Blogiarhiiv

reede, 9. november 2012

Vedurijuht ostaks puhkuse ajal peipsi sibulat...

Sombused ilmad praeguseks möödas ja esimene puhkusenädal hakkab ka lõpule jõudma. Vahepeal ei viitsinud isegi uudiseid lapata. Mis seal ikka head loota on? Tegelikult kindlasti on, aga lasin vahepeal kõrvad-silmad sellest puhata. Nüüd on puhkus aga nii kaugel, et juba tunnen, nagu oleksin välja puhanud. Ja mida ma loen?

http://arvamus.postimees.ee/1032474/estonian-airi-lendurid-lennunduses-pole-pisiasju/

Lendurite töö spetsiifika meile mõnes mõttes sarnane. Nagu ka puhkuse pikkus. Ja arvamusloos mainitud kontoriinimesed-projektijuhid ei saa meil tavaliselt samamoodi töö ega puhkuse spetsiifikast aru. Kollektiivlepingust võib olla samasugune arusaam.

http://majandus.delfi.ee/news/uudised/estonian-airi-kollektiivleping-milliste-oiguste-nimel-lendurid-voitlevad.d?id=65210158

Olen üpris kindel, et raasukeste arusaam lenduritööst on kabinetiinimese vaade. Miks? Sellepärast, et samamoodi olen kokku põrganud sarnaste arusaamadega. Siin aga häiris mind eelkõige puhkuse lühendamise teema. Kuigi olen sellest juba kirjutanud, siis ega küll küllale liiga ei tee.
Lenduril on tööaeg 90 tundi kuus. See mootori käivitamisest suretamiseni. Kuid eks neil ole ka pingelisem. Vedurijuhtidel on tavatöötunnid. 160 - 180 siis üldjuhul. Kena. Kui olekski töö kellast kellani (nt 08.00 -17.00!?) siis muidugi on tavapuhkus normaalne. Mis arvaks pikemast puhkusest kontoriinimene siis kui nad peaksid oma tööaja juppideks jaotama? Päeval teha siesta nii 3-4 tundi? Ja teisel päeval algab töö 04.50, seega tuleb paraku töö juures diivanil magada. Noh, heakene küll, palk hea ja tuled lähed autoga. Vedurijuht pöördepunktist küll autoga koju ei lähe. Ja nii tiksub kuu jooksul "töö juures olemise tunnid" 100-ni. Vahel rohkemgi. Kui veel keegi haigeks jääb vms, siis lisanduvad otsad veidi kõrgema tasu eest tähendavad, et kodus oled 3-4 ööd. Kuus, mitte nädalas. Kes aru saavad, mõistavad,miks puhkus peabki olema pikem. Kes aru ei saa, ....ärgu avaldagu ka arvamust. Sest sellistest arvamustest polegi midagi tarka oodata....

Aga leidsin veel ühe artikli. Peipsi sibulast ikka aeg-ajalt kirjutatakse. ja mulle see maitseb. Ostsin laadalt ühe vaniku. Muidugi võiks ka lahtist osta, aga ei olnud. Kallis muidugi. Tookord 10 eurot, vanik tundus paari kilone. Loodan, et ei eksinud ja sibulakasvatajatele (ja vahendajale) liiga ei tee. Head sibulad..

http://www.tartupostimees.ee/971046/sibul-ajab-tanavu-kasvataja-nutma/

Kui siit hinda vaadata, siis tundub, et ikka ja jälle teenib keegi vahelt ja rohkem kui eeldada võiks!? Ja miks siis möödasõitjad ei peatu? Poes praegu sibul 25-75 senti kilo. Peipsi sibulat pole ma eriti näinud, sest egas ma ometi lähe kallimatesse poodidesse nagu Kaubamaja?
Aitäh pildi saatjale.





Osa möödasõitjaid kindlasti ei viitsi kinni pidada vaid sibula pärast. Ehk peaks ikkagi olema ka piirkonnas mitu teeäärset müügikohta, kus saab rohkem valida? Ja osta peale sibula ka muud head-paremat? Tuleb vist järgmine suvi üks trett teha peipsiveert pidi. Ja vaadata oma silmaga üle!
Muidugi oleks ehk lihtsam ka siis teistes teeäärsetes müügikohtades oleks peipsi sibul müügil? Aga kus need müügikohad on? Kümneid asja arendajaid riigist alates kuni talunike keskliitudeni välja, aga tulemust ei ole!? Järvamaa arendajad loobusid Kesk-Eesti taluturust ja selle asemel tegid päälinnas paaripäevase laada! Kas siin ei peitugi asja iva? Ei viitsita pidevalt vaeva nähe, vaid loodetakse aasta sissetulek kätte saada paarikuise tegutsemisega?

Pläralas supeldes on arvamusi muidugi seinast seina. Kes äsja ostmas käinud ja maksis 80, mitte 50 senti kilost. Kes arvab, et 50 senti väga normaalne, kes  mitte. Kui poes mingit sibulat saab 25 sendiga, siis tundub 50 (80) muidugi kallis. Poodi jõudmine tõstabki ju hinna umbes 2 euroni! Kas siis alla 50 sendi on ikka tõesti mõttetu kasvatada? Ma ei tea, aga tahaks teada, kas on??? Ja kas need, kes kasvatanud need 25-sendised poesibulad, on ikka elus?
Ma ei eita muide üldse töö raskust, palju käsitsitööd jne.

Õnneks on päikesekiirt näha!
Just on välja tulnud reklaamfilm meie käsitööst ja sellega seonduvalt RefTV-lt.
Aga kui ikka ise käed külge pannakse!!!
http://www.maaleht.ee/news/uudised/eestiuudised/riigikogulaste-vahendusel-joudis-peipsi-aarest-pealinna-kaks-tonni-sibulaid.d?id=65223656

Käed eemale Riigikogust!
Tõsiselt, selline aktsioon on väärt, et kiitust avaldada!! Ilma igasuguse irooniata! Muidugi, ma ei teagi nüüd, kas saab siis peipsi sibulat  Peipsi äärse koduvärava asemel osta Toompea väravast? Ja mis see kilo hind ka on? Artiklis pole küll öeldud, kes Peipsiveere toetusgrupist sibula järel käis.

Ja muudki huvitavat Peipsiveere kohta.

http://peenrarott.blogspot.com/2012/08/kogu-tode-sibulatest-vol-3.html

http://sibulatee.ee/blog/

Muidugi, üks nüanss on veel. Eks meist paljudel peipsi ääres sugulased või suvekodud või muidu sinna asja. Kui paljud neist aga oma tuttavatele pakuvad: Tahad toon sulle ka sibulat?
Ma tean vähemalt kahte. Ühel ei tule see pähegi. Aga teine marsis ükskord uksest sisse ja ütles, et näe käisin puhkusereisil.... Supertänud!

Eks nüüd vaatan ka uudised üle...

******************************

Jälle seisab!? No milles on küsimus? Sibul ju kasulik, aga...kui seda seisab kümne tonni jagu...

http://www.maaleht.ee/news/maamajandus/maamajandusuudised/voru-turul-muuvad-pered.d?id=65228688

Ja kus on ikkagi meie klientide suurimad sõbrad? Rimi, Selver, Prisma, Maxima?

Aga sõbrad hoopis mujal! täna tundus juba naljakas. Lihtsalt selle pärast, et kui millestki kirjutan, siis õige pea sellel teemal tabav uudis. Eriti hea tunne muidugi kui rõõmustav uudis. Nüüd vähemalt tean, kust vedurijuht saab head kaupa. Ja ilma lisavahendajata! Võrust. Ainult, et....kaubarongiga tuleb minna....

http://www.ohtuleht.ee/499129

tt, 10:22, 10. november 2012
Meie käisime mitmekesi söömas, praed olid kõigil suured ja koduselt maitsvad. Söögikoht hubane. Kauplus ruumikas. Leidus asju mida ma mujal näinud ei ole, ju nende oma toodang. Minu arust tublid inimesed, et nii suure asja ette võtnud Võru linnas. Selleks peab julgust olema ja ka tahtmist. Jõudu neile!
ehee, 10:30, 10. november 2012
peabki algul ka reklaami taguma. olgu siit või sealt - võru oma mees suure ettevõtmisega - andku tuld täiega. kui igal pool oleks omad timmid ei tahaks suured ketid oma plekkkobakaid , mis kasumit ei teeni lõputult kõikjale toppida.

Üllatav muidugi, et pooled plärajatest kiidavad prae suurust, pooled laidavad!?
Mul muidugi hea rõõmustada, sest kõht täis. Kartulipuder eestimaisest kartulist, salatiks peet ja küüslauk, eestimaised, või ja piim samuti eestimaised. Mis sa veel oskad tahata. Ja ostsin Rapla Talupoest. Mitte nende "sõprade" juurest. Rääkimata Karula imeheast praetud suitsuseaküljest. Muidugi ostsin tagavaraks ka kilo peipsi sibulat.
10. 11. 10225

P.S. Peipsi sibul maksis seal 1.20. Kallis? Küllap vist. Aga natuke ikka ostan. Kui tean, et maitsev ja samas toetan peipsiäärseid inimesi. Mitte väljamaiseid kaubandusärimehi!
Nii et kellel võimalik, see ostku ikka!

**************************

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar