Blogiarhiiv

neljapäev, 22. september 2022

Haapsalus ja Läänemaal rongi ootamas 27. aastapäev.

 


 
Käisin ja vaatasin rongi ühest otsast ja teisest otsast, no ei vii Haapsallu, Rohukülast rääkimata! Tänu Reformierakonnale ei vii lähiajal isegi mitte Ristile! 
Hea uudis raudtee asjatundjatele on see, et millalgi ehitatakse uus depoo Ülemistele, sest seegi rong sõidab vaid tühjalt Pääskülani. Põhjusi, miks Pääsküla ei ole enam hea koht depoo jaoks, on palju. Üks ongi see, et ei saa isegi Laagrini sõita, et istuda seal ümber kaugbussidele! Niisamuti oleks ka Ristini pikendamine ülioluline, sest nii saaks soovi korral osa Kuressaare ja Virtsu bussegi panna sõitma vaid Risti Jaam bussipeatuseni, hoides nii maantee vabamana ja kokku kütust ning töötunde.


 
Nii tuligi minna trammile, et logistada bussijaama, mis iseenesest puhas ajaraiskamine. Hea, et tramm tasuta vähemalt, aga Keskerakond pole siiani oma lubadusi täitnud - tasuta kõigile. Selle asemel jätkatakse ülikuluka ühtse piletisüsteemi väljatöötamist. Non kesikud nõrgad, rumalad ja ükskõiksed, midagi pole öelda. Ahjaa, ega teised ka targemad pole, juba 10 aastat küsin, millal pered rongidesse oodatud saavad olema - -50% soodustusega?



 
Ma nagu tundsin ette! Ja võtsingi 3 raamatut kaasa, et alustada Haapsalu vaksalis reisiraamatukogu loomisega, kohalikud pole siiani sellega hakkama saanud. Riiuli võiks muidugi linnapea Sukles tuua, ühe ikka omavalitsuse varudest leiaks?


 
Küll oleks äge, kui need vanad või siis kasvõi uued, välimuselt koopiad, maanteedel sõidaks. LAZ-bussi koopia oleks eriti meel järgi...








 
Endiselt pole siia tehtud kaug- ja maakonnaliinide bussipeatust Järve, kus muidugi ka linnaliinid peatuks.

 
Juba valmistutakse vist majandusminister Sikkuti sõiduks Haapsallu, rääkima konverentsile elu võimalikkusest ääremaal! See võib päris huvitav üritus olla, kus kindlasti suudetaks jälle rind paljude poolt täis pritsida, nii usinasti "edendatakse Eesti elu". Kahtlemata!


 
Hea on aga kindlasti see, et lõpuks ometi saab kogu raudtee Keilani kaheteeliseks, tõsi, ühtegi jaama Pääsküla - Keila vahele ei tehta. Tavatase, ega olekski naiivne olnud teisiti arvata.


 
Oleksin muidugi hea meelega rongiga ka Turbani sõitnud, aga ei klapi need ajad eriti seal bussidega. Kahjuks pole ka busside liinivõrgui oparandamiseks midagi tehtud, ükskkõiksus kõikide ametnike vahel. Majandusminister küll kohtub transpordiettevõtjatega, aga ei paista ka temal, nagu eelmistelgi, olema mõistlikke nõuandjaid?
 
 
 
Foto majandusministri FB poliitikulehelt

Kas prooviks minister Turba Jaam peatusest kohalike bussidega Haapsallu konverentsile sõita? Täituvus on ju oluline ja kui kõik osavõtjad nii teeks? Ahaa, ärge minu juttu uskuge, bussid Läänemaalt EI SÕIDA Turba Jaamani, iga valitsus peab oma kohuseks need ühendused läbi lõigata, et mingi luhul tühjemate busside asemel need täis ei oleks!

Helir-Valdor Seeder aga patoloogilise tasuta bussiliikluse vihkajana kiristab kindlasti hambaid...
Tean, et bussifirmad ootavad riigilt tuge, et kasvanud kuludega toime tulla. Riigieelarve arutelude lõppfaasis saan öelda – ühistranspordi tänavu aasta lisakulude katteks oleme taotlemas ca 13 miljonit eurot. Ma tänan ettevõtjaid mõistvuse ja kannatlikkuse eest katta ajutist „miinust“ omavahenditest. Reisijatele kinnitame, et maakonnaliini bussid liiguvad sügisel graafikujärgselt edasi.
Olen viimasel ajal kohtunud erinevate transpordiettevõtjatega ning nende välja toodud statistika näitab, et bussitransport on muutunud inimestele aina olulisemaks ning reisijate arv kasvab. Nüüd tuleb teha tööd ka selle nimel, et lisaks taskukohasele hinnale muutuks ühtlaseks ka kvaliteet.
Järgmisesse aastasse oleme riigieelarvest planeerinud transpordisektorile lisadotatsioonina 20 miljonit eurot. Kokku panustab riik maantee, vee-, raudtee ja lennutransporti tuleval aastal rohkem kui 129 miljoni euroga. Niisamuti muutub veokulude hüvitamise indekseerimine kvartaalseks nagu bussivedajad on soovinud. See tähendab, et vedajad saavad oma kuludele kiiremini vajalikku katet vastavalt muutuvale turuolukorrale.

 
See turist Haapsallu ei sõitnud...

 
Sügiseks kisub kätte, värvisära näeb aga siingi.

 
Siia pole aga bussipeatust siiani taastatud.





 
Liiklust igal hetkel siin maanteel väga tihedaks ei saa pidada, suvel oli teine asi. Aga ikka leidub närvilisi, kes sekunditki ei kannata sõita ühises rütmis, kiirusega 90 km/h. Ükskõik kus, peaasi, et saab möödasõidu teha. Tubli eesti mees kindlasti!


 
Sügisevärve muidugi ilus vaadata.



 
Rongi ei paistnud, rööpaidki polnud. Lootsin ehk seda valevaadet tekitab peegeldus aknal...


 
Ristil plaanitakse või isegi juba rajatakse ka uusi elamuid. Selge, et rongi tulles saab siin olema ideaalselt hea kant elamiseks!



 
Valmis on ka uus bussijaam. Aga siiski perroonide ehitamisel tuleb ka sinna teha bussipeatus Risti Jaam, ringipööramisvõimalusega,s est ökonoomne liinivõrk tähendaks siin juurdevedu ja lausa mõne rongi ajal mitme bussi poolt. Saabumine, reisijad rongile, ootamine, reisijad rongilt bussile ja väljumine! 

Bussijaamale on aga taas ilmunud need mõnusad "kujud", teistlaadi küll kui vanal. Aga vahvad.








 
Vähene sõitjate arv on petlik.








 
Kenade palkpaviljonide puhul oleks ikka lootnud uusi samaväärseid, lihtsalt pöörates need avaga sõidusuunda, tagasein heledates toonides. Vaja olekks muidugi ka uut tüüpi peatusesilte, aga niisugust luksust ametnike poolt loota küll ei tasu, et järsku mõtlema hakatakse. Ehk peaks panema ametnikud ise reisijaid vedama mõneks ajaks?
Ka valgustus, mis mõnes peatuses nüüd päikesepatareidelt olemas, ei valgusta kuidagi paremini reisijaid, kui paigutust läbi ei mõelda. Ilma paviljonita peatustes siiski on mingi kasu neist, aga sealgi vaja uusi silte.


Näidis.

 
Taeblaski uus ootepaviljon ja õnneks mitte pisitilluke. Hea on ka see, et katus pole klaasist, sama pidanuks olema tagaseinaga.

 
Haapsalu piirile jõudes tekib aga alati hea tunne, mõeldes mõnusatele jalutuskäikudele ja pildisaagile.










 
Ma näen prügi! Nii kaikus jaama ümber. Tublid!




 

 3 raamatut seemneks on nüüd olemas!



 
Suvekuumus nüüdseks unustatud, aga mitte päris. Igaüks, kes selliste puudega tänaval jalutanud või vastupidi, olnud kaitseta lõõskava päikese käes, peaks vahet tundma ja teadma. Konditsioneer ametnike kabinettides seda mõistma ei pane.









 
Siit algab uus tänav.

 
Jaama oja puhastamine on täies hoos. Muide, on omal ajal tehtud ka uurimusi, kas õigem täiskasvamise vältimiseks oleks puud kahel pool oja?









 
Olid ajad, kui töötasin ka siia sõitvatel rongidel....










 
Seisvad bussid bussijaamas näitab süsteemi nõrkust ja ebaefektiivsust. Ning ei ole olnud ühtegi majandusministrit, kes tõsiselt reorganiseerinuks busside liinivõrku. 30 aastat!? On siis tõesti eestlanwe nii rumal? Või mugav, kasseerides raha palgana, uuringute eest vm moel?



 
Ootasin, mis ma ootasin, aga rongi ei tulnudki! Kobisin hoopis Pärnu bussile. Miks? Sest see sõitis Risti kaudu! Muidugi on otseliin kardetavam käivitada, viimati hakkavad reisijad bussile trügima, eks?




 
Lääne-Nigula vallas pole ühtegi sirgeselgset meest või ka naist, kes vastaks küsimusele: Miks Nigula rongipeatust ei taastata? Oleks ju lastel hea kooli minna ja kui tahta, saaks peatuse teha ülesõidust teisele poole, võrreldes varasemaga? Ning sealt kergtee otse kooli poole? Ei olnud vastajat eelmisest vallavanemast, pole ka Aivar riisalust. Nõrgad mehed need Läänemaa mehed!



 
Mingi liiklusjärelvalve siiski aga toimib.













 
Ristilgi ilusaid maju ridamisi, ehe väike asula.









 
Rongi ei paistnud ka siin.

 
Vähemalt on vanu raudteehooneid kena vaadata. Ilusad ja korras.





 
Raudteel käimine keelatud!?




 
86-kopika pood filmist "Keskpäevane praam".










 
Seekord vaatasin järgi - vähemalt üks pistik telefoni või arvuti laadimiseks olemas.

 
Küll aga endiselt ei saa siin veepudeleid täita, seinast välja ei ole aga kraani toodud.



 
Seekord aga otsustasin Turbas mitte maha minna, buss oli peaaegu ainult minu päral! Luksus!
















 
Hea, et remondi ajal rongid nii aeglaselt sõidavad, ehk jõuan Järvel isegi rongile?










 
Jõudsingi! Vaat see on õige värk! Kuigi.... veel õigem oleks kui poliitikud ja ametnikud munade sügamise lõpetaksid. Kui neil neid üldse ongi. Osadel kindlasti pole....


 
 
Õhtul tulid jaama aga uued ootajad...
Fotod: Tiiu Kammiste.







 






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar