Blogiarhiiv

kolmapäev, 18. september 2024

Tuleval aasta Aia tänaval Tallinnas....

 

 
Ühe ürituse üleskutse jäi silme ette ja mõtlesin sealgi ära käia. Kusjuures Aia tänav minu jaoks koht, kuhu väga harva satun. Ka Kanuti aed. Aga huvitav ju ikka näha, mida plaanitakse ja nähakse tulevikus ning kui kaasatakse, siis peabki osalema. Ja osalejaid oligi, nii linnaametnikke kui sama tänava elanikke.
 
 
Madle Lippus oma reklaampostituses oli aadressigi valesti kirjutanud, nii et esmalt vantsisin mööda ja kui segaduses pidin Kalev Spa majast leidma Kanutiaia huvikooli.... 
Üritusel sain aga teada, et tegu üsna autokeskse tänavaga ja ise nägin, et ka väga kõledaga. Varasemalt olla ka küsitlusi tehtud ja valdavalt olidki eesotsas pigem negatiivsemad muljed paljude jaoks. Muidugi võiks teine päev tänava tervenisti läbi käia, aga seekordne arutelu keskenduski eelkõige lõigule Vana-Virust spaani

 
Muidugi on siin ka ilusaid vaateid, kõik pole sugugi kõle ja kole! Ja igati kiiduväärt on, kui püütakse kõledust vähendada. Ja nagu selgus, ka turvalisus on siin probleemiks, paar päeva tagasi siinsamas Kanuti pargis olla ka "koletu kuritöö toime pandud" nagu Melchiori aja heerold tavatses hõigata...
Muide, 800 aastat tagasi olla siin kulgenud rannajoon! Palju on ikka vett merre voolanud ja jõgesidki kadunud!

















 
 
Päris lõpuni ma siiski kohale ei jäänud. Minu jaoks on alati linnaruumis (ja ka maal) oluliseks probleemiks valgustus. Nii üliolulise loodusvarade säästmise suhtes (teras, tsement jm, mis seda kulutab), elektri tarbimine (vajadus kardinaalselt koomale tõmmata, tuumajaam jm seonduv) kui ka turvalisus, valgusreostus jm ning oluline on ka ILUMEEL! Ka tänavruumi muutmine peaks sellest kõigest alguse saamagi, nii on hea teada sedagi, et püütakse kasutada kõike, mida saab taaskasutada, nii materjale kui ka istikuid, mida siis omakorda saab sügisel mujale istutada.
Aga miks mitte alustada valgusest? Pimedal ajal turvatunnet pakkuv ja ka ILUMEELE puhul hinge rõõmu toov!


 
Meil aga muututakse vist aina rohkem projektirahvaks ja kivistunud pilgul ette, kaugele ehk tulevikku vaadates unustatakse see, mis on siinsamas, meie kõrval?
Aia tänaval on ka mittevajalikud valgustuspostid, kulukad ja raiskavad. Samal ajal isegi linnale kuuluval Kanuti kinnistul pole maja KÜLJES valgusteid? Selline suhtumine ongi? Teeme asju kallilt, selle asemel, et mõistust kasutada? Ah et nõuded, seadused, muinsuskaitse ja palju muud ei lase? Kes või mis need on ja kas nendegi taga pole ikka INIMENE?
Siinsamaski tänaval on ka vastupidiseid näiteid, on mitmeid erinevas stiilis valgusteid, mis juba omapära ja muu tõttu on palju väärt!


 
Gurmee-Garaazh, tume, aga mitte kolemaja. Ühegi valgustita? See pilt tundub mulle siinsete puhul eriti ISELOOMULIK - kitsukese kõnnitee valgustamiseks ei ole vaja tonniseid poste võimsate valgustitega. See, et LED on säästvam, ei tähenda, et postide otsas oleks sama võimsusega vattides, mis väike valgusti maja küljes, eks? Ja ei maksa unustada, meil kiputakse väga roheliseks nimetama tänavavalgustuse UUENDAMIST ehk led-idega asendamist, kuigi sääst mingil lõigul ehk 1000 eurot aastas, aga uuendamise hinda 10 000 või mitu korda rohkemgi eurot samal jupil? See EI OLE ROHEPEALINN! Pigem on see seesama rohepööre, äriline maailm, mille vastu ollaksegi suuresti!

 
Vahest hakatakse ka väitma, et oi, majade külge ei lubata midagi panna jne. Aga reklaamvalgustid, kaamerad jm on ju pandud? Keda selliste "vabandustega" püütakse lollitada?
Ja kellele on vajalik see POST? Mida lubatakse panna, sest majandus ja ettevõtted peavad õitsema!? Mis segab lumekoristust või isegi rattasõitu!

 
Hotell on valgustanud oma sissepääsu, aga ukse juures kõnniteel valgustagu maksumaksja 10x kallimalt? Aia tänava ettevõtjad, kinnistuomanikud ja ka elanikud võiks öelda sirgelt ja selgelt - ME PANEME OMA MAJALE STIILSED VALGUSTID JA KORISTAGE ÄRA NEED PAGANAMA POSTID!??

 
Marketite ja apteekide puhul on muidugi keerulisem, sest nagu need ärimehed ise ütlevad - vaevu tuleme ots-otsaga kokku ja mõni kW kuus lisakulusid sunniks meid lõpetama... Iroonia muidugi. 

 
Valgustust saab erineval moel tekitada, ka selline võib valgustada terassile jm LISAKS kõnniteed? Tublid!


 
Ja ennäe! Kes siin nüüd lubanud midagi seina külge "kruvida"? Isetegevus viivitamatult lõpetada, nagu ütles Markii!
Tegelikult peaks linna aumedali andma?


 
Ja mõned paigaldavad ka tont teab mida, kaameratest varikatusteni. Mingid "narmadki" küljes!?


 
Väga ilus maja! Aga kus on ilumeel? Või on ikkagi valgustid need, mis muudaks iga meie linna koledaks?


 
Mina kipun olema vastupidisel arvamusel. Aga võib olla peaksin hoopis vagusi olema, sest mine tea, mõnel linnaametnikul tuleb idee ka siia postid püsti ajada... 


 
Lausa sellise valgusti keegi julgenud panna?


 Siiani pole linnavalitsuses vist ühtegi poliitikut ega ametnikku, kes tahaks hoida loodust ja inimeste rahakotti. Maksumaksja rahakotti. Eks ta ole! Asju lahendada saab mitut moodi. Olla hoolimatu ja külm ning ILUMEELETA, omada ilumeelt ja püüda näidata maja ilu või olla hooliv ja täieliku ilumeelega - paigaldada valgustid, mis täidavad mitut otstarvet? Siinse maja arhitektid või kes iganes olid poolpidused ehk püüdsid näidata oma loomingut, unustades aga selle elanikud ja teisedki. Need, kelle kõnnitee kipub pimedusse kaduma...

 
 
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar