Blogiarhiiv

laupäev, 10. november 2012

Ajupesu lastele?


Tule taevas appi! Maavanem kiidab aga takka. Kas tahetakse leida võimalust, kus tulevane valija kaotaks viimasegi iseseisva mõtlemise oskuse ja loodaks ikka vaid selle peale, et küll ... avitab? Seda enam, et tavaliselt on peale meelitamist lubadused unustatud, ei aita ei jumal, vanatühi, erakond ega teisedki. Nii nagu valimisõigust ei saa anda lasteaialapsele, ei saa neile peale sundida ka ühtegi ideoloogiat. Ja just seda tahavad kogudused heameelega teha. Et vaid pimedaid jüngreid rohkem oleks...

http://www.tartupostimees.ee/1035132/jogevamaa-koguduste-umarlaud-arutas-usukasvatust-lasteaiaealistele/

skeptikkk
09.11.2012 18:46
Sellisele integreerumisele tuleks ikka kohe eos lõpp teha. Ja mis mõttes tulevad kirikulised maavalitsusse ja teevad sellest oma palvekoja?!

Kirikuliste haridusalaste ettepanekute peale teen hoopis oma ettepaneku, et terve mõistuse haridust on vaja ja seda alates lasteaiast. See aeg, mil kirikutegelased olid meie hariduselu eesotsas, on ammugi möödas. Ei ole vaja mingit pooldavat suhtumist mitte ühessegi institutsiooni ega usundisse puhtalt seepärast, et sedasi olla kellelegi kusagil kombeks.

Moraaliõpetuse taandamine kõikenägevale jumalale on totaalne ebateene, millest tuleks lapsed kohe kindlasti eemal hoida.
vasta_kommentaarile teata ebasobivast kommentaarist -4 -1  +1 +37
teepott
09.11.2012 21:57
@Skeptikkk
Kogemata klikkasin negatiivset. Vabandan! Väga aus jutt ja nõustun.

Tiit Rosina jutt ümber tõlgitult: "Mina hakkasin jumalakartlikuks kui vanaema mind väiksest peast hirmutas despootliku kõikenägeva jumalusega, röövides sellega ilmselt lisaks muule ka igasuguse privaatsustunde. Ma arvan, et väikseid lapsi saaks samamoodi juba eos hirmutada ja lollitada, et nad kõik oleksid head tänu hirmutavale kollionule taevas ja mitte oma peaga mõeldes."

Valus on vaadata neid alusetuid väiteid, et kristlik dogma soodstab moraalset ja väärikat käitumist. Võiks nagu oodata, et härrad usumehed hariksid end demograafiliste uuringutega, mis läbi viidud just usulise kuuluvuse korrelatsiooni moraalse käitumusega silmas pidades (crime and religious affiliation). Ja jutt püsiväärtustest... no piinlik. Püsiväärtusi pole, nagu iga ajaloolane oskab öelda.
teata ebasobivast kommentaarist -1 -1  +1 +18
Kindel ei!
09.11.2012 21:07
Jätke lapsed rahule! Kas teil tõesti mingit eneseväärikust ei ole? Muinasjuttudega lapsi hirmutama.
Lastele ongi vaja tõelisi väärtusi selgitada ja juba lasteaiast alates. Et ei tuleks selliseid, kes nii kaaslastele kui loomadele liiga ei teeks. Kes ei läheks lõhkuma bussipeatustesse ja kalmistutele. Kes oskaksid olla toeks ja abiks. Kes teaksid, mida tähendab loodus ja väiksemgi olevus. Koguduste lootus on leida siit vaid tulevasi rahatoojaid. Ja sellega ei saa mitte kuidagi nõustuda. Eriti arvestades seda, et usulised tõekspidamised kujunevad aastatega. Nagu ka poliitilised tõekspidamised. Ja inimlikud väärtused. Muide, kas ümarlaual olid ka maausulised? Kui selliste teemade korral ei kutsu üks-kaks kogudust kokku isegi teisi, siis see on sama mis integratsioonifilm ühe erakonna tegelastega. Oma vana usku meil vaid tõrjutakse, seda, kus inimene võiks leida looduses endale koha, kus olla....

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar