Blogiarhiiv

esmaspäev, 13. juuni 2022

Ekskursioon Hiiumaal 1.

 

 
Kõpus jäi mul seekord siiski tornis käimata. Lohutan nagu viinamarjade puhul, et nagunii natike udune... Kunagi sai majakatel ronides pildistatud uhkeid suuri laevu möödumas, need pildid siiani hinges.
 
 
Kena väike kohvik. Aga Hiiumaal toodavad väiketegijad palju rohkemat vist, kui poes näha oli? Võiks siingi olla rohkem asju müügil. Vist. Mitte et ma ütleks, et polnudki midagi, ikka oli.

 
Ja kohvikuhoone ise ka paras vaatamisväärsus.


Tulevikus võiks suur osa ekskursioone muidugi välja näha nii - rongiga Rohukülla, praamiga üle ja kohalikud veavad...





 
Kangema kraami puhul eestimaine muidugi tavaliselt kallis, aga on siiski ka selles kõvasti väiketootjate valikut. Siin välismaalane seda aga nii lihtsalt ei leia. Toetada eestimaist saavad seega mitte ainult ostjad vaid ka müüjad.
Ja hetkeks meenus ka kultusfilm - hüüded "storm, storm".... Huvitav, et smuutidel  eestikeelseid nime
sid polegi?

 
Torn on aga vägev! Ja võiks öelda, et alati erinevalt fotogeeniline.

 
Liblikaid oli vähe näha, siin keegi vaksikutest.


 
Aga ilu leiab ikka. Olgu siis kasvõi teelehe õis, nagu allpool.


 
Võrkvaksik peaks olema.



 
Miski madar ja miski koni...

 
Leidsin ka ühe päris punase lõpuks, enamuses aga alles õied.




 
Üks, mis võiks siin väljaspool asulaid teisiti olla kodades - laiemad pingid. Uskuge, matkajad võivad seljasirutamise võimaluse üle väga tänulikud olla. Vihmahoo eest kaitset leides veel tänulikumad.
 

 
Piibelehed õitsesid aga täiega.



 
Väike peatus ka rododendronite "metsas".













 
Tagaplaanil pole küll rändpood müüjaga, aga igati tore, et Hiiumaal see asi ikka toimib. Küllap matkajatelgi mõnel pool abiks.

 
Mõnel pool siiski raiesmikud torkavad silma ja kui neid hoolega vaadata, siis võib näha, et kaugemal veel ja veel.... Nii et teeäärsed vaated võivad olla üksjagu petlikud.

https://vabaajaleht.blogspot.com/2020/12/hiiumaa-looduse-ilu-ja-valu-mati-sepp.html




 
Muide, mandrimehed, õppige ka sellest. Mandril sageli ootekojad lageda taeva all, väike puudesalu on aga hoopis teine tubakas!? Kas pole? Soovi korral saab seega rohkemgi pinke paigaldada või lausa kautusealuseid laua-pingiga. Eriti kui seal peatuses ka paar parkimiskohta olemas.


 

 
Maalgi nii uuemaid kui päris vanu hooneid.




 
Mitmelgi pool ka uusi kiviaedasid näha.



 
Mõtlesin Sõrusse P hommikul Emmastest minna, oleks saanud ka, aga buss vist "kaob" seal kuhugi ära, tagasi alles tundide pärast. Oma bussiga me sõitsime aga vaid vaatama. Hiiumaale tulles ei maksagi arvata, et ühe-kahe päevaga midagi näha jõuaks ja seda enam rõhutan oma ideed - 4-päevane töönädal! Aga kui ikka tulla, siis võimalusel nädalaks, näeb ka üht-teist sel juhul.
 
Küll aga ei maksa ilma transpordita tulles arvata, et siit hea Saaremaale minna. Sealpool pole bussiliiklusest haisugi!









 












 
Hiidlased on üpris lahked ka bookingus päringutele vastama, mandri-Eestis aga küllaga näiteid, kus ei suvatsetagi. 




 




 
Kormorane on aga meil selgelt palju siginenud. Kui kunagi ohjasid jahimehed vareste arvukust, siis täna peaks seda tegema kormoranide puhul?


 
Kardetavasti siin enam pole, aga mälestus Vetsi talli valgest kodusaiast on siiani. Muide, kõik #Hiiumaa Köök ja Pagar tehtud saiad, mida poes nägin, sisaldasid ka vaid rapsiõli jm jama. Päris saia ei saa enam kuskilt!? Ning kuigi käsitööna tehtult pakutakse siin-seal ehk hapusaia vm, siis miks ikkagi keegi ei raatsi teha parimat ja maitsvaimat saia?



 
Krt, jäi hiljem peatuskohtades uurimata ehk saaks mujaltki?








 
Söök oli ette tellitud, üks liha, teine kalavariant. Kerge ebakõla tõttu sain aga vaid suppi, kalakotlett haihtus enne ära... 
Õpetuseks kõigile - tuleb enne paraku "reeglid" üle korrata! Kahjuks polnud siin ka varu, muidu ostnuks või ise.
Tegelikult kujunesid järgmised päevad rohkem poest ostutd söögile, niisugune see retk lihtsalt juhtus olema.



 
Aga kalasupp sellise võiga läheb alla nagu võiga ja seda ma siis vohmisingi.






 

 
Vahepeal sai aga niisama istuda. Mitte just igale pingile ei tahtnud, aga... mis see tolm ja mustus ikka mehele teevad, eks? Muidugi, kui jäänuks siia ööbima ja visanud lõdvalt üksinda öö eest üle 100 euro, siis küsinuks vast küll, et ehk pööraks asjadele rohkem tähelepanu?



 
Muidugi natuke kahju, et rattamatkade ajal ma siia ei jõudnud, nii saanuks kõige mõnusamalt kulgeda. Kui just iga nuka peal pilte poleks hakanud tegema, siis poleks ma vist nädalaga ka saarele ringi peale teinud. Aga kindlasti on see rattamatkade jaoks ülisobiv kant. Elektrirattaga siiski tulla vast ei tasu, sest mine tea, kuidas laadimiskohtadega lood.


 
Parim, mis rattaga sõites oleks, on varjulised teed. Ilusad pealekauba.


 
Ühel hetkel jäi mul aega bussist maha minna ja paarkümmend minutit ootamiseks. Ja loomulikult seal nad olidki. Määrama ma ise hakata ei julge.





 
Mõni pisiliblikas torkas ka silma.








 
See vist kirbuturg päris pole...

 
HEAD VAATAMIST!
 
Kuna blogi päises näeb (oktoober) vaid osasid postitusi poolikute pealkirjadega ja oktoobrikuu "uputasin" teiste postituste siia kopeerimisega (VAREM EESTIMAA BLOGI 2 ning 3 ja EESTIMAA LOODUSE BLOGI ning kogemata KUSTUTATUD POSTITUSTE FOTOMATERJAL), siis on vaja ka ülevaadet, mida ikkagi leida. Nii jätkasin veel novemrist 2021 - märtsini 2022

Kui avate 2021 oktoober kuni 2022 märtsikuu lehe, siis IGA KUU VIIMANE POSTITUS ON PEALKIRJAD LINKIDENA! Teie jaoks siin nüüd kerimist muidugi palju, aga see-eest kõik postituste pealkirjad olemas, neile klikates ka neid näete! Ja võin ette öelda, et suur osa tollaseid, aastatest 2012-2016 olnud kitsaskohti on samad ka täna, siis aktuaalsus pole kadunud. Ajalooks muutunud piltide mõjust rääkimata!

Teine variant on arvutiversioonis paremal küljel SILDID. Neid pidi, olgu siis kohanime, erakonna vm otsinguga avanevad postitused, alla kerides VANEMAD POSTITUSED klikates järgmine jne.
Küll aga on tohutult palju neis teemades ilusaid pilte ka Läänemaast ja Haapsalust. Kuidas siis teisiti - Eesti ilusaim linn ja Romantikapealinn! Aga ka kõikajlt mujalt ja kõigest muust postitusi.

Südamest vabandused ja kohtumiseni!


 

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar