Blogiarhiiv

kolmapäev, 10. november 2021

2018 jaan. Mitme ümberistumisega Värska spaasse ja tagasi. (ELB postitus)

 

Kuna blogi päises näeb (oktoober) vaid osasid postitusi poolikute pealkirjadega ja oktoobrikuu "uputasin" teiste postituste siia kopeerimisega (VAREM EESTIMAA BLOGI 2 ja EESTIMAA LOODUSE BLOGI ning kogemata KUSTUTATUD POSTITUSTE FOTOMATERJAL), siis on vaja ka ülevaadet, mida ikkagi leida.
Nii palju siis sai postitusi ja proovisin tundide viisi nende linke postitada.... millegipärast aga suur osa sellestki tehtud tööst läks kaduma. Teie jaoks siin nüüd kerimist muidugi palju, aga see-eest kõik postituste pealkirjad olemas, neile klikates ka neid näete! Ja võin ette öelda, et suur osa tollaseid, aastatest 2012-2016 olnud kitsaskohti on samad ka täna, siis aktuaalsus pole kadunud. Ajalooks muutunud piltide mõjust rääkimata!

Südamest vabandused ja kohtumiseni!

  https://eestimaablogi.blogspot.com/2021/11/eestimaa-blogi-okt-2021-postituste.html

reede, 5. jaanuar 2018

Mitme ümberistumisega Värska sanatooriumisse ja tagasi.


Tartus pildistasin taas öist linna. Või õigemini õhtust. Pikalt ei viitsi ju üleval olla, ikkagi puhkus ja ega kõrtsidesse raha laiaks lööma ka ei kisu.



Aga kõike reklaami ei maksa uskuda. Ale oli vaid mõnes poes, fotoka aku eest maksin nagu alati!








Nutikas ekraan polnudki väga nutikas või olin mina vähem nutikas. "Ruudud" olid ilma kirjadeta, nii toksisin järjest näpuga kuni sattusin vajaliku poe peale. Ega ma pole ka eriti tihti selliseid kasutanud.









Aga hoolimata sellest, et Värskas ootas vesi, käisin ka Aurast läbi. ujuda ju hea!




Ja pärast ujumist kerge eine. Supp hea ja azuu lausa vägagi hea ning soodne. Vaid kartulid võinuks olla veidi ehk pehmemad.


Siin aga maja igalt küljelt ei saagi teada, kas majas ka toidupood. Läheks vastasmajja, kus kiri "Maksimarket" näha? Aga ei, siin teisel küljel siiski juba nägin ja sain rahulikult ka juua osta. Ega kui pikk sõit ees ja igalt poolt peatustest ei pruugi juua saadagi, siis tulebki olla ettenägelik.



Kas ikka on? Sealiha skandaal oli ja muudki olnud. Rimi võtab sageli küll tööle puuetega inimesi ja see on kiiduväärt, aga hiljuti lugesin Puuetega inimeste eestkostjate kirja viletsa tööhõivereformi üle. Ja teada on ju ka see, et Rimi võtab neid tööle, kui muidu sellise sandipalga peale keegi väga tulla ei taha! Kus siin siis vastutustundlikkus on? Või hoolivus ja töötajate väärtusteamine? Muidugi, ega teiste puhulgi pole kõik nii puhas. COOP hõikab ka, et elu maal igal pool, aga sulgeb aina poode!?


Rattahooaeg kestab ja eks tänu naelkummidele kestab ka läbi talve. Kui see ükskord tuleb.....


Tartus on aga väga tihe bussiliiklus.


Kuna aga sel ajal Värskasse otsebussi ei läinud, siis katsetasin minna sinna läbi Räpina. Eks meil leidu ka neid, kes arvavad, et nii ongi tore, nimetades neid asju "kiireteks ja mugavateks ümbersitumisteks. Näiteks rongilt linnaliinile, kõnni, Räpina bussile, logele, Värska bussile ja .... kõnni või logele ning bussiga samatooriumisse.......


Ja siingi on samu muresid nagu tallinnas. Kui tallinnas ei alusta bussid raudteejaamast, siis nii on ka tartus ja mujal. Kui Tallinnas ei peatu bussid Järvel (Ristil) siis siin ei peatu Annelinnas. Kas tõesti peaks ammelinlane sõitma bussijaama ja siis bussile minema? Muide, bussis sattusin juttu rääkima naisterahvaga, kes ka sageli kirju igale poole saatnud ja vastuseks saanud tühja-tähja. Aga tore et on inimesi, kes seisavad inimeste ja riigi rahakoti eest!

Aga siin peaks olema küll peatus ka linnast väljasõidul, mitte ainult saabumisel. Ehk ka Annemõisas, Suur-Prisma kandis? Huvitav, et ka eraomanik, kes pidi olema parem omanik kui riik, ei taha reisijaid?




Mõnus puudevaheline tee!


Paistab, et siinkandis ka mingeid teeäärseid müügikohti?




Esialgu arvasin, et äkki on Tartu Bussikeskus alge riiklikust bussifirmast....




Ja aina tihedamaks muutusid kahjuks sellised vaatepildid!





Muidugi, ka raiesmikel oma koht ja pakuvad needki maastikus vaatevaheldus, nagu pakub seda kõik muu ilus maanteede veeres.








Tund aega järgmise bussini. Kas minna poodi? Hämardub juba nii et eriti ka pilte ei saa. Või minna bussijaama, kus pole reisiraamatukogugi või minna Pubisse? Käisin siiski poes ära, kuigi viitasid pole ja peab ikka küsima, kuhu minna.


Aga ilus koht see Räpina. Mine tea, kuidas oleks elu läinud, kui läinuksin õppima Räpinasse aiandusagronoomiks.....



Aga Räpinasse peaks kunagi puhkama tulema küll. Olin siin alles esimest korda.





Küll aga hoitakse kokku Räpina bussijaamas valgustuse pealt. Nii et hämaras võid lausa ninali lennata kiirustades, nagu mulle ka demonstreeriti. Sest mõne puuduva põrandaplaadi paigaldamiseks toimub kunagi hange? Loodan, et kuigi inimene sai haiget, siis vähemalt mitte tõsiselt viga!!


















Ja läkski lahti sõit Värska suunas. Ning taas sai infot ka mõne reisija käest, kes bussis olid.



Värskas tervitas aga tuttav kultuurimaja.



Kus isegi turismiinfopunkt veel peaaegu avatud. ja kust ka infot saab. Muuhulgas sain teada, et 17. 25 ikkagi läheb buss sanatooriumi poole. Ei tahtnud lihtsalt pimedas kõmpida ja lisaks saaks ühe bussi jälle "kirja"!






Kas aga igal hetkel peaks just buss Tartusse minema? Võib olla vahel piisaks lühemast sõidust, näiteks Ilumetsa, kui sealt oleks mitu rongi päevas? Mitte et ma tahaks kellelgi ühistransporti halvemaks teha, aga samas on ka selge, et raha tuleb lugeda igal hetkel!?
Muidugi peaks bussid võimalikultsagedasti ka spaast läbi põikama ja ehk alustama vahel lausa muuseumi juurest? Aga kindlalt on selge, et tihenema peab ka ühendus Võruga kui uue omavalitsuse keskusega ja siinkohalgi on oluline seotus rongidega Põlvas või mujal.

Avalik kiri puudtab ka Värskat.



Igavesti vahva ootekoda! Lausa palee!? Küll aga võinuks ka siin olla valgus sees, ka selleks, et näeks turist infot lugeda!?  Ja bussijuhile oleks paremini ka inimesed nähtavad?


Külastasin ka marketit. Tore, et ka erapoed kuskil vastu pidada suudavad. Ja kui hetkel ostjaid pole, siis saab ju üks töötaja teise käest osta? Aga tore oli ka see, et siin saab ka kerge eine ja kohvi, kui soovi on. Väga vajalikud asjad maal.




Või siis ostad Läti õlut?



Ja saabuski reisi uhkeim hetk - sõit Värskast sanatooriumisse rahvusvahelise bussiliiniga! Kuigi ega sõiduplaani järgi sellest ju aimu saagi....
Muidugi, siingi olid kirjas mingid nõudeliinid samal ajal, aga jäigi teadmata, kas nendega kehtis"kuni 5 km" põige ka spaa puhul?


Aga Värska snaroorium mulle meelis. Ka hind oli suhteliselt inimlik. Algul oli puhkuse ajal plaan külastada ühe öö kaupa Pühajärvet, Kubijat ja Värskat, aga mingi 75 eurot ühe öö eest on ikka üle mõistuse palju, nii et Pühajärve langes ära. langes ka Kubija, aga sinna peaks minema ehk millalgi, sest pakutakse kaheöö paketti alla 100 euro, mis ka mõistlik.
Kahjuks polnud siin enam ka lund, muidu võinuks ka rohkem jalutada. Nii võtsingi toa ja jätsin isegi suurema õhtusöögi ära. Selle asemel sõin üle pika aja lihtsalt friikartuleid viineritega.








Tegelikult mõistetav, et ka rõdul ei lubata suitsetada. Aga ehk võiks ühes tiivas olla mõned toad, mille puhul see lubatud?
Muidu aga tuba täitsa mõnus!










Mõnes kohas küll puudus valgus.



Hea oleks kui kohe tutvustataks ka muid võimalusi. Saabusin neljapäeval, aga sellest teada ei antud, juhuslikult märkasin reklaami. Oleks ka vaatama läinud, aga .... pimedas kõmpida siiski ei meeldi. Oleks buss viinud.....








Hommikul aga kõmpisin Veekeskusesse. Võimalikult varakult, et olla kohal enne teisi ja saaks ka mõned pildid teha. Hommikul küll ei mulisenud mullivannid ega muud "atraktsioonid", aga ausalt öeldes mulle see vaikus meeldiski rohkem. Õhtul, siis teine asi. Ja vesi tundus mõnus ning basseinid täiesti mõnusad. Mineraalvee vannid muidugi tunduvad omaette tase!











Ning ilus kujundus.


Teisel pool basseini aga ka ujumisbassein, seega siin toimuvadki vahel ka võistlused. Tore.


Aga ehk peakski meil olema käekellad, millel ka rohelise kaardi rakendus? Ehk siis muuhulgas oleks neist kasu näiteks, kui tahaks piletita ühistranspordis siiski statistikat saada ja selleks oleks vaja ju rohelist kaarti vibutada mitte ainult sisenemisel vaid ka väljumisel!? Nii vibutakski, kui andur kella küljes? Selline mõte lihtsalt tekkis, kui siin "kellaga" ringi jalutasin. Seda enam, et praegu ju ei tea, kuidas hakkab see piletita sõit toimima. Näide Tallinnast - praegused validaatorid on mõttetu lisakulu. Müüa aga nullpileteid? Samuti mõttetu. On vaid kaks võimalust, kas tagada validaator topelt piiksutamiseks, aga siis ei viitsita väljudes ju piiksutada või ikkagi on uksel lihtsalt piik-piiks loendur, mis lihtsalt fikseeerib sisenemise-väljumise ilma igasuguse kaardita!?






Aga ehk peaks siingi olema perepilet 50% soodustusega? Miks meil ikkagi püütakse ka laste pealt teenida ja mitte vähe? Ükskord peaks aru saama, et paljud jätavad tulemata lihtsalt sellepärast, et pere eelarve ei võimalda veel selliseid kulutusi!?






Suvel tahaks küll siia tagasi tulla!






Hommikusöök oli tavapärane, aga puder väga maitsev! Ja morssi sai korralikust Rõngu mahlast!





Küll aga peaks ilma astmeteta osas olema piire ja trepiastmed (kitsad ja märkamatud) paremini tähistatud või ümber tehtud!






Nõnna palju autosid. Aga ehk ikka tuldaks ka ühistranspordiga? Kui Ilumetsast oleks bussid ja rongegi rohkem? Kahtlemata tuldaks.
Kuid teile teadmiseks, Värska spa pakub ka võimalust TELLIDA BUSS RONGI VASTU! Selliseid asju Eestis naljalt ei kohta! Muidugi oleks liinibussi ka muidu vaja. Just siiani. Ning ehk võiks Värskast alustavad bussid mingis järjekorras läbida nii sanatooriumi kui muuseumi? Tekikski võimalused ka muul aja kohapeal bussiga sõita?





Aga mina lehvitasin sanatooriumile ja siit see tuligi, buss Petseri - Tartu! Mingi Volvo - Niva? Aga sõitis kuidagi väga huvitavalt, ei õõtsunud nii nagu uuemad bussid. Omamoodi mõnus oli.




Siin nägin üle pika aja ka kergliiklusteed, mis meenutab Terviseteed oma katte poolest. Kindlasti saaks selliseid ka mujal teha, seal, kus liiklejaid vähem, asulatest kaugemal?






Hea, et ka ette näeb. Ilusad vaate ju!








No sellises asukoha, kus peatuda mitte ainult ebamugav, vaid lausa ohtlik, küll mingeid müügikohti ei tohiks olla? Või ainult siis, kui Maanteeamet siia ka parkla teeks? Millal riik hakkab mõistma, et mõningaid parkimiskohti on igal pool nagunii vaja?


















Räpinas lõi juba bussi üpris täis!














Mooste. Ilus vaade ja ilus koht!







Metsad kaovad, kas tasapisi ka loomad?



Aga hea, kui kuskil olemas mingigi tualett!




Ikka pidi aga ka ühe idioodi liikluses ära nägema. Kes väliskurvis möödus bussist. Hea, et kokkupõrget ei toimunud!



Siin siis uudne asi - järgnevalu on peatuskohad rekale ja bussile. Kuid kumb on õige, kas rekakoht peaks olema enne või pärast bussipeatust?



MK tuleb raudteejaamast? Kindlasti mitte. Ei Tallinna ega ka mitte Tartu omast. Ma võib olla läheks ka vahel bussiga Tallinna, aga kuni see Balti jaamani ei sõida, ei sõida ka mina. Seega, linnaliiniga vaksalisse!






Vaksalist aga üks võileib ja jook ning rongi!





Ja EVR ei tahtnud Aegviitu parklat teha??


Ülemistel aga üks linnaliini bussipeatus kohe käepärast. Mina aga sõitsin Balti jaamani. Ja seal.... tore, uued piltmärgid! Ja lausa INGLISE keelega!? Ohoo! Tõsi, kas paremal minnes ikka teab, kuhu pöörata? Aga tore seegi, et midagi tehakse!



2 kommentaari:

Vastused

Tänud!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar