Blogiarhiiv

reede, 16. märts 2012

MA EI OSKAGI PEALKIRJA PANNA!


Sattusin Postimehe arvamusleheküljele ja ausalt öeldes on üllatav, kuidas saab teisi maha tehes ennast upitada, justnagu õige sisuga juttu rääkides asjad pea peale keerata.

http://arvamus.postimees.ee/776202/valdo-randpere-rikkust-loob-vaid-too-mitte-vaesuse-umberjagamine/

Esiteks võiks küsida, kes on vaesed ja kuidas seda ametiühingud või sotsid tahavad ümber jagada?

Otse loomulikult on töö see, mis jõukuse ja vaesuse paika paneb. Või vähemalt peaks panema. Kahjuks aga on meil olulisem riigi suhtumine ja mitte just kaugeltki parimad seadused. Rääkimata nii mõnegi tööandja suhtumisest.

Ainuüksi Ericssoni turuväärtus ületab Eesti riigieelarve umbes neljakordselt. Kas keegi teist usub, et see väärtus on tekkinud tänu streikimistele ja ähvardustele lülitada kogu Rootsis elekter välja? Või äkki on selle rikkuse taga peidus aastatepikkune töö? See kõlab võib-olla igavalt ja traagiliselt – aga rikkusi loob töö ja mitte streikimine. Rikkust saab jagama hakata siis, kui see on olemas. Avansina rikkuse jagamine on võlgu elamine ehk teisisõnu vaesuse jagamine.

Vaevalt, et keegi on väitnud, nagu tooks rikkuse streikimine. Ja kuna meil kohati rikkust jagub, siis tahaks ka tööinimene sellest osa saada. Kui aga tööandjate suhtumine tihti toob kaasa selle, et kasvavast kasumist või rikkusest ei kuku töötaja kaukasse midagi, siis: Kas tõesti on see samasugune tööandja suhtumine töötajasse nagu Rootsis? Tahta, et töötaja annaks töötegemisse parima panuse, on vaja leida ka võimalus töötaja motiveerimiseks. Kollektiivleping ei ole see, mida iga kell võib tühistada. On võimalus ka alati maksta "võimalusel lisatasu"! Ja raskematel aegadel sellest loobuda. Nii on ka tehtud, kuid tagasi ilmub see tunduvalt vaevalisemalt kui riigikogulaste palgatõus. Kui aga kaovad needki soodustused, mis täiesti õigustatud, et too sellest johtuv motivatsioonilangus tööandja kaukasse alati teps mitte rikkust juurde!

Tunduvalt targemini avaldavad arvamust aga hoopiski teised kui selle arvamusloo autor.
lugeja 16.03.2012 10:53
Loosung on muidugi õige.

Kuid vale on see, mida see Randpere selle loosungi varjus väita tahab.

Tema väide on see, et Eestis ümberjagamise süsteem muutusi ei vaja.

Eestis läheb kõige suurem osa sotsiaaltoetusest just sinna, kus rikkust niigi kõige rohkem - kõrgepalgaliste vanemahüvitisteks. Ning samal ajal riigil pole justkui vahnedeid õpetajatele või päästjatele palga maksmiseks.

Ning siis Randpere-taolised veel käivad muudkui ringi ülbamas. Kaua neid uusi valimisi küll oodata tuleb. Randperedest olen küll täiesti väsinud.
teata ebasobivast kommentaarist -40 -1  +1 +287
kkk 16.03.2012 10:56
Mille eest Randpere palk siis sellel aastal tõusis? Lausa 246 eurot kuus.
Ta hakkas rohkem tööle? Ei usu. Ta hakkas efektiivsemalt tööle? Ei usu. Mille eest siis?
teata ebasobivast kommentaarist -14 -1  +1 +294
kuidas 16.03.2012 11:06
sab inimest kõige mugavamalt ja lihtsamini solvata ja alandada? Ütle talle, et ta on laisk, ütle talle, et tööd tuleb teha, mitte vinguda, ütle talle, et tööd on piisavalt kui vaid tahta, ja selle juures ole kindel, et inimene teaks täpselt palju on eestis vabu töökohti ja palju on töötuid. Alati võid ka lisada, et mina küll ei kurda, elu on eestis ilus, palk korralik ja kohe jõuame 5 rikkama riigi hulka.
teata ebasobivast kommentaarist -21 -1  +1 +156
Jura 16.03.2012 11:15
Randpere võrdlus Rootsiga ja Rootsi firmadega on täielik ämber. Just Rootsis on nimelt viimase 100 aasta jooksul olnud pea vahetpidanata võimul justnimelt SOTSIAALDEMOKRAADID. Ja rikkust küll ja veel. Ladina - Ameerikas aetakse samasugust möla je elavad nad seal siis lillemeres?

Kas mees peab tõesti kõiki idiootideks või on ta ise idioot?

Nii, et point pole sugugi mitte selles, millise nimega partei on võimul, vaid kuidas ja kelle huvides ühiskondlikku rikkust ümber jagatakse. Loomulikult käib töö asja juurde, ei eita mitte keegi.
teata ebasobivast kommentaarist -27 -1  +1 +179
usun, et ta nii loll pole 16.03.2012 11:37
et nii mõtleb ka!
Ta püüab lihtsalt reformiärikate loodud rikkalikku toitumisahelasse pääseda ja selleks peab ennast ustavana tõestama.
teata ebasobivast kommentaarist -9 -1  +1 +106
 
Ja need arvamused on muidugi tollest arvamusartiklist, mitte pole mõne kombel "rahva hääl" Delfist.

Muide, olen igasuguste arutluste käigus alati üritanud arvestada tööandjate vajadustega ja asjade ökonoomsema küljega üldisemalt. Nii peaks ka teine pool (või pooled) asjale lähenema.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar