas seal õnnestuks trammid või bussid raudtee äärde tuua? Või kas on selleks vajadust?


 
Järve jaamahoone. Nagu enamus siin, erakätes. Muidugi pole ka paarkümmend minutit oodata probleem, aga siiski on kahju, et Eesti Raudtee läbi aegade, vähemalt oma 150-aastase ajaloo viimasel paarikümnel aastal ükskõiksust üles näidanud.

 
Lootsin, et tegu ehk käsitöö ehk eestimaise poega, aga siiski mitte. Kuigi ilusaid asju seal paistis muidugi olevat. Kuivõrd vajalikke ja kuivõrd mõttetuid, ei oska ma öelda.

 
Niisuguse ilusa ja mõnusa talvega on muidugi tahtmine rongidest paremaid pilte saada.





 
Elroni raharaiskamine!
Endiselt sõidavad Elroni rongid pea 400 km iga päev tühja! Kui kasutada Elroni juhataja väljendit, siis seda võib nimeta asjaosaliste KÄKIKS! Aga siinkohal sellest vaikitakse ja ka meediat ei huvita.


 
Järve poe silt on muidugi ajalooeksponaat ja tõele ei vasta. Küll aga peaks ehk olema eksponaadi seletus juures?

 
Tegelikult oli aga peapõhjus ilusad lumised vaated, miks maju pildistasin. Ja ka erinevad värvikillud majadel, mis eriti lume puhul teistmoodi silma hakkavad.



 
Järve piirkond on muidugi ülisuure elanike arvuga. Mõtisklesin, kas aga Järve peatus peaks Haapsalu rongidel sõiduplaanis olema või piisab siin Tondist ja Nõmmest? Ümberistumisvõimaluste puudumine vähendab kindlasti peatumise mõttekust.




 
Aga mis siis ikka. Siin olnuks hea võimalus lõunat süüa, tundaolev hakklihakastme lõhn ajas soovi peale. Üks naps veel kõrvale? Aga sai vaid kaasa osta ja seda tehti sel ajal kui poes olin, päris mitmel korral. Ning supp oli lausa otsas juba! Ju siis on head toidud!?

 
Igal juhul tundub, et Väike-Järve Talupood on oma sortimendi veelgi rikkalikumaks muutunud ja sortimendis kõikvõimalikke erinevaid asju.



 
Kehtna Mõisa tooteid siiski ei näinud.



 
Käsitöönapside jm muude jookide küllus ka tore. Pole need ju trimpamiseks vaid pigem oma hinna tõttu pigem kergeks nautimiseks. See-eest on tegu igati eriliste maitsetega ning igati toeks maaelu säilitamisele.




 
Kuigi lutsumaks teps mitte odav pole, siis sellest ma mööda ei läinud - annab iga kell ükskõik millisele tursamaksale silmad ette!


 
OÜ Latikas konservivalik oleks muidugi parem.

 
Nopri erimaitseliste goudade valik aga vägev!
Proovisin esimese ka ära, kuuseokastega variandi. Pehme, mahe, ülimalt hea, ehk vaid veidi võiks olla soolasem/vängem!


 
Oleks pidanud vist ikka ka selle ostma!

 
Hm, eks millalgi tuleb vist ka seepe ostma minna, nii erilised teised. Võib olla peakski peale viimast poliitika ühte suurimat argpükslikku tegu ennast põhjalikumalt küürima?


 
Mõne meetoote puhul siiski tundub tootja "ootus" liiga kõrge olevat!? Eks hinnaküsimus mõjuta paljusid ja nii tunduvadki ühtede või teiste toodete hinnad vahel kõrged. Pole ju rahakott alati piisavalt kõhukas.  Ostuvalikud jäävad aga ikka enda teha.

 
Eestimaiste maitsesoolade ja -segude valik tundub olema üpris kõval tasemel ja ma ei pea kuidagi õigeks välismaiste analoogide massilist sissevedu ja müüki. Rahahais paneb ikka raiskama vedude peale mõttetult palju raha ja loodusvarasid.

 
Mida tahaks siingi poes näha, on aga Idea Farmi ja Epi Talu tooteid. Viimase "marjaketshupid" on igatahes ülimalt erilised ja head.





 
Ühe süldi panin ka pänni! Et aga lõunasöögi ajal sõin ära eelmise, Nõmmelt ostetud veidi ülesoolase süldi ja asusin selle kallale, siis tundus see olema seekord mage. Eks näis. Kusjuures hea igati ja vahel võibki magedam-soolasem sats sattuda.





 
Hea kraam!

 
Praegu mõtlen, et oleks pidanud ka prooviks võtma.




 
Bussipeatus asub aga otse poe ees. Teisel pool teed muidugi kaugemal.


 Ja lipsti koju tagasi!
Väike-Järve talupoodi võibki juba pidada osalt marketiks. Kas on ruumi ja perspektiivi ka "paisumiseks? Edu!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar