Blogiarhiiv

laupäev, 26. november 2011

BALTIKUM - OSA VENEMAAST?

http://www.dzd.ee/647968/samoe-latyshskoe-radio-krutit-reklamu-sbora-podpisej-za-russkij-jazyk/

Ei hakka siin poliitikat üles kiskuma, aga lugesin venekeelseid uudiseid. Muide, kui meie eestimaalased huvituvad vaid venekeelsetest lehtedest ning muust meediast, ei ole lootustki, et nad natukenegi hakkavad mõistma ajalugu koos küüditamistega ja metsavendadega, huvi tundma ajaloo, kultuuri ja maa vastu. Vaadake, kui palju on meil venelasi seltsides ja ühingutes? Loodusega seotud ühingutega kokkupuutununa pole ma ühtegi venelast näinud ei kokkutulekutel ega mujal. Vaid väga-väga üksikuid! Eks muidugi nende mõistmiseks peaks meil ühe konsortsiumi eesti- ja venekeelne osa olema identsed. Loomilikult on asi kaugel sellest! Ajalehtede pläralates isegi üliharva esineb plärasid teises keeles!

Sellega seoses tuli mulle meelde aga hoopis üks teine fenomen - PBMK - Pervõi Baltiiskii Muzõkalnõi Kanal. Tõeline integreerumiskanal! Kanal on hea, ülipalju on nii uuemaid kui vanemaid häid lugusid. Muidugi ka vene omi, mille vastu pole mul vähimatki, pigem paljud neist eriliselt nauditavad. Küsimus muus. Kanali "peakorter" ehk netiaadress Läti oma. Pakutakse "igasugust" muusikat. Tegelikkuses on seal vaid vene- ja "lääne"keelset muusikat, pea olematu on aga eesti, läti ja leedu muusikute osa. Parimal juhul paar venekeelset laulu Anne Veskilt ja üksikud teised esinejad. Üritasin mingi hetk tellida ka lugusid meie ansamblitelt, küsisin, miks pole eetris ka läti ega leedukeelseid lugusid? Et olete ju Balti kanal!? Vastuseks hoopis blokeeriti number! Vot selline suhtumine on neil, kes oskavad nõuda vaid oma õigusi, mingigi sulandumine Baltikumi propageerimisse on aga vastuvõetamatu! Kuigi kanal levib ka laiemalt, siis pole ime kui meid peetakse osaks Venemaast.

Kahju! Tänu sellisele suhtumisele ei tekigi rahvustevahelises suhtumises murrangut. Muidugi on ka meie telemaastikul sarnane suhtumine nagu mujalgi. Sõnades teeme paljutki, tegelikkuses??? Tegelikkuses on vaid mingid tükikesed veneleelseid uudiseid, mille vaadatavust ei tea. ja mõned väitlussaated. Ja mõned tõlkega saated.

Selle asemel, et kulutada raha ühele üldisele sat-kanalile (kus võiks ju olla ka Tallinna uudiseid?), osa raha saaks Savisaarelt. No selle, mis kulub TTV-le! Peale uudiste oleks mitmetes keeltes subtiitritega populaarsemaid saateid mei televkanalitelt, muusikat igalt poolt, la Venemaalt ja venelastelt Eestis, ajaloosaateid, loodus- ja muid dokfilme, eesti, läti, leedu mängufilme... Valik on tohutu! Vähe sellest, et saaksime näidata ka meil elavate teiste rahvaste tegemisi, oleks võimalik ka taevaavaruste kaudu tutvustada meie ajalugu.  meid ju kuskil ei mõisteta. Ei mõisteta sellepärast, et Vene äärmuslased oskavad oma häält rohkem kuuldavaks teha. Meie aga uinume oma majandusedu lainetel.


http://www.dzd.ee/647926/30-zhiteljam-ida-virumaa-torzhestvenno-vruchajut-svidetelstva-o-grazhdanstve/

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar