Blogiarhiiv

pühapäev, 13. november 2011

PÄRISMAALASED


Põnev on lugeda, eriti kui alles päeval lugesin kokkuvõtet Adam Johan Krusensterni reisist ümber ilma ja elust üldse. Oli vast mees! Meie ilmarändurid on tublid, kuid temani ei küüni ju!

http://www.tarbija24.ee/630182/tatte-reisikiri-parlikeed-viivad-motted-naistele/

Olen hunnikute viisi lugenud raamatuid, kus kirjas Cook, La Perouse, D Ùrville, Krusenstern, merereisid läbi aegade. Äärmiselt põnev on olnud minu jaoks selliste meeste retked ja ei suudagi ma ette kujutada memde tormide trotsimisi. Laevad Nadezhda, Astrolabe, Neva, Boussole ja ei mäleta mis kõik veel on seilanud ohtlikel meredel, jooksnud karile ja võtnud pardale pärismaalastest elanikke. Maad ja saared, mis jäänud meestele teele - Lihavõttesaar, Nukuhiva, Sõpruse saared, Tahiiti, St Helena, Uus-Kaledoonia, Admiraliteedi saared, Petropavlovsk Kamtshatkal, Sitka... Sellised raamatud on aina saatnud mind ja nendeta oleks paljudki põnevad elamused saamata.

Kui palju tänased kooliõpilased teavad sellest, et nende kodukandist päri  Krusenstern ja Bellingshausen? Et Kiltsi mõis suure meresõitja kodu? Muidugi võib öelda, et polegi ju sellest teadmisest kasu. Aga pole ju nii!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar