Blogiarhiiv

laupäev, 7. mai 2022

Tõrva 1.

 

 
Ütlen juba ette ära, et ma ei kujutanud Tõrvat ette niivõrd ilusa linnana. Ja lisaks, linn on väga puhas. Mitmetelt piltidelt näha sedagi, et üksjagu istutatud uusi puid.
 
 
Eesmärk oli katsetada rongilt bussile ümberistumist, kohalikku bussiliiklust ja jõuda laupäevaks Puka laadale. Ööbimiskohana mõtlesin erinevaid kohti, aga kui Sangastest või mujalt peab Pukka sõitma bussiga läbi Tartu vms, üle 2 tunni, siis kamoon, millega ühistranspordiametnikud mõtlevad? Nii valisingi Tõrva, kuskohast siis saab väikese ümberistumisega Rõngus kiiremini kohale, kusjuures buss väljus mõnusalt peale kl 9. Booking pakkus Tõrvas ka kortereid, aga need olid paraku ettemaksu nõudega. Et ma netipanka ei kasuta ja soovin kohapeal maksta, siis jääb sellistel majutuskohtadel raha saamata.

 
Bussijaama juures on ka keskväljak ja osa sellest on kujundatud vähese kivisillutisega ning hea oli näha, et ka haljastusele rõhku pandud. Lahe oli näha ka linna sümbolina tõrvaahju. Üldse oli mõnus, kui kasutati Pigilinna kujundit ja ei nähta selles muud kui head reklaaminippi.

 
Millegipärast turuplatsid Eestis ei toimi. Võiks ju loota kohalikku kaupa, talupoodi, väikeettevõtjate aktiivset koostööd? Või on asi vaid selles, et pole piisavalt maksejõulist publikut?

 
Hm, huvitav majake!

 
Muidugi on alati hea, kui olemas ka palju vanu puid. Eriti, kui uusi juurde istutatud, nii ei teki "vahet sisse" kui mõne vana puua elu hakkab otsakorrale jõudma.



 
Positiivse poole pealt torkas silma ka pinkide rohkus.

 
Tõrval on tõeline taevalik õnnistus, kaks järve ja jõgi! Ning need on seda suurem õnnistus, et ümbruskond korras, mõnusa puhkealana. Ehk vaid võiks ka siia mõne puu istutamise peale mõelda? Puu ja pingid selle varjus, voolava vee ääres? Muidugi mitte palju, et ei varjaks ära erinevatest kohtadest avatud  vaateid jõele.


 
Nudipuud väga rõõmu ei valmistanud. Puude üks eesmärk on ikkagi varju pakkumine. Ehk on aeg mõelda nende väljavahetamisel ja leida sobivad liigid, mis väga suureks ei kasvaks?



 
Ka sellistes telliskivist majadel on oma võlu!



 
Kuidas saada ringi käies teada, kas peremehel on peremehetunnet? Vaadake puidust rajatisi. Kui need on üle värvimata/immutamata, siis peremehetunnet ei ole!  Ja kuigi kohapeal vallavanem üksjagu tegus  ing asjalik, siis paraku on need Tõrva tõrvatilgad....






 
Tantsumäe poole minnes on näha lahedaid valgusteid.

 
Rohelust, kasvõi natukenegi ja tunne on hoopis teine!

 
Õhne jõgi maanteesilla juures.

 
Muidugi pildistasin palju maju, Tõrvas suur osa ongi eramajad ja niivõrd eripalgelised, nii et pildistamine ja tunne puhas nauding! Mulle meeldivad värvid, katused, aknad, aiad, väravad - kõik!


 







 
Elu kännul.







 
Ainuke koht, kus rämpsu oli üksjagu. Isegi suitsukonisid ei viitsita tünni visata.


 
Kohalike sõnul pandi siin laululava kaks korda põlema ja uuesti enam ei taastatud. Eks väärakaid ole paraku igal pool.
Koht aga avar ja seetõttu vägagi sobiv suuremate kontsertide korraldamiseks.



 
Kärbtiib.


 
Muidugi kuulda ka sinitihaste ja teiste lindude sidistamist.


 
















 
Neid teesid pole ma joonud, usutavasti kvaliteetsed teed. Aga siiski võiks olla ka omamaiseid pakikestes või ka filtriteesid?



 
Kui muidu pea kõik kena ja hästi, siis bussiliiklus ääretult vilets! Ma saan aru, et tegu Reformierakonna käsuahelaga, kus igati tuleb seista ühistranspordi arendamise vastu, aga on see ikka õige? Kui vahepeal rehvid kiunusid, et nemad valitsusest eemale jäetud ja ei saa teha kõike elu edendamiseks armsal isamaal, siis tegelikult neil ligi 20 aastat aega olnud. Sisuliselt on vilets bussiliiklus just nende süü ja Tõrva vallavanem pole siin erand.
Kui Pukka sõitsin, siis sellesama bussi pealgi reisijaid, kes Otepääle näiteks soovisid. Sõidetaks ka Viljandi, Võru jt suundades ja eriti oluline oleks busside sidumine rongidega Viljandis, Paluperas, Mägistes jm. Aga rehvide panus on siinkohal null! Millest küll see vaen (tasuta) ühistranspordi vastu?

Tahtsin ka bussijaamas tualetti minna, aga seal oli veeavarii. Ehk saanuks kraanist oma veepudeli täita! Linnas ei ole siiani ühtegi avalikku joogiveekraani. Vallavalitsuse maja juurde ma küll ei vaadanud...

 

 
Sööma Läti Saatkonda. Tänud kokale ja tublile ettekandjale niivõrd maitsva pardikoivamiski prae eest!


 
Osa keskväljakust aga nagu mujalgi, puhas kiviväli. Varjulisuseta ja kõle!

 
 
Lilleklumbid ilusad, aga ehk saanuks istutada mõned puud ja lilled nende ümber samamoodi paigutada?















 
Hetkel suletud, aga varsti avatud!


 
Et majutuskohta saamisega oli veel varavõitu, otsustasin sõita Pikasillale. Olen alati tahtnud natukenegi Väike-Emajõge näha ja tööpäeviti bussid enam-vähem sobivad selleks. Puhkepäevadel bussivõrk eriti vilets ja eks seegi näita "hoolimist".
Nii uhke buss sinna siiski ei viinud, sellest pudenes hoopis pinutäis lapsi välja.
 




 
Talupood tekitas lootuse mõnusat talukaupa saada, aga nimi veidi petlik - müügil hulganisti seda kraami, mis millegi kasvatamiseks vajalik.












 
Majutus lahedas de Tolly hotellis.



 
Uni tuli hea! Aga mitte veel, enne vaja teha ka õhtupoolikune ja õhtune jalutuskäigud. Eks kokku mingi 7-8 km oli minu jaoks ka maksimum.

Jätk


 
HEAD VAATAMIST!
 
Kuna blogi päises näeb (oktoober) vaid osasid postitusi poolikute pealkirjadega ja oktoobrikuu "uputasin" teiste postituste siia kopeerimisega (VAREM EESTIMAA BLOGI 2 ning 3 ja EESTIMAA LOODUSE BLOGI ning kogemata KUSTUTATUD POSTITUSTE FOTOMATERJAL), siis on vaja ka ülevaadet, mida ikkagi leida. Nii jätkasin veel novemrist 2021 - märtsini 2022

Kui avate 2021 oktoober kuni 2022 märtsikuu lehe, siis IGA KUU VIIMANE POSTITUS ON PEALKIRJAD LINKIDENA! Teie jaoks siin nüüd kerimist muidugi palju, aga see-eest kõik postituste pealkirjad olemas, neile klikates ka neid näete! Ja võin ette öelda, et suur osa tollaseid, aastatest 2012-2016 olnud kitsaskohti on samad ka täna, siis aktuaalsus pole kadunud. Ajalooks muutunud piltide mõjust rääkimata!

Teine variant on arvutiversioonis paremal küljel SILDID. Neid pidi, olgu siis kohanime, erakonna vm otsinguga avanevad postitused, alla kerides VANEMAD POSTITUSED klikates järgmine jne.
Küll aga on tohutult palju neis teemades ilusaid pilte ka Läänemaast ja Haapsalust. Kuidas siis teisiti - Eesti ilusaim linn ja Romantikapealinn! Aga ka kõikajlt mujalt ja kõigest muust postitusi.

Südamest vabandused ja kohtumiseni!

 



6 kommentaari:

  1. ... Ja Pikasilda ei jõudnudki....

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänud!
      Jõudsin ikka, need pildid teises teemas.

      Kustuta
  2. Vastused
    1. Tänud! On tõesti! Ja eriti hea tunne siis, kui aina rohkem maju korda tehtud, asi polegi vaid roheluses või milleski muus eraldi. Kõik koos on see, mis paneb iga hetke nautima.

      Kustuta
  3. Kena tõrvalane tänan, et minu sünnilinna eest olete nii hästi hoolitsenud. Ja kahju, et ise kohal ei ole ja ei saa midagi teha. Ilusad päeva teile kõigile.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänud!
      Ja ühinen tänuga tõrvalastele, kellest palju kindlasti rohkem või vähem vaeva näinud. Aga näinud ehk teinud ja ka hoidnud oma linna!

      Kustuta