Blogiarhiiv

laupäev, 17. september 2011

HÄBIVÄÄRNE TOLERANTSUS

http://www.postimees.ee/566484/ministeerium-rosenberg-ei-sobinud-positiivse-kuvandiga-eestlaste-korvale/

http://www.postimees.ee/567402/muuseumijuht-praegune-lahendus-tekitab-rohkem-kusimusi/

http://www.tallinnapostimees.ee/513026/muuseum-juudikogukonnale-vaikimine-ei-muuda-minevikku-olematuks/

http://www.postimees.ee/565834/tv3-geinoored-kaivad-end-koolides-tutvustamas/

http://www.elu24.ee/313798/reimo-mets-alustas-voitlust-homovaenu-ohutavate-kommentaatorite-vastu/

http://www.ohtuleht.ee/390599

Just erinevate keeldude kehtestamine näib olevat viimaste aegade trend. Keelame ära suitsetamise, vähendame keeluga sõidukiirust Lauluväljaku mäel, keelame avalikus kohas alkoholi tarbimise, keelame mõne skandaalse filmi näitamise, keelame homoparaadi – keelustame, keelustame. Kui keegi sel teemal sõna ei võta, siis varsti võiks me kogeda ka avalikus kohas söömise ja hingamise keeldu.

„"Kevadet" ei ole vaja muuta, „Kevades" on ridade vahelt väga selgelt öeldud, et Arno ongi seksuaalvähemus," rääkis geiklubi Angel tegevjuht Reimo Mets Kanal 2 „Reporterile".

Reimo Metsa sõnul võib asi minna kohtusse, sest ministri poolt väljaöeldu oli „vihavägivald".

Loe ja imesta! Kui palju on teemasid, mille puhul plärala lööb keema? Enim paistab punase rätikuna mõjuvat (kui härjana kujutada lugejaskonda) just homo-, natsi- ja usuteemad. Eks see ole teatud mõttes ka loomulik. Homondus ja eputrillade paraadid on "vanale" eestlasele liiast, võõrad usud, mida meile peale püütakse suruda, pole ssit pärit esivanemate pärisusk, natsism nagu ka kommunism on meile väga sügava jälje jätnud.

On hea, kui keegi üritab laiendada demokraatiat või vähendada vihavaenu, tuua headust inimestele või aidata eluga toime tulla.
Kui aga tolerantsist või demokraatiast räägib Lisette Kampus, Reimo Mets või mitmedki teised, siis tekib mul tülgastus. Ja kuigi püüan eelarvamustest võimalikult vaba olla neid nähes-kuuldes, siis näoilme, sõnum, üleolevus, ainutõde - kõik see, mis neist vastu kumab - tekitab jälestust. Kui tahaks tegelikkuses, et inimesed rohkem mõistaksid, siis nende käitumine on absoluutselt vastupidise tagajärjega. Seda on näha juba pläralast, tekstidest ja hinnangutest. Kuidas nad aga ise sellest aru ei saa, jääb mulle mõistetamatuks. On siis tegemist mingi puudujäägiga inimlike väärtuste seisukohalt või lihtlabase tahtmatusega ja oma dogmade pealesurumisega, maksku mis maksab.

Muide, eelpool toodud tsitaadid näitavad, et pigem esimesega tegemist.
Kusjuures, "Kevade" valguses üles kasvanud terved põlvkonnad, tegelaste saatusele kaasa elatud, neid mänginud näitlejad inimestele väga tähtsad ja siis tuleb keegi ning valjult kuulutab: Arno on gei! See oleks nagu inimestele näkkusülitamine.

Esimene lõik on tüüpiline näide sellest, kuidas näiteks tuuakse absoluutselt sobimatut. Pealegi, see näitab välja, et pereväärtustest ja paljustki muust rääkivads aktivistid sülitavad sellele, kui Lauluväljaku mäel mõni inimene auto alla jääks, kaasinimesed peavad avalikus kohas kannatama joodikute terrori all, filmi võib panna kõike, mis aga pähe tuleb???
Aga minister Lukas ei tohi oma arvamust avaldada? See on vihavägivald? Selline väide on kõige ehtsam demagoogia!

Kusjuures jäle oli vaadata (ei tõuse käsi kirjutama pr ega prl) Lisette Kampust esinemas noorte ees, istudes laual ja jalgupidi toolil! On see normaalne? Puudub elementaarne kasvatus ja selline inimene tuleb teistele õpetama, kuidas õigem elada!?!?
Jäle!
Ja loomulikult leidub küllaga neid, kes selliste aktivistide ees koogutavad.

Koogutamine vist meist paljudele lausa loomulik!?

Koogutame ju ka mõnegi rahvuse ees, piisab vaid teatud osal nendest nõuda ja kustutame kõik, mida nõutakse. Tegelikkuses ju vaid näiliselt. Ei saa me kustutada endi hulgast ei Lennart ega Arnold Merit, Peeter I-st ega Lembitut, Koganit ega Savisaart. Ja miks peaksime? Mis on ja mis on olnud, jääb. Me võime vahel küll hingest paljutki kustutada ja mälust samuti, vaevalt et see õnnestub.
Kord oli ühe artikli pläralas väga pikk nimekiri II ilmasõja aegsetest NL-i kõrgetest tegelastest, juutidest, kes repressiivaparaadi ülitähtsad tegelased. kas oleme nõudnud nende tegude eest vastutust juutidelt? Minu teada ei ole. Miks siis keegi omab õigustnõuda kellegi pildi vm kõrvaldamist muuseumist? Muidugi, headuse rivvi kurjus ei sobi. Kuigi mine tea, ehk toob see välja selle, et maailm pole ainult hea?
Pr Sirje Karis artiklis tegelikult ilusti kõik ära selgitanud.

Ometi

Pärn kinnitas, et ministeeriumi hinnangul võib Alfred Rosenbergi osa olla ajaloomuuseumi ekspositsioonis küll esindatud, küsimus on vaid kontekstis.
Seda, millisel kujul materjali esitada, otsustab Pärna sõnul siiski ajaloomuuseum ise.
Eesti ajaloomuuseum sai eile kultuuriministeeriumilt korralduse eemaldada oma ekspositsioonist palju kõneainet tekitanud natsikurjategija Alfred Rosenbergiga seonduvad materjalid.
 


On siin tegemist autori apsakaga? Või selge kahepalgelisus?

Pläralast:

kilukas
16.09.2011 13:07
Kadriorus on massimõrvar Peeter I majamuuseum Kunstimuuseumi vahetus läheduses. Kumma käsivad ministeeriumihärrad maha lõhkuda?
vasta_kommentaarile teata ebasobivast kommentaarist -3 -1  +1 +58
KKK
16.09.2011 14:24
Ühe või teise ajaloolise poliitilise tähendusega tegelase tähtsuse märk oleneb peamiselt sellest, kas ta oli sõdade võitja või kaotaja. Kui palju laipu ja kannatusi ta sisaldab, ei oma tähtsust.

Mis kõnealusesse tüüpi puutub, siis tema tähendus Eestile ei ole oluline ja tema mäletamine ei ole kah oluline. Milleks teda tuua meile oluliste ajalooliste isikute kõrvale? ... ainult enesele tuha päheraputamiseks, et näidata, et meil on olnud ebardeid ja lurjuseid? Aga KGB ja muud ebardid, hoopleks sama hooga siis nendegagi, tasakaalu huvides ju tuleks?
teata ebasobivast kommentaarist -14 -1  +1 +4
ldex
16.09.2011 19:24
To KKK
Kes siiski on ebard-ebardid?
Meie lähiajalugu algab siit:
http://g-klimov.info/klimov-bn/Bn01.htm
Põhinimekirjad algavad 1/3 juures

Asja tegelik olemus on oht maailma vallutavale sionismile.
http://www.lindex.lenin.ru/Lindex4/Text/8660/03.htm
Проф. Столешников А.П. РЕАБИЛИТАЦИИ НЕ БУДЕТ.
3.АЛЬФРЕД РОЗЕНБЕРГ
Следующий, неизвестный в России документ - это статья, написанная в 1921 году в Мюнхене известным немецким политическим деятелемАльфредом Розенбергом. Статья называется
«ЕВРЕЙСКИЙ БОЛЬШЕВИЗМ».
kilukas

16.09.2011 13:11
Muuseumid kiiresti kaheks jaotada - ühele poole "positiivid", teisele "negatiivid"! Ja hästi suured kirjad juurde, et need siin on head ja nood seal on pahad. Liigitama hakkaks loomulikult ministeeriumiametnikest tõekomisjon.
Samalt IP-aadressilt on siin varem kommenteerinud ka kilukas(13:07 16.09).
vasta_kommentaarile teata ebasobivast kommentaarist -1 -1  +1 +40
eksid
16.09.2011 13:16
Ministeeriumiametnikud on vaid jooksupoisid-täidesaatjad.
Otsuseid langetatakse kahe sõbraliku riigi saatkondades ja ühes pühakojas.

Samalt IP-aadressilt on siin kommenteerinud ka probleem selge lahendus olemas(12:56 16.09).
kilukas
16.09.2011 13:21
Aga oot-oot, muuseumis oli ju väljas Rosenbergi raamat! Mis sellega teha? Panna tagasi riiulisse, kus võib sattuda mõne "hea" autori kõrvale? Ei, nii ei lähe. Ära põletada või tükkideks raiuda? Jälle ei lähe, kellelegi võib midagi ENSV-st meelde tulla. Aga vaat mis - tuleb uuesti asutada nn erifondid, milles olevaid raamatuid saab näha lugeda ainul Kapo loal!
Samalt IP-aadressilt on siin varem kommenteerinud ka kilukas(13:07 16.09) ja kilukas(13:11 16.09).
eks
16.09.2011 13:31
Ajalugu on ajalugu, need kes on "pahad" teise võimu juures võibolla kolivad hoopis "heade" ritta ja vastupidi.
Minu arust ei tohi ajaloost midagi välja jätta. Minul pole midagi juutide vastu, kuid kas nad praegu ei tapa palestiinlasi, naisi ja lapsi, pommitatakse, lastakse maha.
Palju kurja juhtub ka praegu, kas siis peame sellest ka vaikima.
Kas peaks itaallasi ka vihkama, sest roomlased omal ajal ka vallutasid ja hävitasid rahvaid?
Ajalugu on see mis oli ja mida rohkem me sellest teame, seda parem on.


******************

 Flegmaatik
15.09.2011 21:28
Tegemist tundub mingi usulahuga olevat. Mul ei ole mitte midagi, absoluutselt mitte midagi kahe mehe vastu, kes elavad normaalse inimese elu, käivad tööl ja tegelevad hobidega ja õhtul ühises kodus kokku saavad. Olgu, tehku, elagu rahus. Aga miks peab seda tänavale kuulutama minema ja seejärel rahva reaktsiooni järel solvuma ning kohtuga ähvardama, et meie õigusi rikutakse? Mingit tolerantsust selline teguviis küll ei suurenda.
teata ebasobivast kommentaarist -18 -1  +1 +631
Alatus
15.09.2011 21:56
On suurim alatus käia mõjutamas noori, alaealisi lapsi lootusega muuta nende seksuaalset käitumist , neis huvi tajkitamaks perversuste suhtes.
Mu meelest peaksid koolid sellisest alatust propagandast siiski vabad olema.
Milline lärm tekkis kui usustegelased ka oma sõnumit koolides peale tahtsid suruda. Mis poolest homod neist paremad on????

LOODAN KOOLIJUHTUDE tervele mõistusele, ja sellised propagandistid lastest eemale hoida.
LAS LAPSED KASVAVAD SUUREKS JA OTSUSTAVAD ISE, mil neil emeeldib või mis mitte.

ALATUS KUUBIS!!!!
teata ebasobivast kommentaarist -41 -1  +1 +470
REKLAAM
pets
15.09.2011 23:55
http://www.youtube.com/watch?v=vlr6cswzOlw
Samalt IP-aadressilt on siin kommenteerinud ka pets(23:52 15.09).
teata ebasobivast kommentaarist -2 -1  +1 +8
teisesooihar
16.09.2011 00:15
Küsimused neile koolijuhtidele, kes selliseks asjaks nõusoleku andsid:
a) kas see toimus koolitundide ajal või peale õppetööd?
b) kas vanematelt selleks nõusolekut küsiti?
c) mis vanuses lastele konkreetne pederastiapropoaganda oli suunatud?
d) kuidas seletati sellist üritust lastele ning kas sellest üritusest osavõtt oli vabatahtlik?
e) kes konkreetselt andis vastavaks propagandaürituseks loa ning kas haridusministeerium oli sellest teadlik?

Tekkis veel selline mõte, et huvitav, miks ei taha ega soovi pederastid/lesbid endi propagandaüritusi läbi viia näiteks vanadekodudes/hooldekodudes, kus memmedel-taatidel oleks ehk hea igavust ning igapäevrutiini leevendada ja nende juttu kuulata? Või näiteks vanglates - seal on äärmiselt igav ja kõik päevad ühesugused. Vangidele oleks see ehk üsna põnev?
Miks just KOOLIDESSE ja järeltulevale põlvele, elik just NOORSOO (kõige vastuvõtlikuma ja haavatavama grupi: laste) hulgas on seksuaalhälvete propagandat tarvis kultiveerida ning levitada?
Huvitav küsimus - kas pole?
teata ebasobivast kommentaarist -9 -1  +1 +285
Soovitan tähelepanu pöörata plusside-miinuste võrdlemisele!
sd
16.09.2011 00:30
See läheb juba tõesti üle igasuguste piiride. Tutvustame koolinoortele, et seksuaalhälve on täiesti normaalne? Sellise asja tutvustamine ja propageerimine peaks olema seadusega karistatav. Olgu omaette ja ärgu segagu oma väärastunud arusaamadega normaalseid inimesi.
teata ebasobivast kommentaarist -12 -1  +1 +211
hp
16.09.2011 00:38
Eesti koolidest tuleb lapsed yldse eemale hoida, nendes produtseeritakse perverte, narkareid, ylbikuid, kiusajaid jne.
teata ebasobivast kommentaarist -8 -1  +1 +112
teisesooihar
16.09.2011 02:54
Hmmm... naljakas, et osa minu kommentaare (ja ka mõningaid teisi) on nö elimineeritud, elik maakeeli: kustutatud. Äärmiselt huvitav: MIKS? Ma ei kirjuta mitte kunagi solvavaid, laimavaid, roppe või teemaväliseid kommentaare...
Eemaldatud kommentaarides juhtisin ma peamiselt just tähelepanu demokraatiale ning rõhutasin seda, et lõunanaabrite leedukate eeskujul Leedu seimile esitatud eelnõu kohaselt, võiks Eestis samuti tõstatada küsimuse pederastia/lesbismi PROPAGANDA kriminaliseerimise osas. ERITI

alaealiste hulgas.
Selle küsimuse võiks panna rahvahääletusele ja las rahvas otsustab, kuidas see peaks olema. Rahvas on teatavasti riigis kõrgeim võimu kandja ning nii nagu rahvas otsustab - nii peab ka jääma.
Seda me nimetame demokraatiaks.

Samalt IP-aadressilt on siin kommenteerinud ka teisesooihar(00:15 16.09) ja teisesooihar(00:52 16.09).
teata ebasobivast kommentaarist -5 -1  +1 +153
Tõepoolest, unustame oma ajaloost "pahad" asjad ja teeme nimekirjad, kes on pahad? Raamatud erifondidesse?  Eestlased GULAG-i või Guantanamosse?
Ärme heroiseerime halba, kuid ärgem tehkem nägu, et seda või teist pole olnud.
Ja ärgem unustagem, et meil olnud emad-isad. Ning lapsi teeme ikka ise, mitte ei nõua neid vikerkaarevärviliste lippude all avalikkuse ees.

Ja muidugi on tore, et siiani pole helistamised mõjunud ja plärala täiesti alles. Seega on veel lootust, et me ei kuulu täielikult selgrootute kilda.

Ning et ehk minagi pole võrdväärne ministriga või kogunisti võõrviha tekitaja...

*************
http://www.tallinnapostimees.ee/567802/hobemagi-kultuuriministeerium-tegi-lollaka-pretsedendi/

********************
http://www.ohtuleht.ee/443972
Siin pole küll seost otseselt tolerantsusega, kuid alati sellistes arvamustes kõlab läbi sund ja "õige" seisukoht, milline siis mõeldud inimeste ümbersuunamiseks...
Aga sellest hiljem.

Mõnigi austatud ja lugupeetud usutegelane püüab ikka rohkem poolvägisi inimesi usku tirida või usku paremaks teha kui ta on. Kuidas kellelegi, aga mind see häirib.

Tõsi, siin on öeldud, et Eesti on kõige vähem religioosne maa. Jällegi: kes seda mõõta saab? Meil on kristlikud pühad riigipühadeks tehtud, president ja valitsus võtavad ametiisikutena osa vabariigi aastapäeva jumalateenistusest. Vaimuliku muusika kontserdid on rahvast täis – nii kontserdisaalis kui ka kirikus. Kõikvõimalikke mälestussambaid ja ettevõtmisi pühitsevad vaimulikud, meil on kaplan politseis, sõjaväes, haiglates ja vanglates, paljudes koolides on usuõpetus õppekava täieõiguslik osa, meil saab eestikeelset teoloogilist kõrgharidust, meil on kaks kristlikku raadiojaama ja vaimulikud saated – koguni igapäevased hommikupalvused – riigiraadios ja riigitelevisioonis. Ühtki kirikut pole kinni pandud – mida ei saa öelda koolide kohta.

Aga miks meil on kristlikud pühad pühadeks tehtud? Ja miks pole seda maausuliste tähtpäevad? Mitte, et ma seda nõuaks, vaid lihtsalt küsin. Vahel läheb pühitsetavate objektide nimekiri naljakaks, sõjaväes ja mujal psühholoogide (spetsiaalselt inimese aitamiseks õppinud!) asemel kaplanid. Jah, on küll, aga mida on nad õppinud ja kus, teadmaks inimese hingeelu? Hingeelu ei ole pelgalt usk kellesegi vaid palju peenem maailm. Usuõpetuse õpetajad on kristlased? Kui mittekallutatud on nende jutt? Seega on kristlus teatud mõttes pealesunnitud. Nüüd soovivad sama Kampus jt. Kas pühapäevakoolidest (vabatahtlikkus!?) ei piisanud, lapsed said liiga vähe mõjutatud?

Kas emale on tähtis usk sellesse, et tema last ei ähvarda temast eemal olles mingi hädaoht? Kui on, siis mängib usk tema elus olulist osa. Iga ema palvetab südames oma lapse eest, peaaegu vahetpidamata. Ta võib seda mitte teada, mitte tunnistada, aga tema süda palvetab. Ja Jumal kuuleb ka südame sõnastamatut palvet.

Loomulikult muretseb iga ema ja ka isa ja vanaema ja vanaisa oma pere pärast. Vaid usul ja usul on vahe, muretsemine pole tingimata palve, palve kellelegi, keda justnagu ei tunnista ja kelle olemasolu ei teadvustata. Seega ei sobi muretsemist võrdsustada millegi (või õigemini kellegi?) konkreetsega. Ja on sest kasu kui jumal kuuleb palvet või muretsemist? Halvim see kui vaga, head ja muretsevat inimest tabab mingi õnnetus, hoolimata palvetest ning siis räägitakse sellest, et inimene patune, pole piisavalt palvetanud, oma hinge eest hoolt kandnud või hoopiski piisavalt annetanud.
Inimestele peamiseks lohutuseks pakkuda lauset "küll jumal aitab" ei ole piisav ja see pahatihti võib hoopiski sundida inimese käed rüppe! Igas olukorras peab püüdma endast ka parimat anda! Käed rüppe lastes oled pigem allaandja. Olen kohanud ka inimesi, kes on vägagi usklikud, annetavad suure osa rahast kirikule (jumalale?), kuid omad lapsed kannatavad puuduse käes. ja ei aita sellest, kui rääkida neile vaimurikkusest, see kõhtu ei täida ja tihti ka meelt rõõmsamaks ei tee...

Ma ei saa öelda, et olen uskmatu, küll aga ehk ateist. Kui mõtisklen looja või kõigevägama üle, siis üldiselt on selleks ikkagi loodus ehk kõik meid ümbritsev, mille kõrval inimene on väiksem ja nõrgem kui sipelgas. See aga ei tähenda, et peaksin üleval pidama kirikut kui institutsiooni. Küll vajadusel leian, kuidas kedagi toetada, kellele annetada. Peaasi, et selle annetuse eest midagi reaalselt ära tehakse.
Kindlasti ei ole õigem kullast-karrast säravad kirikud. Kui Jumal tahab olla inimesele olemas, siis pigem väikses tsässonis. Või pühas hiies.

See kõik muidugi minu arvamus. Lihtsalt sundi ja pealetükkivust ei taha üheski asjas.
Ka parteides muidugi!

*******************************

http://www.tallinnapostimees.ee/578266/lang-kiitis-ajaloomuuseumist-rosenbergi-ekspositsiooni-eemaldanud-ametnikke/
 
Minu jaoks inimlik rumalus see kui adekvaatsuseks ei peeta oskust mõne sõna lisamisega olukorda muuta!
Ning järeldus siit: peame veel kõvasti õppima, et oskaksime oma arvamust välja öelda! Ja mitte mingil juhul koogutama väljavalitute ees. Kui koogutada, siis juba kõigi ees!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar