Blogiarhiiv

pühapäev, 8. mai 2022

Tõrvast Rõngu kaudu Puka kodukandipäevale ja laadale, mida ei näinudki.

 

 
Tõrvasse tasub puhkama minna küll. On mitu erinevat majutusvõimalust, on mõned söögikohad, kaks järve, jõgi, terviserajad, Veemõnula, kettagolf jm. Minu seekordne valik sõltus sellest, kuidas laupäeva hommikul saaks Pukale sõuita bussiga. Sangastest ja mitmest teisest kohast see sobival kellaajal polnud võimalik, ei hakka ju sõitma Tartu kaudu ometigi! Sangastest pakkus peatus.ee jala kõmpimist Keeni jaama, no tule taevas appi! Tõrvast aga vähemalt üks võimalus ümberistumisega Rõngus. Bussiliiklus on siin vilets ja ega midagi ei püüta ka ette võtta! Valgamaa arengukavas aastaid Rõngu - Palupera Jaam - Otepää bussid sees, aga see ei kohusta millekski. Jutuga, et pole sõitjaid, võib kassi saba alla kobida, kõik sõltub ikka sõiduplaanidest.
Aga tahtsin ka oma silmaga näha Tõrva keskväljakut jm, neist juba nii palju juhtunud lugema. Nii olengi pea igati rahul selle sõiduga.
 
 
Taas üle Väike-Emajõe.


 
Siin-seal näha ka vanu poemaju.

 
Pole sõitjaid?


 
Rõngu mõnus väike kohakene.

 
Teise bussini paarkümmend minutit aega, seega jalutasin veidi ka ringi, et pilte teha.


 
Muuseumis olen siin käinud ja kunagi siinkandis ka ööbinud.


 
Bussijaama valmimist oodatakse pikisilmi.

 
Huvitav, miks ei võiks teha kõnniteed kaldega muru poole? Kas vihmavesi peab tingimata kanalisatsiooni voolama? Ehk laseks murul rohkem "juua" saada?




 
Väga äge hoone!




 
Muidugi võinuks ka poodi põigata, siin alati igasuguseid huvitavaid kaupu saadaval. Rõngu kuulsatest pagaritoodetest rääkimata. Aga siiski otsustasin keskenduda laadale.


 

 
 Bussist leidsin ka ühe telefoni, õnneks vana klahvidega ja polnud lukus, seega helistasin mingile kontaktile. Kokku leppisin, et jätan telefoni kohalikku poodi, kuskohast siis omanik selle kätte saaks.




 
Ja jõudsingi Pukka.

 
Ebameeldiv üllatus oli see, et laat pidi algama alles kl 14. Ma isegi ei taibanud laadakuulutust nähes vaadata kellaaega, sest laadad ikka üldjuhul hommikupoolikul! Nii et minu enda viga! Mõni müüja oli siiski kohal, aga osta ma siiski midagi ei saanud.  
Aga ega sest polegi midagi! Puhkamine suurepärase ilmaga oli igati asja ette.




 
Lahedalt pingid tehtud. Tõsi, peremees peaks vahepeal töömehed kõpitsema saatma.


 
Esinemisedki alles peale lõunat, seega puhkasin niisama jalga.


 
Poodi minnes tee ääres üks ja seejärel teine kurepesa.

 
Ja see remmelgas võib vist küll Eesti jämedaimate hulka kandideerida?



 
 
Kas see maja võis olla kunagi koolimaja?







 
Borshi valmistamise õpituba.



 
Muidugi, selliseid asju võinuks küll osta!




 
Pukaski mitmed majad värskema värvikuuega, erksad ja säravad. Kuid oli ka mahajäetud ja katkilöödud akendega maju.



 
Pukas on ka Kunstikool ja üleval oli ka väike näitus.




 
Siingi õpituba, aga sel kellaajal veel rahvast liikumas polnud.



 







 
Tasapisi hakkasin jaama poole liikuma. Pidid olema ka kodukohvikud, aga kuskil mingit kaarti ei näinud ja küsima ka ei hakanud.













 
Üks kodukohvik jäigi teele, saanuks kehagi kinnitada, aga võtsin vaid ühe kohvi! Tore, et viitsitakse midagi teha! Ilm ju ka ilus!






 




 
Üldiselt on siin aga päris vahvaid maju.






 
Istusin tükk aega jaama taga, kivitrepil, aga pee... hakkas lõpuks külmetama. Pidevalt kostsid "kirikukellad" ehk siis ülesõidu signalisatsioon. Ju mingi tee andis vale kinnioleku signaali ja nii see ülesõit seal lõugas.





 
Peatus siiani ümber nimetamata, peaks olema Puka Jaam. Bussiliiklus aga siingi vilets. Muidugi on asukoht ka veidi ebamugav liinide siit läbisuunamiseks, Tõrva - Otepaaä puhul on mõistlikum pigem Palupera Jaam (Rõngu siis ka) või Mägiste Jaam. Tõsi, kummaski kohas pole siiani bussipeatust perrooni juurde tehtud. Eks seegi näita vallavalitsuse suhtumist. Muide, 2021 tehti Mägistes teeremonti ja nõrgavõitu tasemega ametnikud ei taibanud sealse bussipeatuse tegemist kavva võtta. Kui ollakse nõrgad, siis seda ka ollakse, upitagu nad end nii palju ise kui tahes.



 
Lõpuks ilmusid siiski ka mehaanikud ja ülesõidulegi mees, kes liiklust reguleeris.

 
 
 
Kui rongi oodata, siis see ka tuleb!


 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar