Blogiarhiiv

laupäev, 8. juuni 2024

Vanalinna päevad`24

 

 
Läksin väikest ringkäiku tegema. Ilm pole enam kuum, kuigi täna oli üsna külm tuul nii et võinuks isegi mingi kaabu pähe panna. Ega ma suurt ülevaadet saanudki kõikidest üritustest, aga siin-seal üht-teist nägin.
Rahvariided on muidugi mu lemmikud. Ja vanalinn samuti. Nii et see ongi segu neist väikese kaubanduse jm lisandiga. Üldiselt oleks ma eeldanud, et vanalinnas on rohkem eestimaiseid toite söögikohtades, müüakse eestimaist käsitööd jm, aga meil on globaalne kapitalism. idamaised vm maitsed jäägu pigem ikka kuhugi mujale, mitte vanalinna! Turisti jaoks on vaja ehedat ja omapärast, kiluvõileivast Pirita ürdiliköörini.
Alati võib öelda, et kuskil käia ja olla on pigem positiivne, 99% negatiivsetest asjadest on põhjustatud inimeste tegemistest või tegematajätmisest ehk neid saab muuta!
 














 
Muide, sellised asjad näitavad minu jaoks alati ära, kas kuskil on peremees olemas ehk peremehetunne. Ja just puit, sest seda kas värvitakse või immutatakse üle, et kestaks "põlvest-põlve". Aga pingid iseenesest vahvad.



 
Kohutavalt aga riivab silma selline sodimine, räigelt vastik! Vanalinn on ju meil eriti ilus ja isegi kui kõik ei saa oma vara kohe remonditud, pole seegi asi, mis nii häiriks. Pigem on see inimlik ja inimlikkust meil ju ongi vaja! Ja kindlasti ei seostu see kuidagi ka loovusega? Tegu on rämpsuga, valusalt otse öeldes ka inimrämpsuga!



 
Turiste paistis üsna palju olevat! Tore seegi, et suvel siin käiakse ja ollakse ning kohalikud ärid saavad teenistust.







 
Naturaalsed maitsed Muhust?
 
 
Väga vahvad pakendid!

 
Fantastilist keraamikat on meil aga palju!!!




















 
Vabaduse väljakule jääda kahjuks ei saanud, mõningasele infokarjumisele vahele lasti ikka üliräiget tümakat! Ehk peaks kossu või mis iganes spordiürituse puhul laskma kõlada mängijate ja kaasaelajate häältel? Isegi kui tegu kommertsüritusega.  Sport pidi ju üldiselt ikka terviseks olema, aga see tümm-mürts on siiski tervistkahjustav ja näitab ka maitse puudumist.




 
Vaadata on aga Tallinnas meeletult! Seinast-seina, no ma ei oskagi öelda, kui palju erinevaid detaile ja nüansse! Käid ja aina pildistaks, vorme ning värve.



 

 
Mida hing usub? Selline mõte selel kaadri nägemisel tekkis. Minu puhul on hing kaldu pigem maausu ehk paganluse poole. Kristlus ja muud usundid oma äärmuslikes vormides igatahes väga palju surmasid, sõdu ja vägivalda põhjustanud. Loodus on aga vaikuse taevariik ja taevane vägi selles olemas.
Muidugi ei eita ma õigust uskuda ja tunda ja kirikud ning ka tsässonid näiteks on ju igal juhul imeline loodu!




 
Siin tümakat ei ole, on meloodiad, inimhääled, harmoonia!



 
Ja ikka tahaks, et rohkem kaevandatavast paekivist läheks ehitistele, mitte killustikuks, sandikopikate eest.












 
Mängis väsinud pillimees ühte lugu, imeliselt kõlavat laulu Tshervona Ruta! Ja ostsin temalt ühe plaadi. Kasvõi tänutäheks ja selleks, et koju jõudes saaksin kuulata muusikat/laulu! Helisevat, hingesoojendavat.

 
Edasi minnes aga nautisin taas neid meeletult erilisi vaateid!
 














 
Häbi on natuke tunnistada, et kuigi elu jooksul olen palju käinud Toompeal, siis Toomkirikusse ja Piiskopi aeda pole ma kunagi sattunud!  Alati olnud minek joonelt Patkulisse ja trepist alla või vastupidi.

 
Võimas! Kõik, seinast seina, maast laeni!










 


























 


 
Nagu palju muudki, sobiks ka KK Keraamika ideaalselt kinkimiseks! Nii lahedad ja vahvad, et silme ees võtab kirjuks!























 







 
Mõttes soovisin kõikidele rahvatantsijatele ja -lauljatele edu!





 
Toompealt nägin, et siingi esinejaid, kuid juba kaugelt oli selge, et siia pole mõtet kuulama minna. Milleks kuulata vabatahtlikult räiget tümakat!? Rämps!





 Aga kokkuvõttes ikka paksult rohkem positiivseid emotsioone, kui jampsi!
 
 

 

 

 

 

 

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar