Blogiarhiiv

pühapäev, 2. juuni 2024

Jupikesi tegemistest vaesel penskaril Tallinnas.

 

 
Eks nüüd saab vast Tallinnas rohkem ringi kolada, kui Eesti teise otsa ja vahepeale vähem retki ette võtan ja seega teen taas eraldi postituse, panemaks pilte mõnest käigust üles. Mis vaesel penskaril ikka muud teha! Tegelikult muidugi on vanalinn alati jalutamist-vaatamist väärt!
Jutt vaesest penskarist on muidugi nali, vähemalt osaliselt. Riigikogulase pinssi ma siiski ei saa.















 
Kookeri limps palaval päeval on hea, kuid vanalinnas peaks olema ka joogiveekraanid!




 
Minu jaoks on vanalinna võlu ka selles, et alati võid märgata uusi detaile või ka tuttavaid teise nurga alt. Valgus ja/või taevas mängivad siin ju oma osa.











 
Küll aga on Tallinnas liiga palju "võõraid kööke". Muidugi, eestlased soovivad ka maailma erinevaid maitseid proovida, kuid vanalinn on ja jääb teatud määral ikka turisti pärusmaaks ja eestimaiseid toite (või ka euroopapäraseid) on siin liiga vähe. samal ajal peaksime turistile ka 10 idamaise supi asemel pakkuma ikka omamaist ja võimalusi on ju küll ning veel. Peispsi tindi supp vähe vürtsikamalt, seto seene-singi jm peaks ju olema piisavalt huvitavad, et neid proovida, mitte kuskil mujal neid ei saa kui Eestis. Küllap ka eestlaste jaoks oleks need huvitavad, heast frikadelli või kalasupist rääkimata. Seljankast on vahel juba kõrini! Ja kui me piltlikult unustame oma rahva mälu toidus (rahvusroadki on puhas mälutraditsioon) ära, siis saame süüdistada vaid iseennast



 
Istumisvõimalused siin on igati tänuväärt tegu, iseasi, kas seda pargiks kuidagi saab nimetada.







Kesklinna valitsus teeb aga väga kurjaks, tõsiselt!

Tallinna Kesklinna Valitsus
Neeme Sihv, teile on korduvalt veekraanide teemal vastatud. Raekoja platsil avalikku joogiveekraani ei ole, küll aga on lähim kraan Niguliste tn / Harju tn ristmikul. Avalikud joogiveekraanid on kantud kaardile. Oleme teadlikud, et teile meeldib kraane jalutades avastada, mitte kaardilt otsida. See pole aga piisav põhjus linna hiigelsuurte tilgaga siltidega koormata.
 
Krt, tõepoolest, kas ametnikel ja poliitikutel muutub ajuehitus peale tööle/võimule saamist või on selline suhtumine hoopis eelduseks, et üldse soojale kohale saada? Tallinnas, rohepealinnas, kus ennast upitatakse populismiga ja enesekiitmisega? Linnas, kus ollakse uhked mõnekümne veekraani üle?
Kas tõesti peaks sellises linnas liikuvad inimesed istuma kogu aeg ninapidi nutitelefonis? Veekraanid on elementaarne, aga ka Eesti riigi, sealhulgas omavalitsuste kohustus! Selgitada, miks, pole siin küll põhjust, sest seda peaks iga poliitik ja ametnik une pealt teadma! Ning nii nagu viidad juhatavad inimesi olulistesse kohtadesse, peaks ka veekraanid olema silmatorkavalt tähistatud ja viidad peaks nendeni juhatama! Ehk peaks linnavalitsuses veekraanid ja Saku Lätte  (kui see neile maksumaksja raha eest muretsetud) likvideerima, et nad nina äpis mööda linna käiks?
 
 Juuni kolmas nädal
 
 
Nunne tänaval on omaette lahedad kõnniteed. Täpsemalt neilt ulatuvad sõiduteele käiguteed, teisel pool teed on aga hoopis muru või see, mis sellest alles on. Ka taksopeatuses pole kiviplaate. Aga iseenesest pole see ehk väga suur probleem, väga palju vast ei tallata ja midagi ju murust ka alles. Tõenäoliselt siiski lähiaastatel hakatakse midagi tegema, on ju ka kõnniteed ise üsna muhklikud.


 
Ilu on aga igal pool, igal sammul. Lihtsalt ei jõuagi seda nii kiita kui kiitust väärt see ju on!





 
See pilt toob mõttesse, et ei ole ju linnas kivi ainult halb vaid hoopis osa (vana)linnast ja elust. Kui seda aga kuskil liiga palju ja valel moel saab olema, siis see pole enam sama. Kivi ongi pigem ehitus- ja teematerjal, ehedal kujul  (killustik pole ju enam ehe kivi), aga teede juures tavalises linnakeskkonnas peab siiski elu olema. Puid ja muud haljastust. Rohkem kui täna armastatakse luua, Haapsalus ja Viljandis, Rapla ja Põlvas. Ja muidugi Tallinnas.




 
Saiakangi kohviku ehedusest, päris naturaalsetest koostisainetest tehtud hõrgutistest on teistel väga palju õppida! P... need ersatskoostisained, tüümian, rukola ja koriander! Meil on Eestis päris piima ja vahukoort, ehedaid mune palju muud. Maitseainetest rääkimata. Aga valdavas enamuses toidukohtades rikutakse ehedus ära võõraste ja üleküllatatud maitseainetega.



 
Ning vanalinna miihu ootas stoilise rahuga sisselaskmist. Lõpuks tegi seda üks turist. Igatahes modelliks oli kass vaid mõne minuti jooksul mitmele turistile.








 


















 
Siit pidin paraku jälle suure kaarega mööda minema. Nagu alati - tümakas! Kas see teeb võistluse või üldse ürituse ägedamaks? Vähemalt helimehe jaoks? Ehedus on jälle maha surutud, mutta tambitud, tümakaga maetud?






 


 
Kui müra on ebanormaalne, soovitatakse mupole teatada. Ja siis? Vastuseks on, et "eks igal pool üle linna ole ürituste aeg". Üritustel võiks ju ka olla muusika, mitte müra? Tundide viisi, nii et ei aita järjekordselt ka kinnised aknad ja süda võtab puperdama...

 
Teisel ajal aga (enamasti ei sega muide ka tavaline tänavamüra, see lihtsalt on, Mõnes mõttes lausa "mahe", kui üksikud idikad välja arvata) on taas ehedust. Iga taim, puu ja õis võib olla osa elust.


 
Trammiga veel Hobujaama ei saa. Mõnigi soovitas, et "võinuks ikka ajutise trammitee ehitada". Kustkaudu? Naljatilgad.  Elab üle, mis sest, et ukerdamist mõnevõrra on.










 
Rakvere raibet polegi? Seda, mille üle hirmus turmtuli Tallinna puhul FB-s käib. On, aga siin juba õitsenud ja kahjuks lastakse ka seemneid külvata. Kuid nüüd näeb, et ei ole meil kuskil ainult tõlkjas ja malts, rohkem või vähem on tõepoolest erinevaid taimi, nii ilu kui sumisejatele elu pakkumas.





 
Ühes asjas on Tallinna linnavalitsus aga "kõva"! Tualettide ja veekraanide maskeerimises ning ükski viit ei juhata mitte kuskil neid spioonidele kätte!

 
Mõnus vetemäng ehk purskkaev aga on loomulikult nähtav. Ja parkides nauditakse olemist ju ka vähem palavate ilmadega.

 







 
FB_s on üüratult ka autofanaatikute kisa. Sealhulgas bussiradade teemadel, sest autode arvelt ei tohi ruutsentimeetritki ära võtta! Kui aga Lasnamäelt tagasi tulin, siis kuskil kesklinnas toppasime üsna mitmed minutid ummikus. Sõiduautosid vuras aga samal ajal mööda kümnete viisi. Kummal on ikkagi olukord halvem? Kas E ehk ekspress on ikka ekspress, kui see kopitab ka ummikus?


 
Siin oli kunagi lootust, et tekib ülikõva talupood. Aga lootus kustus...

 
Välireklaam tuleb keelustada! Digipraht tõstab hindu, viisakusele kutsuv plakat on ka kulukas koos selle postiga ja ei muuda mitte kedagi egas midagi. Lisaks visuaalne reostus, sõidukijuhtide tähelepanu kõrvaletõmbamine jm. Aga milleks siis neid kõiki vaja? Ei olegi vaja, aga mitte mingil juhul meil ei tohi asju normaalsuse poole muuta?


 
Aga Tallinnas on omajagu mõnus! Kui vaid igas asjas suunataks kõike veel paremuse poole!

**************************************
 
Lisan siia ka ühe hilisema käigu, juulikuus. 16. 07. 24
 

 
Balti jaam on küll nädal aega suletud, aga rong sõidab ikka!









 
Siinkandis on ka aga väga ja väga ilusaid maju, nii puust kui kivist.





 
Aga vahele satub ka kolemaju. Huvitav, miks küll eksklusiivne hotell tahab sellist koledat muljet endast jätta?









 






Vanasti öeldi, et otsitakse Kalevipoja parteipiletit...
 
 
Mina kraavi ei kukkunud, kuigi lähedal väga kena arheoloog toimetas seal kelluga kontide kallal! Selle asemel võtsin suuna Müürivahe tänavale, mündipoodi.
 


 
Tunnelist haarasin ka ühe joogi, mingil "islandil"  ehk saarel nimega Ösel valmistatud. Väga hea oli!







 
Kukkel oli kõll tõsiselt kõva, aga kohvi kõrvale võtsin. Mitte vanadusest kõva vaid selline tõsine kukkel. Voorimehe tänavas. Populaarne kohvik, eriti kaneeli- jm saiakeste poolest.


 
Imelik, selliste kleepsude järgi peaks ju lihtne olema süüdlasti tuvastada ja trahvida?

 
Aga siia poodi vist küll kunagi ei pääse?


 



 

 

 
 
 
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar