Blogiarhiiv

laupäev, 1. jaanuar 2022

Tiit Reisid ja Saaremaa - Muhu-Koguva ning jaanalinnud. Aug 2019.

 

Esmaspäev, 12. august 2019

Tiit Reisid, Saaremaa. Muhu - Koguva ja jaanalinnud.


Mnjah. Peab ütlema, et nii on ikka mugav küll. Majutus ja toitlustus tagatud, veetakse sind siia ja sinna, giid pealekauba. Hind mõistlik. Seda enam pani imestama, et buss oli väike! Peaks ju ometi olema huvilisi rohkem? Miks riigisisesed reisid väga ei toimi?
Muide, bussi väiksus oli ühest küljest hea, teisest halb. Väiksega pääseb kitsukestel külateedel liikuma ja neid leidus. Küll aga on jalgadele pikk sõit kitsas istmevahes üksjagu piin. Loodetavasti on ka rohkem reise, kus tee peal peatusi tehakse. Nii nagu tehti ka tagasiteel. Mõistan muidugi, et nii busse ehitatakse, maksimaalne mahutavus oluline mitmeti. Aga mõjutab muljet see igal juhul.


Teine väike murekoht, mille puhul tekib mul üldse küsimus - kui palju tumedamad klaasid siis kaitsevad päikesekuumuse või mille eest? Sageli tahaks ju ka küljeaknast pilte teha. Iseenesest muidugi omajagu vahva, millised värvinüansid lisanduvad, aga ... see pole ikka päris õige. Muidugi pole see vast suur mure...
Peab mainima, et ega rohkem muresid polnudki. Pigem ikkagi puhas nauding heast reisist. Hommik oli küll veidi udune, aga seegi pigem mõnu.


Mis aga reisil silma torkas sellistest tavapärastest asjadest, mida jälgin? Teeäärseid müügikohti pole endiselt. Muidugi oli Saaremaal mõningaid selliseid, kuid need siiski mingi vaatamisväärsuse juures. Mitte näiteks Birgiti trahteri juures.



Teid meil ikka remonditakse ja teatud mõttes rõõmustavalt palju. Kuid jällegi, ei mingit kaasaega jõudmist. Asjad, millest paljud poliitikud-ametnikud aastaid rääkinud, jäävad ikka tegemata. Ei uusi kiirenduis-aeglustusradasid, ei parkimiskohti bussipeatustes, ei sobivaid bussipeatuste ootekodasid. Saaremaal siiski õnnestus näha mõndagi huvitavat, pildile kõiki aga ei saanud. Muide, üllatav seegi, et ei ole näha ka rattatee ehitust tee remondiga üheaegselt, hoolimata sellest, et tegu ühe ratturite meelisteega! Saaremaal siiski ühe uue ehitust oli näha ja see tore, kuid Kuivastust Kuressaareni eriline "tühjus"!
Vähemalt on aga põhjused selged. Kui ollakse ükskõiksed, siis seda ollaksegi. Ja mingi jutt selliseid inimesi inimlikemaks ei muuda! Paraku! Asi saab muutuma hakata vaid siis, kui majandusministriks saab inimene, kel asjast pilt olemas. Kas ja millal Eesti sellise saab, on aga teadmata! Seni jätkub raha ebaotstarbekas kulutamine ja Eesti maine ka välismaalaste silmis kannatab.



Mis bljätstva see siin on?





Hea seegi, et mõni parkla meie teedel ikka on. Tõsi, mageda "mööbliga"...



Ja puuduliku haljastusega.


Aitäh bussijuhile, kes hiljem kui esiaken üpris määrdus, selle puhtaks tegi. Nojah, ega igaüks nii palju pilte tee, aga minu jaoks see väga oluline.



Milles ma ikka veel ei ole suutnud seisukohta kujundada, on  Saaremaa ühendus. Kohtusin ühe Pterburi rattaturistiga, kes rääkis kuidas neil tehtud üjendused pikalt Kroonlinna ja Vassiili saarele vist. Nojah, rahvast seal ka palju. Meil aga, rahvast vähe ja seega ka maksumaksjaid. Ning maavarade raiskamist ma õigeks ei pea, nii et siiani pigem negatiivne silla vm suhtes. Tagasiteel oli küll taas ülipikk järjekord. Kuid õnneks oli ka Regula sõidus, nii et asi vast kõige hullem ei ole. Pigem peaks  keskenduma ikkagi Meteooridele (midagi väiksemat), millega saaks siis Kuivastu vahet sõita ja ehk isegi Kuressaarde. Muidugi eeldab see ka kordades paremat bussiliiklust Saaremaal ja palju muudki.


Tore on aga raporteerida küll, et välisturistide arv kasvab ja kõik jätavad raha siia, aga nende heaks teha palju rohkemat ei taheta?







Virtsu sadam aga üpris hea. Võib olla ehk jalakäijate rada võiks katusega olla? Ikka ju minnakse vahel varem võimalikult lähedale.



Hea on ka näha, kui Eesti toodangule rõhku pannakse.


Mis aga taas silma torkas, olid ekraanid. Mõttetu suuremalt jaolt, sest endiselt pole meil riiklikku turismikanalit, kuigi potentsiaalseid kliente on toobiga! Sadamates, laevadel, spaades jm. Eriti totakas oli näha ausalt öeldes tohutu suurt ekraani Rüütli spaas, millel siis jooksis reklaam mingite kreemide jm kohta. Ropp raha pannakse hakkama, aga kasu pole mingit!






Peaaegu nagu stardijoonel. Driftima?






Mõni asi siiski lagunemas ja ei toimi?







Rõõmustav aga näha, et ratastega palju tullakse. Pole vist ka veel kuulda olnud, et rattakärusid parvedele teatud kellaaegadel ei võeta....






Kindlasti on aga parvesõit omajagu huvitav ja võimalus ka (juhtidel) aeg hetkeks maha võtta. Seda vajame kindlasti, nii et veel üks punkt parvesõidu kasuks.









Reklaamis aga inglise keelt pole?



Liival oleks ka muidugi huvitav ringi vaadata.







Kiriku juures ka väikese ringi tegime.


Kiviaiad on kindlasti üks asjadest, mis turistide silma jäävad. On ka seda väärt-.
















Kas mõne ametniku südametunnistus ei kripelda? Ohutust rääkiva ametniku?


Koguva külast räägivad aga pildid. Eriline!
Nii palju siiski märkuste poolelt, et vähe rohkem võiks pinke külla olla. Parklas, värava juures jm. Muide, Kuressaares torkas silma, et prügikaste oli, aga just siis kui neid vaja oli, ei näinud ühtegi! Veidi naermagi ajas.
































Suveniire jm on aga müügil paljudes kohtades ja see on mõnus!





Tahtsin juba midagi näksida, aga neid piltmärke ma ei vaadanudki. Nii oleksin peaaegu kohvikut nägemata minema läinud.
















Selliseid bussiootekodasid võiks mujalgi olla. Ja laiade pinkidega. Tore, et Saaremaalgi paljud ootekojad akendega ja need ka terved püsivad. Muide, kui peatustes ka valgustus päikesenergial, siis üldiselt peaks mõtlema, kuhu see lamp ikka pannakse! Tee peal paistis ka tüüpilis lahendusi, kus eriti mõeldud ei olnud.


Bussiliiklus on siin aga küll kõva! Jutumärkides muidugi. Kas neil bussidel ka mõte on, jääb küll üpris kahtlaseks.Kuressaarde hirmkaua sõit, poes käimiseks ei kõlba ja ega muuidki põhjuseid leia. Kooli ehk kuskil mõni õpilane.







Kiluleiva ja rabarberikoogid sain ikka kätte! Nämma.





Meil oli kaks päeva hea giid Ado!



Lippasin ka Koguva sadamast läbi. Ei taibanud kohe uurida, kui kaua ringkäik, oleks saanud varemgi vaatama minna.



















Järgmine peatuspunkt oli jaanalinnufarm, kus siis muidki loomi-linde.




















Majad aga pea igal pool ikka nii armsad!










Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar