Blogiarhiiv

kolmapäev, 11. mai 2022

Roheline Tallinn Nõmme-Mustamäe terviseradadel.

 

 
Näoraamatus Gilleke Kopamees kutsus osalema Nõmme Kultuurimajas Nõmme - Mustamäe terviseraja teemalisel koosolekul. Lugesin ja pikutasin ja mõtlesin, kas minna või mitte. Aga peaks ju? Ei tohi aina vedeleda ja lasta teerullipoliitikal kõikjal toimida. Juhul kui on ikka teerull. Selle projekti puhul on teerull kindlasti olemas ja väga olulisel määral. 

Siia saavad kirja minu tähelepanekud. Iga osaleja saab aga lisada OMA tähelepanekud kommentaaridesse. Et asjast saaks parema ülevaate!
 
 
Ei, ma pole hiromant Pastelli ja ei suuda kuidagi pildistada veel olemata asju. Minnes rongile, pildistasin siiski kohta, kus oli prügikast ja pink, aga mõlemad haihtusid. Tee aga meenutab just TERVISErada, mida ka Nõmmele plaanitakse. "Ta ütles TERVIS"! - klassikafilmist... 

Aga on see asfalt ikka alati tervis? Ehk on hoopis metsatee? Muidugi vajame peale metsade ka parke ja haljasalasid, aga see ei tähenda, et peaksime võimalikult palju loodust ümber kujundama?








 
Eripäraseid maale vaatasin, kuni koosolek algas.


 
Kohal olid ka Laurid, Laats ja Paeveer ehk Mustamäe ja Nõmme linnaosa vanemad.


 
Rahvast oli tulnud kohale palju. Pole ka ime. Muide, nagu hiljem korra mainis Vladimir Svet, et "linn teeb oma raha eest", siis ma ütleks pigem, et "linn maksumaksja raha eest..." või kuidas?  Igatahes peabki rahvas ise enda ja oma kodu eest seisma, kui poliitikud kipuvad unustama või lihtsalt ei saa aru, milleks nad on valitud.


 
Koosolekut juhtis abilinnapea Vladimir Svet.


 
Et asi väga pikale ei veniks, pakuti, et ettekandjad püüaks 20 min asemel hakkama saada 10 minutiga. Rahvas väga vagur ei olnud, nii kulus lisaks veel oma 10 minutit Vladimir Sveti ettekandeks, mis koosnes peamiselt austamise teemal rääkimiseks ja korrutamaks fraasi "Austatud kohalviibijad"! Eks muidugi oleks parem kui saaks kiiresti, korrektselt ja põhjalikult, aga teema on rahva hinge ju oma jälje jätnud ja kindlasti ei tuldud siia olemaks vagane ja vagur. Vladimir Svet tõdes ka ise, ausalt ja keerutamata, et aastate jooksul avalikkust ei kaasatud. See on Eestile paraku tüüpiline, kaasamata jättes või kaasates vaid näiliselt.

 
Silmatorkavat oli veelgi. Svet pakkus, et kõigepealt esinevad nende poolt kutsutud, aga keegi publikust pakkus spontaanset hääletust, et esimesena teeks ettekande Richard Raid. Enamus olid selle poolt ehk nii soovis rahvas. Muidugi ei olnud see korraldajate kellegi jaoks meeldiv ja selle peale arvas Svet, et "mina arvan ikka nii...." ehk et loomupärane ongi teha nii nagu arvab mina mitte rahvas!? Aga see just mureks oligi - ka terviseradasid plaanis keegi MINA ja rahvas unustati ära, kuigi tegemiseks kuluv rahagi liikus märkamatult maksumaksja rahakotist MINU ehk linna rahakotti...

Kelle jaoks ikkagi teha ja mida teha?

 
Richard Raidi ettekanne oli ikka väga hea! Ja kuigi teema väga paljuhõlmav, sai ta konkreetset juttu ajades hakkama 14 minutiga. Ümber jutustama ma ei hakka, järgnevad pildid on piisavalt selged ja konkreetsed.







 




 
Meelis Uustal oli järgmine esineja. Ega neist esinemistest, tema ja projektiga tegeleja poolt, väga palju rääkida ei olegi. Veidi kronoloogiat, üldine ülevaade jne.



 
Huvitav oli siiski see, et erinevaid uuringuid oli tehtud varem, nüüd ja osa (nahkhiired jt) veel pooleligi. Aga need olidki pigem pokazuhha jaoks, sest projektiga mindi edasi neist hoolimata. Uuringutest ehk elustikust hoolimata.








 
Lühikese sõnavõtuga, mille sisu oli teeradade kattematerjal, esines ka liikumispuudega inimeste esindaja.
Seejärel jõudis järg küsimuste esitamiseni. Kuna olin "serva peal", sain ka esimesena küsida. Kaks küsimust. Esimeseks, et tore, kui tahetakse midagi teha inimeste heaks, siis sooviksin teada, mida planeeriti ja planeeritakse antud projekti raames siinsete metsaelanike ehk putukate, taimede, loomade ja lindude heaks. Vastus oli lihtne ja selge - neid projektis sees ei olnud... 
Teise küsimusena tahtsin täpsustada sedasama teekatte teemat. Milleks täna, kui on teada, et asfalt jm ei ole head lahendused, on vaja teekatteks graniitkillustikku ja asfalti? Seda enam (nagu hiljem märgiti, Rakvere Vallimäe näitel), et graniitkillustik EI SOBI kõikide jaoks kuidagi ja  on ju olemas koorepuru, on (savi)kruus nagu Terviseteel ja KES selle otsuse tegi? Nagu ikka, kes, ei saanudki teada, aga projekteerija arvas, et TEMA arvates on killustik parim. Tule taevas appi! Veel veidi hiljem, kui mängu toodi ka lemmikloomad ja et killustik on nende õrnade käppade jaoks halvim, siis projekteerija polnud SELLISEST ASJAST KUULNUDKI! Issanda vits, kuidas ta siis teab, et killustik on PARIM!?


 

 Linnaosavanemad olid aga asjad kavalasti organiseerinud, sesid kõrval ja kogu "vastutus" ehk küsimused langesid ettekandjate kaela!
Kindlasti oli koosolek tavapäraselt hea näide, kus ise ka ei teata, mille ja kelle jaoks tehakse midagi ja miks! Küllap peetakse seda "kultuurseks" lahenduseks ja küllap ka sõbrad-ettevõtjad tahavad oma killustiku, asfaldi jm kuhugi maha poetada. Linna või riigi raha eest! Seda ajal, kui meil kõige jaoks raha napib ja ometi ei teki küsimustki, kas üldse seda või teist vaja teha.









 
Aga lõpuni ma ei olnudki. Läksin hoopis "terviseradadele" natukeseks jalutama. Mõnus oli. Kui üldse midagi teha vaja, siis tõepoolest, veidi SOBIVAT kattematerjali natuke siia-sinna ja rohkem pinke! Et nautida olemist. Terviseradu ei pea tingimata tegema metsa, muutes need hävitamise teel parimal juhul parkideks. Eriti kui koormus metsale on niigi suur.
 


 
Vihma kipub vahel teekatet ära uhtuma, eriti sellise reljeefiga maastikul ja eks siin ongi vaja vaadata, kus ja mida VAJA on. Ehk ka selleks, et vähem uusi radu sisse tallutaks.










 
Ahjaa, projekti raames ühes koha tuleb võib olla ühel kuklaste pesal ühest küljest natuke lapidaga maha "haugata" ja teisele poole "maja" tõsta.  No et saaks ikka asfalttee teha. Ja muidugi tekitas küsimusi seegi, miks teid ei saa teha juba olemasolevatele radadele vaid selleks tuleb kõrvalt sadu puid maha võtta (juba võetudki)!? Täiskoomiline oli aga kuulda, et ammu teadaoleva kanakulli pesapuu võeti "tööõnnetusena" maha. See näitab juba piisavalt tegijate ja rohelise Tallinna taset...

Keskerakonna seis on hapu. eelmise valitsuse lõhkumise taak, vilets keskkonnaminister, teistest rääkimata, ohtrasõnaline propaganda liidrite poolt näoraamatus, mis aina vähem mõjub.... On aeg mitte hakata tegutsema valijale meeldimise järgi, vaid ka tegelikkuses hakata keskkonda kõige olulisemaks pidama. Koguda teadmisi ja unustada looduse hävitamine.









 
Tegelikult siin isegi puude istutamine ei ole lubatud, aga loodusele kätt ette ei pane. Puud sünnivad ise ja tahavad kasvada ise ning meil mõtlematult neid tappa pole mingit õigust!





 





Et siis siin ongi hea käia?

Objektiivsema ülevaate saamiseks lisan siia ka Lauri Paeveeri postituse. 

Täna õhtul toimus Nõmme Kultuurikeskuses Nõmme-Mustamäe maastikukaitseala Terviseradade II etapi avalik arutelu. Kõigepealt SUUR TÄNU kõigile kes kohale tulid ja mõtteid avaldasid! Emotsioone oli palju ja 3,5h kulus kaunikesti kiirelt AGA nii me saamegi samm-sammult asju paremaks teha. Kokkuvõttes tooksin välja 3 olulist punkti:
  1. Kõnealuse etapi ehitustegevus on peatatud, seisma pandud. Ja enne edasi ei minda kui on punkt 3-s nimetatu ära tehtud. Projekt sellisel kujul on peatatud!
  2. Edasisi etappe Nõmme-Mustamäe maastikukaitseala terviseradade osas praegu ette ei võeta!
3. Selleks, et kõnealuse projektiga edasi liikuda, kutsub linn kokku
töörühma kus on kohalike kogukondade esindajad,
maastikuarhitektid, kaitsealade asjatundjad ja teised seotud
osapooled. Selleks, et leida parim võimalik viis kuidas antud
projektiga edasi liikuda. Et vastata küsimustele mis ulatuses ja
mis katendeid radadel kasutada, kuidas parimal moel säilitada
unikaalne looduskooslus ja ka seda, kuidas tekitatud kahju
heastada.
Aitäh veelkord neile kes kaasa mõlenud ja kaasa löönud.
Kokkuvõttev video peagi Nõmme FB lehel.
Omalt poolt lisan, et kuigi postitus tore, siis ühelegi kommentaarile ta pole vastanud. Küsisin siiski:

1. Kas teie erinevalt projektiga tegelejast, teadsite Rakvere Vallimäe saagat?
2. Kas te olete liikunud Läänemaa Terviseteel ja tundnud huvi selle katte vastu?
3. Kui asi ka praegu seisab, siis mõned pingid peaks MKA-le siiski saama paigaldada?

Video sellest koosolekust:


Täiendan Lauri Paeveeri vastusega:

Ei ole kursis Rakvere Vallimäe saagaga ega kahjuks liikunud ka Läänemaa Terviseteel. Pinkide osas saab kindlasti olukorda parandada!

Näis. Küll aga on see tüüpiline näide meie ametnike tasemest, jälle! Laseme midagi teha, "linna oma raha" nagu ütles Svet ehk maksumaksja raha tegelikkuses, eest ja ei huvitu isegi sellest, mida tehakse ja kuidas võiks teha.
Hirmutav on aga ka projekteerija tase - a la "meie teame, mis on parim, mis on hea ja mis on õige2, aga vaesekesed pole vist siinkohal peale graniitkillustiku midagi muud ilmas näinudki? Aga näe, kõva firma on?

7 kommentaari:

  1. Aitäh Neeme! :) See oli vägev demokraatia avaldus. Mustamäe ja Nõmme rahvas armastab oma metsa ja mägesid - see on Tallinna Rahvuspark

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh eelkõige sulle ja kõikidele kohaletulnutele!

      Kustuta
  2. Peale eilset on süda veidike rahulikum, kuid valvsust ei tohi kaotada. Poliitikud ja ärimehed ei maga, seega hoiame arengutel ka edaspidi silma peal!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänud kommenteerimast!
      Jah, ega me kõiki tagamaid tea. Võimalik, et projekt tuligi seisma panna ja kesikud kasutasid võimaluse ära - näidates, et küsivad arvamust, arvestavad sellega ja ... nii need plusspunktid tulevad! Nii et tõepoolest, ärgem kaotagem valvsust!

      Kustuta
  3. see oli väga sürr koosolek... vaatamisväärsus omaette. Rahvas oli väga tugev ja hästi ettevalmistatud. Kõik kes rääkida said(päris paljud lõpuks) nende jutus oli sisu, palju eri vaatenurki toodi välja.
    Lõppkokkuvõttes oli lootustandev koosolek.

    Poliitikud olid parajad klounid, libedamad seisid kõrval ja millegipärast irvitasid üsna tihedalt, see kes juhtis, tüütas oma monoloogiga päris ära...aga ikka küsis mingil hetkel asjalikke ja konkreetseid küsimusi ka kuigi selgeid vastuseid neile ei tulnud

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kusjuures nõustun igati sellega, et kõrvalseismine oli üpris kummaline. Lükati tanki ettekandjad, ise aga peaaegu ühtegi viga ei tunnistatud, v.a. Sveti poolne ülestunnistus, et ei ole rahvast kaasatud. See oli julge ja otsekohene.

      Kustuta
  4. Nojaa. Lauri Paeveer on teinud muidugi ilusa kokkuvõtte.
    See istub aga kavalasti justkui kahe tooli peal... komisjoni moodustamine, et saaks ikka arendusega jätkata, ei olnud kindlasti rahva tahe!
    Rahvas ütles, et ei soovi tegevuste peatamist, vaid lõpetamist!
    Fakt on see, et oma raudse käe poolest tuntud Vladimir Svet kutsuti koosolekut juhtima (Lauri Laats poleks sellega hakkama saanud!) eesmärgiga saavutada NENDE eesmärk!
    Ehk siis tagantjärele "kaasamisega" mängida läbi justkui mingi "diskussioon" ja vormistada ilusasti ära Sütiste metsa asfalteerimisprojekt!
    Plaanis oli teha professionaalne kähkukas (mõtle, ametnike tööaeg oli ju läbi!)sellise stsenaariumi põhjal, mis oleks välistanud massiivse vastuhaku tekkimise. Mis ometi kohe ometi tekkis...
    Sest Sveti raudsele vastuseisule hoolimata, toimus esimesena ettekanne Maaülikoolilt.
    (nende stsenaariumist hoopis välja jäetud!!)
    Rahvas ütles õigesti, et milleks neid teisi pärast seda suurepärast ettekannet üldse kuulata?
    Ometi kuulati..
    Kuigi Svet nimetas kohe koosoleku alguses, et me ei hakka siin mingi vigadeparandusega tegelema, ilmnes kolme tunni jooksul nii palju kuritegelikku suhtumist, suurvigadest rääkimata, et ametnikel läks väga ebamugavaks....
    Saalis ei toimunud mitte mingi diskussioon, vaid selge vastasseis kodanike ja linnaametnike vahel!
    Me ei saanudki vastust inimeste korduvale küsimusele - kellele seda arendust vaja on?!!
    Kogu saalitäis rahvast oli projektile sellisel kujul üksmeelselt VASTU!
    Inimestel oli nutt kurgus, kui nad pooleldi juba hävitatama asutud metsa kaitseks kõnelesid.
    Ametnikud - surnumatja ülikonnad seljas - seisid vastas nagu kivimüür...
    Täpselt nii reljeefselt paistiski välja kogu suhtlus, mis pidi kirjade järgi olema laiapõhjaline diskussioon ja kohalike kaasamine!
    Nagu eri keelt oleks kõneldud.
    Svet kulutas palju hinnalist aega, et isalikult noomida valdavalt kesk- ja vanemas eas kenasid kodanikke vähese lugupidamise eest esinejate vastu!
    Ohjumalküll.
    Saalist tulid sõnavõtud ja ettepanekud professionaalsetelt teadlastelt ja haritlastelt, et päästa ametnike omavoli käest linna roheline kaitseala.
    Nende vastas seisid linna poliitametnikud, kes ameti järgi peaksid esindama Rohelist Tallinna.
    Jah, Lahtis võeti auhinnaline tiitel küll vastu, aga tegutsetakse, nagu keskmine oblasti kuberner - saen maha suured puud, liigutan ära suured rahad ja rahvas pidagu lugu!
    Vot tak.

    VastaKustuta