Blogiarhiiv

laupäev, 1. jaanuar 2022

Võrru Muuseumiööle. Mai 2019.

 Eestimaa Blogi 3-st.

Pühapäev, 19. mai 2019

Võrru Muuseumiöö ajal.


Ikka rongiga. Paraku mitte Võrru. Ja paraku ei tule bussid ka Tartu Jaama. Aitäh, hr Laidre jt, kelle edulisem aeg jääb vast eelmisse sajandisse...


Tõsi, ega 2,7 miljonist eurost eurorahadest vast ei jätku ka maakonnaliinide ehitamiseks siia (bussijaamast teisele poole kaubateede asemele rääkimata) Praegu maakonnaliinide busside jaoks ruumi otse ukse ees ei ole, küll aga saaks selle teha parkla poole, on mõned variandid. Aga selleks on vaja tahtmist ja nutikust! Loodetavasti sinna autode ei tulda? Siin siiski see vast lubatud ei ole ja eks küllalt tihti segatakse ka busse!?








Ohoh! Tore! Loodame, et sellel edukas tulevik!


Sel kellaajal läheb liin 25 Turu peatusesse otse, mitte läbi Maarjamõisa ja seetõttu ei kulu ka palju aega. Tõsi, rongidelt ja bussidelt bussijaamas sellega endiselt ERM-i juurde ei saa! Tõenäoliselt ka mitte peagi käivituva uue bussisüsteemiga Tartus.









Kui tead, mida otsida, siis sellest abi. Kuigi millisele korrusele minek, jääb esmapilgul tabamatuks, ülaservas võiks ka korruse number ilmuda. Pidin tegema lisakulutuse ja ostma fotokale lisaaku.







Linnas oli kellelgi kiire?




Ülenurme. Peatus vales kohas, kuigi nüüd raske ka loota, et õigesse kohta teine peatus tehtaks. Parimal juhul kaugemale Tartu poole.


Ratturite elu aga meie teedel pole kerge!


Müügikoht? Väga vähe "tulus" koht, sest mahapööre siia mugav ei ole ja väga paljud jätavad selle tegemata, müüdagu kui häid asju tahes!? Või tulevad siia ostma Maanteeameti asjamehed rõõmuga?



Selle poe taga väike parkla, aga ruumi peaks olema palju suurema jaoks? Maanteeamet, kus te silmad?








Tore, et buss peatus kesklinnas!


Võru bussijaam on linna Tartu-poolses servas uhkes üksinduses ja bussifirmad kurdavad, et liinid ei tasu end ära.
Võibolla on bussijaam vale koha peal?
Siin üks arvamus sotsiaalmeediast: „Võru bussijaam on väga paljude kohalike ja külaliste jaoks halvas asukohas. Miks ei võiks Võru-Tartu buss alustada teiselt poolt raudteed? Kubijalt või Koselt.”

https://lounaeestlane.ee/kas-voru-bussijaam-on-toesti-vale-koha-peal/?fbclid=IwAR2Z6uQk3361n46lzQlPLJEY9aQKPfKN69VN1fHALao7Bj0pMwEBYhVYLl8

Jah, bussijaam on vale koha peal! Tegelikult peaks see olema raudteejama lähedal oleva ülesõidu kõrval. Kui sinna ei mahu, siis korralikult suur bussipeatus Võru Jaam peaks seal kindlasti olema. Kuigi hetkel see nimi oleks pettus, sest rongid ju veel ei sõida! Aga peaks sõitma ja mida kiiremini, seda parem.

See aga ei sega busse mujal peatumast!
Lugegem enne veel kord teksti. Juttu polnud bussijaama üleviimisest, vaid maakonnaliinide ja ehk ka Tartu kommertsliinide pikendamisest, peatustega linnas. Maakonnaliinid nagu ka Misso, Rõuge, Haanja jt alustavad praegusest bussijaamast ja peatuvad linnas sees, sama saaks teha VASTUPIDISES suunas Tartu, Väimela jt bussid, samade peatustega - Kose, Kubija, Võru Jaam (veel puudub), Soo, Turu, bussijaam? Kaugliinid alustaks ka sealtpoolt ja teeks lisaks linna sees veel vähemalt ühe peatuse?

KÕIGIL tekiks võimalus minna bussile kõige sobivamast peatusest ja tagasiteel ka väljuda!? See on ju parem? Bussiliinid peavad olema maksimaalselt reisijate jaoks, mitte vastupidi!

Muidugi, kui saame ükskord ka rongid sõitma, siis on selge, et bussijaama asukohana või vähemalt peatusena on vajalik asukoht praeguse ülesõidu kõrval!?


Ja see siis kuulus Võru keskväljak!


Avamine õige pea, 8 juunil!
Tahtsin selle ise ära näha, aga eks tuleb veel minna. Augustikuu pimedatel öödel ehk, et näha ka valgustatuna. Mulje? Ma ei ole väga kaasaegsete lahenduste pooldaja, aga ometi see mulle meeldis üpris kõvasti! On väga huvitavad ja põnevad lahendused. Eks täiuslikuma pildi saab siis kui kõik valmis! Kõikide asjade otstarvegi jääb esialgu selgusetuks. Aga seda guvitavam, et ei ole vaid üks-kaks erinevat asja, vaid rohkem
Millega ma aga rahul ei ole, on haljastuse vähesus! On ka nüüd võimalik kätte võtta, mõnest kohast tükike sillutist üles ja istuda sinna poolkõrged puid ja põõsaid, näiteks sireleid? Kasvõi sinna metallrombide juurde (milleks need on, ei tea)!? Selliselt, et need päeva kuumimal ajal pakuks mõnel pingil istujatele mõnusat varju ja ka ilu ja lõhnu!?
Miks arvatakse, et paraadid on olulisem kui inimlikkus? Tore, et vajadusel saab platsile ka ruumi teha ja rakendusi nihutada. See aga ei segaks ju olla natuke rohkem looduselembeline? Või oli tarvidus kulutada maksimaalselt raha kivi, betooni ja raua peale?

Teine nüanss - joogivesi! Ei leidnud ja usun, et linnavalitsusel ega kellelgi teisel tulnud pähegi pakkuda 3-miljonilise rajatise puhul mõni kopikas korralikule joogiveepunktile kulutada!? Kindlasti tuleb see veel tänavu ära teha. Ka mujal linnas need vajalikud.

Väidetavalt on võimalik siin ka turg tekitada, mingil illustratsioonil olid need suurte vihmavarjude alustena olemas. Oleks küll vast mõte!? Aga väga valitud kaubavalikuga! Eestimaised, naturaalsed, väikeettevõtete ja talu kaup!?


Pingid võinuks ehk lausa kahepoolsed olla?


Nende puude varjus siiski saab ehk kuumal päeval veidi mõnusamalt istuda küll. Kindlasti tasuks aga neile kõrvale veel paar puud istutada. Miks? Sest kui nende aeg kord otsas, oleks uued puud juba natuke suured!? Hulleim on kui oodatakse, et plats saab lagedaks kui eestimaa mets ja alles siis istutatakse pisikesed uured puukesed!


Üpris põnev võib olla ka varjude mäng, ka piltidel, mida turistid siin teevad.


Mis kausiga tegu? Loodetavasti see veel lõpuni tegemata, sest sellisena on see ääretult ohtlik asi!






Selline katusega pink aga ääretult äge!



Väljak ja lähedal tänavalõik klombitud graniitkividega kaetud. palju kisa mõnede autojuhtide poolt tekitanud, aga olgem õnnelikud, et munakivid pole?



Ka kiriku kõrval mõned puud õnneks alles jäänud.






Lapike haljastust.



Veel mõned valgustid paigaldamata. Millistena neil asetsevad tuled? Oleks selle metallring tulesid täis, oleks ehk efektseim!?




See-eest saab Tamula juurde minna mõnusat teed pidi.




Palju ilusates toonides maju, seegi äsja valmis saanud!


Ehk peakski uute alleede puhul kasutama pikemat vahemaad puude vahel? Selleks, et paarikümne aasta järel neisse vahekohtadesse lisapuud istutada? Kahes vanusejärgus puud olekski tagatis, et ühtede eluea lõppedes oleks allee endiselt varjuandev!?


Tamula ääres kuum! Õnneks siingi park olemas!, kuigi pinke seal just palju polnud.


Rannaski kõvasti ehitustöid, tore!


Tamula ääres üpris pikk promenaad.


Puitlaudise osa kavandajad peaks aga lõpuks ometi veidi ringi vaatama. Et laudise pikemaajalise kestvuse huvides juba praegu planeerida aasta-kahe pärast selle üleimmutamine. Meil ei ole see kombeks, aga see pikendaks kallite rajatiste eluiga tunduvalt! Meil kiputakse rohkem keskenduma vaid lindi läbilõikamisele...



Ma ei tea aga miks, kuid riietuskabiinid jällegi minu jaoks täiesti sobimatud! Ei oska öelda, mida need meenutavad, kuid ei sobitu siia justkui üldse!




Pingid?





Hotell "Tamula". Osaliselt hiljuti remonditud.



Kõrval kunagine kuuldavasti vägev peokoht. Kuid näha on, Võru jaoks ülioluline rohkema raha siiavool. Selleks on mitmeid võimalusi, alates rongiliikluse taastamisest (seotuna Valgas Riia - Tallinn tiheda rongiliiklusega), Peterburi - Võru - Riia rongist kuni Eestis 4-päevase töönädala rakendamisega. See võib ääremaa jaoks olla ülioluline arengumootor, sest siis tekib mõte kaugele sõita ning näiteks teisest küljest, Kubija spaa jt saavad kordades rohkem pakkuda kaheöiseid pakette!



Hotell täiesti normaalne. Vajalik oleks siiski ehk (reguleeritav?) katuseosa terassile.  Õnneks õhtune päike enam terassil olles ei "küta".

Aga vaata ringi, kus tahes, seinu, terasssi vm muud vaadates, remondi peale kulub omanikel veel palju aega ja raha!


Tuba väga mõnus, vaja oleks ehk vaid pisikest külmikut.


Ja telekas Eesti Reklaamkanalit....


Laste jaoks rannas natuke üht-teist on.



Päris huvitav oleks selle laevukesega mõni ring teha!



Keegi ei osanud öelda, kas peale WC siin olemas ka joogiveepunkt? Tõenäoliselt pole, sest vastasel juhul võiks imestada kõvasti! Mind ei huvita, kuidas see mõjutab ettevõtlust, sest keskkond on olulisem! Võru linnapeagi peaks ju olema "roheline roosa" ehk "suurest rohelise mõttelaadiga erakonnast"? Joogivee ja linnaväljaku puhul see küll silma ei torka!


Ega rannaosas pole ka väga näha rohelust, mõned puud võiks ju ka promenaadi teises servas olla? 


Tamula 1959. a. Pildid eraarhiivist.






Osalt ollakse siin aga suveks valmis!



Hoiatustahvel, vaid eesti keeles? Ingliskeelset tõlget pole vaja?







Kaugel terendamas Baltikumi "himaalaja".


Ja Munamäe vaatetorn?



Tagaplaanil Roosisaare ja Kuningatalu. Mõnus majutuskoht.









Lauk.





Tuttpütt.


Keegi kull. Rohkem pildile ei saanud.


Vahejõgi ja Vanajõgi.



Vaade Roosisaare poole.


Päris priskeid kalu näha!



Tuttpütt pesal.


Luiged ülelennul.









Aeg lõunat süüa. Toit kaalu järgi, lihtne, aga üpris maitsev. Palavaga juua kulub palju. Morssi ei müüda, sidrunivesi aga tasuta!




Puhkajaid, Võru vajab puhkajaid!






Teisele poolegi minnes jätkub laudisena promenaad. Kuigi ebatasane, siiski võimalik ja ka kallasrada vähemalt kuhugi maani avatud puhkajatele.




Uut hanget ei paista?





 Võimalik ka tennist mängida!


Päris pikalt on tänavad tänavakivist! Tore! See ehk kestab, kui vähegi kvaliteetne, nii toodang kui töö!




Kuskil Võrus uued marketid, mõnedki vanad aga hääbunud.












Joogivett mujal linnas kus saab?


Mänguväljakud. Kuuldavasti ka lasteaedade omad õhtuti juurdepääsetavad.











Poodi! Küsit, kuna kaardimakse ei töötanud: "Kas teil raha üldse on vä"? Tegelikult muidugi mitte nii, aga naersime, et ehk võinuks!?



Küll aga on mida valida. Head! Võiks rohkemgi olla.





Et hoida polnud kuskil, siis plaanisin hommikul osta. Aga liiga vara lahkusin, pood oli veel kinni...



Tinti ja rääbist!











Muidugi peaks vaatama ka tehtu hiljem üle. Trepi ees sellised asjad eriti ohtlikud!










Muuseume aga Võrus palju ei ole. Vist ei olnud ka muuseumiööl busse kuhugi muuseumisse linnast välja ja tagasi!?

 
Head ööd!
 
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar