Blogiarhiiv

reede, 28. juuni 2024

Kuumaval õhtul mere äärde.

 

 
Päev oli nii kuum, et sain vaid paaril korral turule, aga toas olemisest tülpimus. Õhtul otsustasin ikkagi mere äärde minna. Hea valik, sest kui oleksin tundnud liiga suurt palavust, poleks bussile läinudki. Siiski vaatasin, et vist kannatab ära. Nagu ikka vaatan paratamatult ka busse. Transpordi eest vastutav abilinnapea Järvan tundub olema vähe asjalikum kui senised tegelinskid, kuid siiski lünklike teadmistega. Tema sõnul olevatki plaanis linnaliine kokku panna, aga vähe segasevõitu jäänud jutu järgi neist võimalikult palju kesklinnast mööda suunata!? No tore, kui tahan siit saada Reidi teele, siis võin valida 8 ja 66 vahel, lausa lust! Tõsi, Kose elanike jaoks liin 8 keerati pekki ja ka Järvan ei paista sest aru saavat, et kogukonnas, kus ongi vaid üks kesklinna sõitev buss, siis sealt seda ümber ei suunata!
Muidugi ei pea maakonnabussidest kõik tänased sõitma Balti jaama. Osa peaks seda peale LIITMIST ikka tegema, kuid osa võib suunata ikka läbi kesklinna, võimalikult otseühenduseks maakonna erinevate asulate ja linnaäärte ühendamiseks. Sest muidu on bussid Balti jaama ju TÜHJAD. Liin 8, mis peagi saabus, aga ei olnud tühi ega loomulikult ka läinud tühjaks, sest see sõidab edasi. Ja just seda peaks tegema valdav enamus linna- ja maakonnaliine kesklinnas või Balti jaamas.
Ma ei jäta seda ikka uuesti ja uuesti kordamata!

 
Nii nagu Õismäelt tahetakse Kadriorgu, nii ka Viimsist, Lasnamäelt ja mujalt Pikakarile. Ja mitte ainult, mõni ei saa aru, et lisaks on veel palju vahepealseid peatusi ning nii kiputakse vaidlem,a, et kes sinna "lõppu" ikka nii väga tahab. 
Kiitma peab TLT-d aga kindlasti selle eest, et bussides töötavad konditsioneerid, nii on kuumaga sõita üsnagi mõnus.


 
Eks üks mineku põhjus oli jälle ka ilusaid pilte teha. Üllatav oli aga näha, et lauluväljaku värava kõrval "putka" ei töötagi vist? Kas tõesti oleks siin kandis kedagi, kes tahaks häid pirukaid jm osta, kohvist rääkimata? Praegu, suisel ajal on õnneks mere ääres mingid võimalused ka olemas, aga seegi on ju heas kohas? Kõrge rent?


 
Reidi tee ja promenaadi ehitusega istutati ka merepoolsele küljele üsna palju puid, neid pilte näeb hiljem. Arusaamatu on aga, miks valiti just need liigid ja just neisse kohtadesse, kuhu istutati? Ilu kõrval on ju oluline ka varjulisus? Ja nagu selleltki pildilt näeme (Paljassaares veelgi uhkemad) on liike, mis sobinuks väga just mitmes kohas pinkide juurde?! Kuigi siingi neid tore näha, sai mere ääres aimu, et ikkagi otsitakse ka varjulisi kohti! Kas linnaametnikud ja ehk ka projekteerijad oma (konditsioneeriga) kabinetis selle peale tõesti ei tule?

 
Siin on aga tore tõdeda, et nüüd kui jalakäijate ja ratturite teed on selgelt eraldi, on olukord konfliktivabam ja kõigil vast on selle üle vaid hea meel!






 
Vastu päikest vaadates mõtlesin, et kajakad, aga hoopis meriskid?

 
Igal juhul siin nüüd on rohkem rohelust, kuigi vähem kui peaks ja nagu ütlesin, osati vales kohas. Või täpsemini öeldes, paljudesse kohtadesse "unustati" istutada!


 
Väga tore on aga see, et siin on vähemalt mõni tõeline haljasala. Selline, mis tõepoolest ülikõvasti liigirikkust kasvatab!





 
Ja alati tasub kiita ka selle eest, et istumiskohti on ikka väga palju!


 




 
Järjekindluse eest võiks ju ka linnavalitsust kiita? Kohati kindlasti, aga mõni puupäisuslik kangekaelsus ei ole siiski kiitust väärt! Kaks probleemi.
Tualett on? Väga tore. Aga nagu ka veekraanide puhul, arvavad mingid "roheametnikud", et "otsige infot nende asukohtade  üle ikka netist"! Eks see irvitama ajab, kuid tegelikult on asi ikka kurb küll. Tänagi kuulsin korduvalt, kuidas keegi kelleltki küsis, kas ja kus siin tualette on! No kas tõesti on aju nii sile, et ei saada aru VIITADE vajadusest?
Teiseks, juba üsna ammu teavitasin linnavalitsust, et kui on veega tualetid, peaks konteinerist, kasvõi sellest ainumastki mis olemas, tooma veekraani VÄLJA! No ei, vaat ei tee seda ja kõik, käi sa õige ...., öeldakse linnavalitsusest! Samuti mitte mingil juhul ei panda üles veekraanide juurde Tilgu silmapaistvat kujutist ja ammugi eemale VIITASID!? Sest .... otsige netist, http.tilguametnikukraanid.ee

Mõtlesin siin teksti lisades, et tuleb ehk ka LOV-ile infot jagada ja ennäe, mõni tunnike enne minu käiku Kesklinna Valitsus soovitabki:

Täna on üks tõeliselt palav suvepäev. ☀️ Et säilitada tervis ja hea enesetunne, kandke mütsi, eelistage heledaid avaraid riideid ning võimalusel jalutage majafrontide ja puude vilus. Samuti tuletame meelde meie kesklinna 𝟐𝟑 𝐚𝐯𝐚𝐥𝐢𝐤𝐮 𝐣𝐨𝐨𝐠𝐢𝐯𝐞𝐞𝐤𝐫𝐚𝐚𝐧𝐢 𝐚𝐬𝐮𝐤𝐨𝐡𝐚𝐝, millest nii teie kui ka teie neljajalgsed sõbrad kosutust saavad. 🚰

💧 Taani Kuninga aed
💧 Niguliste tn / Harju tn ristmik
💧 Viru 27a
💧 Politseiaed
💧 Kadrioru park
💧 Järvevana tee 7n
💧 Uus turg
💧 Wismari tn 6a
💧 Nunne tn 18
💧 Tuulenurga tn 16
💧 Pirita tee 1
💧 Järvevana tee 3d
💧 Järvevana tee 9g
💧 Lootsi tn 8
💧 Juhkentali tn 10
💧 Kalevi staadion 2 tk
💧 Lauluväljak 2 tk
💧 Ilvesesilla juures
💧 Vabaduse väljak
💧 Superministeeriumi väljak
💧 Koidu park

🗺️ Oma asukoha aadressi järgi saab leida lähima avaliku joogiveekraani ka kaardilt 👇
https://gis.tallinn.ee/.../apps/webappviewer/index.html...
 Nii et kui jänu või häda on, võtke osa meie väikesest orienteerumismängust! Ärge märgake ilu ega inimesi ümber, olge ninapidi nutikas! Reidi teel on kohati ka hirmpalju valgustusposte ehk põrkate mõnega kokkugi kui ninapidi telefonis käite... Ja kiitkem rohepealinna linnavalitsust, sest aastakümnetega on suudetud linnaosas lausa 23 veekraani tekitada! Üks kraan umbes poolteise aasta kohta. Isegi Kadrioru pargis on 1 kraan??? Linnameedias või mõnes muus ametkonnas on ametnikke igasühes ikka seitse korda rohkem ehk siis linnavalitsuses kokku 100 korda vast rohkem? 0,1 kraani ametniku kohta?
Ma siiski sinna lauluväljaku juurde kepslema ei hakanud, kuigi kuskil seal lausa 20 kraani!!! Ups, 2 kraani...
Aga üsna koomiline see küll. Tore, et FB-s infot jagati, kuid miks siis seda hoolitsust siis pole, kui asju tehakse? On ju justkui tehtud palju head ja inimeste heaks, aga ikka on tulemuses väikseid vigu. Kui aga neile tähelepanu juhtida, siis jäärapäisus kasvab ja vaat, ei tee, lihtsalt ei tee midagi teisiti!? Ei paranda ja ei muuda!?

 
Õnneks saab juua osta, kuigi loomulikult mitte odavalt! Ja nagu rohepealinnas arvatakse, reosta võimalikult palju maailma ikka plastiga! Mul oli veepudel (taskus) küll kaasas, aga kallihinnalise voolava kulla kokkuhoiuks ja majanduse edendamiseks ostsin siiski ühe tomatimahla ja jäätise!

 
Aga ma ei jäta pildistamata siiski ka neid asju, mille eest saab kõvasti kiita ja kummardada tehtu eest! Ülimalt ilus!





 
Muidugi on ka mänguväljakud toredad ja pakuvad rõõmu väga paljudele lastele. Või isegi täiskasvanutele, vähemalt mõningad spordivahendid.



 
Väga äge on muidugi näha puid ja põõsaid, mis siin merepiiril on suutnud vastu pidada. Ja pea kõik pakuvad ka mingitki varju. Nii et kui ametnik tuleks siia ise lahtiste silmadega ringi käima ning ajus miski ligahtaks, siis hakkaks ehk ka rohkem mõistma?
Isegi passisin mõnda aega siin varjus, sest kuigi päike juba madalal, siis küttis ikka vägagi kõvasti!



 
Kui aga kõht tõesti tühjaks läheb ja/või oma jook otsas, saab siin paaris kohas siiski abi!


 
Isegi mingi simman käis! Vist õpiti sambat või miskit, aga muusika polnudki väga tümps ja üsna paraja valjusega oli, nii et kaugemal kedagi ei saganud. Väga meeldiv üllatus.

 
 
Väga äge "metsatukk".

 
Ja osaliselt saab ikkagi haljastuse eest kiita, sest vaeva nähtud vägagi palju!










 
Päris kobe valik burgereid!




 
Kindlasti võiks LOV oma suvepäevi siin korraldada! Kasvõi juba sel põhjusel, et siis äkki õpitakse omavahel ka koostööd tegema? Näiteks istutatakse mõni varjupakkuv puu sinna, kus on pink, või paigaldatakse pink sinna, kus on varjupakkuv puu. Olgu see puu täna isegi väike veel!
Ja muidugi peaks suvepäevadel andma välja ka JÄÄRAPÄISUSE TEENETEMÄRKE! 
Neile, kes kriitikast hoolimata on suutnud kindlaks jääda ja ei ole allunud provokatsioonidele. Pole toru konteinerpelleri seinast välja toonud, pole kraane ega WC-sid tähistanud ega eemalt viidastanud, on suutnud välistada puude ja pinkide kohakuti paigaldamist, pärnade, vahtrate ja tammede asemel suutnud piirduda ainult vitsakestega jne. See alumine pilt ei ole Reidi teelt vaid Paljassaarest ja kindlasti on vaja avaldada vali noomitus ametnikule, kes niisuguse asjaga hakkama sai! Ehk oleks mõistlik isegi puu välja juurida või pink teisale toimetada, sest ei saa ju ometi lubada endale selliseid apsakaid?
 

 
Kriitilise pilguga tuleb ka puuliigid inspekteerida, sest mõnest võib tulevikus isegi varjupakkuv saada!? Praegu veel viimane aeg välja juurida ja mõni põisenelas istutada?
Iroonia irooniaks, aga kui ikka millegi hea asja tegemise juures on selliseid puudusi, siis peaks hakkama mõtlema? Ja sügisel muretsema lisaistikuid, nihutama pinke või neid juurdegi muretsema.

 
 
Ka bussipeatuste ootekojad võiks olla asjalikumad ning ümbritsetud puudest.



 
Aga tehtu ja ilu eest siiski aitäh!

 
Head ametnikud, need kasvavad vitsata...

******************
 
Kuidas Tallinn tegutseb ja kas kuskil arvestatakse ettepanekutega ning parandatakse vigu?



📣 Algasid tööd avaliku tualeti paigaldamiseks 📣

Täna alustati elektritöödega Nõmme keskuses, et paigaldada kaasava eelarve raames avalik WC. Tee asfalteeritakse hiljemalt 5. juulil.

Kokku rajatakse neli tualetti - Nõmme turu, Liiva kalmistu, Hiiu Rimi ja Nõmme jaamahoone lähistele.
 

Vahel ka häid uudiseid!
Kas kõigi nende juurde paigaldatakse ka joogiveekraanid?
 
Vabandust, teie küsimus oli jäänud märkamata. Kõikides tualettides sees on kraanikausid. Eraldi joogiveekraane planeeritud ei ole.

Nõmme tänud.
Väga halb lahendus ja selliseid vigu täna enam teha ei tohiks?
Õnneks saab veel ümber teha. Sest õues saab pudeleid täita, ei pea pori sisse tassima ega koeri kraanikaussi upitama. Loogiline või kuidas?
Ja muidugi loodan, et lähedusse erinevas suunas paigaldatakse ka viidad WC/JOOGIVESI? Ka see arusaam võtnud 30 a aega.






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar