Blogiarhiiv

reede, 2. september 2022

Viljandi kui kõige fotogeenilisem linn Eestis, 4. osa.

 

 
Blogimine võtab hullult aega (sõitmisi, raha jne) ja vahel vihastab eriti mõni kommenteerija lõustaraamatus, et "mida sa ise oled elu edendamiseks teinud"? Tuhanded tunnid ja tuhanded eurod on minu panus. Tegelikult ehk juba kümned tuhanded ning mitmed muudatused, mis elu muutnud. Need küsijad enamasti muidugi pealiskaudsed ja ma püüan mitte lasta ennast häirida. Aga muuhulgas tutvustan nii Eestit, väikeettevõtjaid kui ka püüan kogu elu ühistransporti paremaks muuta. Rohkemgi veel Mu kodukülas oli juba ammu bussiliiklusega kõik barlanksis, sest alati sai ametnikele vihjeid antud, mis oluline. Nüüd vist ainukese maakohana liiklus veel paremgi ja just selle arvelt, kui varem vastati "ei saa, pole vajadust" jne. Tõsi, külapood pani uksed kinni, see on ülimalt halb muutus.

Siin ma vahel ei jõua kohe kõike kirja panna, mõned reisimõtted koju jõudes meelest läinud, nii et lisan sõnu siia ka hiljem. Viljandisse oli seekordne reis meeldivam, eelmisel korral jättis väikese jälje kuumus ja veekraanide puudumine. Veekraane pole nüüdki juurde tehtud, kuigi hooliv juht ju K-kohukese kambast...
 
 
Aga positiivset siiski rohkem, nagu juba olen kirjutanud, ilusaid, korras ja värvilisi maju, palju istutatud puid jms. Ja see positiivne mõju kõigest sellest kaalub igal juhul väikesed puudused üles.

 
Mina aga jätkasin oma tatsumist mööda Viljandi linna, nautides imelisi võimalusi pildistada palju ilu.




 
Ning mingil hetkel meenus mulle Haapsalu peatänavasaaga (Viljandis ma ei otsinud sarnast saagat taga). Seal paljud öelnud, et väga hea, et puid pole, on ilusad majad näha. Kas aga puud kohe kindlasti rikuvad vaate? Võib olla on puid ja vaateid, mis veel võluvamaks muutuvad? Üks täiendab teist? Alati tasub ringi vaadata ja ei pea seda tegema teps mitte vaid Türgis või Kopenhaagenis.

 
See veetorn ja sajad pildid sellest Viljandi grupis tõestavad, kui olulised sellised sümbolid-maamärgid võivad olla. Ja kui positiivsed kasvõi pildistajategi jaoks.

 
Taav väga ilus kivimaja.

 
Selle pildi puhul meeldis mulle seegi, et tegu pole tüüilise õllereklaami päikesevarjudega.

 
Kas tagaplaanil veekraan? Ei, prügikast siiski. Muide, sellistes kohtades neist puudust polnud, aga mitmetel tänavatel siiski. Olid ajad, kui asutuste jm uste juures olid prügikastid, nüüdseks on see komme täiesti kadumas. Aga samas, linn üldiselt üsna puhas, kas inimesed hoiavad siin rohkem või on koristusfirmad tasemel?

 
Iga detail mängib piltidel ja pildistamisel.

 
Ossa, kui detailirohke. Autod muidugi vahel need, mida pildile ei tahaks, aga kõike ka ei saa. Kuigi, kuuldavasti Viljandis autouputus ja parkimine viimasel ajal enim jutuainet tekitanud Eestis? Või lihtsalt tundub?
Aga uksed, talad, majanumbrid, puud, valgustid vihmaveetorud, liiklusmärgid ja paljutki veel! Kuigi siingi eelistaksin valgusteid majadel, oleks ka tänavahoolduses lihtsam, eks ju?

 
Aga see pildistamistuur ja jalutamine oli tõsine nauding. Kuna rongini oli palju aega (me poliitikud ei suutnud nii palju ronge tellida kui vaja), siis jalutasingi südamerahuga tasa ja targu. Seda rohkem nägin ja jäädvustasin.

 
Muide, kas linnapea samast erakonnast? Muuhulgas  koostöös teise erakonnaga just sellepärast ei arendata ka bussiliiklust?

Tuttav postitas:
Teate, sõbrad, loen siin praegu parimat huumorit, mis elus kätte sattunud. Nimelt Reformierakonna valimislubadusi. Presenteerin ainult esimest nelja lubadust, rohkem pole vajagi, sest garanteerin teile, et sellest piisab naerukrampide saamiseks.
Olge lahked, siit need tulevad:
1. Reformierakond viib läbi inimeste sissetulekute (palkade ja sellest tulenevalt pensionide ja eelarvest makstavate toetuste) kasvu toetavat majanduspoliitikat sihiga lähendada Eesti elanike elatustaset Põhjamaadele.
2. Viib läbi reformid, mis muudavad uute töökohtade loomise lihtsamaks ja odavamaks ning Eesti üheks Põhjamaade äri ja ettevõtluse meeliskohaks.
3. Viib ellu sotsiaalpoliitikat, mille põhimõtteiks on "Eesti majanduskasv on kõigi heaks" ja "Kedagi ei jäeta maha"; arendab reforme, mis fokuseeritult ja tõhusalt aitavad just kõige hapramas seisus olijaid - lastega suurperesid, pensionäre, puudust kannatavaid kaaskodanikke.
4. Hoiab Eestit vaba ja isikuvabadusi kaitsva riigina, arendab ühiskonda avatuse ja sallivuse vaimus.

See ei seondu küll otseselt selle reisiga ja linnaga, aga siiski, mõtteainet pakub? Aga välisfirmade meeliskohaks olema paljudski juba täna! Kas mitte marketiketidki ei kuulu mitte põhjamaistele jt investoritele ja need meelsasti aitavad ISE hindade tõusule kaasa?

 
Vesi! Aga .... jälle mitte joogivesi... Hm, kui mõne ametniku või poliitiku lähedane töötaks nt lillepoe vm asemel veetorustike erafirmas ja võidaks lepinguid? Kas siis linn telliks palju veekraane?  Või oleks torumees ja pakuks linnale soodsalt veetorusid ja -kraane, et neid odavalt ja lihtsalt linnale kuuluvate majade seintestki välja tuua?


Jumalik valgusemäng, päike ja pilved ning imeilus linnaruum.

 
Vahel ma pildista  kajade vahekohti, sest sealtki välja paista uusi "kihte", olgu need siis teised majad või isegi puukuurid.




 
Lihtsalt võrratu!





 
Isegi vana ja väsinud maja võib olla imeline!






 
Kuigi puit on arhitektuuris vast kõige ilusam ja soojem, siis ka väga erinevad tellised võivad hinge soojendada.

 
Hõbekuused ja pajudki annavad alati uusi värvitoone linnapilti. Maakoha pilti ka muidugi.







 
Kool on alanud ja linnapilt ka pudinaid-mudilasi täis. Linna jaoks puhas rõõm!


 

 
Ja Viljandi suur võlu on põlised puud, ka lossivarametega ning järv. Kui palju on siin pildistamiskohti, kuskohast läbi aegade klassikalisi vaateid pildistatud?


 
Siin meeldis mulle erineva siniste toonidega taust selle roheluse juures.



 
Ja pingid.





 
Järve ääreski palju suuri puid, kuid siiski tasub kaaluda, ehk oleks veel mõttekas kuskil istutada? Arvestades muidugi sellega, et mitte katta kuskil vaateid kinni ja vahel piisab ju ka poolkõrgest haljastusest?




 
Ja öelgu keegi veel, et loodusel pole sadat rohelist varjundit?







 
Näiteks muuta seda teed varjulisemaks?



 
Tundus olema väike-kirjurähn, aga enne parema pildi saamist lasi ta jalga.



 
Ahjaa, veel üks fotogeenilisuse põhjus. Palju katuseid. Genadi Katenev, Toomas Braun jpt on Viljandi grupis neid eksponeerinud imehästi sadade kaupa! Proovige ise pildistada, tehke mõni samm ja näete, et vaade hoopis teine. Laske päike pilve tagant välja, kolmas. Lõpmatult!













 



















 
Palju sõltub alati peremehest. Kui hea on peremees, kes laseb küll katkise laua välja vahetada, aga ei vaevu puitu immutama? Immutatud, korduvalt, puit kestab ju hoopis kauem?  Kui tegin omale terassi (ehitusmees enamuses küll tegi), siis vist juba järgmisel aastal immutasime üle. Ja oli ka kohe selge pilt, et see kestabki!






 
Vau!
Ärge mingil juhul laske kuskil kolemaju ehitada!

















 
Hea, et fotokal akusid palju.

 
Küll on hea minna llamäge, ülesmäge pean aga ettevaatlik olema. Kuid ma ei tahtnud loobuda järvevaadetest.
 






 
Põrgu eeskoda? Kellasiltidel oli Krt 1, Krt 2. jne.
















 
Mina selle tee kahele poolele istutaks küll puid. Ei oskagi kohe öelda, mis liike. Ehk tõesti neid iluvariante, mille puhul puud väga madalad, aga võra lai nagu vihmavari?

 
Seda enam, et kuigi ilm ei olnud palav, oli sellisel teel käia igal juhul kordi mõnusam. Paaril pingil puhkasin jalgagi ja nautisin olemist.




 
Issand, Viljandi paadimees ka veel elus?

 
Ma ei tea, kui märg siinne maapind, aga paar rada võiks olla küll niidetud, kustkaud ka looduslikumale kaldale saaks jalutada? 
Küll aga andis siin palju juurde veel pilvede muutumine.





 
On see sügis või on ka tammedele mingi röövik ilmunud? Kastani-keerukoi mõjutab ju kastaneid, kas ka tammed hädas?







 
See oli mõnus!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar