Blogiarhiiv

laupäev, 1. jaanuar 2022

Kosmonautika Puhkeküla ja Põhja-Liivimaa Festival 2019

 Eestimaa Blogi 3. osast.

Pühapäev, 2. juuni 2019

Kosmonautika Puhkeküla ja Põhja-Liivimaa Festival 2019


Ilus hetk, ilus pilt, rõõmus meel ja nauding milline! Aga sinnani jõudsin siiski läbi kosmose...



Buss Häädemeeste suunal nagu ikka, laupäevasel päeval, rahvast täis. Jaagupis asub Kosmonautika puhkeküla. Kablini jäänuks vaid veidi maad, aga siin mul lihtsalt käimata!







Keskus heas kohas, bussi pealt pole kaugelt tulla ja meri otse ukse ees. Idüll! Ehk peakski korra siia ka ööbima tulema...













Ma küll ei tea, mis ajal kohvik avatud, sel "varasel" hommikutunnil, enne kl 12 midagi ei olnud. Võib olla polegi. Sest kodulehe järgi toitlustus ettetellimisel.








Riigil pidavat raha vähe olema ja rahvas vaene, aga küll jõuame taarat autoaknast välja loopida?


Et aga bussiga tulles nägi silti, mis viitas Põhja-Liivimaa Festivalile, siis plaanid muutusid. Bussini tagasisõiduks oli aega, hääletasin. Kuigi minu puhul esimese 6 tunni jooksul ei pea keegi isegi kinni, siis seekord vedas! Suured tänud autojuhi-neiule!


Mürtsub trumm...






Lusti oli õhus tunda!





Häädemeeste ON ilus koht, pole mingit kahtlust!




Oi kuidas mulle meeldivad rahvariided! Eriti naiste seljas muidugi!





Välismaalastest rattamatkajad? Huvitav, kas ka ikka laata kaesid?



Üks paremaid hetki on alati näha, kuidas vanad hooned äratatakse elule!











Siin oli vist hiljem ka aftekas, aga siiski kauaks ma ei jäänud.



Küll aga ei saa ilust mööduda seda vaatamata. Ja nii võtsingi ikka õunakoogi ja burgeri ja rabarberijoogi ja ka törtsu koduõlut!




Siis tuli juba rongkäik.









Burgeril polnud viga. Kuid ootaks küll sibulamoosi vm muud head kastet, midagi maapärast ja ehk isegi ootamatut. Näiteks rabarberist? Hiljem uudistes kuulsingi, et Roosna-Allikul olla olnud rabarberifestival! Kihvt kindlasti, aga ega kõikjale jõuagi. Kõige kohta ei jõua infotki haarata!








Tegelikult tagantjärele mõtlen, et võinuks kauemaks jääda, minna ka rannaniidule ja nautida pikemalt olemist...


















See lett lõi aga särtsakusega silmad kilama! Olen elus korra proovinud võililleveini teha, aga see joodi enne ära kui valmis sai. Küla peal ikka öeldi, et "võib juua kui on kolm mulksu teinud"! Nii veini ostsingi ja ka paar õlut. Eks millalgi võtan korgi maha ja proovin ära!
Pole ju põhjust ka Lätti minna! Kui tahan ikka omada õigust riigis asju kritiseerida, pean sellesse riiki ka panustama. Pole vahet, kas riik laristab või mitte, oluline on õigus sõna võtta!








Häädemeeste üks kohti, kus busse on (edukalt?) püütud omavahel siduma panna. Tõsi, rongidega Pärnus ei suudetud, isegi 10 min varasemaks hommikul ei sobinud, sest "muidu lapsed jõuavad vara kooli".... Aga eks see, et sidumine rongiga Pärnumaal na nadiks jäi, oli ka "abistav" põhjus rongi kadumisele...

Muidugi oleks siin raudtee väga oluline, praeguse variandiga buss 333 + rong on sõiduaeg Tallinnaga ikka hiigelpikk! Tallinna poolt tulles hommikul vähemalt ümberistumine sobis Raekülas. Õhtustega on aga nii, et esimesega tuleb kaua oodata Häädemeeste bussi ja teisega jääb aega vaid 2 minutit... Ometi ju sõidetakse? Sõideti seekord ka Kilingi-Nõmme suunal. Kui klapib muidugi! Tagasisuunal hommikusele bussile loomulikult Raekülas ei jõua, vahe ca kolmveerand tundi. Aga mis teha, PÜTK  ju teadvat hästi, mis õige!? Järgmiste bussidega ka muidugi ajad ei sobi.


Aga vaadata on sõites oi kui palju ilusat!



Mingil ajal tahaks uuesti ka Rannametsa vaatetorni minna. Hunnitu vaade. Sobib ka autosõitjatele, sest siin imekombel olemas parklagi. Üks vähestest sel maanteel.


Liiklust siin maanteel jagub! Ometi on meil tublid ametnikud ja poliitikud, kes plaanivad meie raha matta Rail Balticusse. Ülemäära suuresse raudteesse ja mis veel hullem, plaanitakse hiigelkulusid ka kohalikku liiklusesse, mis sest, et trass ju viiakse inimestest kaugelt mööda! Häädemeestele plaanitakse peatust. Huvitav, kas tarkurid ei tea, kus on Häädemeeste? Ma ei imesta, sest nad ei tea ju sedagi, kuidas raudtee toimib! Igal juhul on see planeering nii loll ja lausa turitegelik, et seniseid laristajaid peaks hoopis kinnimaja ootama!
Trass tuleb ümber teha, ehitada kõrvuti VB-ga ja vähemas mahus. SIIS on sest klasu ja siis jõuame seda ka ülal pidada. Veelgi enam, ME SAAME SÕITA!

Ja trass peab hõlmama Uulut ja Teiut, Lottemaad ja Jõulumäed, Häädemeestet ja Kablit ning veel mitmeid kohti. Peatustega, mis asuks võimalikult lähedal. On uskumatu kaarti vaadates, kuidas saab selle planeerimisel hakata peale Pärnut kohe "inimeste juurest põgenema"!?? Ometi oleks vägagi lihtne maanteega enamjaolt kõrvuti kulgeda, sest Pärnust Iklani valdavalt asustus vaid ühel pool teed!? Vaid Häädemeestest edasi peab enam-jaolt uue maantee kõrval ehk kulgema, vana Riia maanteele lähemale teha juba keerulisem.

Eelmises teemas rohkem pilte maanteelt, aga need peaks kindlasti tekitama arusaama, et tegu väga hea turismipiirkonnaga ja väga palju oleneb siin külastajatest. Niigi osa kohti müügis, aga asjad ei muutu paremaks, kui sellesse ei panustata!



Pitsat? Siin ei saa ammu!



Rongist vast kala otse osta ei saa, aga teel liikudes küll. Aga parkla? Ametnikud ütlevad vast kohe, et igasugu untsantsakatest müüjad pole nende rida, aga kas ikka ei ole? Ja ohutus?



Parklas oleks muidugi parem ka trahvi lajatada...








Aga nii ma siis Pärnusse tagasi jõudsingi... Tänud bussijuhile hea sõidu eest!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar