Blogiarhiiv

teisipäev, 8. mai 2012

ÜKS ON LOLL JA TEINE LAISK, MINA PEAN ÜKSI RABAMA...


Kuulus ütlus kuulsast filmist. Kui palju oleme seda tsitaati kasutanud? Usun, et üpris palju. Vahel tuleb see ikka meelde ja tuli meelde ka viimatist Maalehte lugedes.

http://www.maaleht.ee/news/uudised/eestiuudised/kui-kutuseari-pitsitada-saaks-vargaid-rohkem.d?id=64337819

Päris põhjalik artikkel ja eks igaüks loeb sealt välja seda, mida soovib. Mind aga jäid mitmed asjad häirima. Jah, pole kerge hakkama saada, eriti peredel, tühjenevas Lõuna-Eestis kui saad hädapalka. Pole kerge kui lastele elementaarsetki ei saa lubada. Pole kerge kui pole tööd võis töölesõit väga kulukas ja puudub ka sobiv bussiühendus. Aga ikkagi ei saa ma aru, kas see annab moraalse õiguse varastada või petta? Ja millise piirini see moraalne õigus kehtib? Kas selleni, et lähen toon omale odavat kütust ja annan ka tuttavatele?  Mida ma täiesti mõistan ja aktsepteerin. Muidugi "annan" tähendab seda, et ei mängi spekulanti ja ei tee puskut (pusku = vahelttegemine)? Või 500 liitri kütuse müümiseni kuus? Või 5000 liitrini?
Kohalike juttudest kumas läbi, et kui kütuseärile piir pannakse, siis vat lähen ja nõuan toetusi! Kas sul on moraalne õigus nõuda kui sa pole makse maksnud?

On imelik mõelda kui keegi töötab kinnisvaraagendina või turvamehena, teises töökohas aga varastab tööandja/riigi tagant metalli, kütust jne!? Mis tunne oleks enda kodu valvama tellida turvafirma, kus sellised inimesed töötavad? Ja nii on paljud asjad tugevalt seotud nii, et esmapilgul seoseid ei leiagi...

Teine artikkel

http://www.maaleht.ee/news/uudised/eestiuudised/kalaralli-vaikese-roovpuugiga.d?id=64337393

Siia juurde veel paar mõtet.

http://www.maaleht.ee/news/uudised/arvamus/elu-seaduse-piiril.d?id=64339267

http://www.epl.ee/news/arvamus/lugeja-kiri-miks-kihnu-kalur-on-valjasurev-liik.d?id=58353098

Ausalt öeldes austan kalureid, pole see töö kerge ja oluline ka hooajalisus ning kvoodid. Kuid ei austa tühikargajaid, kes näevad vaid enda ninaotsa. Ei näe seda, et ka tulevased põlved tahavad elada. Selle koha pealt oleks paras sellised kalurid siduda ühte punti metsaärikatega, kes ka näevad vaid hetke rahanumbreid. Ei teagi, kas sellise suhtumisega inimesi meil rohkem metsa- või rannarahva hulgas?

Igatahes on imelik ja mõnes mõttes õõvastavgi lugeda sellisest suhtumisest ja eriti seda, et seda peetaksegi õigeks ja normaalseks.
Muidugi on häbematu kui keegi oma äridega kalamehele külma teeb ja siin on küsimus juba viletsates seadustes, mis lubab vara kantida ja pere lemmikloomade nimele kirjutada...

Aga leidub ju neid, kes isegi väikse palga puhul rabavad ehk teevad oma tööd kohusetundega ja ausalt. Nende jaoks ehk imelik maksata makse, mida endine pettur nüüd omale toetusteks nõuab...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar