Blogiarhiiv

esmaspäev, 13. juuni 2022

Kärdlas kuum, parem Suuremõisa.

 

 
Esimene asi, mida pildistasin, oli joogiveekraan. Kes teab, see ka kasutab, aga samas võiks ikka mõnu uhke veetilga kujuline või muu tähis olla? On küll seinal kahvatusinine pildikene, kuid kas see paistab kaugele? Ja nii, võimalikult silmatorkavalt on vaja kõikjal, kus kraanid olemas. Tõsi, pole Hiiumaalgi sellega paremad lood kui mujal Eestis. Kraane on, aga ülivähe! 
Küll aga on see hea näide sellest, et sageli me küll näeme, kui hea, olulise ja hooliva asja oleme teinud, kuid ikkagi, edaspidi ei püüa mitte sama teed minna vaid valime sageli millegi mittevajaliku asja tegemise. Väljaku puhul võivad hiidlased aga ennast kindlasti mõttes seada esimeste hulka, mõnegi keskväljaku tegijad ei küüni ligilähedalegi. Kasvõi Põlva.
 
 
Uus väljak aga muudab tasapisi ilmet, puud koguvad kõrgust ja laiust ning annavad lootust, et siin saab ikka üpris roheline tulevikus olema.


 
Haljastuses siin väljakul on oluline seegi, et ei ole keskendutud paarile väiksemat sorti puuliigile vaid istutatud on erinevaid, pihlakatest kaskedeni. Tulemus? Nii ilu kui praktilisus.


 
Väga tähtis tehtu ja tulemuse juures on ka see, et lapsed oleks siin rahul. Ka päris väikesed.


 
Ma ei tea, mis puidust siin kõik tehtud, aga loodetavasti seda ikka hooldatakse ja immutatakse ka. Et ikka kestaks. Igal juhul palju puitu on parim mida meie keskväljakutel nähtud. Miks ma aga rõhutan pidevalt hoolduse teemat, on see, et ehk ükskord mõni lugeja hakkab ka mõistma, mis ja kuidas. Meil on ju nii hankepõhine Eesti et hooldus ei huvita enamasti kedagi ja nii hakkavad igal pool väga paljud asjad ka kiiremini lagunema. Hea peremees aga hooldab ning teab, et kulutab küll sellele üksjagu, aga kulud on väiksemad kui uue ehitamisel.

 
Ja seegi "metsatukk" on muidugi äge lahendus! Piltlikult öeldes, "hoone" sees.

 
Veel üks rõõmustav asi - midagi kohalikku müüakse siingi. Kuigi kuidas võtta - kas Vändra kalatooted on kohalik?



 
Ilus ja mõnus, igatahes.





 
Kui seda aga näed, siis tekib kahtlus, et ka muud puitu ei hooldata?

 
Coop on üldse võtnud oma poodidesse Hiiumaal üksjagu kohalikku kaupa.


 
Minu jaoks oli aga see päev liialt palav, kuigi mere ääres olnuks kindlasti tuulisem. Tegin otsuse ikkagi varem Suuremõisa minna.







 
Pilte teha saab aga siin ka lühikesel jalutuskäigul. On erinevaid maju, on erinevat haljastust. Ja nii vaid saabki olla elukeskkond, mida suuresti nautida.

 
 
 
Et pühapäeval bussiliiklus eriti s..., siis valisin tasulise bussi, järgmiseni tunde aega.





 
Kas siin mingi parkimisring? Üldiselt ei näinud aga siingi ühtegi juurdeplaneeritud parkimiskohta, ka bussipeatustes.

 
Eurokraavid saavad siin korralikud olema. Kuid väga meeldiv oli näha, et neis palju pääsusilmi. Neid mandril enam ammu pole nii palju nagu vanasti.




 
Käinaski üpris hea hinnaga ja söögikohaga majutuskoht - Rannu Pubi.

 
Või hotell Liilia,maja on igatahes väga äge. Söögikohta siin vist ei avata enam?.


 
Siinpoolgi mõnusaid alleesid või puuderidu. Tee ja nende vahel on parim koht kergteedele, aga Hiiumaal üldiselt ikkagi liiklus väike ja arvatavasti mahuvad ratturid autodega sõbralikult ära.



 
Suuremõisas samuti pood olemas ja siin parimad võimalused valida busse tagasisõiduks.






 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar